Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

5 φεστιβάλ σε χωριά και πλατείες, για το τριήμερο που έρχεται

Όλα όσα (παραδοσιακά) δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2019

Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή σε πολλά χωριά της Κύπρου πραγματοποιούνται παραδοσιακά φεστιβάλ και γιορτές στις πλατείες με μουσικές, τραγούδια και άφθονο φαγητό

Ανεβαίνουμε λοιπόν, σε ορεινά και ημιορεινά, απολαμβάνουμε την κυπριακή ύπαιθρο του Σεπτέμβρη, γνωρίζουμε τα χωριά και τους ανθρώπους τους, γευόμαστε αυθεντικά προϊόντα του τόπου μας και ζούμε τον παλμό του χωριού!

Και όλα αυτά συμμετέχοντας στα -ουκ ολίγα- φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα το επόμενο τριήμερο σε όμορφα χωριουδάκια της Κύπρου.

 

Γιορτή του χαρουπιού
Πότε: 
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία Αγίου Γεωργίου Πέγειας, 19.30.
H “Γιορτή του χαρουπιού” διοργανώνεται κάθε χρόνο με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους και να ξυπνήσει μνήμες στους παλιότερους και ακόμα να μεταδώσει στους περιηγητές την παράδοση και την κουλτούρα. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πέγειας, στις 7.30μμ. Στο πλαίσιο της φετινής οργάνωσης θα παρουσιαστεί Παραδοσιακή Κυπριακή Βραδιά. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προετοιμασία παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων της Κύπρου, την προετοιμασία κυπριακού φαγητού, παραδοσιακών γλυκών χαρουπιού, αναρής με χαρουπόμελο, και ζιβανιάς. Επίσης θα υπάρχει προς πώληση φαγητό, διάφορα κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα και ποτό.



Φεστιβάλ Παστελιού
Πότε: 
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, 19.00.
Πού: Ανώγυρα, επ. Λεμεσού
Το όμορφο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβριο, το καθιερωμένο "Φεστιβάλ Παστελιού". Άλλωστε, το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό, ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί θεσμός, καθώς φέτος διοργανώνεται για 31η χρονιά. Η γιορτή λοιπόν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας, στις 19.00. Το φεστιβάλ, το οποίο έγινε ταυτόσημο με το άρωμα και τη γλύκα του παστελιού, δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή διαδικασία παρασκευής του. Ακόμα στο πλαίσιο της γιορτής πέρα από φαγητό, παστέλι και κουλλουρούθκια με το χαρουπόμελο, υπάρχει και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 

Χορός της Πίττας του Μελιού
Πότε:
 Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Πού: αυλή πρώην Δημοτικού Σχολείου Ποταμίου, 20.00.
Μια πολύ όμορφη γιορτή διοργανώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Κέντρου Νεότητας Ποταμίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας. Πρόκειται για το Ετήσιο Φεστιβάλ της «Πίττας του Μελιού», μιαν εκδήλωση στην οποία οι παραδοσιακές πίτες με το μέλι, έχουν βέβαια την τιμητική τους! Το χωριό λοιπόν της επαρχίας Λευκωσίας, το Ποτάμι, θα μας περιμένει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στις 20.00. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Επάρχου Λευκωσίας κ. Μάριου Παναγίδου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Ζωντανή μουσική, άφθονο φαγητό και ποτό και φυσικά Παραδοσιακές πίττες με το μέλι, καφούρα κ.ά. Συγκεκριμένα: Πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Γλυκές Πενιές και παράσταση με κυπριακούς χορούς από το μουσικοχορευτικό - λαογραφικό όμιλο Η βούρκα. Η είσοδος θα είναι €13 ανά άτομο. Παιδιά κάτω των 6 χρονών δωρεάν. Η κράτηση είναι απαραίτητη. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 22852448, 99651914 μέχρι την Δευτέρα 02/09/2019.

Χορός του Αμυγδάλου
Πότε:
 Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Πού: Κοινοτικό Πάρκο Λιμνατίου
Το πανέμορφο χωριό του Λιμνάτη ξεχωρίζει από όλα τα άλλα χωριά της Κύπρου, γιατί πολύ απλά είναι το χωριό της αμυγδαλιάς, αφού σε καμιά άλλη περιοχή της Κύπρου δεν υπάρχουν τόσες πολλές αμυγδαλιές. Τιμώντας λοιπόν την παράδοση του χωριού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιμνατίου διοργανώνει και μας προσκαλεί στον ετήσιο Χορό Αμυγδάλου, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στο κοινοτικό πάρκο. Στο πλαίσιο της γιορτής πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν γλυκό αμυγδάλου. Ο χορός τελεί υπό την αιγίδα του ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου.



Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων
Πότε
: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου
Πού: Γαλάτα.
Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γνήσια κυπριακή παράδοση μέσα από ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων είναι αφιερωμένο στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, στις 15.00, θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, θα προσφέρονται παραδοσιακά προϊόντα, θα γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης θα πραγματοποιείται επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων στο χώρο του λαογραφικού μουσείου, όπως και έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Σημείωσε ακόμα ότι την ημέρα της εκδήλωσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι βυζαντινές εκκλησίες της κοινότητας θα είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα υάρχει οργανωμένη ξανάγηση η οποία θα ξεκινήσει στις 11.00 από την εκκλησία της Παναγίας Ποδύθου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close