Things to Do , Προσεχώς

20 κορυφαίες εκδηλώσεις του εξωτερικού που θα δούμε φέτος στην Κύπρο

Μεγάλα διεθνή ονόματα και παραγωγές που θα βρεθούν μέχρι το τέλος του 2019 στο νησί μας

Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάλες και διεθνείς παραγωγές από Ελλάδα και εξωτερικό θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα στην Κύπρο. Εκείνο όμως που σίγουρα ξεχωρίζει και έρχεται να φέρνει ένα διεθνή αέρα στο νησί μας είναι το νεότευκτο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με ένα ανέλπιστα εντυπωσιακό πρόγραμμα με πάνω από 20 μεγάλες παραστάσεις και άλλες δράσεις με επίκεντρο το ανανεωμένο Δημοτικό Θέατρο της πρωτεύουσας. 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την τελευταία δουλειά του κορυφαίου διεθνούς φήμης χορογράφου Akram Khan και άλλες σπουδαίες δουλειές από το θέατρο, το σύγχρονο χορό και τη μουσική. 

Παράλληλα, μέχρι και τις αρχές του Οκτώβρη συνεχίζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια και το Φεστιβάλ Αξιοθέας με παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ με ανυπομονησία περιμένουν οι θαυμαστές του στην Κύπρο τον Eros Ramazzotti τον Νοέμβριο ενώ τον Δεκέμβριο φτάνει στην Κύπρο το θρυλικό μιούζικαλ Cats απευθείας από το Λονδίνο.


 
Η ‘Λωξάντρα’ έρχεται από την Αθήνα
Η μεγάλη επιτυχία της Αθήνας, τώρα περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο, ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), τον Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Σοφία Παπάζογλου (τραγουδίστρια Ευθαλία) ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας. Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση-ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας. Παίζουν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά. 
Τετ 18 Σεπ, Παττίχειο Δημ. Αμφιθέατρο Λάρνακας / Πέμ 19 Σεπτ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός / Παρ 20, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία, 20.30.

Pinkfong Baby Shark Live Musical
Η επίσημη θεατρική παράσταση του Pingfong με τον Baby Shark, το Pinkfong Baby Shark Live Musical είναι μία καταιγιστική θεατρική περιπέτεια, που περιέχει το πασίγνωστο αυθεντικό αγαπημένο  τραγούδι “Pinkfong’s Baby Shark” με τις πρωτοφανείς σε παγκόσμια κλίμακα 2,8+ δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube και τα πιο γνωστά Αγγλικά παιδικά τραγούδια του Pinkfong. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να τραγουδήσουν τα αυθεντικά Αγγλικά τραγούδια, μαζί με τους αγαπημένους τους ήρωες. Η παράσταση είναι ένα  μουσικοκινητικό υπερθέαμα με  φαντασμαγορικά κοστούμια, πολύχρωμα σκηνικά και υπερσύγχρονο video wall (γιγαντοοθόνη). Ένα show  που αποτελεί μια διασκεδαστική εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Παρ 20 Σεπ (17:00), Σ 21 Σεπ (11.00 & 16.00), Παρ 27 Σεπ (17.00), Σ 28 Σεπ (11.00 & 16.00) Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία / Κ 22 Σεπ (11.00 & 16:00) Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Κ 29 Σεπ (11:00 & 16:00) / Τρ 01 Οκτ (11.00 & 16.00), Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων στα Κύπρια 
Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτήν την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι. Μια ευφάνταστη, πρωτότυπη και διασκεδαστική θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Ορφέας Αυγουστίδης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αμαλία Νίνου, Ερρίκος Μηλιάρης, Νίκος Πυροκάκος, κ.ά.
Δ 23 & Τρ 24 Σεπ | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. / Τετ 25 Σεπ | Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20.30. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy & ACS Couriers.

Master Class με την Μαρία Ναυπλιώτου 
Η θεατρική επιτυχία της χρονιάς ‘Master Class’ μετά από 150 sold out παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έρχεται στην Κύπρο. Το θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally είναι βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο, το οποίο δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τον ρόλο της Μαρίας Κάλλας ερμηνεύει η Μαρία Ναυπλιώτου, σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ενώ το κείμενο μεταφράστηκε από τον Στρατή Πασχάλη. 
Παρ 27 & Σ 28 Σεπ | Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός. / Κ 29 & Δ 30 Σεπ | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com.

“Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα” με τον Ιταλό δημιουργό Romeo Castellucci
Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός Romeo Castellucci έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια» 2019. H περφόρμανς-δραματική παρέμβαση Ιούλιος Καίσαρ. Αποτελεί συμπύκνωμα της εμβληματικής παράστασης Ιούλιος Καίσαρ, η οποία ανέβηκε το 1997 και αποτέλεσε μία από τις πιο ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές δημιουργίες της Socìetas Raffaello Sanzio.
Τρ 1 (18.00 & 20.30), Τετ 2 (18.00 & 20.30) & Πέμ 3 Οκτ (18.00 & 20.30), Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com.

