Things to Do , Προσεχώς

Τρώμε ζεστό παλουζέ σε 6 παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό

Σημείωσε τις ημερομηνίες και τα φεστιβάλ και έφυγες για χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2019

Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ.

Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ, να τον γευτείς, αλλά και να πάρεις προμήθειες για το σπίτι. Μπορείς ακόμα να δοκιμάσεις

Εξάλλου, πρόκειται για ένα απόλυτα παραδοσιακό γλυκό, όπως και ο σουτζούκος, που τα συναντήσεις κυρίως στα χωριά μας, όπου παράγονται τα περίφημα γνωστά άσπρα σταφύλια.

Πάντως, αν σου αρέσει ο παλουζές ή/και ο σιουτζιούκος, τότε πρέπει να βάλεις από τώρα στο πρόγραμμα σου τις πιο κάτω ημερομηνίες:

Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε:

* Η Γιορτή του παλουζέ στο Σούνι-Ζανατζιά αναβάλλεται για φέτος λόγω πένθους.
 

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Αμβρόσιο
Ο Άγιος Αμβρόσιος είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Βρίσκεται στην πόλη της επαρχίας Λεμεσού, στο δρόμο λίγο πιο πάνω από την Πάχνα, περίπου 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Το χωριό έχει ένα εκκλησάκι τον Άγιος Αμβρόσιο και δύο ξωκλήσια ως κύρια αξιοθέατα: την Αγία Ελισάβετ, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και του Αγίου Γεωργίου, που δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Τέλος, έχει ένα παλιό ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και μια πηγή με αγίασμα. Σ΄αυτό το χωριό την 1η του Σεπτέμβρη θα στηθεί μία μεγάλη γιορτή με παλουζέ και άλλα νόστιμα εδέσματα. 
INFO: Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, Άγιος Αμβρόσιος, επ. Λεμεσού.

Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Το μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους! Στη Βάσα, στις 15 του μήνα οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, καθώς επίσης και σουτζούκκο, κιοφτέρκα και άλλα υποπροϊόντα του σταφυλιού, τα οποία θα διατίθενται προς πώληση. Ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα, όπως αρκατένα, Βασιώτικο κρασί, λουκουμάδες, τραχανάς, καττιμέρια κ.λπ. Τη γιορτή θα πλαισιώνει όπως κάθε χρόνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς χορούς και τραγούδια.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν τα Μουσεία Εκπαίδευσης και Ζιβανίας, τα Σπήλαια των Οσίων Βαρνάβα και Τίμωνα καθώς και το στολίδι του χωριού, την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
INFO: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Κοινότητας, Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού, 15.00.

Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Μια εξαιρετική αφορμή για βόλτες στα ορεινά της Λεμεσού προσφέρει και η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα του Βουνιού! Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία στοχεύει στην προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο μεσόχωρο, θα παρασκευάζεται και θα προσφέρεται παραδοσιακός παλουζές, ενώ θα στηθεί και παζαράκι με εδέσματα και άλλα παράγωγα του σταφυλιού. Το φεστιβάλ θα πλαισιώνεται με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
INFO: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, Βουνί, επ. Λεμεσού, 15.00.

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Λόφου
Ο παλουζές και τα παράγωγα του σταφυλιού θα έχουν την τιμητική τους και στην όμορφη Λόφου, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λεμεσού θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και όχι μόνο, αλλά και πολλές δραστηριότητες, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει!
INFO: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Προαύλιο Δημοτικού σχολείου Λόφου, επ. Λεμεσού, 15.00.

Παλουζές και στο Άρσος
Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως κουλουρούθκια με το έψιμα, αρκατένα, τσαμαρέλα, σουτζούκο κ.ά. στο χωριό Άρσος στην επαρχία Λεμεσού, στη Γιορτή του Παλουζέ. Ακόμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
INFO: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, Πλατεία κοινότητας Άρσους, επ. Λεμεσού.

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Θεσμός έχει καταστεί  η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, με σκοπό τη διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου. Η γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στον εκδρομικό χώρο 'Κυπάρισσος', θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Φυσικά επίκεντρο θα είναι το παραδοσιακό έδεσμα του παλουζέ, που θα σερβίρεται! Η γιορτή θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.
INFO: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, εκδρομικός χώρος 'Κυπάρισσος', Σαλαμιού, επ. Πάφου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close