Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 22 παραδοσιακά φεστιβάλ του Σεπτέμβρη, που πρέπει να ξέρεις

Τα φεστιβάλ του Σεπτέμβρη που δεν πρέπει χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2019

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου βαφτίζεται φεστιβαλικός και γεμίζει με γεύσεις και αρώματα του τόπου μας, μουσικές και χορούς, ενώ πλέον η καρδιά της παράδοσης, χτυπά δυνατά σε χωριά, βουνά, πλατείες και λόφους.

Εμείς πάντως φτιάξαμε τη γαστρονομική ατζέντα του Σεπτέμβρη και σου προτείνουμε εκδηλώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων που σίγουρα σου δίνουν σημαντικούς λόγους για να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά σου. 

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Αμβρόσιο
Πότε: Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου
Πού: Άγιος Αμβρόσιος, επ. Λεμεσού.
Ο Άγιος Αμβρόσιος είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Βρίσκεται στην πόλη της επαρχίας Λεμεσού, στο δρόμο λίγο πιο πάνω από την Πάχνα, περίπου 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Το χωριό έχει ένα εκκλησάκι τον Άγιος Αμβρόσιο και δύο ξωκλήσια ως κύρια αξιοθέατα: την Αγία Ελισάβετ, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και του Αγίου Γεωργίου, που δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Τέλος, έχει ένα παλιό ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και μια πηγή με αγίασμα. Σ΄αυτό το χωριό την 1η του Σεπτέμβρη θα στηθεί μία μεγάλη γιορτή με παλουζέ και άλλα νόστιμα εδέσματα. 



Φεστιβάλ "Πίσω στα παλιά"
Πότε
: Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου
Πού: Δημοτικό Σχολείο Φλάσου-Λινού
Η Φλάσου είναι μικρό χωριό της περιοχής της Σολιάς, της επαρχίας Λευκωσίας, αυτόν τον Σεπτέμβρη μας πάει "Πίσω στα παλιά" μέσα από ένα παραδοσιακό φεστιβάλ! Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Φλάσου-Λινού, διοργανώνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Λινού-Φλάσου και τα οργανωμένα σύνολα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που κάνει αναδρομή πίσω στα παλιά, συστήνοντας μας παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αγγειοπλάστης, κατασκευαστής πιθκιαβλιού, τον τρόπο που γίνεται η απόσταξη ζιβανία και η παρασκευή ππαλουζέ και άλλων εδεσμάτων, όπως οι πίτες με μέλι, το χαλούμι και η αναρή, το ψωμί και οι ελιωτές. Ακόμα το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από βιολί και λαούτο, παραδοσιακούς χορούς.... Πάμε να περάσουμε ένα αλλιώτικο απόγευμα, κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι...



Γιορτή του χαρουπιού
Πότε: 
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία Αγίου Γεωργίου Πέγειας, 19.30.
H “Γιορτή του χαρουπιού” διοργανώνεται κάθε χρόνο με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους και να ξυπνήσει μνήμες στους παλιότερους και ακόμα να μεταδώσει στους περιηγητές την παράδοση και την κουλτούρα. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πέγειας, στις 7.30μμ. Στο πλαίσιο της φετινής οργάνωσης θα παρουσιαστεί Παραδοσιακή Κυπριακή Βραδιά. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προετοιμασία παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων της Κύπρου, την προετοιμασία κυπριακού φαγητού, παραδοσιακών γλυκών χαρουπιού, αναρής με χαρουπόμελο, και ζιβανιάς. Επίσης θα υπάρχει προς πώληση φαγητό, διάφορα κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα και ποτό.



