Πάμε Ταξίδι , Guide

Οι 10 καλύτεροι value for money προορισμοί για να ταξιδέψεις

10 προορισμοίτου κόσμου που προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες χωρίς ν’ αδειάζουν το πορτοφόλι σου

Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2019

Αν η Καραϊβική μοιάζει με άπιαστο όνειρο, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να μη βρείτε τις πιο φθηνές πτήσεις, το κόστος ζωής όμως είναι ασύγκριτα πιο χαμηλό. Δείτε 10 προορισμούς του κόσμου που προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες χωρίς ν’ αδειάζουν το πορτοφόλι σας - από περιπέτειες στη σανίδα του surf μέχρι σαφάρι με τους ρινόκερους.



1. Βιετνάμ
Το Βιετνάμ ανεβαίνει συνεχώς στις προτιμήσεις των τουριστών που επιλέγουν τη νοτιοανατολική Ασία, χάρη σε μια τροπική παλέτα από παραλίες, μυθικούς ναούς και αυθεντικές ασιατικές γεύσεις. Στην πρωτεύουσα Ανόι, στα βόρεια της χώρας, θα θαυμάστε τα απομεινάρια της γαλλικής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής και θα πιείτε απίστευτα εύγεστο ντόπιο καφέ προς περ. 1,5€ σ’ ένα απ’ τα γραφικά καφέ γύρω απ’ τη λίμνη Χόαν Κιεμ. Θα δοκιμάσετε νοστιμότατο βιετναμέζικο street food, όπως σούπα με νουντλς phở, στα παιδικά καρεκλάκια που απλώνονται στα πεζοδρόμια, ανάμεσα σε ντόπιους και καλλιτέχνες που τραγουδάνε karaoke με φορητό ηχοσύστημα.

H διάσημη τοπική μπίρα bia hoi θα σας κοστίσει εδώ μόνο λίγα σεντς, ενώ στην πρωτεύουσα θα βρείτε κρεβάτι σε hostel για κάτω από 6€. Αν σας αρέσουν οι εξωτικοί προορισμοί, την καλύτερη συνολικά επιλογή για φθηνές διακοπές στο Βιετνάμ την προσφέρει μάλλον το Που Κουόκ, ένα καταπράσινο βιετναμέζικο νησάκι δυτικά της Χο Τσι Μινχ. Tο δίκλινο στο Tai Tri Guest House, δυο βήματα απ’ την παραλία, θα σας κοστίσει γύρω στα 12€ τον Νοέμβριο. Ακολουθήστε τη μόδα στο Βιετνάμ και νοικιάστε μηχανάκι για να γυρίσετε τις απόμακρες παραλίες και τους καταρράκτες του νησιού από περ. 5€ την ημέρα.



2. Τουρκία
Με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το 2019, οι διακοπές στη γειτονική Τουρκία γίνονται όλο και πιο θελκτικές. Σε περιοχές όπως η Αττάλεια, στη λεγόμενη Τουρκική Ριβιέρα, το καλοκαίρι κρατάει μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Παρότι αυξάνονται οι πιθανότητες βροχής τον Οκτώβριο, η θερμοκρασία αγγίζει τους 25-30 βαθμούς Κελσίου. Αν αναζητάτε πιο ήσυχες διακοπές νοικιάστε αμάξι και κατευθυνθείτε προς το φιλήσυχο παραθαλάσσιο χωριό Çıralı, περ. 65 χλμ. απ’ το αεροδρόμιο.