‘Niyar: Ένα παραμύθι από χαρτί’ από το Βερολίνο στα Κύπρια 
Το «NIYAR – Ένα παραμύθι από χαρτί» είναι μια παράσταση από χάρτινα αντικείμενα και κούκλες, χωρίς λόγια. Μια απογοητευμένη καλλιτέχνης κάθεται ανάμεσα σε ένα σωρό από τσαλακωμένα χαρτιά. Απορρίπτει κάθε νέα ιδέα που καταγράφει στο χαρτί δημιουργώντας έναν ακόμα μεγαλύτερο σωρό. Ώσπου, εν μέσω αυτής της δημιουργικής κρίσης, ξαφνικά γεννιέται ζωή. Εμφανίζεται μια χάρτινη φιγούρα, η οποία οδηγεί την καλλιτέχνη σε ένα ποιητικό ταξίδι για την αγάπη, την απώλεια και τα κότσια που χρειάζονται για να πετάξεις. Το «NIYAR» [Εβραϊκά: χαρτί] δημιουργήθηκε από την Maayan Iungman, μια Ισραηλινή καλλιτέχνη, ηθοποιό και παίκτρια κουκλοθέατρου, η οποία ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η Maayan χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών τεχνικές και υλικά στο έργο της, χτίζοντας μοναδικούς φανταστικούς κόσμους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Παρ 27 & Σ 28 Σεπ | Νέο Κτήριο ΘΟΚ, Λευκωσία, 18.30. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy & ACS Couriers.


Η Cláudia Madur από την Πορτογαλία στην Αξιοθέα 
Η γνωστή πλέον fadista από την Πορτογαλία Cláudia Madur, η οποία διέγραψε μια διεθνή πορεία τα τελευταία χρόνια με δεκάδες συναυλίες στην Ευρώπη και την Αμερική, επιστρέφει στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αξιοθέας όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, για να μαγέψει ξανά το κοινό με τη σαγηνευτική φωνή της, μεταφέροντας την αίσθηση νοσταλγίας, πόθου, πόνου, ευτυχίας και αγάπης που εκφράζει το fado και η οποία συνοψίζεται στην πορτογαλική λέξη saudade.
Δ 30 Σεπ, Αρχοντικό Οδού Αξιοθεάς, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531-2.

Ο Eros τον Νοέμβριο στη Λεμεσό  
Είναι ο πιο διάσημος κι επιτυχημένος ­Ιταλός καλλιτέχνης στο ποπ στερέωμα. Αυτή του η επιτυχία μεταφράζεται σε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, αμέτρητα βραβεία και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα, όπως οι Carlos Santana, Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Joe Cocker, Luciano Pavarotti, Ricky Martin κ.ά., αλλά και σε ωραίους δίσκους, οι οποίοι κρατούν τον Eros Ramazzotti στην κορυφή εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο πιο πρόσφατος «Vita ce n’è» είναι και η αφορμή για την τωρινή περιοδεία, η οποία τον φέρνει και στα μέρη μας και συγκεκριμένα στη Λεμεσό για μία μεγάλη συναυλία. 
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, Αθλητικό Κέντρο ‘Σπύρος Κυπριανού, Λεμεσός. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com. 


1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσιάζει ένα νέο θεσμό στα πολιτιστικά τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Κύπρου, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Το Φεστιβάλ ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και πολύ σπουδαίες διεθνείς αλλά και ελληνικές παραγωγές. 



ΜΟΥΣΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΓΙ΄ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ  
Σταμάτης Σπανουδάκης

Δυο βδομάδες μετά την πρεμιέρα του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτη συνδιάζει χάλκινα πνευστά, παραδοσιακά όργανα, ορχήστρα εγχόρδων, ροκ μπάντα, κιθάρες, κλασσικό πιάνο, τραγούδι αλλά και χορωδία και δημιουργεί τοπία παντρεύει Δύση, Ανατολή, Σμύρνη, Βυζάντιο και σύγχρονη Ελλάδα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ: ΜΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ
Μια μουσική αναδρομή στις γυναίκες του Ρεμπέτικου: Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Χαρούλα Λαμπράκη, Καίτη Γκρέυ και άλλες.  Γυναίκες στα πάλκα που άφησαν τα ίχνη τους στα πάλκα μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Ελλάδας.  Ίχνη που ακόμα και σήμερα μένουν ανεξίτηλα.  Μαζί με τη Φωτεινή Βελεσιώτου η νέα τραγουδίστρια Ανατολή Μαργιόλα (Ουζερί Τσιτσάνης). 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ
OUTWITTING THE DEVIL
Καλλιτεχνική διεύθυνση/ χορογραφία: Akram Khan

Εμπνευσμένο από πρόσφατα ανακαλυφθέν απόσπασμα του Βαβυλωνιακού έπους του Gilgamesh, ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας που επιβίωσαν στον κόσμο, το νέο έργο του Akram (2019) είναι ένα συμπυκνωμένο έπος για την τελετουργία και τη μνήμη. Σε ένα τοπίο από πεσμένα ειδώλια, οι έξι χαρακτήρες του εμπορεύονται τον πλούτο και τις μνήμες τους, επιδιώκοντας να συμπληρώσουν τα θραύσματα της αρχαίας γνώσης που ξεχάστηκε και χάθηκε στο χρόνο.

