Εκδρομές να πας , Guide

Λεύκαρα, ένα χωριό, όλη η Κύπρος

Βόλτα στα γραφικά δρομάκια των Λευκάρων όπου συνυπάρχουν οι θρύλοι και οι παραδόσεις του ωραιότερου χωριού της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2019

Τα λιθόστρωτα δρομάκια, η χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις καταπράσινες εσωτερικές αυλές, η ντόπια κουζίνα με τον λευκαρίτικο τταβά, τα περίτεχνα κεντήματα και η τέχνη της αργυροχοΐας συμπληρώνουν την εικόνα του ωραιότερου χωριού της Κύπρου.
 
Το 2015 τα Πάνω Λεύκαρα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τα ‘30 Ομορφότερα Χωριά της Ευρώπης’, που συνέταξε ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιαπωνίας ενώ το λευκαρίτικο κέντημα το 2009 συμπεριλήφθηκε στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μία κοινότητα που η κουλτούρα και ο πολιτισμός της ακτινοβολούν διεθνώς και μας κάνουν να υπερηφανευόμαστε πως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης βρίσκεται στην χώρα μας.


 
Το ορεινό, λοιπόν, χωριό Λεύκαρα της επαρχίας Λάρνακας είναι χωρισμένο στα Πάνω Λεύκαρα και στα Κάτω Λεύκαρα. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παραδοσιακά κεντητά δαντελένια χειροτεχνήματα και τα ασημένια συρματουργήματά του. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδους, 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 43 χλμ. από την Λάρνακα. Για να το επισκεφτείς μπορείς να φτάσεις στο χωριό ακολουθώντας τις διαδρομές Α5, Α1 και E105.

Κεντητική και Αργυροχοΐα
Οι τέχνες της δαντέλας και της επεξεργασίας του ασημιού ασκούνται στο χωριό από την εποχή των Ενετών. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τα πάντα για τις παραδοσιακές αυτές τέχνες και να παρακολουθήσουν το κέντημα της δαντέλας και την κατασκευή των ασημένιων αντικειμένων στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας καθώς και στα διάφορα εργαστήρια.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, ο διάσημος ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφθηκε το χωριό το 1481 και αγόρασε ένα δαντελένιο ύφασμα, το οποίο δώρισε στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου για να διακοσμήσει την Αγία Τράπεζα.
Η Coca-Cola φέτος το καλοκαίρι μάλιστα επέλεξε να εμπνευστεί από τα αριστοτεχνικά κεντήματα των Λευκάρων για την εικαστική επένδυση των νέων συλλεκτικών της μπουκαλιών ανάμεσα σε άλλα σημαντικά σύμβολα της κυπριακής κουλτούρας, παράδοσης και ιστορίας. 



Μέσα σε μία κόκκινη καρδιά με κεντρικό σύμβολο τη θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη συνυπάρχουν στοιχεία που συμπληρώνουν την μακραίωνη παράδοση της Κύπρου. Από αυτή την ελεύθερη εικαστική απεικόνιση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λευκαρίτικα κεντήματα.


 
Το χωριό είναι πολύ γραφικό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά και δαιδαλώδη δρομάκια και παλιά σπίτια με κεραμωτές στέγες. Περιλαμβάνεται στην 7η Διαδρομή του Κρασιού που καλύπτει την περιοχή Ορεινής Λάρνακας - Λευκωσίας.
Μεταξύ των σημαντικών αξιοθέατων που πρέπει να επισκεφτείς είναι το Λαογραφικό Μουσείο της κοινότητας, η παλιά βρύση και το παλιό ελαιοτριβείο. Το χωριό έχει επίσης όμορφα και αρχαία παρεκκλήσια, όπως η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Κάτω Λεύκαρα με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο και 15ο αιώνα. 

Το δημοφιλές Ετήσιο Φεστιβάλ Λευκάρων πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνει πρόγραμμα με μουσική, χορό, θέατρο και εκθέσεις χειροτεχνίας. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στο χωριό και στο φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν όλα τα δρώμενα.

Φέτος, στις 15 Σεπτεμβρίου τα Λεύκαρα θα πραγματοποιήσουν μία ιδιαίτερη γιορτή αφιερωμένη σε ένα από τα πιο εκλεκτά πιάτα τη κοινότητας, τον λευκαρίτικο τταβά. Ο τταβάς που παράγεται εδώ κι αιώνες στα Λεύκαρα υμνείται στη Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στα Λεύκαρα με το πιάτο να προσφέρεται στους επισκέπτες. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close