Eating News , Εστιατόρια

Ο Λευτέρης Λαζάρου, η Lidl και το Sigma

Ο Λευτέρης Λάζάρου έρχεται στο Sigma με την εκπομπή μαγειρικής "Μαζί σε κάθε φάση"

Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Λευτέρης Λάζάρου έρχεται στο Sigma για μια εκπομπή που θα ταράξει τα νερά της κυπριακής γαστρονομίας και θα μας βάλει στα νόστιμα μονοπάτια της κουλτούρας μας. Πάντα με μια ανατροπή και με πυξίδα του τη Lidl!

Κύριε Λαζάρου, τι είναι αυτό που σας έχει φέρει στην Κύπρο;

Σαφώς η Lidl και συγκεκριμένα μια καινούργια εκπομπή, στην οποία θα είμαστε «Μαζί σε κάθε Φάση». Είναι κάτι πολύ όμορφο και με βαρύτητα, όπως λέμε μαζί στο τραπέζι, μαζί στο σπίτι, μαζί στην παρέα. Μαζί μου θα είναι επίσης ως συμπαρουσιάστρια και φίλη, η Κρυσταλλία Ζησιοπούλου.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόσκληση;
Αρχικά, η πρώτη ύλη και η ίδια η εταιρία. Έπειτα το ότι πρόκειται για μία εκπαιδευτική  εκπομπή. Σκοπός μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή. Δίπλα μου θα έχουμε και ανθρώπους του αθλητισμού, γιατί τα νέα παιδιά χρειάζονται κάποια πρότυπα και ο αθλητής σήμερα είναι ένα πρότυπο. Έτσι βάλαμε δίπλα μας αυτούς τους ανθρώπους για να μαγειρέψουμε παρέα, ώστε να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τον τρόπο σκέψης των νέων παιδιών, των ενηλίκων και γενικότερα όλης της οικογένειας.   

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την εκπομπή; Υπάρχουν κάποια  χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφέρει από τις υπόλοιπες εκπομπές μαγειρικής και γιατί;
Ο στόχος μας είναι να δείξουμε ποιοι είναι οι πυλώνες για μια ισορροπημένη διατροφή, ποια είναι η αλυσίδα της πρώτης ύλης, από πού ξεκινάει και πώς φτάνει στα ψυγεία και τα ράφια της Lidl. Γενικότερα να προβάλουμε στον καταναλωτή και την κυπριακή οικογένεια ότι με καλή πρώτη ύλη, λίγη σκέψη και μια απλή συνταγή, μπορεί να δημιουργήσει ένα πάρα πολύ γευστικό και θρεπτικό πιάτο για την οικογένειά του. 

Θα υπάρχουν κάποια διατροφικά tips; Αν ναι, μπορείτε να μας εξηγήσετε;
Θα δείξουμε μικρά μυστικά. Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις ένα όμορφο και φροντισμένο πιάτο με απλά υλικά, αλλά με πρωτότυπους τρόπους χρήσης που απογειώνουν τη γεύση. Θέλουμε να πάρουμε την παράδοση και να την εξελίξουμε. 

Από ότι μας έχετε πει θα συνδυάζει και αθλητές; Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό;
Ο αθλητής, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο άθλημα του, χρειάζεται μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Έτσι θα μαγειρεύουμε μαζί, θα εκτελούμε τη συνταγή μαζί για να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή και πόσο εύκολο είναι να τρώμε σωστά.  

Έχουμε μάθει ότι θα εμπλέκεται και διατροφολόγος… Ποιος θα είναι ο ρόλος της;
Η διατροφολόγος Νικολέττα Μιχαληλίδου θα δίνει μαζί μου με κατανοητό τρόπο τις δικές της συμβουλές. Ο ρόλος της είναι απαραίτητος, ώστε να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε μια πιο υγιεινή και νόστιμη συνταγή.  

Ο κόσμος έχει συνήθως την εντύπωση πως ένα υγιεινό φαγητό ή γλυκό δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμο… Να υποθέσουμε ότι μέσα από αυτή την εκπομπή θα αλλάξει τη γνώμη του;
Καταρχάς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το υγιεινό δεν σημαίνει και άνοστο. Το φαγητό είναι τα προϊόντα στα οποία στηριζόμαστε σαν πρώτη ύλη. Έχει αρώματα, έχει χρώματα, άρα η πρώτη ύλη από μόνη της θα πρέπει να είναι ελκυστική στο μάτι. Όταν είναι πλέον ξεκάθαρη η φρέσκια και καλή πρώτη ύλη, τότε όταν την μαγειρέψεις γίνεται πάρα πολύ εύγευστη. Αν επιθυμείς να ανεβάσεις τη γεύση λίγο παραπάνω, απλά θα βάλεις στο φαγητό ένα μικρό μυρωδικό, σαν τον δυόσμο για παράδειγμα που είναι και χωνευτικός. Αν ρίξεις λοιπόν στο φαγητό λίγο δυόσμο τότε θα του ανεβάσεις ακόμα πιο πολύ την ένταση. Άρα αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι και ο ρόλος ενός σεφ. Να δείξει με απλά μυστικά πώς μπορούμε να ανεβάσουμε τη γεύση περισσότερο και να την εμπλουτίσουμε με πιο πολλά αρώματα ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διάθεση και όρεξη για να την απολαύσουμε.