Το οικονομικό κάμπινγκ στην παραλία κοστίζει €13 το άτομο με τεράστιο πρωινό (€9 χωρίς). Στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, πάντως, θα βρείτε μια φανταστική επιλογή από μπανγκαλόους μέχρι δεντρόσπιτα για τη διαμονή σας (απλά φροντίστε να κλείστε δωμάτιο εγκαίρως). Περπατήστε μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Ολύμπου, δίπλα στην παραλία, για λίγα ευρώ και πιείτε χυμό ρόδι στις αιώρες κάτω απ’ τα δέντρα. Ειδικά τον Οκτώβρη προτείνουμε ανεπιφύλακτα ένα road trip κατά μήκος της ακτής μέχρι την ονειρική λιμνοθάλασσα του Ölüdeniz. Εδώ γίνεται το αδιαχώρητο το καλοκαίρι, αλλά στο τέλος της σεζόν θα κολυμπήσετε σε απόλυτη ησυχία δίπλα στις θαλάσσιες χελώνες καρέττα με πολύ συμφέρουσες τιμές. Για περιπέτειες στα ενδότερα, πέρα απ’ την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, δοκιμάστε τις φυσικές «πισίνες» από τραβερτίνη του Παμούκαλε, αλλά και την Καππαδοκία, στην κεντρική Ανατολία, με τις αλλόκοσμες ηφαιστειογενείς “καμινάδες”. Πρωτοπόρα και συνάμα παραδοσιακή, η Πόλη αξίζει πάντα ένα πέρασμα αν κάνετε διακοπές στην Τουρκία. 



3. Λανθαρότε, Κανάρια Νησιά
Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κανάριων Νησιών Λανθαρότε είναι απ’ τους πιο value for money εξωτικούς προορισμούς. Το νησί συνδυάζει πάνω από 200 χλμ. ακτής, πρωτοποριακή τέχνη και μοναδικά ηφαιστειακά τοπία σ’ ένα οικονομικό πακέτο που συνοδεύεται από ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο. Η ενοικίαση αυτοκινήτου εδώ ξεκινά από 12€ την ημέρα τον Μάιο. Με το αμάξι θα ταξιδέψετε μέχρι τους καλυμμένους με ηφαιστειακή τέφρα αμπελώνες της La Geria, θα θαυμάσετε τα κύματα που σκάνε στις σπηλιές των Los Hervideros, θα κάνετε βουτιά στους κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά του El Papagayo και θα διασχίσετε το διαστημικό τοπίο του Εθνικού Πάρκου Timanfaya.

Η είσοδος στο εντυπωσιακό σπίτι του διάσημου ντόπιου καλλιτέχνη César Manrique, όπου η αρχιτεκτονική εμπνέεται από τις λάβες, αξίζει τα 8€ είσοδο. Θα βρείτε, όμως, στον δρόμο σας και αρκετές απίστευτες υπαίθριες γκαλερί για να περιηγηθείτε εντελώς δωρεάν. Στο Λανθαρότε το σέρφινγκ είναι μεγάλη υπόθεση, και σε χωριά όπως η Caleta de Famara θα βρείτε σχολές όπως η Lanzasurf, που προσφέρει μαθήματα surf fitness προς 10€. Η διαμονή στα μοντέρνα διαμερίσματα δίπλα στην παραλία, που θα μοιραστείτε με άλλους φαν του σέρφινγκ, κοστίζει από 20€ το άτομο. 



4. Μεξικό
Παρότι τα αεροπορικά εισιτήρια δεν θα σας έρθουν φθηνά, το Μεξικό είναι απ’ τις πιο value for money λύσεις για τους επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν τη Λατινική Αμερική. Στην πόλη του Μεξικού θα περιπλανηθείτε σε ιστορικές γειτονιές όπως η Coyoacán, που διαθέτει εκπληκτικά μουσεία, μια εντυπωσιακή ποικιλία από καφέ και μια δημοφιλή αγορά όπου θα παζαρέψετε τιμές στα σουβενίρ και θα δοκιμάσετε μεξικάνικο street food (δοκιμάστε νοστιμότατα tostadas!). Η είσοδος για να θαυμάσετε τους θησαυρούς σε μουσεία όπως αυτό της προκολομβιανής τέχνης Anahuacalli κοστίζει περίπου 4€.

Διαμονή, φαγητό και ποτά παραμένουν φθηνά και στην πλούσια σε χρώματα και ιστορία Oaxaca, μια πόλη γεμάτη πολιτιστικές και γαστριμαργικές απολαύσεις. Aν δεν υπάρχει κάποια cenote (υπόγεια λίμνη) στο κομμάτι που ταξιδεύετε, κατευθυνθείτε προς παραλία μεριά. Στο δημοφιλές Puerto Escondido θα βρείτε τροπικά hostel όπως το Tower Bridge λίγα λεπτά απ’ την παραλία – και με πισίνα. Θα σας κοστίσει περ. 8€ το κρεβάτι τον Μάιο. 