Φεστιβάλ Παστελιού
Πότε: 
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, 19.00.
Πού: Ανώγυρα, επ. Λεμεσού
Το όμορφο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβριο, το καθιερωμένο "Φεστιβάλ Παστελιού". Άλλωστε, το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό, ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί θεσμός, καθώς φέτος διοργανώνεται για 31η χρονιά. Η γιορτή λοιπόν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας, στις 19.00. Το φεστιβάλ, το οποίο έγινε ταυτόσημο με το άρωμα και τη γλύκα του παστελιού, δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή διαδικασία παρασκευής του. Ακόμα στο πλαίσιο της γιορτής πέρα από φαγητό, παστέλι και κουλλουρούθκια με το χαρουπόμελο, υπάρχει και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 

Χορός της Πίττας του Μελιού
Πότε:
 Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Πού: αυλή πρώην Δημοτικού Σχολείου Ποταμίου, 20.00.
Μια πολύ όμορφη γιορτή διοργανώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Κέντρου Νεότητας Ποταμίου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας. Πρόκειται για το Ετήσιο Φεστιβάλ της «Πίττας του Μελιού», μιαν εκδήλωση στην οποία οι παραδοσιακές πίτες με το μέλι, έχουν βέβαια την τιμητική τους! Το χωριό λοιπόν της επαρχίας Λευκωσίας, το Ποτάμι, θα μας περιμένει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στις 20.00. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Επάρχου Λευκωσίας κ. Μάριου Παναγίδου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Ζωντανή μουσική, άφθονο φαγητό και ποτό και φυσικά Παραδοσιακές πίττες με το μέλι, καφούρα κ.ά. Συγκεκριμένα: Πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Γλυκές Πενιές και παράσταση με κυπριακούς χορούς από το μουσικοχορευτικό - λαογραφικό όμιλο Η βούρκα. Η είσοδος θα είναι €13 ανά άτομο. Παιδιά κάτω των 6 χρονών δωρεάν. Η κράτηση είναι απαραίτητη. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 22852448, 99651914 μέχρι την Δευτέρα 02/09/2019.

Χορός του Αμυγδάλου
Πότε:
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Πού: Κοινοτικό Πάρκο Λιμνατίου
Το πανέμορφο χωριό του Λιμνάτη ξεχωρίζει από όλα τα άλλα χωριά της Κύπρου, γιατί πολύ απλά είναι το χωριό της αμυγδαλιάς, αφού σε καμιά άλλη περιοχή της Κύπρου δεν υπάρχουν τόσες πολλές αμυγδαλιές. Τιμώντας λοιπόν την παράδοση του χωριού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιμνατίου διοργανώνει και μας προσκαλεί στον ετήσιο Χορό Αμυγδάλου, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στο κοινοτικό πάρκο. Στο πλαίσιο της γιορτής πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν γλυκό αμυγδάλου. Ο χορός τελεί υπό την αιγίδα του ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου.



Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων
Πότε
: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου
Πού: Γαλάτα.
Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γνήσια κυπριακή παράδοση μέσα από ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων είναι αφιερωμένο στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, στις 15.00, θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, θα προσφέρονται παραδοσιακά προϊόντα, θα γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης θα πραγματοποιείται επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων στο χώρο του λαογραφικού μουσείου, όπως και έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Σημείωσε ακόμα ότι την ημέρα της εκδήλωσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι βυζαντινές εκκλησίες της κοινότητας θα είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα υάρχει οργανωμένη ξανάγηση η οποία θα ξεκινήσει στις 11.00 από την εκκλησία της Παναγίας Ποδύθου.

Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς
Πότε:
 Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 20.00.
Πού: Κεντρική Πλατεία Τσερίου, Λευκωσία
Το Φεστιβάλ Τσακιστής Ελιάς είναι το μακροβιότερο πολιτιστικό γεγονός στο Δήμο του Τσερίου. Με παράδοση πέραν τον 50 χρόνων έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των δημοτών μας και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανωτές (Αναγέννηση Τσερίου) επιχειρούν να προβάλουν κομμάτια της λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς του τόπου μας, παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία πρόκειται ή έχουν ήδη εκλείψει. Είναι ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που δίνονται στους νεότερους να ζήσουν από κοντά κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και στους παλαιότερους να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια. Γι' αυτό λοιπόν πάμε στην Κεντρική Πλατεία Τσερίου, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, για να απολαύσεις άφθονο φαγητό και ποτό. Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας και αγάπης προς το θεσμό αυτό από φίλους και μέλη του σωματείου μας. Στο χώρο θα υπάρχει άφθονο Φαγητό και Ποτό.

Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας Ξυλοφάγου
Πού
: Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Πότε: Χώρος Παλαιού Συσκευαστηρίου Πατατών Ξυλοφάγου, 19.30.
Για άλλη μία χρονιά η μεγαλύτερη πατατοπαραγωγός κοινότητας της Κύπρου, η Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας με ένα διήμερο πλούσιο πρόγραμμα, άφθονο φαγητό και ποτό. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Θάνος Πετρέλης, ο Τριαντάφυλλος και η Κέλυ Κελεκίδου θα βρεθούν φέτος εκεί στη σκηνή του φεστιβάλ για να διασκεδάσουν το κοινό με τα τραγούδια τους. 



Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πότε:
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Πού: Τεμβριά, επ. Λευκωσίας
Λουκάνικα, χαλίτζια, ψωμί χωριάτικο, μακαρόνια χωριάτικα, κάππαρη, μπουρέκκια, πίττες, σαλάτες, ρέσι, ζιβανία και τραχανάς... Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα εδέσματα που θα βρεις, θα δεις πώς παρασκευάζονται και θα απολαύσεις στο Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Τεμβριά τον Σεπτέμβριο. Το φεστιβάλ θα διεξαχεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσοουν την κυπριακή παράδοση μέσα από τη γαστρονομία. Μουσική και χορός από το Βήμα Γερίου θα ανεβάσουν το κέφι και τη διάθεση. Και για σένα που δεν ξέρεις (ίσως) η Τεμβριά είναι ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας της Σολέας. Συγκεκριμένα είναι το τέταρτο σε πληθυσμό χωριό της Σολιάς. 

Φεστιβάλ Φρούτων & Αλλαντικών 
Πότε
: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Δύμες, επ. Λεμεσού
Ένα ακόμα φεστιβάλ έρχεται αυτόν τον Σεπτέμβριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκδράμουμε στη φύση και φυσικά να γνωρίσουμε τα προϊόντα του τόπου μας. Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Δυμών "Φρούτων και Αλλαντικών", το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14 & 15 Σεπτεμβρίου στον κατασκηνωτικό χώρο του Δήμου Στροβόλου στις Δύμες και σ΄αυτό θα περάσουμε όλοι μαζί ευχάριστες στιγμές γνωρίζοντας όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση των ποικιλιών των κυριότερων φρύτων που καλλιεργούνται στις Δύμες: μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, δαμάσκηνα, χρυσόμηλα, σταφύλι, φορμόζες. κ.ά. Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα φρούτα, παραδοσιακά αλλαντικά, προϊόντα παό μεταποίηση φρούτων κ.ά. Απόσταξη ζιβανίας, επίδδειξη παρασκευής παλουζέ, κυπριακή μουσική, παιδικό πρόγραμμα, φαγητό και ποτό περιλαμβάνονται ακόμα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.  Διοργανωτής του φεστιβάλ είναι το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών. Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.



3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού
Πότε
: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 19.00
Πού: Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού
Ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ μας περιμένει φέτος στις αρχές του φθινοπώρου σε μία μικρή και γραφική κοινότητα της ορεινής Πάφου, την Μηλιού. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας στις 19.00 στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τα νόστιμα πορτοκάλια που παράγει η κοινότητα και να δοκιμάσουμε τα υπέροχα προϊόντα που προέρχονται από το πορτοκάλι όπως φρέσκο χυμό, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ανθόνερο, λικέρ, πορτοκαλόπιτα και ακόμα μπίρα από πορτοκάλι αλλά και μέλι ανθού της πορτοκαλιάς. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητό, ποτό και φυσικά πορτοκάλια.

Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Πότε: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία Κοινότητας, Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού, 15.00.
Το μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους! Στη Βάσα, στις 15 του μήνα οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, καθώς επίσης και σουτζούκκο, κιοφτέρκα και άλλα υποπροϊόντα του σταφυλιού, τα οποία θα διατίθενται προς πώληση. Ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα, όπως αρκατένα, Βασιώτικο κρασί, λουκουμάδες, τραχανάς, καττιμέρια κ.λπ. Τη γιορτή θα πλαισιώνει όπως κάθε χρόνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς χορούς και τραγούδια. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν τα Μουσεία Εκπαίδευσης και Ζιβανίας, τα Σπήλαια των Οσίων Βαρνάβα και Τίμωνα καθώς και το στολίδι του χωριού, την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά
Πότε:
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: αυλή Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων
Ο τταβάς, το εξαιρετικό κυπριακό έδεσμα που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου, τα Λεύκαρα, όπου παρασκευάζεται εδώ και αιώνες θα έχει την τιμητική του με μία γιορτή αφιερωμένη σε αυτό το θεσπέσιο φαγητό. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λευκάρων μας καλεί και φέτος στην Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιείται επιτόπια παρασκευή τταβά, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα θα πλαισιώνουν τη γιορτή. Η γιορτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού. Σε περίπτωση που δεν τον έχεις γευτεί, ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται από αρνί ή κατσίκι και περιέχει επίσης ρύζι. Μέσα στο χοντρό πήλινο δοχείο τοποθετούμε μαζί με το κρέας, το ρύζι και στη συνέχεια σε στρώσεις τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τις πατάτες. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την αρτυσιά και το λάδι, νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει το φαγητό, κλείνουμε το πήλινο δοχείο και το ψήνουμε στο φούρνο 3-4 ώρες περίπου. Αν σου ανοίξαμε την όρεξη και θες οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς στα Λεύκαρα και συγκεκριμένα στην Αυλή του Δημοτικού Σχολείου, όπου και θα προσφερθεί το πολύ νόστιμο αυτό τοπικό έδεσμα του χωριού.

Φεστιβάλ Ροδιού
Πότε: 
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
Πού: Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας
Όπως κάθε Σεπτέμβριο, έτσι και φέτος διοργανώνεται για έβδομη χρονιά το μεγάλο Ορμηδιώτικο Φεστιβάλ Ροδιού. Το 7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού της κοινότητας Ορμήδειας, το οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19.00 στο χώρο του Κοινοτικού Πάρκου Ορμήδειας. Πρόκειται για το μοναδικό κατοχυρωμένο Φεστιβάλ Ροδιού στο νησί. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος διάφορα εδέσματα και ποτά, όπως φρέσκο χυμό, λικέρ, παλουζέ, σιουσιούκκο, μαρμελάδα, ζιβανία και λουκούμια, όλα φτιαγμένα από γνήσιο ορμησιώτικο ρόδι. Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.


43o Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού
Πότε
: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 19.00.
Πού: Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας
Ο Δήμος Σωτήρας διοργανώνει για άλλη μια χρονιά τη μεγαλύτερη γιορτή της κυπριακής γαστρονομίας. To πολυαναμενόμενο 43o Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας στις 19.00. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με τη Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού και το 2017 συγκέντρωσε περισσότερους από 7 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ το πρόγραμμα έντυσε μουσικά η δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου. Κατά τη φετινή χρονιά το "Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού Σωτήρας" έρχεται ανανεωμένο για να προσφέρει στους επισκέπτες του μία ξεχωριστή διασκέδαση, δίδοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από παραδοσιακές αλλά και φρέσκες συνταγές το πιστοποιημένο ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης Κολοκάσι Σωτήρας και Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας.


Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης
Πότε: Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Πού: Καλοπαναγιώτης, επ. Λευκωσίας
Έρχεται το Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης στον Καλοπαναγιώτη το σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη διοργανώνει για τρίτη χρονιά  το Φεστιβάλ Μελιού και προϊόντων κυψέλης  στο πανέμορφο χωριό τον Καλοπαναγιώτη. Η κοινότητα και όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς και τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας  προετοιμάζονται να υποδεχθούν όλους εσάς τις χιλιάδες των επισκεπτών και να σας χαρίσουν αξέχαστες εμπειρίες ψυχαγωγίας  και πάνω από όλα γλυκές αυθεντικές γεύσεις κυπριακών μελιών από όλη την Κύπρο.

Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Πού: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Πότε: Βουνί, επ. Λεμεσού, 15.00.
Μια εξαιρετική αφορμή για βόλτες στα ορεινά της Λεμεσού προσφέρει και η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα του Βουνιού! Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία στοχεύει στην προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο μεσόχωρο, θα παρασκευάζεται και θα προσφέρεται παραδοσιακός παλουζές, ενώ θα στηθεί και παζαράκι με εδέσματα και άλλα παράγωγα του σταφυλιού. Το φεστιβάλ θα πλαισιώνεται με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

1ο Φεστιβάλ Αλλαντικών
Πότε: Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία εκκλησίας, Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού
Μικρό γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το χωριό Ποταμίτισσα της επαρχίας Λεμεσού. Και μπορεί το χωριό να μην έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, όμως ειδικά το καλοκαίρι, η Ποταμίτισσα σφύζει από ζωή αλλά και εκδηλώσεις.... Ο επισκέπτης που θα μεταβεί στο χωριό θα εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων, που θα του προσφέρουν ό,τι έχουν, πατροπαράδοτη ζιβανία, τοπικά αλλαντικά, σπιτίσιο ππαλουζέ και σιουσιούκκο και μεγάλη ποικιλία γευσάτων φρούτων. Τα παραδοσιακά προϊόντα της, και κυρίως τα αλλαντικά της, θα έχουν την τιμητική τους στο 1ο Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας, που θα πραγματοποηθεί το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία της εκκλησίας. Το φεστιβάλ διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμίτισσας. 

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Λόφου
Πού: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: Προαύλιο Δημοτικού σχολείου Λόφου, επ. Λεμεσού, 15.00.
Ο παλουζές και τα παράγωγα του σταφυλιού θα έχουν την τιμητική τους και στην όμορφη Λόφου, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λεμεσού θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και όχι μόνο, αλλά και πολλές δραστηριότητες, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει!

Παλουζές και στο Άρσος
Πού: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: Πλατεία κοινότητας Άρσους, επ. Λεμεσού.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως κουλουρούθκια με το έψιμα, αρκατένα, τσαμαρέλα, σουτζούκο κ.ά. στο χωριό Άρσος στην επαρχία Λεμεσού, στη Γιορτή του Παλουζέ. Ακόμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Πού: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: εκδρομικός χώρος 'Κυπάρισσος', Σαλαμιού, επ. Πάφου.
Θεσμός έχει καταστεί  η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, με σκοπό τη διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου. Η γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στον εκδρομικό χώρο 'Κυπάρισσος', θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Φυσικά επίκεντρο θα είναι το παραδοσιακό έδεσμα του παλουζέ, που θα σερβίρεται! Η γιορτή θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.



3ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Πού
: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: Κακοπετριά
Το πιο γλυκό φεστιβάλ, που κατάφερε στην πρώτη του διοργάνωση να συγκεντρώσει περίπου 7000 επισκέπτες, και στη δεύτερή του ακόμα περισσότερους, επιστρέφει και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά! Ο λόγος για το 3ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού, που προγραμματίζεται στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Κακοπετριά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στην Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιο ιδιαίτερα αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και αφεθούν στην ηρεμία της φύσης.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close