Εκδρομές να πας , Guide

10 πολύ καλοί λόγοι για να πας Καλοπαναγιώτη το σαββατοκύριακο

Εξερεύνησε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά θέρετρα του νησιού που πραγματοποιεί αυτό το τριήμερο το 3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης

Δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, η οποία διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λευκωσίας. Το χωριό απέχει 70 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη με τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών αγροτουριστικών καταλυμάτων, μπουτίκ ξενοδοχείων, εστιατορίων και χώρους εστίασης. Ο Καλοπαναγιώτης μαζί με την Κακοπετριά και τις Πλάτρες αποτελούν την τριάδα των πιο κοσμοπολίτικων ορεινών χωριών της Κύπρου.

Κάθε σαββατοκύριακο το μικρό χωριουδάκι της Μαραθάσας προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ακόμη και περαστικούς προς τα άλλα χωριά ενώ φέτος διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης που θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 21 μέχρι και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Καλοπαναγιώτης σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου και διαθέτει ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα. Είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό που σου προσφέρει τα πάντα. Ξεκούραση, διαμονή, φαγητό, διάφορες δραστηριότητες, σαφάρι με τετράτροχες μοτοσυκλέτες ακόμη και σπα. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχουν πολλά που μπορείς να δεις και να κάνεις στο ορεινό αυτό θέρετρο και άλλοι τόσοι οι λόγοι που επιβάλλεται να πας.

1. 3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης
Ένα διαφορετικό φεστιβάλ που υμνεί την μέλισσα και το μέλι πραγματοποιείται για δεύτερη στον Καλοπαναγιώτη από τις 21 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου. Η Μαραθάσα που είναι ιδιαίτερα γνωστή για την παραγωγή μελιού πραγματοποιεί για δεύτερη φορά ένα τέτοιο φεστιβάλ που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το φεστιβάλ θα υποδεχτεί τόσο τους μελισσοκόμους, αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ, όσο και το καταναλωτικό κοινό, για να ενημερωθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες του κυπριακού μελιού, να δοκιμάσει μέλι από κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά και να προμηθευτεί τα καλύτερα μέλια απευθείας από τους παραγωγούς.

Πάνω από 15 περίπτερα με προϊόντα και παράγωγα του μελιού θα στηθούν φέτος στον χώρο του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννης Λαμπαδιστή ενώ την Κυριακή θα προσφέρεται δωρεάν πρόγευμα στους παρευρισκόμενους. Η εικόνα του Αγίου Φιλάρετου προστάτη των μελισσοκόμων ήρθε στην Κύπρο από την Ελλάδα ειδικά για το φεστιβάλ ενώ δεκαμελής βυζαντινή χορωδία θα ψάλει υμνώντας τον Άγιο. Μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα προσφέρεται μέλι στους παρευρισκόμενους με ειδική ευχή.

Μάθε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

2. Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή
Για να επισκεφθείς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή Bρίσκεται στην ανατολική όχθη του Σέτραχου ποταμού απέναντι από την παλαιά γειτονιά του χωριού. Το 1985 η Ουνέσκο περιέλαβε το Μοναστήρι στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με άλλα οκτώ ξωκλήσια που βρίσκονται όλα στην περιοχή του Τροόδους. Η Μονή τυγχάνει της φροντίδας του τμήματος Αρχαιοτήτων και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, ανεκτίμητης αξίας εικονίσματα, ξυλόγλυπτες πόρτες και μοναδικής τεχνοτροπίας τέμπλο. Στο χωριό μπορείς να επισκεφθείς ακόμα τις πιο κάτω εκκλησίες και ξωκλήσια: Αγίας Μαρίνας και Παναγίας Θεοτόκου, Παναγίας Θεοσκέπαστης, Αγίου Ανδρονίκου και Αγίας Αθανασίας, Αγίου Κυριακού, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αγίου Σεργίου, Αγίου Γεωργίου.

3. Ενετική γέφυρα και νερόμυλος
Ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο χωριό, είναι ακόμα η Ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου. Η γέφυρα του 16ου αιώνα είναι κατασκευασμένη από παραδοσιακή πέτρα και μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε ως η μόνη οδός πρόσβασης από το χωριό στο μοναστήρι. Το Κυπριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ανακηρύξει τον νερόμυλο ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και αποτελεί ένα επιβλητικό κτίσμα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της προ-βιομηχανικής περιόδου.

