Πάμε Ταξίδι , Guide

Τα 10 καλύτερα city breaks του Οκτώβρη

Φθινοπωρινές εξορμήσεις σε 10υπέροχους προορισμούς για τον Οκτώβριο

Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019

Tσεκάρετε τις πιο θελκτικές προτάσεις στο ημερολόγιο της Skyscanner για ένα αναζωογονητικό ταξίδι αυτό τον Οκτώβριο-από γευστικά city breaks στην Ευρώπη μέχρι ηλιόλουστες εκδρομές στη Γαλλική Πολυνησία.

Mπρατισλάβα, Σλοβακία
Μέση θερμοκρασία: 14°C

Για ένα φθηνό, αλλά απολαυστικό ταξίδι τον Οκτώβριο στην Ευρώπη δοκιμάστε τη Μπρατισλάβα. Πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα, η πόλη, όσο και η ευρύτερη περιοχή γύρω απ’ τη σλοβάκικη πρωτεύουσα καταλαμβάνονται από ένα πανηγύρι γεύσεων και χρωμάτων. Η μεγάλη γιορτή του τρύγου στα Μικρά Καρπάθια τον Σεπτέμβρη δίνει τη θέση της στις αγροτικές αγορές στο κέντρο της πόλης τον Οκτώβρη, ενώ τα άφθονα πολιτιστικά και γαστρονομικά events στην περιοχή προσφέρονται για κοντινές εκδρομές. Πέρα απ’ τα γευστικά τοπικά κρασιά, το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη εποχή στα Μικρά Καρπάθια για να δοκιμάσετε μια κλασική σλοβάκικη συνταγή: Ψητή χήνα με λάχανο, συντροφιά με τηγανίτες πατάτας. Επισκεφτείτε το Κάστρο και την Όπερα της Μπρατισλάβας. Φωτογραφηθείτε μπροστά απ’ τη μόνη εναπομείνουσα πύλη των μεσαιωνικών τειχών, την Πύλη Μιχαήλ. Σεργιανίστε σε διάσημες πλατείες, όπως η Hviezdoslavovo námestie, και τα μπαρόκ και αναγεννησιακά παλάτια του ιστορικού κέντρου. Και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά παράλληλα για μεγάλα φεστιβάλ – ανάμεσά τους το Bratislava Music Festival (έως 13 Οκτώβρη 2019) και το Bratislava Jazz Days (25-27 Οκτώβρη 2019), που θα γεμίσουν τις διακοπές σας στη Σλοβακία με μουσική. 
Tip: Τσεκάρετε τακτικά την εφαρμογή για κινητά Bratislava Region app για ν’ ανακαλύψετε αξιοθέατα και απολαύσεις που δεν πρέπει να χάσετε!



Μαρακές, Mαρόκο
Μέση θερμοκρασία: 28°C

Χωρίς την ενίοτε αποπνικτική ζέστη και τα πλήθη του καλοκαιριού, ο καιρός στο Μαρακές είναι ιδανικός για γερές δόσεις λιακάδας στα μέσα του φθινοπώρου. Αρκετά κοντά στη Σαχάρα για να απολαμβάνει θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 29 βαθμούς (το βράδυ πέφτουν μέχρι και τους 15°C), o top προορισμός του Μαρόκου δέχεται επίσης ελάχιστη βροχή τον Οκτώβριο. Αυτό μεταφράζεται σε γοητευτικές βόλτες στα σοκάκια της μεντίνας και το φασαριόζικο πανηγύρι της κεντρικής πλατείας Jemaa el-Fnaa χωρίς τον ήλιο και τη σκόνη να μπαίνουν στα μάτια – και τον δρόμο σας. Το Τζαμί Κουτούμπια, το Παλάτι Μπαΐα και οι Κήποι Μαζορέλ είναι μόνο μερικά απ’ τα αξιοθέατα του Μαρακές, εντός κι εκτός της μεντίνας, που θα ευχαριστηθείτε δεόντως. Και το τσάι με μέντα είναι ακόμα πιο απολαυστικό όταν το θερμόμετρο δεν αγγίζει τους 40°C! Αποκορύφωμα, βέβαια, κάθε ταξιδιού στο Μαρακές είναι η διαμονή σ’ ένα απ’ τα υπέροχα μαροκινά ριάντ! Δοκιμάστε το ήσυχο και οικονομικό Riad Agathe για παραδεισένιες αποδράσεις μετά από την περιήγησή σας στον λαβύρινθο του κέντρου.



