Προσεχώς , Θέατρο

"Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Ανεμώνα

Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φραγκφούρτη, το έργο των Γκούντριχ και Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας

Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2019

Ξεκίνησαν οι πρόβες για το ανέβασμα του εμβληματικού έργου των Frances Goodrich και Albert Hackett "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" που θα ανέβει σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή. Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φραγκφούρτη, το έργο των Γκούντριχ και Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Λέγεται μάλιστα ότι είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην Ευρώπη μετά από τη Βίβλο!

Το θεατρικό έργο είναι ένα κείμενο–ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Ο συμβολισμός του έργου αλλά και η επιλογή να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή, που το αυγό του φιδιού έσκασε ξανά και δείχνει παντού το εφιαλτικό του πρόσωπο, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα φίλο του θεάτρου και δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.  Πρόκειται για έργο επιμορφωτικό, ιδιαιτέρως αφυπνιστικό στις μέρες μας όπου οι νεοναζί, ο φασισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και κύρια την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την πίστη μας στους ανθρώπους, το ίδιο μας το μυαλό, την ύπαρξη μας!  Κρίνουμε το ανέβασμα του έργου αυτού στη σημερινή γκρίζα εποχή επιτακτικό!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
Τον Μάιο του 1940 η ναζιστική Γερμανία επιβάλλεται στην Ολλανδία και ο τρόμος επιστρέφει στην εβραϊκή οικογένεια Φρανκ - που το 1933 με την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Φρανκφούρτη και να μεταναστεύσει στο Άμστερνταμ. Ο Ότο Φρανκ πρέπει για άλλη μια φορά να προστατεύσει την οικογένειά του.  Δημιουργεί λοιπόν έναν χώρο που διαμορφώνει σε δύο διαμερίσματα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρισενγκρατς όπου μετακομίζει τόσο η οικογένεια Φρανκ όσο και η οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ. Αργότερα θα έρθει κοντά τους και ο Ντούσσελ, ένας αρκετά ιδιόρρυθμος εβραίος οδοντίατρος. 
“Αγαπητή Κίτυ” γράφει η Άννα στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της- το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα 13 της χρόνια- “ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου..” Το ημερολόγιο της Άννας έμελλε να γίνει το ουρλιαχτό για την ελευθερία των Εβραίων!.. μέσα από τις σελίδες του μεταφερόμαστε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς κόσμους: τον προεφηβικό, επαναστατικό, αντιδραστικό και ξέφρενα ενεργητικό κόσμο της Άννας που μέσα σε δύο χρόνια μεταμορφώνεται από μεγάλο παιδί σε νεαρή γυναίκα και τον παράλογο, απάνθρωπο και τρομακτικό κόσμο του πολέμου. Ζούμε μαζί με την Άννα, όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη μετάβαση από την αφελή παιδικότητα στην εφηβεία, όλη την αντίδραση, τη ζήλια για την αδελφή της Μαργκότ, την εχθρότητα για τη συναισθηματικά απόμακρη μητέρα, τα αντιφατικά αισθήματα για τον φίλο της Πέτερ. Στο κρυφό δωμάτιο και στη σοφίτα, οι δύο οικογένειες, σ’ ένα παιχνίδι κρυφτού, παλεύουν για την επιβίωση. Ο μόνος συνδετικός τους κρίκος με τον κόσμο, μια μικρή αχτίδα φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι, είναι οι δύο τροφοδότες που τους επισκέπτονται, η Μιπ Γκις-βοηθός του Όττο Φρανκ- και ο κύριος Κράλερ. 
Ώσπου ξαφνικά, όταν επιτέλους η ελπίδα χτυπά την πόρτα τους, έπειτα από την απόβαση στην Νορμανδία και λίγες μόνο στιγμές πριν την απελευθέρωση..

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής
ΣΚΗΝΙΚΑ&ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Γιάννου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βαρνάβας Κυριαζής, Ελεονώρα Βασιλείου, Μαρία Μιχαήλ, Λοίζος Παπαγεωργίου, Αστέρω Κυπριανού, Σταυρούλα Τερλικκά, Γιώργος Ιωσήφ, Σταύρος Πατσιάς, Μαριλένα Αχιλλέως και ο Μαρίνος Ξενοφώντος.

Η Πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου.  

Το έργο θα παίξει στη Λευκωσία μόνο μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και οι παραστάσεις θα δίνονται στην έδρα μας στα Λατσιά την Παρασκευή και το Σάββατο στις 20:30 και την Κυριακή στις 19:00.  Τον Δεκέμβριο θα δοθούν 2 παραστάσεις στην Λεμεσό, 2 στην Πάφο και 1 στη Λάρνακα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close