27-29 September 2019
Θέατρο , Μη χάσετε

Μια παράσταση από χάρτινα αντικείμενα και κούκλες στο Φεστιβάλ Κύπρια

"NIYAR – Ένα παραμύθι από χαρτί" από την Ισραηλινή καλλιτέχνηMaayan Iungman

Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019

Το «NIYAR – Ένα παραμύθι από χαρτί» είναι μια παράσταση από χάρτινα αντικείμενα και κούκλες, χωρίς λόγια. Μια απογοητευμένη καλλιτέχνης κάθεται ανάμεσα σε ένα σωρό από τσαλακωμένα χαρτιά. Απορρίπτει κάθε νέα ιδέα που καταγράφει στο χαρτί δημιουργώντας έναν ακόμα μεγαλύτερο σωρό. Ώσπου, εν μέσω αυτής της δημιουργικής κρίσης, ξαφνικά γεννιέται ζωή. Εμφανίζεται μια χάρτινη φιγούρα, η οποία οδηγεί την καλλιτέχνη σε ένα ποιητικό ταξίδι για την αγάπη, την απώλεια και τα κότσια που χρειάζονται για να πετάξεις.

Το «NIYAR» [Εβραϊκά: χαρτί] δημιουργήθηκε από την Maayan Iungman, μια Ισραηλινή καλλιτέχνη, ηθοποιό και παίκτρια κουκλοθέατρου, η οποία ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η Maayan χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών τεχνικές και υλικά στο έργο της, χτίζοντας μοναδικούς φανταστικούς κόσμους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. 

Κριτικές

Το «NIYAR – Ένα παραμύθι από χαρτί» είναι ένα υπέροχο θέαμα που απελευθερώνει τη φαντασία, σαν τον ενθουσιασμό ενός παιδιού που δημιουργεί σχήματα. […] Αυτό που εμπνέει είναι η καθαρότητα της ομορφιάς.» 
της Karolina Augustyniak, Dziennik Teatralny 

«Το Niyar ήταν μια ποιητική πόρτα σε έναν κόσμο που δεν γνώριζα και τώρα αποτελεί ένα από τα πιο εμπνευσμένα θεατρικά έργα που έχω δει.» 
της Amelie Donce, les iconiques 

«Παρουσιάζει το βάσανο της δημιουργικότητας. Ο τρόπος να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητα είναι να απορρίψεις όλους τους περιορισμούς και να αφήσεις χώρο για την ελεύθερη φαντασία.» 
του Szymon Spichalski, Teatre Dla Was 

«Μια από τις πιο όμορφες παραστάσεις κουκλοθεάτρου που είδα ποτέ». 
της Ayelet Dekel, Midnight East

Maayan Iungman σκηνοθέτης | καλλιτέχνης
Η Maayan Iungman σπούδασε κουκλοθέατρο, σκηνογραφία, ηθοποιία και σκηνοθεσία στο Ισραήλ. Το 2000 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο θέατρο και τη σκηνογραφία στο κολέγιο τέχνης Manor Kabri (Ισραήλ). Συνέχισε τις σπουδές της στις Καλές Τέχνες και το Θέατρο στο School of Visual Theatre στην Ιερουσαλήμ. Το 2004, μελέτησε την τέχνη του κουκλοθεάτρου με τον Pepe Otal κατά τη διάρκεια εξάμηνης διαμονής της στην Βαρκελώνη.  

Από το 2012, η Maayan ζει στο Βερολίνο όπου εργάζεται ως καλλιτέχνης, ηθοποιός και σκηνογράφος. Η παράστασή της με χάρτινα αντικείμενα και κούκλες «NIYAR – Ένα παραμύθι από χαρτί» παρουσιάστηκε σε πολλές σκηνές και φεστιβάλ στην Ευρώπη. Η Maayan Iungman αξιοποίησε την πολυετή πείρα της για να δημιουργήσει έργα γνήσιας καλλιτεχνικής υπόστασης, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές και ασυνήθιστα υλικά. Η θεατρική της γλώσσα συνδυάζει διάφορες προσεγγίσεις στο θέατρο, το κουκλοθέατρο, τη μουσική και την οπτική τέχνη.

Philipp Rückriem κινηματογραφιστής | ερευνητής
Ο Philipp Rückriem είναι κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ και ερευνητής από το Βερολίνο. Συνδυάζει την τέχνη, το φιλμ και την ακαδημία. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία (ΜΑ) και τις Σπουδές Ειρήνης και Συγκρούσεων (ΜΑ) και προπτυχιακό στις Θρησκευτικές Σπουδές (BA). Η μεταπτυχιακή του εργασία αφορά στην αντίσταση και την τέχνη της αποκαλούμενης "Πολιτιστικής Ιντιφάντα" στα παλαιστινιακά εδάφη. Από το 2014, ο Philipp Rückriem σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ και συνεργάζεται με τη γερμανική τηλεόραση. Σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Simone Brannahl ίδρυσε την εταιρία “PS – Media and Consulting“. Μαζί, γυρίζουν ταινίες και διοργανώνουν εργαστήρια αναφορικά με την αφήγηση και τη δημιουργία ταινιών (ps-stories.com).

Συντελεστές:
Δημιουργία & απόδοση: Maayan Iungman
Κινηματογραφιστής και συνταξιδιώτης: Philipp Rückriem
Φωτιστικός σχεδιασμός: Anna Lienert
Μουσικός και ηχητικός σχεδιασμός: Thomas Moked
Cello: Illay Chester
Τεχνική υποστήριξη: Nir Ladany
Σχεδιασμός μηχανισμού: Tal Iungman Ariane Bothe
Κοστούμια: Chantal Kirch
Σχεδιασμός κατασκευής: Nimrod Erez
Βοηθός: Karen Davidoff
Φωτογράφιση: Kasia Chmura-Cegielkowska 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
27 & 28.09.2019 @ 18.30
ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΘΟΚ

ΛΕΜΕΣΟΣ
29.09.2019 @ 18.30
ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ 

40’ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ηλικία: 7+
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close