Πόζναν, Πολωνία
Μέση θερμοκρασία: 13°C

Πέρα απ’ τις πολύ οικονομικές τιμές σε αεροπορικά για ένα ταξίδι τον Οκτώβριο, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να οργανώσετε μια εκδρομή στο Πόζναν αυτό το φθινόπωρο. Για αρχή, το μέγεθος της πόλης είναι ιδανικό για να την ανακαλύψετε σ’ ένα Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας φυσικά απ’ την πολύχρωμη συμφωνία αναγεννησιακών κτισμάτων στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης. Ανάμεσα στις σπουδαιότερες φθινοπωρινές εκδηλώσεις συγκαταλέγεται ο μαραθώνιος, που λαμβάνει χώρα στις 20 Οκτωβρίου 2019.  Η ακαταμάχητη γοητεία της πόλης, όμως, κρύβεται κυρίως στα φιλόξενα στέκια που πλαισιώνουν την πλατεία – αλλά και εκεί που συχνά δεν πιάνει το μάτι. Ο φοιτητόκοσμος και τα πιο ανήσυχα πνεύματα της πόλης δίνουν ραντεβού για vegan πιάτα και ριζοσπαστικές συζητήσεις στο φωτεινό καφέ του αναρχικού βιβλιοπωλείου Zemsta. Οι πιο καλλιτεχνικοί τύποι, πάλι, κατευθύνονται προς το Klub Dragon για ζωντανές τζαζ μουσικές, αλλά και ευφάνταστες γεύσεις στην κρυφή πίσω αυλή.Για να γλυκάνετε το ταξίδι σας περάστε μια βόλτα κι απ’ το ζαχαροπλαστείο Glanc, δίπλα στον αβανγκαρντίστικο γυάλινο πύργο Baltyk. Παραγγείλτε επρεσάκι συνοδεία μακαρόν ή ό,τι άλλο τραβά η ψυχή σας. H επιλογή εδώ είναι δύσκολη. Τα πολύχρωμα γλυκάκια μοιάζουν με πραγματικά έργα τέχνης!



Βαλέτα, Μάλτα
Μέση θερμοκρασία: 25°C

Αν δεν βάλατε ακόμα στο πρόγραμμα το ηλιόλουστο αρχιπέλαγος της Μάλτας, έχετε μια καλή δικαιολογία για ένα ολιγοήμερο ταξίδι φέτος τον Οκτώβριο. Τα φθηνά αεροπορικά από Αθήνα, μαζί με τον γλυκό καιρό, ευνοούν ιδιαίτερα μια εκδρομή της τελευταίας στιγμής. Oι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να γυρίσετε τα αξιοθέατα – άντε να χρειαστείτε καμιά ελαφριά ζακετούλα το βραδάκι. Κι αν βρέξει συνήθως θα το βρείτε αρκετά ανώδυνο. Η θερμοκρασία της θάλασσας, δε, φτάνει τους 24 βαθμούς, οπότε μην αποκλείετε και τα μπάνια στις κοντινές παραλίες! Απ’ τα πιο αβανταδόρικα events τον Οκτώβρη είναι το Halloween (26, 27 & 31 Οκτωβρίου 2019). Μεγάλο του ατού, οι δωρεάν εκδηλώσεις με φόντο το εντυπωσιακό σκηνικό του παλιού λιμανιού της Βαλέτας! Μust αξιοθέατα στην πόλη περιλαμβάνουν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αλλά και τα φαντασιακά τοπία όπου γυρίστηκαν σκηνές απ’ τη σειρά Game of Thrones. Ανάμεσά τους, τα γραφικά λιθόστρωτα της πρωτεύουσας και το Fort Ricasoli στην Kalkara, το οποίο θα θαυμάσετε πανοραμικά απ’ τους πανέμορφους Upper Barrakka Gardens. Ο συν-Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη είναι, τελός, απ’ τα πιο εντυπωσιακά μνημεία στον μπαρόκ καμβά της πόλης. Στο 450 χρόνων κελάρι “Η Σπηλιά της Μπίρας” (“The Beer Cave”), στην πλατεία Castille, θα συνδυάσετε το βραδάκι ζωντανές μουσικές με μια εκτενή συλλογή από 120 διαφορετικές μπίρες! Το αρχιπέλαγος της Μάλτας προσφέρεται για συναρπαστικές εκδρομές και εξερευνήσεις στο σταυροδρόμι των πολιτισμών. 