4. Ιαματικές Πηγές
Το χωριό διαθέτει Ιαματικές Πηγές. Οι ιαματικές πηγές του Καλοπαναγιώτη βρίσκονται κοντά στις όχθες του Σέτραχου ποταμού δίπλα στο ενετικό γεφύρι. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των θειούχων νερών του Καλοπαναγιώτη ήταν γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια. Οι κατά καιρούς βασιλιάδες των Σόλων, οι βασιλιάδες και οι πρίγκιπες κατά την εποχή των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Φράγκων επισκέπτονταν συχνά την περιοχή της Μαραθάσας, όχι μόνο για σκοπούς παραθερισμού, αλλά και για σκοπούς λουτροθεραπείας. Το νερό των πηγών χρησιμοποιείται και σήμερα για ιαματικά λουτρά.

5. Σαφάρι με τετράτροχες μοτοσυκλέτες
Η Quad Biking σου προσφέρει μία μοναδική εμπειρία με αφετηρία τον Καλοπαναγιώτη και σαφάρι στην ευρύτερη περιοχή. Πάρε την παρέα σου και κλείσε ραντεβού καθημερινά βιώνοντας μία μοναδική. Η διαδρομή διαρκεί 3 ολόκληρες ώρες ξεκινώντας από τον Καλοπαναγιώτη και ολοκληρώνεται στο χωριό με πέρασμα από πανέμορφες τοποθεσίες. Η Quad Biking μπορεί να εξυπηρετήσει από 1 μέχρι 7 μοτοσυκλέτες, 2 άτομα ανά όχημα. Το κόστος είναι 70 ευρώ και περιλαμβάνει γεύμα κυπριακής κουζίνας στο εστιατόριο Μάρκος στον Καλοπαναγιώτη. Πληροφορίες: 96335210, 99049621, 99740450.

6. Πεζοπορία στο μονοπάτι της φύσης
Το μονοπάτι μελέτης της φύσης Καλοπαναγιώτη - Οίκου βρίσκεται στη βόρεια Μαραθάσα σε απόσταση 70 χιλ. από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Η προσέγγιση σε αυτό γίνεται μέσω της κοινότητας Καλοπαναγιώτη ακολουθώντας τη σηματοδότηση που οδηγεί στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Το μονοπάτι εκτείνεται στις βουνοπλαγιές απέναντι από την κοινότητα Καλοπαναγιώτη σε υψόμετρο 650 μέχρι 867 μέτρων και έχει μήκος έξι χιλιόμετρα. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από περιβαλλοντικής πλευράς αφού έχουν καταγραφεί από το Τμήμα Δασών πολλά είδη φυτών. Αυτό όμως που μαγεύει τον πεζοπόρο είναι η απερίγραπτη θέα της κοιλάδας της βόρειας Μαραθάσας που απλώνεται μπροστά του μαζί με τα γραφικά χωριά της τον Οίκο, τις Γερακιές, τον Καλοπαναγιώτη, το Μουτουλλά και τον Πεδουλά. Το σύνολο της προτεινόμενης κυκλικής διαδρομής με αφετηρία και τέλος το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή έχει μήκος 4.6 ή 6 χιλιόμετρα ανάλογα με την επιλογή και την αντοχή των πεζοπόρων. Μέρος της διαδρομής είναι δυνατό να διανύσει κάποιος με αυτοκίνητο με τετρακίνηση, εάν εξασφαλίσει οδηγό. Πεζός θα πρέπει να καλύψει απόσταση δύο χιλιομέτρων. Η κυκλική αυτή διαδρομή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όχι μόνο των μελετητών της φύσης αλλά και επισκεπτών με ευρύτερα ενδιαφέροντα.

7. Σπα στο Κέντρο Ευεξίας Myrianthousa Spa
Το Κέντρο Ευεξίας Myrianthousa Spa είναι ίσως από τα ωραιότερα που θα επισκεφθείς. Χτισμένο στις όχθες του Σέτραχου ποταμού το Κέντρο, καλύπτει ένα χώρο 1000 τ.μ. και αποτελείται από χώρους υδροθεραπείας και λουτροθεραπείας, χώρους θεραπείας με λάσπη, ειδικά διαμορφωμένους χώρους για σάουνα και ατμοθεραπεία, δωμάτιο με φυσικό χιόνι καθώς επίσης και χώρους ξεκούρασης και χαλάρωσης. Φυσικά προϊόντα όπως μέλι, σταφύλι, ευκάλυπτος, λάδι της ελιάς και του αμυγδάλου καθώς επίσης και αιθέρια έλαια από τα εσπεριδοειδή και τα βότανα της περιοχής του Τροόδους με την υπογραφή APIVITA, είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στις παρεχόμενων θεραπειών του Κέντρου Myrianthousa Spa. Πληροφορίες: 22952444.