Ποιο το όραμά σας ως σεφ για το μέλλον όσον αφορά τη φιλοσοφία της γαστρονομίας για τον Κύπριο και Έλληνα; Δηλαδή πως θα τον θέλατε να προχωρήσει γαστρονομικά αφού μιλάμε για έναν άνθρωπο με βαθιά ριζωμένες παραδόσεις;
Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σήμερα. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που τρώγαμε πριν 30 χρόνια με αυτό που τρώμε σήμερα. Άρα ο άνθρωπος εξελίσσεται και ο ουρανίσκος μας εκπαιδεύεται. 

Κινδυνεύει να χαθεί καθόλου η παραδοσιακή γαστρονομία μέσα από τις νέες τάσεις μαγειρικής;
Όχι βέβαια. Διότι στόχος όλων των μαγείρων είναι να αγγίζουμε την παράδοση και να την μεταφέρουμε με έναν τρόπο διαφορετικό. Δεν αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, απλά τις βελτιώνουμε τηρώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Αυτός είναι και ο στόχος της Lidl. Αυτό θέλει να δείξει. Ακόμα και ένα παραδοσιακό φαγητό μπορεί να φτιαχτεί με τρόπο υγιεινό. Είναι αντιληπτό το αν χρησιμοποιήσεις για παράδειγμα ελαιόλαδο στη συνταγή το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο.   

Θα προτείνετε όλων των ειδών τις συνταγές, από απλές, gourmet μέχρι πιο δύσκολες τύπου fine dining όπως και στο εστιατόριο σας; 
Αυτό που θα κάνουμε στην εκπομπή είναι πάντα κατανοητό φαγητό. Gourmet μπορεί να είναι ακόμα και ένα όσπριο με λίγο μηλόξυδο και σέλινο. Το μεγαλείο της απλότητας και η εξαιρετική ιδέα που μπορεί να καταθέσει ένας μάγειρας είναι αυτά που κάνουν το κάτι διαφορετικό για την κυπριακή οικογένεια.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει ο οποιοσδήποτε λάτρης της μαγειρικής, απλά και βατά , με καθημερινά υλικά, ένα gourmet πιάτο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία; Υπάρχουν κάποια μυστικά ή κώδικες;
Υπάρχουν θα έλεγα μικρά tips. Το φαγητό είναι μια κατάθεση ψυχής. Αυτό να βάλεις μόνο μαζί με καλή πρώτη ύλη και θα φτιάξεις ένα εξαιρετικό φαγητό. 

Τι προσανατολισμό θα έχουν κυρίως οι συνταγές σας; Πιο πολύ τοπικό ή και διεθνή;
Αγγίζουμε την κυπριακή παράδοση. Δημιουργούμε με μικρές πινελιές μια διαφορετική νότα στο φαγητό. Αυτό θα δει η κυπριακή οικογένεια.  

Άρα θα έχουμε διάφορα είδη πρώτης ύλης, όπως κρέας, πουλερικά, ψαρικά  κ.τ.λ.;
Οπωσδήποτε! Η γεύση δεν έχει σύνορα πια! Ο οργανισμός έτσι και αλλιώς χρειάζεται τα πάντα. Πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, άμυλο κ.τ.λ. 

Πως εμπλέκεται η εταιρεία Lidl σε αυτό το εγχείρημα; Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιείτε θα είναι αποκλειστικά της Lidl ή μόνο συγκεκριμένα ήδη; 
Η Lidl είναι χορηγός διατροφής του κυπριακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και των παιδικών πρωταθλημάτων Grassroots. Η εκπομπή είναι επίσης μία παραγωγή και χορηγία της Lidl. Όλα τα υλικά λοιπόν είναι αποκλειστικά δικά της και η εκπομπή θα φιλοξενείται στη Lidl Food Academy, στην οδό Στασικράτους στη Λευκωσία. Οι συνταγές έχουνε βγει με βάση τα υλικά που βρίσκουμε μέσα στα καταστήματα της εταιρίας. Για να δείξουμε και στον καταναλωτή πώς παράγεται η κυπριακή πρώτη ύλη, πώς ελέγχεται, πώς μεταφέρεται και πώς φτάνει τελικά στο ψυγείο και τα ράφια της Lidl.  

Ποια η προοπτική της Lidl σε σχέση με την εκπομπή και το κοινό γενικότερα; Θα αναρτίζει κάπου τις συνταγές και συμβουλές της εκπομπής;
Οι καταναλωτές, φίλοι και πελάτες της Lidl θα βρουν όλες τις συνταγές στο website της εταιρίας. Επίσης θα αναρτίζονται όλες οι εκπομπές στο youtube channel της Lidl Cyprus. Η εκπομπή θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 16.00 το απόγευμα και θα παίζει σε επανάληψη το επόμενο Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι από τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma. 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close