Αμμάν, Ιορδανία
Μέση θερμοκρασία: 27°C

Mε την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού ν’ ανήκει πια στο παρελθόν, ο Οκτώβριος προσφέρει ιδανικό καιρό για ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Φορέστε καταρχήν τα αθλητικά σας, γιατί το κοσμοπολίτικο Αμμάν θα σας έχει να τρέχετε από σκάλα σε σκάλα κι από λόφο σε λόφο! Στον Jebel Al Qala’a, τον ψηλότερο απ’ αυτούς, θα θαυμάσετε την περίφημη Ακρόπολη. Το γειτονικό Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο – που φιλοξενεί κι ένα φεστιβάλ – και το υπέροχα μοντέρνο Μουσείο της Ιορδανίας – με τους πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς στο εσωτερικό του – είναι μερικά ακόμα απ’ τα must αξιοθέατα του Αμμάν. Θα έρθετε, όμως, πιο κοντά στις γαργαλιστικές μυρωδιές και γεύσεις της πόλης στα στενά με τα μπαχαρικά, τα εστιατόρια και καφέ που προσκαλούν τον επισκέπτη σε απρόβλεπτες συναντήσεις – και συζήτήσεις. Θα δοκιμάσετε νοστιμότατα φαλάφελ και χούμους στο δημοφιλές Hashem, το παλαιότερο εστιατόριο της πρωτεύουσας. Και γλυκό kunafa στο δοκιμασμένο Habibah. Υπάρχει όμως και η πιο μοντέρνα πλευρά του Αμμάν που ξαφνιάζει. Προχωρημένα στέκια όπως το Shams El Balad γιορτάζουν τα τοπικά προϊόντα με πρωτότυπα και υγιεινά πιάτα. Το σπουδαιότερο, βέβαια, αξιοθέατο στην ευρύτερη περιοχή του Αμμάν δεν είναι άλλο από την Πέτρα. Η αλλόκοσμη πόλη, λαξευμένη στους βράχους απ’ τους Ναβαταίους, προσφέρεται για μια κοντινή εκδρομή που σε ταξιδεύει στον χρόνο, και μια παράλληλη πραγματικότητα!

Γκραν Κανάρια, Kανάριοι Νήσοι, Ισπανία
Μέση θερμοκρασία: 26°C

Περιπου 150 χλμ. απ’ τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, η Γκραν Κανάρια παραμένει λαχταριστά ζεστή αν σχεδιάσετε ένα ταξίδι τον Οκτώβριο. Τα Κανάρια Νησιά δεν ονομάζονται τσάμπα, εξάλλου, “Νησιά της Αιώνιας Άνοιξης”. Αν και οι ορεινές περιοχές στα ενδότερα συναντούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες (βλέπε 21°C), προστατεύουν παράλληλα τον νότο απ’ τους ανέμους. Με λίγα λόγια, σε διάσημες παραλίες όπως η Πλάγια Ινγκλές, αλλά και τους κινηματογραφικούς αμμόλοφους της Maspalomas θα βρείτε ακόμα έναν ηλιόλουστο παράδεισο! Υπάρχει ποικιλία τιμών στην περιοχή, αλλά μπουτίκ ξενοδοχεία όπως το Hotel Maspalomas Princess παραμένουν προσιτά. Πιάστε μια ξαπλώστρα περικυκλωμένη από φοίνικες και θα νιώστε βασιλιάδες! Κλέψτε λίγη έμπνευση πριν τις διακοπές με τις καλύτερες προτάσεις μας για εξωτικά ταξίδια στα Κανάρια Νησιά.

Αϊτή, Γαλλική Πολυνησία
Μέση θερμοκρασία: 27°C

Αν δεν σας περιορίζει το budget, ένα ταξίδι τον Οκτώβριο στην Αϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας θα σας έρθει ό,τι πρέπει. Η υψηλή περίοδος πλησιάζει στο τέλος της – όχι ότι εδώ πέφτουν και πολύ οι τιμές – αλλά θα συναντήσετε ακόμα φανταστικές λιακάδες, χωρίς την υγρασία που βαραίνει την ατμόσφαιρα απ’ τον Νοέμβριο και μετά. Η θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται στους 23-26 βαθμούς. Ηφαιστειογενείς παραλίες, όπως η Lafayette που φτάνει τα 800 μέτρα μήκος, στήνουν ένα φωτογενές τροπικό σκηνικό περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση. Μια ακόμα σκουρόχρωμη αμμουδιά, αγαπημένη των ντόπιων, είναι και η Point Venus, στη βόρεια ακτή του νησιού. Η περίοδος αυτή είναι, τέλος, ιδανική και για βουτιές με μάσκα, με παραλίες όπως η Plage de Toaroto να χαρίζουν απίστευτα υποθαλάσσια τοπία!