8. Διαμονή
Οι επιλογές που έχεις για διαμονή είναι πολλές, ανάμεσά τους, Ξενοδοχείο Κασταλία (22952455), Αρχοντικό Η Μισιρλού (70009131), ATRATSA Mountain Apartments - Suites (99 464664), Το σπίτι της Πολυξένης (22497509, 99790723), Το Σπίτι της Αναστούς (99823009), Χάνι Χρυσομήλου (99530540).

Επίσης μπορείς να μείνεις:
Aγία Μαρίνα, 22952444 / www.casalepanayiotis.com
Άγιος Ανδρόνικος, 99646151 / www.st-andronikosapts.eu
Άγιος Κυριάκος, 99819242
Ατράτσα, 22318543 / www.atratsa.com
Βυζαντινό, 22952444 / www.casalepanayiotis.com
Hλιακό 1-2, 22952444 / www.casalepanayiotis.com
Λαούρι, 22952444 / www.casalepanayiotis.com
Maison Elena, 99447871
Mάραθο, 22952444 / www.casalepanayiotis.com
Πάνθεο, 22952444 / www.casalepanayiotis.com
Καστρί, 99582802
Το παλατακι της Βασιλικης, 22491365
Το σπίτι της Πολυξένης, 22497509
Τρουλλινό, 22952444 / www.casalepanayiotis.com

9. Φαγητό
Ο Καλοπαναγιώτης διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό για όλες τις ώρες της ημέρας. Μπορείς να επισκεφτείς τα δύο εστιατόρια του Casale Panayiotis, το Βυζαντινό για αυθεντικές κυπριακές συνταγές και το Λουτράκι, που έχει εκπληκτική θέα και πιάτα δημιουργικής κουζίνας με ένα twist κυπριακής και διεθνούς γαστρονομίας (22952444). Στο εστιατόριο Μάρκος θα απολαύσεις μπουφέ, καφέ και γλυκά (22952634 & 99619375). Το Κέντρο Ορκόντας προσφέρει ποικιλία παραδοσιακών φαγητών και εδεσμάτων (22952425, 99421575) ενώ για χαλαρό καφεδάκι θα πας στο ΚαφεΟίνος (99789331), στο σνακ-μπαρ Πάνθεον για βάφλες και κρέπες (22952444), στο καφενείο 'Ο Γέρο-Γιάγκος' (97820340). Τέλος μπορείς να πας και στο Πανόραμα για παραδοσιακά φαγητά (22991113 - 99468684) kai στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Castalia .

Μάθε επίσης
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τα καφενεδάκια και εστιατόρια του χωριού μόνο για το τριήμερο (21-22/09) θα προωθούν στους χώρους τους κυπριακά εδέσματα με προϊόντα κυψέλης. Επίσης θα υπάρχουν φουσκωτά και face painting για τα παιδιά. 

10. Το Casale Panayiotis
Η διαμονή στο υπέροχο ξενοδοχείο Casale Panayiotis, είναι από μόνη της λόγος για να το επισκεφθείς. Και οι λόγοι είναι πολλοί:

> Τα δωμάτια του προσφέρονται για διακοπές με την παρέα σου η την οικογένειά σου με πολλές οργανωμένες δραστηριότητες για όλες τις ώρες. Στο αγρόκτημα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει κατά μήκος των μονοπατιών έξω στη φύση για να ανακαλύψει τις διαδρομές του κρασιού των αμπελώνων που υπάρχουν εκεί, να κάνει εξορμήσεις με το ποδήλατο ή με τετράτροχες μηχανές στους δασικούς δρόμους και να επιδοθεί στο ψάρεμα της πέστροφας.

> Τα εστιατόρια του (δες πιο πάνω) Casale Panayiotis θα ικανοποιήσουν γευστικά τον κάθε επισκέπτη. Προσφέρουν ποικιλία και θα σε κάνουν να ξεχάσεις που έχεις παρκάρει αφού δεν χρειάζεται να πάρεις το αυτοκίνητό σου για να αναζητήσεις φαγητό και ποτό.

> Ο χώρος της βιβλιοθήκης θα σε χαλαρώσει με ένα βιβλίο και ένα καφέ ή ένα κρασί ενώ ο χώρος της κάβας το χειμώνα θα σε εντυπωσιάσει και το καλοκαίρι θα σε διασκεδάσει καθώς λειτουργεί ως bar με mainstream ελληνική μουσική.

> Στα δρομάκια του ξενοδοχειακού Συγκροτήματος θα ανακαλύψεις τα πιο υπέροχα "Πραματούθκια". Προϊόντα όλων των παραγωγών της περιοχής στις πιο τέλειες συσκευασίες που είδαμε.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close