News , Guide

Η θέση της Κύπρου στις έρευνες για την ποιότητα ζωής και εργασίας

Βουτιά 15 θέσεων έκανε η Κύπρος στον δείκτη ποιότητας ζωής και εργασίας Expat Insider 2019

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 45η θέση από τις 64 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, από την 30ή που είχε πέρσι. Η έρευνα Expat Insider Survey διενεργείται κάθε χρόνο από το InterNations και πραγματοποιήθηκε σε 20.000 εκπατρισθέντες από 64 χώρες.
 
Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες εξετάζονται οι χώρες είναι οι επιλογές αναψυχής, μετακινήσεις, υγεία και ευημερία, ασφάλεια, φιλική συμπεριφορά, ευκολία να κάνεις φίλους, ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής, ασφάλεια εργασίας και κόστος ζωής.
  
Προβληματισμό για τους ξένους που ζουν στη χώρα μας προκαλεί το οικονομικό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ποιότητα ζωής τους. Οι ξένοι είναι φέτος όχι μόνο λιγότερο ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής στη χώρα μας (πτώση 16 θέσεων, από την 27η στην 43η θέση), αλλά και από τα προσωπικά τους οικονομικά που επίσης έκαναν βουτιά. Σε αυτόν τον δείκτη, η Κύπρος έπεσε στην 54η θέση από την 36η όπου ήταν πέρσι.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, στον δείκτη ποιότητας ζωής, η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος, καταγράφοντας πτώση σε σχεδόν όλους τους παράγοντες. Μόνο το 61% των εκπατρισθέντων στην Κύπρο βλέπουν θετικά τις διαθέσιμες δραστηριότητες αναψυχής – αποτέλεσμα πολύ χαμηλότερο από εκείνο του 2018 όταν το 77% δήλωνε το ίδιο. «Είναι ένα βαρετό μέρος αν είστε μεσήλικας και μόνος» ανέφερε ένας Γερμανός, όταν ερωτήθηκε.
 
Επιπλέον, το 44% των εκπατρισθέντων στην Κύπρο βρίσκει προσιτή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της χώρας μας, σε σύγκριση με το 57% των ερωτηθέντων το 2018. Η θετική άποψη για την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης φαίνεται επίσης ότι έχει πτωτική πορεία. Από το 65% των ερωτηθέντων πέρσι, φέτος μόλις το 55% εξακολουθεί να αξιολογεί αυτόν τον παράγοντα θετικά.

Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη των προσωπικών οικονομικών που στην Κύπρο είναι κατά δέκα μονάδες χαμηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ενώ το 70% των μεταναστών στην Κύπρο δήλωνε ικανοποιημένο από την οικονομική τους κατάσταση πέρσι, μόνο το 53% εξακολουθεί να συμφωνεί και φέτος. Κατά το 2019, το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών τους είναι περισσότερο από αρκετό για να καλύψει τις καθημερινές τους ανάγκες, σε σύγκριση με το 49% των ερωτηθέντων παγκοσμίως.

Παρά την πτώση έντεκα τάξεων, η Κύπρος εξακολουθεί να επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματά της στην ευκολία της εγκατάσταση (23η θέση). Περισσότεροι από επτά στους δέκα εκπατρισθέντες (72%) βρίσκουν πολύ εύκολο το να εγκατασταθούν στη χώρα μας (έναντι 59% παγκοσμίως). Ωστόσο, φαίνεται ότι η δημιουργία νέων φίλων είναι πιο δύσκολη από πριν. Το 66% δήλωσε το 2018 ότι αυτό είναι εύκολο, έναντι 58% το 2019. 

Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και η Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι προορισμοί για τους εκπατρισθέντες. Στο άλλο άκρο της κατάταξης, το 2019, το Κουβέιτ, η Ιταλία και η Νιγηρία είναι οι χειρότεροι προορισμοί για τους εκπατρισθέντες. Ενώ το Κουβέιτ είναι η χώρα όπου οι μετανάστες το βρίσκουν πιο δύσκολο να εγκατασταθούν, η Ιταλία προσφέρει τη χειρότερη επαγγελματική ζωή και η Νιγηρία τη χειρότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close