5. Βουλγαρία
Ξεκινώντας απ’ τα απίστευτα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια – μπορείτε να βρείτε πτήσεις με κάτω από 50€ μετ’ επιστροφής* μεσα στο καλοκαίρι – η Βουλγαρία αξίζει γιατί συνδυάζει φθηνές καλοκαιρινές και χειμερινές απολαύσεις. Θα βρείτε οικονομικά πακέτα διακοπών απ’ τα θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας μέχρι ski resorts όπως το Μπάνσκο. H πρωτεύουσα Σόφια είναι γεμάτη μουσεία και πολιτιστικά μνημεία, όπως ο Καθεδρικός Ναός, που μπορείτε να γυρίσετε με μία απ’ τις δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη (είναι πάνω σας, βέβαια, ν’ αφήστε ένα λογικό tip).

Μπορείτε έτσι να «ξανοιχτείτε» λίγο περισσότερο σε μοντέρνα εστιατόρια όπως το Aubergine, επιλέγοντας ένα γκουρμέ πιάτο με κοτόπουλο προς περ. 8.5€, κι ένα ποτήρι σπιτική μπίρα από περ. 3,8€. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την ιστορική Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ), Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019, για ένα city break που συνδυάζει διαχρονικά αξιοθέατα, όπως το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, και δραστήρια νυχτερινή ζωή. Σε παραθαλάσσια θέρετρα όπως το Nessebar, πάλι, η ξαπλώστρα κοστίζει κάπου 4€. Οι τιμές, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και της διαμονής, γίνονται ακόμα πιο θελκτικές σε λιγότερο τουριστικούς προορισμούς όπως το ήσυχο Πομόριε.



6. Νότια Αφρική
Συναρπαστική σύγχρονη ιστορία, ζωηρά μουσικά φεστιβάλ, καλό ντόπιο κρασί, ονειρικά road trips δίπλα στο κύμα και, φυσικά, προσιτές τιμές κάνουν τη Νότια Αφρική έναν απ’ τους κορυφαίους value-for-money προορισμούς του εξωτερικού. Αν τα πάτε καλά με τα hostel και αγαπάτε τις βόλτες στη φύση μπορείτε να χαλάσετε εδώ περίπου 30€ την ημέρα. Το εμβληματικό Τραπεζοειδές Όρος βασιλεύει πάνω απ’ το Κέιπ Τάουν και προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα. Αξιοθέατα όπως το Εθνικό Πάρκο του Table Mountain και οι παιχνιδιάριδες πιγκουίνοι στην πανέμορφη Boulders Beach θα σας κρατήσουν επαρκώς απασχολημένους.

Μπορείτε να μετακινηθείτε παντού σχεδόν στην πόλη με τα φθηνά mini bus – έναν άτακτο μεν, αλλά αυθεντικό και αποδοτικό τρόπο μεταφοράς. Αξίζει οπωσδήποτε επίσης μια επίσκεψη στην ιστορική Νήσο Ρόμπεν, όπου βρίσκεται το κελί του Νέλσον Μαντέλα, προς περ. 22€. Απ’ την άλλη, το σαφάρι στο Hluhluwe Umfolozi, κοντά στα σύνορα με τη Σουαζιλάνδη, θα σας κοστίσει από 60€ περ. Αν ονειρεύεστε να κάνετε σαφάρι μια φορά στη ζωή σας, εδώ θα βρείτε μερικές απ’ τις καλύτερες προσφορές.



