Εκδρομές να πας , Guide

5+1 εκδρομές εντός Κύπρου για τον Σεπτέμβριο

Οι καλύτερες αφορμές για εξορμήσεις στα χωριά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2019

Η Κύπρος μας προσφέρει μία τεράστια γκάμα από επιλογές χειμώνα-καλοκαίρι. Από θάλασσα μέχρι βουνό το νησί μας προσφέρει ατελείωτες εμπειρίες για διαμονή, φαγητό και χαλάρωση. Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου κατά τη διάρκεια του οποίου μπαίνουμε σταδιακά στους κανονικούς μας ρυθμούς και αναζητάμε μικρές εξορμήσεις στα πανέμορφα χωριά μας.

Οι αφορμές για μία εξόρμηση στο χωριό είναι πολλές, όμως, εμείς εδώ στο Check In Cyprus βρήκαμε τις καλύτερες που δεν είναι άλλες από διάφορα παραδοσιακά φεστιβάλ στα που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο στα πιο κάτω 6 χωριά της Κύπρου. Μάθε λοιπόν τι να κάνεις, τι να δεις και πού να φας σε αυτά τα γραφικά χωριουδάκια του τόπου μας. 



Όμοδος, επ. Λεμεσού 
Από την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 16 του μήνα, το Όμοδος, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, μετατρέπεται σε μια τεράστια γιορτή, με αφορμή το πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού, που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Εξάλλου το Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια του τόπου μας, όπου σ' αυτό μάλιστα υπάρχουν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Εξ ου λοιπόν και στήνεται στο χωριό μέρες πριν ένα μεγάλο πανηγύρι, το οποίο αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να επισκεφθούμε το χωριό! 



Φέτος, αν φτάσετε εκεί για προσκύνημα, περάστε οπωσδήποτε από την πλατεία στην καρδιά του Ομόδους αφού μέσα από αυτήν, ξεχωρίζει η γραφικότητα και η γνησιότητα του παραδοσιακού χαρακτήρα. Σίγουρα αξίζει να πας στα παραδοσιακά φιλόξενα καφενεία, καταστήματα ενθυμημάτων, κέντρα αναψυχής και μικρές ταβερνούλες για ένα ποτό, ή ένα απολαυστικό γεύμα. 

Ακόμα μην παραλείψεις να προμηθευτείς αρκατένα, αλλά και πιεις κρασί παρασκευασμένο στο Όμοδος, μίας στο χωριό υπάρχουν τέσσερα οινοποιεία. Κάνε και μια βόλτα στο βουνό «Αφάμης», όσο και στην περιοχή «Λαόνα», τα οποία θεωρούνται οι περιοχές με τα αρχαιότερα αμπέλια και τα εκλεκτότερα κρασιά του νησιού. Όσο για διαμονή, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως το εστιατόριο Κατώι (25423033) που συνδυάζει και φαγητό και διαμονή, και την ταβέρνα Στου Κυρ-Γιάννη με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (70000100) αλλά και η ταβέρνα Μαύρες Χήνες (70005459). Για διαμονή ρίξε μια ματιά και στο Omodos Village Houses (99749065).



Βουνί, επ. Λεμεσού 
Το Βουνί είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού και της περιφέρειας των κρασοχωρίων. Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά με κλίση προς τα νότια με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και άγρια βλάστηση. Στο Βουνί αυτό τον Σεπτέμβριο θα πας, για να απολαύσεις μεταξύ άλλων και παλουζέ, σε μια μεγάλη γιορτή που θα στηθεί στην κοινότητα, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μην παραλείψεις ωστόσο να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας της Περαβουνιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Μάμα και την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Σωτήρος, τα Μουσεία του Βουνιού, εκ των οποίων το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Οινολογικό Μουσείο αλλά και τον παραδοσιακό ελιόμυλο. 



Όσο για το πού θα φας, φημισμένες το χωριό για τα εδέσματά τους είναι η Ταβέρνα «Τάκης» (25943631), το Εστιατόριο «Η ωραία Ελλάς» (25944328), η Ταβέρνα «Αλέξανδρος» (99626291) και Το Βουνιώτικο (99316979). Για διαμονή ρίξε μια ματιά στα Vouni Lodge (99685395), Ipio Vouni Suites (99577140), Οινοχώρι (99649460) και Oinou Strata Oinou Strata Luxury Suites & Wine Bar (25944244).

Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού
Μία καλή αφορμή για να βρεθείς στο μικρό, γραφικό χωριό της Πιτσιλιάς είναι το 1ο Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας που διοργανώνεται το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της εκκλησίας της κοινότητας. Εδώ θα απολαύσεις τη φύση και τις ομορφιές της. Περπάτησε το νέο μονοπάτι μελέτης της φύσης, με την ονομασία «Διόσμηδες - Γερατζιά». Η διαδρομή αρχίζει από τη νέα υδατοδεξαμενή ύδρευσης της κοινότητας, διέρχεται διαμέσου της κατοικημένης περιοχής και καταλήγει στο μέσο περίπου του δρόμου Ποταμίτισσας-Αγριδιών, στην περιοχή Γερατζιά. Αν επιλέξεις να περπατήσεις το μονοπάτι, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, να δεις και να μελετήσεις το δάσος, τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τα πετρώματα της περιοχής. Το μονοπάτι έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο και για να το περπατήσεις χρειάζεσαι περίπου 50 λεπτά.

Στην Ποταμίτισσα θα βρεις ένα πολύ καλό χώρο για να διανυκτερεύσεις, το αγροτουριστικό κατάλυμα Ambelikos (25522211, 99877589), το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Πρόκειται για το μοναδικό ξενοδοχείο στο χωριό, με μόνο 15 δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα παραδοσιακά. Στα δωμάτια θα βρεις τηλεόραση, δωρεάν Wi-Fi, ντους ή μπανιέρα-υδρομασάζ και μπαλκόνι με θέα στο βουνό. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης εξωτερική πισίνα και κοινόχρηστη βεράντα.

Για φαγητό μπορείς να επισκεφτείς στον ίδιο χώρο την ταβέρνα του Ambelikos Traditional Agrohotel, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 19.00, μέχρι τις 21.00. Διαθέτει παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, κυρίως φαγητά σχάρας. Για προσκύνημα μπορείς να επισκεφτείς την εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ποταμίτισσα. Πολύ κοντά στην Ποταμίτισσα βρίσκονται ο Αγρός, Κυπερούντα, ο Κάτω Μύλος και το Πελένδρι όπου μπορείς να τα επισκεφτείς. 

Λεύκαρα, επ. Λάρνακας 
Η κλασικότερη των μονοήμερων εκδρομών, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές διαδρομές για τους πιο δραστήριους από μας, και εξερευνήσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στη διαδρομή και αγορά! Μάθε πως τα Λεύκαρα την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνει μία πολύ ιδιαίτερη γιορτή αφιερωμένη σε ένα από τα πιο διάσημα πιάτα των Λευκάρων. Πρόκειται για τη Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά που πραγματοποιείται με τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια και είναι μία πολύ καλή αφορμή να βρεθείς εκεί τον Σεπτέμβριο.



Σ' αυτό το χωριό μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσετε τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, δείτε το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. 



Προσκύνησε και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα» (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα. Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis's Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780).

Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο Tasties, ένα κουκλίστικο καφέ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 1850, που αναστηλώθηκε το 1927, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κάποιες επιπλέον διακοσμητικές παρεμβάσεις από τους νέους του ιδιοκτήτες. Στο εν λόγω καφέ-εστιατόριο με τη φινετσάτη διακόσμηση, μπορείς να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, δίπλα στα βιβλία ή πλάι στο επιβλητικό πιάνο, είτε στην ωραία εσωτερική αυλή με το ρολόι και τον κούκο, απολαμβάνοντας παράλληλα πιάτα από το μενού με τη μεσογειακή κατεύθυνση. (24343411, 99828303).
 
Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. 

Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα, μία νέα καφετέρια στο χωριό Πάνω Λέυκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα όπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά. Αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό. Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικα. Μικρός χώρος με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου.

Καλαβασός, επ. Λάρνακας 
Η καλύτερη εποχή είναι και για μια επίσκεψη στην Καλοβασό, η οποία είναι κτισμένη σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Περιδιαβαίνοντας κανείς το χωριό, αισθάνεται συνεχώς το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του, από τη μια, συναντώντας τους αρχαιολογικούς χώρους ανάμεσά τους το γνωστό νεολιθικό οικισμό της Τέντας, από την άλλη, συνομιλώντας με τους παλιούς κατοίκους που ξεδιπλώνουν ιστορίες από τις δεκαετίες λειτουργίας του μεταλλείου. Σαν βρεθείς εκεί μην παραλείψεις να επισκεφθείς τους αρχαιολογικούς χώρους της Καλαβασού και κυρίως τον αρχαιολογικό οικισμό της Τέντας που δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Περιδιαβαίνοντας το χωριό θα δεις τις εκκλησίες του, τα απομεινάρια από τα παλιά μεταλλεία, όπως μια παλιά αμαξοστοιχία, ένα παλιό τζαμί, αλλά και την πλούσια άγρια βλάστησή της. Όσον αφορά τη διαμονή, οι επιλογές που έχεις είναι πάρα πολλές.
 
Κάποιες από αυτές είναι το The Library Hotel & Wellness Resort (24817071) και τα αγροτουριστικά καταλύματα «Alonia House» (24332998), Stratos ArtDeco House (99104208), Charalambos Holiday Cottage (99619396) και άλλα πολλά. Για φαγητό, πέρα από τις επιλογές που σου δίνει το χωριό, μπορείς ακόμα και να πεταχτείς μέχρι το κοντινό ψαροχώρι, το Ζύγι, όπου θα βρεις ψαροταβέρνες και όχι μόνο. Οπωσδήποτε όμως να πας, στην όμορφη Λάγια, όπου την 1η Οκτωβρίου διοργανώνεται το 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας.

Μηλιού, επ. Πάφου 
Ακόμα να πας μέχρι τη Μηλιού; Και μη με ρωτήσεις προς τα πού πέφτει. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χωριό της επαρχίας Πάφου, που βρίσκεται 26 χλμ. βόρεια της Πάφου και μόνο 10 χλμ. πριν από την Πόλη Χρυσοχούς. Η Μηλιού είναι ένα πολύ όμορφο χωριό, κρυμμένο μέσα στο βαθύ πράσινο των πορτοκαλαιώνων, εξ ου και τον Σεπτέμβριο διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. 

Πέρα από τα πορτοκάλια του, το χωριό φημίζεσαι και για τα ιαματικά λουτρά των Αγιών Αναργύρων που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού, όπου πιο παλιά εκεί υπήρχε το μοναστήρι, και που προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Τα ιαματικά λουτρά έχουν ανακαινιστεί και το έργο είναι μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Το κέντρο υδροθεραπείας και το ξενοδοχείο Ayii Anargyri Natural Healing Spa Resort (26814003) είναι πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Το θέρετρο το οποίο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 14 ετών, έχει το μεγαλύτερο spa στη Μεσόγειο και είναι το μοναδικό που διαθέτει ιαματικά νερά, γνωστά εδώ και γενιές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το spa του ξενοδοχείου παρέχει διάφορες περιποιήσεις υγείας και ευεξίας, τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα παλιό μοναστήρι, το οποίο έχει ανακαινιστεί με φυσική πέτρα και ξύλο, διατηρώντας το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ της Κύπρου. 

Οι φυσιολάτρεις μπορούν να βρεθούν στο Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Ανεράδες», το οποίο είναι κυκλικό, αφού ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στο ίδιο σημείο. Αν το περπατήσετε θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Μηλιού, αλλά και να μαζέψετε καρύδια το φθινόπωρο και διάφορα φρούτα όπως βατόμουρα το καλοκαίρι και πορτοκάλια το χειμώνα από τα δέντρα που θα συναντήσετε. Αν είστε τυχεροί, στον ποταμό που διασχίζει το μονοπάτι, μπορεί να δείτε και κάβουρες του γλυκού νερού. 

Για φαγητό, θα πας στην ταβέρνα Παγκράτιος (70003757). Θα την βρεις στην πλατεία του χωριού, σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1847. Προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες, οι οποίοι περιλαμβάνουν χαλούμι, παϊδάκια, λουκάνικο, συκώτι, σουβλάκια, σιεφταλιές, πουργούρι, αγρέλια και πολλές άλλες νοστιμιές. σερβίρει επίσης φαγητά σχάρας και διάφορα άλλα μαγειρευτά φαγητά όπως κλέφτικο.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close