18-24 September 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Λορεντζάτσιο" του Αλφρέντ ντε Μυσσέ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2019

Μία παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη

Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2019

Στον Λορεντζάτσιο, η δράση εξελίσσεται στη Φλωρεντία και τη Βενετία του 1537. Ο Φλωρεντινός πρίγκηπας, Λορέντζο των Μεδίκων, ένας νέος με μεγάλη μόρφωση και θαυμασμό για τους ήρωες της ελληνικής και της λατινικής αρχαιότητας, ονειρεύεται την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Φλωρεντία που έχει καταλυθεί από τον ξάδελφό του Αλέξανδρο των Μεδίκων. Το εγχείρημα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο Αλέξανδρος έγινε Δούκας της Φλωρεντίας με τη στήριξη του Γερμανού Αυτοκράτορα και του Πάπα. 


 
Έτσι ο Λορέντζο, για να επιτύχει το σκοπό του, γίνεται ο πιστός συνοδός του Δούκα, ο έμπιστός του κι ο σύντροφος των οργίων του, κερδίζοντας απ’ το λαό το υποτιμητικό παρατσούκλι Λορεντζάτσιο. Ο ίδιος θα γίνει τυραννοκτόνος, δολοφονώντας τον Δούκα και υπογραμμίζοντας έτσι την απραξία των μεγάλων δημοκρατικών οικογενειών, που δεν κατορθώνουν να πάρουν την εξουσία, ούτε μετά το θάνατο του Αλέξανδρου. Η αποτυχία του Λορέντζο μοιάζει προδιαγεγραμμένη, αφού κανένας δεν πιστεύει πως θα κάνει πράξη αυτήν την πολιτική δολοφονία, για να σώσει τη Φλωρεντία. 
 
Το έργο Λορεντζάτσιο, γράφτηκε από τον κορυφαίο Γάλλο συγγραφέα Αλφρέντ ντε Μυσσέ (1810-1857) το 1834, όταν ήταν ακόμα 23 χρονών. Ο μύθος του έργου βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα όπως αυτά περιγράφονται στο χρονικό της Αναγέννησης για την Ιστορία της Φλωρεντίας του 16ου αιώνα, από τον Μπενεντέτο Βάρκι. Το έργο πρωτοανέβηκε στα 1896, στο Παρίσι, με τη Σάρα Μπερνάρ στο ρόλο του Λορέντζο. Το 1952, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ερμηνεία του ρόλου από άντρα ηθοποιό, τον Ζεράρ Φιλίπ, στο Εθνικό Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας, σε σκηνοθεσία Ζαν Βιλάρ. Από τότε έχει ανέβει στις μεγαλύτερες σκηνές όλου του κόσμου, όπως είναι η Κομεντί Φρανσαίζ, το Νάσιοναλ Θήατερ-Λώρενς Ολίβιε του Λονδίνου, το Θέατρο Ζα-Μπράνου της Πράγας, και το Σαίξπηρ Θήατερ της Ουάσιγκτον, από πολύ διάσημους σκηνοθέτες. Έγινε, επίσης, δύο φορές ταινία, το 1935 και το 1951. 

Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, το 1965, σε σκηνοθεσία Ζαν Τασσό, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η παράσταση.   

Ο Γιάννης Ιορδανίδης γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα (Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη) και στη Γαλλία, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης: Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας). Σε μια πορεία 35 χρόνων, έχει ανεβάσει πάνω από 100 παραστάσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Θεατρικά Φεστιβάλ. Σκηνοθέτησε έργα των σημαντικότερων θεατρικών συγγραφέων του κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου, συνεργαζόμενος εκτός από τις Κρατικές Σκηνές και με το ελεύθερο θέατρο. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει κατ’ επανάληψη παραστάσεις όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλους οργανισμούς, ενώ συνεργάστηκε ως καθηγητής υποκριτικής με κρατικές και ιδιωτικές δραματικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί, επίσης, με τη μετάφραση κλασικών και σύγχρονων θεατρικών έργων. Για τη σκηνοθετική του δουλειά τιμήθηκε στη Γαλλία με το Χρυσό Μετάλλιο Σκηνοθεσίας από τη Διεθνή Ακαδημία του Παρισιού και στην Ελλάδα για το σύνολο της προσφοράς του στο θέατρο και τον πολιτισμό με πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Μέγας Αλέξανδρος.


 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης 
Απόδοση - Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Ιορδανίδης 
Σκηνικά - Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος 
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου 
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δημητρίου 
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Φωτίου 
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κατερίνα Ττάκκα 
Παραγωγή: Θέατρο Διόνυσος”
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου Διόνυσος:  Χρήστος Γιάγκου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Αλέξανδρος των Μεδίκων: Χάρης Κκολός 
Λορέντζο των Μεδίκων: Νεκτάριος Θεοδώρου 
Τζιόμο / Μόρις / Βεντούρι / Γκαλεάτσο / Σκορονκονκόλο / Τζιοβάνι: Λουκάς Ζήκος 
Μάφιο / Λέων Στρότσι / Τεμπαλντέο: Φώτης Φωτίου 
Βαλόρι / Πιερφραντσέσκο των Μεδίκων / Μαντέλα / Καλόγερος: Μανώλης Μιχαηλίδης 
Καρδινάλιος Τσίμπο: Κώστας Δημητρίου 
Τζούλιο των Μεδίκων / Πέτρος Στρότσι / Νικολίνι: Γιώργος Αναγιωτός 
Φίλιππος Στρότσι: Χρύσανθος Χρυσάνθου 
Κόζιμο των Μεδίκων: Κωνσταντίνος Δημητρίου Φωνές: Δ. Μπεμπεδέλη, Στ. Καυκαρίδης, Β. Κυριαζής, Γ. Μουαΐμης, Α. Τσουρής 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
18 & 19.09.2019 @ 20.30
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΙΙΙ (ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ)

ΛΕΜΕΣΟΣ 
22.09.2019 @ 20.30
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ

ΔΕΡΥΝΕΙΑ
24.09.2019 @ 20.30
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 

90’ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ηλικία: 15+
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close