7. Άγιος Δομίνικος
Φιλόξενοι κάτοικοι, λευκές αμμουδιές πλαισιωμένες από φοίνικες, πλούσια τροπικά δάση και χοροί στους ρυθμούς της μερένγκε προσφέρουν μαγευτικές στιγμές στον Άγιο Δομίνικο – είτε αναζητάτε έναν ρομαντικό προορισμό με το αμόρε σας, είτε έναν φθηνό προορισμό για οικοτουρισμό. Δοκιμάστε αυθεντικό ρούμι ή τη δημοφιλή ντόπια μπίρα Presidente σ’ ένα απ’ τα beach bars δίπλα στο κύμα, και απολαύστε πλούσιες δομινικανικές γεύσεις στα ντόπια comedor προς περίπου 5€. Oι μεταφορές με τα βανάκια guagua θα σας κοστίσουν λιγότερο από 1€ (διαπραγματευτείτε όμως την τιμή πριν μπείτε μέσα!). Ανακαλύψτε τη Ciudad Colonial με την αποικιοκρατική αρχιτεκτονική που χρονολογείται απ’ τον 16ο αιώνα, ή χαθείτε στα μαγκρόβια δάση και τη φύση του Ακρωτηρίου Σαμανά. Μπορείτε να μείνετε πολύ κοντά στην παραλία σε ξενοδοχεία όπως το Hotel Maison Gautreaux προς 23€ το δίκλινο τον Δεκέμβριο.



8. Μαρόκο
Απ’ τις πολύβουες αγορές του Μαρακές στα ψαγμένα καφέ της Ταγγέρης και τα βερβέρικα χωριά στην οροσειρά του Άτλαντα, το κοσμοπολίτικο Μαρόκο είναι γεμάτο από γεύσεις και χρώματα που γαργαλάνε τις αισθήσεις. Tα ταξίδια με το τρένο εδώ είναι έμπιστα και οικονομικά. Το επτάωρο ταξίδι προς τη Φεζ Πρώτη Θέση (για να έχετε σίγουρα αιρκοντίσιον) θα σας κοστίσει περίπου 27€.

Το δίκλινο σ’ ένα ατμοσφαιρικό παραδοσιακό ριάντ, όπως το Dar El Yasmine στη μεντίνα της Φεζ, θα σας κοστίσει από 27€ τον Ιούνιο 2019. Η ατμόσφαιρα στα μεσαιωνικά σουκ είναι μεθυστική και το street food νοστιμότατο και πάμφθηνο (επιλέξτε με προσοχή!). Aνακαλύψτε ακόμα την παραθαλάσσια Εσσαουίρα, από 7.5€ περ. με το λεωφορείο από το Μαρακές. Εδώ θα κάνετε χαλαρωτικές βόλτες δίπλα στις παραδοσιακές μπλε βαρκούλες, θα φωτογραφηθείτε με τις καμήλες δίπλα στο κύμα, και θα δείτε πού γυρίστηκαν γνωστές σκηνές της σειράς Game of Thrones. Aν μένετε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή διαμέρισμα με κουζίνα καλύτερα ν’ αγοράσετε φρέσκο ψάρι απευθείας από κάποιον ψαρά. Ειδάλλως στα εστιατόρια μπορεί να το πληρώσετε αισθητά πιο ακριβά!



9. Ινδία
Τα καλά ξενοδοχεία και το shopping σε πόλεις όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι θα σας κοστίσουν επιπλέον αν δεν το ψάξετε, η αχανής Ινδία όμως συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες με budget. Το φαγητό του δρόμου παραμένει φθηνό και λιγουρευτό, και στα πιο οικονομικά στέκια της παραλίας Chaupati στο Μουμπάι θα σας κοστίσει από 3.5€. Μια διαδρομή με το ρίκσο στην πόλη ξεκινάει από 0,20€ περίπου. Παραδεισένιες παραλίες της Γκόα, όπως η Aγκόντα, παραμένουν μια καλή επιλογή, αν προχωρήσετε όμως νοτιότερα προς τη δημοφιλή Πάλολεμ θα βρείτε ακόμα καλύτερες προσφορές στη διαμονή. Το ξενοδοχείο Magic World, πάνω στην παραλία, κοστίζει από 29€ τον Μάιο. Με τόσο φθηνές τιμές, γιατί να μην γευματίσετε λοιπόν και στα εστιατόρια των πεντάστερων resorts; Στην εξωτική Κεράλα, στα νότια της χώρας, θα βρείτε το Curries, όπου θα χορτάσετε γκουρμέ ντόπια πιάτα για λιγότερο από 30€ τα δύο άτομα. