Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Υποδεχόμαστε την εβδομάδα με 13 σούπερ εκδηλώσεις

Oι πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στις 09 Σεπτεμβρίου 2019

Μετά από μια μάλλον περίοδο προσαρμογής και επιστροφής στη ρουτίνα, η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα μάς βρίσκει πανέτοιμους για νέες περιπέτειες, νέα ξεκινήματα... και εξόδους σε ενδιαφέροντες εκδηλώσεις/

Εξάλλου, στην Κύπρο οι εκδηλώσεις διαφόρων ειδών, πληθαίνουν το φθινόπωρο και προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Γι' αυτό φρόντισε να μη χάσεις καμία!

 

«Σπασμένο Γυαλί» στη Λεμεσό
Μια ψυχαναλυτική ματιά πάνω σε ένα γάμο, στους φόβους και στα μυστικά που κρατούν ένα ζευγάρι καθηλωμένο σε μια πραγματικότητα που δεν του ταιριάζει είναι το βραβευμένο έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Σπασμένο Γυαλί», που παρουσιάζεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Η παράσταση που σκηνοθετεί η Άσπα Καλλιάνη παρουσιάζεται απόψε στη Λεμεσό και την Τρίτη και Τετάρτη στη Λευκωσία. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Χάρης Σώζος, Βάσω Γουλιελμάκη και Ελίνα Μάλαμα. Το «Σπασμένο Γυαλί» (1994) αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και ώριμες δουλειές του Μίλλερ. Ο συγγραφέας αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και μας δείχνει όλα αυτά που μας κρατούν ακίνητους τη στιγμή που θα έπρεπε να δράσουμε. Τους φόβους και τα μυστικά που μας κρατούν καθηλωμένους σε μια πραγματικότητα, μια σχέση, μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Πολλές φορές δεν αντιδρούμε επειδή φοβόμαστε το άγνωστο. Άγνωστο όμως είναι το μέλλον μας ακόμη και αν μείνουμε εκεί που είμαστε.
>> Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 70007040.
>> Τρίτη 10, Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Κεντρική Σκηνή, Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy & ACS Couriers.

 

Καφέ Μπαλκάν στην Αξιοθέα
Πέντε χρόνια μετά από την τελευταία εμφάνισή τους στο Αρχοντικό Αξιοθέας, οι Καφέ Μπαλκάν επιστρέφουν στην Κύπρο με καινούργιο υλικό, συνοδευόμενοι από την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου στο τραγούδι και πλαισιωμένοι από τον Απόστολο Σιδέρη στο κοντραμπάσο και τον Ιωάννη Βαφέα στα τύμπανα. Τα μέλη του Καφέ Μπαλκάν (Αλέξανδρος Γαγάτσης: βιμπράφωνο, Βασίλης Κομματάς: πνευστά, Γλαύκος Κοντεμενιώτης: πιάνο) έχουν καλλιεργήσει μια διαπολιτισμική συνεργασία, εξερευνώντας μέσω της μουσικής θέματα μετανάστευσης, πολιτιστικής κληρονομιάς, γλώσσας, ταυτότητας και συμβίωσης. Σχήμα με βάση την Κύπρο αλλά επηρεασμένο από τις μουσικές του κόσμου, το Καφέ Μπαλκάν παρουσιάζει φέτος υλικό από την προηγούμενη και νέα του δουλειά, εστιάζοντας σε τραγούδια από την Ανατολική Μεσόγειο και τη βορειοδυτική Μακεδονία, καθώς και σε σκοπούς από την ευρύτερη Χερσόνησο του Αίμου.
>> Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας,  Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531.
 
Ιταλικό σινεμά στη Λάρνακα
Εκκίνηση απόψε από τη Λάρνακα για το φεστιβάλ Μέρες Ιταλικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με ορισμένες από τις καλύτερες ιταλικές κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων. Η επίσημη έναρξη πραγματοποιείται στο K- Cineplex στην παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας, με την προβολή της βιογραφικής ταινίας του Τονίνο Τζανγκάρντι «Όταν τρέχει ο Νουβολάρι» (2018) που βασίζεται στη ζωή του θρυλικού οδηγού αυτοκινήτων ταχύτητας Τάτσιο Νουβολάρι (1892-1953), του επονομαζόμενου και «Ιπτάμενου Μαντοβάνου». Πρωταγωνιστούν οι Μπρούτιους Σέλμπι και Λίντα Μεσερκλίνγερ. Θα προηγηθεί η προβολή της μικρού μήκους κωμωδίας του Αντόνιο Σιλβέστρε «Οι περιπέτειες του κύριου Food και της κυρίας Wine» (2018).
>> Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, K- Cineplex, Λάρνακα, 20.00. Ελεύθερη είσοδος.
 
Ο Μαραθώνιος φτάνει στον τερματισμό
Με την πολυβραβευμένη στην Ελλάδα ταινία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Χριστοφιλάκη «Toο Μuch Ιnfo Clouding Over my Head» (2017) ολοκληρώνεται απόψε ο φετινός Μαραθώνιος Θερινών Προβολών. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Χριστοφιλάκη είναι μια χειροποίητη, ενίοτε διασκεδαστική αλλά επιφανειακή σάτιρα της ελληνικής κινηματογραφίας. Κεντρικός ήρωας είναι ένας 35άρης σκηνοθέτης γεμάτος εμμονές και ψυχαναγκασμούς προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για την επόμενη ταινία του. Είναι ασπρόμαυρη μεγάλου μήκους smart comedy γουντιαλενικού ύφους, μια ιστορία ενηλικίωσης, ένας φόρος τιμής στη δεκαετία των 80s και 90s και στους σημερινούς 30+ που ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους ψυχικά, ερωτικά, επαγγελματικά και γενικά. Και είναι ένα σχόλιο πάνω στη σύγχρονη καλλιτεχνική και όχι μόνο πραγματικότητα, με όλη την τρέλα που την περιβάλλει. Παίζουν οι Βασίλης Χριστοφιλάκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Λένα Ουζουνίδου, Λένα Δροσάκη, Νικολίτσα Ντρίζη, Ζήσης Ρούμπος.
>> Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, Κινηματογράφος Κωνστάντια, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 22348203.


Φεγγάρι στο Κοχύλι 2019
Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση του Δήμου Λατσιών για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου στο φαράγγι της Κακκαρίστρας. Μαζί με τη Δημοτική χορωδία Λατσιών, ένας από τους πιο καταξιωμένους τραγουδιστές της γενιάς του, ο Κώστας Μακεδόνας. Μαζί μας επίσης ο γνωστός συνεργάτης της χορωδίας μας και ένας από τους καλύτερους Κύπριους τραγουδιστές, ο Δημήτρης Φανής. Στα κείμενα θα είναι ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έχει ο μαέστρος της Δημοτικής χορωδίας Λατσιών, Φώτης Μουσουλίδης. Την ορχήστρα αποτελούν: Ο συνθέτης και εκτελεστής μπουζουκιού Κωνσταντίνος Βελλιάδης καθώς και ο Θεόδουλος Βακανάς (μπουζούκι, βιολί), Αντρέας Καρβέλας (πιάνο), Χρίστος Χόπλαρος (κιθάρα), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (μπάσο), Ξένιος Ευαγγέλου (τύμπανα) και Φώτης Μουσουλίδης (ακορντεόν).
>> Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, Φαράγγι της Κακκαρίστρας, Λατσιά, Λευκωσία, 20.00.

Μαγεία και Νοσταλγία
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πραγματοποιούν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου τη συναυλία με τίτλο «Μαγεία & Νοσταλγία» στην Πλατεία Φανερωμένης η ώρα 8:00μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μέντελσον και Ντβόρακ υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Jens Georg Bachmann.
>> Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, 20.00. Είσοδος ελεύθερη.



Αφιέρωμα Μάνος Ελευθερίου: Νταλάρας - Θηβαίος – Πασχαλίδης
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας και στον Ελληνικό πολιτισμό. Στενοί δεσμοί, πολύχρονη φιλία και πάρα πολλά τραγούδια, από το ξεκίνημά του, συνδέουν τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μάνο. Μαζί με τους καλούς του φίλους και συνεργάτες Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο, ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά συναυλιών με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου.
>> Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, Θεατράκι Προεδρικού Μεγάρου, Λευκωσία.
>> Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Λεμεσός.
>> Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου Παττίχειο Αμφιθέατρο, Λάρνακα, 21.00.  Πληροφορίες – Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy, 7777 7040 και σε όλα τα καταστήματα ACS courier. Κηποθέατρο Λεμεσού, 25582268 (16:00-19:00). Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας, τηλ. 24665795. 


Ο Πενταδάκτυλος θέμα σε φωτογραφικό διαγωνισμό
Παράλληλα με την προσωρινή έκθεση «Πενταδάκτυλος Contemporaries», η Λεβέντειος Πινακοθήκη προκήρυξε στις 20 Μαίου ομώνυμο διαγωνισμό φωτογραφίας κάτω από την ίδια θεματική. Ζητήθηκε  δηλαδή να ιδωθεί ο Πενταδάκτυλος ως κυρίαρχη βόρεια θέα της πρωτεύουσας εστιάζοντας στην διττή σημασιολογική αξία που του αποδίδεται: ως κάλεσμα και σύμβολο ελευθερίας ή ως οχυρό και παρεμπόδιση στην έλευση του καθενός μας προς τις περιοχές της Κύπρου οι οποίες τελούν υπό κατοχή. Αναφέρεται εμφαντικά ότι υποβλήθηκαν 295 προτάσεις από 45 φωτογράφους. Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε 14 φωτογραφίες οι οποίες ανήκουν σε 10 από αυτούς. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Πανταζή με χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ, το 2ο βραβείο στον Ηλία Λάμπρου με χρηματικό έπαθλο 750 ευρώ και το 3ο βραβείο στη Δήμητρα Νικοδήμου με χρηματικό βραβείο 500 ευρώ. Στο πλαίσιο εγκαινίων της έκθεσης, στις 11 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων. Οι 14 φωτογραφίες οι οποίες έχουν διακριθεί, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν βραβευθεί, θα εκτεθούν από τις 11 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
>> Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία. 


Οι Λύκοι 
H θεατρική ομάδα Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο ‘Οι Λύκοι’ της Σάρα Ντελάπ στο Θέατρο Δέντρο. Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο έργο για μια μαθητική, γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, μια σύγχρονη ιστορία ενηλικίωσης που είναι ταυτόχρονα οικουμενική και ιδιαίτερη. Οι παίκτριες βιώνουν τις χαρές και τις τραγωδίες της νεότητας, καθώς προπονούνται για τους αγώνες της σεζόν, όπου διακυβεύονται πολλά. Το οικείο θέαμα μιας ποδοσφαιρικής προπόνησης είναι το όχημα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να αναπτύξει μια ευρεία θεματολογία, από την ενηλικίωση μέχρι τη θνητότητα, την αποξένωση μέχρι τη συλλογικότητα, καθώς και κοινωνικά-πολιτικά ζητήματα που αφορούν όλους, μιας και το έργο γράφτηκε πολύ πρόσφατα, το 2016. Σκηνοθεσία/Μετάφραση: Μαγδαλένα Ζήρα. Παίζουν: Βάρσια Αδάμου, Αλεξία Αλέξη, Νέδη Αντωνιάδη, Στυλιάνα Ιωάννου, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μάρθα Κωνσταντίνου, Ήβη Νικολαΐδου, Θέκλα Φλουρή, Μαρίλια Χαριδήμου, Χρυστάλλα Χατζηαδάμου.
>> Πέμπτη 12, Παρασκευή 13, Δευτέρα 16-Παρασκευή 20 Σεπ | Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99602428, 97626798.



Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης - Γαλάνη & Μποφίλιου
Την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε πρόσφατα, κατόπιν πρωτοβουλίας της οικογένειάς του και της Seed Point, μουσικού εκδότη του δημιουργού, με την υποστήριξη της εταιρείας μουσικών παραγωγών Prospero, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, τα οποία διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν, παρουσιάζονται από δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες και μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη.
>> Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Σχολή Τυφλών Λευκωσία / Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 21.00. Πώληση Εισιτηρίων: www.tickethour.com.cy και στα καταστήματα ACSCourier (77 77 70 40).

300.000 δέντρα στη Λεμεσό
Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, 2019 η ώρα 18:00 - 20:00 στην αίθουσα "Πεύκιος Γεωργιάδης" στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΠΑΚ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια συνάντηση της ομάδας πολιτών Λεμεσού με τίτλο «300,000 δέντρα στη Λεμεσό». Η συνάντηση θα έχει ως στόχο την γνωριμία με το κοινό καθώς και την ενημέρωση του για το σκοπό τους. Θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση για την πραγματοποίηση μαζικών δεντροφυτεύσεων στην επαρχία Λεμεσού καθώς και άλλων ζητημάτων που απασχολούν την δράση της ομάδας. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ομάδων εργασίας από εθελοντές για την επίτευξη του στόχου. Τη συνάντηση αυτή στηρίζει το Sustainable Laboratory του ΤΕΠΑΚ (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος). Η Λεμεσός μας σας χρειάζεται, να είστε όλοι εκεί!
>> Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, αίθουσα "Πεύκιος Γεωργιάδης", κεντρικό κτίριο ΤΕΠΑΚ, 18.00.

Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη
Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμά τον μεγάλο Κύπριο συνθέτη, μουσικολόγο, μαέστρο, δάσκαλο και οραματιστή Σόλωνα Μιχαηλίδη με αφορμή τα σαράντα χρόνια της απουσίας του. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης», είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην πολύπλευρη προσωπικότητα του κορυφαίου μουσουργού, το έργο του οποίου υπήρξε καθοριστικό για την εξέλιξη της μουσικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Κύπρο με συμφωνικά έργα, όπερες και ορατόρια. Μέρος του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Α΄ Μέρος: Χαιρετισμός από τη Γεωργία Μιχαηλίδου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης».
Παρουσίαση οπτικογραφημένων συνεντεύξεων του Σόλωνα και της Καλλιόπης Μιχαηλίδη.
«Σόλων Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης» ομιλία από τον Μίκη Μιχαηλίδη, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης».
Β΄ Μέρος: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα του συνθέτη για έγχορδα, φωνή, πιάνο και χορωδία.
Ερμηνεύουν το κουαρτέτο εγχόρδων «Προμηθέας», η σοπράνο Θεοδώρα Ράφτη, η πιανίστρια Έλενα Μουζάλα και η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με τη Ρένα Στυλιανού στο πιάνο, υπό τη διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου.
>> Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία, 20.30. Πληροφορίες και κρατήσεις: 22894531/2 & www.ucy.ac.cy/cucentre.

Urban Styles
Comedy, Uban Dance, Varieté / “Urban Styles” σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας από τους Funky Monkeys (θα συνοδεύονται από την κυπριακή μπάντα Drumble Beats). Η καλλιτεχνική ομάδα Funky Monkeys καταφτάνει από το Βερολίνο για μια διαδραστική παράσταση γεμάτη εκπλήξεις που συνδυάζει χορό, ακροβατικά και κωμωδία. Την ομάδα θα συνοδεύει η κυπριακή μπάντα Drumble Beats. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ FANEROMENI19. Τα βράδια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Faneromeni19, τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.
>> Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία. Πληρ. 22128157.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close