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ
Σύλληψη / σκηνοθεσία: Enrique Cabrera
Παραγωγή: Aracaladanza

To Μεσογειακό πνεύμα του μάστορα των χρωμάτων Joan Miró εμπνέει την διεθνή χορευτική ομάδα από την Ισπανία που παρουσιάζει ένα κοκτέιλ αισθήσεων που βυθίζουν όλη την οικογένεια στο σύμπαν που συνθέτουν οι πίνακες του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου.

9
Χορογραφία: Hélène Blackburn
Παραγωγή: Cas Public & Kopergietery

Με σημείο εκκίνησης το πρόβλημα ακοής ενός εκ των χορευτών της ομάδας, η Καναδή χορογράφος δημιουργεί μια παράσταση σύγχρονου χορού στη μουσική της 9ης Συμφωνίας του, ολοκληρωτικά κωφού, Μπετόβεν.  Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που σπρώχνει τα όρια της ησυχίας πέρα από τη διαφορετικότητα.

ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ του Δάντη
Από την Ομάδα Vasistas

Σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Οκτώ ηθοποιοί κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων μας σε ένα πνευματικό road trip με σταθμούς την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS, μας μεταφέρουν τον βαθειά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και τη πορεία ενός ανθρώπου από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας και τις επίπονες στιγμές της κρίσης, μέχρι την έξοδο στο φως.
Η παρουσίαση στο Φεστιβάλ Λευκωσίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ
Σκηνοθεσία – δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Μια παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας με ηρωίδες – αλλά και ερμηνεύτριες - πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.
Η παρουσίαση στο Φεστιβάλ Λευκωσίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ του Γιάννη Σκαραγκά
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Παραγωγή: Λυκόφως

«Θέλω αντί για ίχνη, να αφήσω μια σημαία. Του ασήμαντου ανθρώπου, του κυριακάτικου τραπεζιού, της αρχαίας χαράς.».  Η Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής μια γυναίκα που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων.

ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
Σκηνοθεσία: Κίρκη Κάραλη
Παραγωγή: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού

Τρεις μοναδικές βραδιές με δραματοποιημένες συνεντεύξεις (αναλόγιο) του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Λιδωρίκη με σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες του 20ου αιώνα: Μάρλεν Ντήτριχ, Μέριλιν Μονρόε, Κατίνα Παξινού, Κυβέλη και Ζωζώ Νταλμάς.

Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το φεστιβάλ δεν ανακοίνωσε ακόμα τις ημερομηνίες των παραστάσεων και την προπώληση εισιτηρίων. 

Μάθε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας



Ένα εργοστάσιο σοκολάτας στην Κύπρο 
Μετά από ένα απόλυτα πετυχημένο ταξίδι, με απίστευτα ρεκόρ επισκεψιμότητας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρώμη, το άρωμα του πολυβραβευμένου θεματικού πάρκου φτάνει και στην Κύπρο. Από τον Νοέμβρη 2019 και για τρεις ολόκληρους μήνες ο χώρος της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία θα ξεχειλίσει από γεύσεις μπισκότου, γλυκών και σοκολάτας. Με πυρετώδεις ρυθμούς έχουν ξεκινήσει οι εντυπωσιακές κατασκευές του παραμυθένιου «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας». Ο μεγαλύτερος Καταρράκτης Σοκολάτας της Ευρώπης (με 1200 λίτρα πραγματικής σοκολάτας), γιγάντια σοκολατάκια και μπισκότα, είναι μερικές μόνο από τις απολαυστικές εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι ήρωες του παραμυθένιου θεματικού πάρκου στους τυχερούς επισκέπτες.
Νοέμβριος 2019, Διεθνής Κρατική Έκθεση Κύπρου, Λευκωσία. www.ErgostasioSokolatas.gr



Το μιούζικαλ Cats από το Λονδίνο στην Κύπρο 
Το διαχρονικό μιούζικαλ αριστούργημα Cats του Andrew Lloyd Webber έρχεται στην Κύπρο για μία εβδομάδα μόνο αυτά τα Χριστούγεννα απευθείας από το Λονδίνο. Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται ζωντανά από την Ορχήστρα Θεάτρου The West End. Η υπόθεση του είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του T.S. Eliot. Το εκπληκτικό σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν διηγούμενες παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους.
Δ 30 Δεκ 2019-Κ 5 Ιαν 2020 | Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός. Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close