Τα καλύτερα events για ένα ταξίδι τον Οκτώβρη
London Film Festival, Λονδίνο, Αγγλία

Μέση θερμοκρασία: 16°C

Μπορεί να μην έχει τη φήμη των Καννών ή της Βενετίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (2-13 Oκτωβρίου 2019), όμως, έχει το γκλάμουρ και τις ταινίες για να αιχμαλωτίσει τους φίλους της μεγάλης οθόνης. To πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει 345 ταινίες, 42 απ’ τις οποίες είναι ντοκιμαντέρ. Ένα ταξίδι τον Οκτώβριο είναι ιδανικό δώρο για τον σινεφίλ της παρέας! Σουλατσάροντας από αίθουσα σε αίθουσα, διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου παρελαύνουν μπροστά σας. Απ’ το London Eye και τη γειτονιά του Σόχο στη λεωφόρο The Mall, που ενώνει την Πλατεία Τραφάλγκαρ με το Παλάτι του Μπάκινχαμ. Μη φανταστείτε, δηλαδή, ότι θα περάσετε το ταξίδι σας σε μια σκοτεινή αίθουσα. Η ενέργεια της πόλης και οι διάσημοι καλεσμένοι, που κάθε χρόνο πλαισιώνουν το event, είναι μεθυστικά! Βάλατε στα πλάνα ένα ταξίδι στο Λονδίνο φέτος τον Οκτώβριο; Ανακαλύψτε τις 14 καλύτερες προτάσεις μας για τη βρετανική πρωτεύουσα!

Amsterdam Dance Event, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Μέση θερμοκρασία: 14°C

Γιατί να βάλετε στο πρόγραμμα ένα ταξίδι τον Οκτώβριο στο Άμστερνταμ; O καιρός το φθινόπωρο γίνεται μεν σταδιακά πιο κρύος – θα συνδυάσετε όμως δροσερές βόλτες στα αξιοθέατα με ιδρωμένους χορούς στην πίστα! Το ADE (16-20 Οκτωβρίου 2019) είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ κλάμπινγκ στον κοσμο, και το σπουδαιότερο συνέδριο ηλεκτρονικής μουσικής στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, εναλλάσσει events για επαγγελματίες του χώρου με άφθονα πάρτι και εκδηλώσεις για τους επισκέπτες. Απ’ το πρωί μέχρι το άλλο πρωί! Το 2019 το φεστιβάλ υποδέχεται 2500 καλλιτέχνες σε 200 διαφορετικές μουσικές διεθύνσεις στην πόλη, σ’ ένα σύνολο από 1000 events. Πέρα από μια τεράστια πίστα χορού, η πόλη μετατρέπεται παράλληλα σε μια μνημειώδη παιδική χαρά για κλάμπερς με προβολές, εκθέσεις και workshops. Με φόντο τα παραμυθένια κανάλια και ενδιάμεσες στάσεις για χαλάρωση στα καφέ του Άμστερνταμ, πώς ν’ αντισταθείς!

Phuket Vegetarian Festival, Πουκέτ, Ταϊλάνδη
Μέση θερμοκρασία: 28°C

Τα μέσα του φθινοπώρου είναι «επισήμως» ακόμα μέρος της εποχής των μουσώνων. Μην αφήσετε όμως τον καιρό να σας αποτρέψει από ένα ταξίδι τον Οκτώβριο στο Πουκέτ. Ενώ είναι πιθανό να πετύχετε έντονες βροχοπτώσεις, συνήθως δεν κρατάνε πολύ και η λιακάδα έχει ήδη αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Οι τιμές, παράλληλα, παραμένουν χαμηλές! Οι εκδηλώσεις του Phuket Vegetarian Festival (έως 7 Οκτωβρίου 2019), που λαμβάνουν χώρα γύρω από διάσπαρτους κινέζικους ναούς όπως οι Jui Tu, Put Jaw και Tha Rua, σας προσκαλούν να δείτε παράλληλα αρκετά απ’ τα αξιοθέατα του πιο διάσημου νησιού της Ταϊλάνδης. Το χορτοφαγικό φεστιβάλ του Πουκέ γεννήθηκε με βάση την ιδέα ότι η αποχή απ’ το κρέας κατά τον 9ο μήνα του κινέζικου ημερολογίου βοηθάει στην καλή υγεία και την ψυχική γαλήνη. Αλλιώς ονομάζεται και Φεστιβάλ των Εννιά Αυτοκρατόρων Θεών, με βάση τον μύθο ότι ένας περιοδεύων θίασος όπερας γιατρεύτηκε απ’ τη μαλάρια απέχοντας απ’ το κρέας και προσευχόμενος στους εννιά θεούς. Οι τελετουργίες που επικαλούνται τα ιερά πνεύματα περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα, παρελάσεις, τρέξιμο πάνω στα κάρβουνα, ή ανέβασμα σε μια οκτάμετρη σκάλα με σπαθιά. Η πιο κλασική εικόνα του φεστιβάλ όμως είναι αυτή με τους πιστούς που τρυπούν το πρόσωπό τους με σπαθιά, καλαμάκια και ό,τι άλλο βρουν στο σπίτι. Αν δεν το’ χετε πολύ με το body piercing, ίσως θα πρεπει να το ξανασκεφτείτε πριν κλείσετε εισιτήρια!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close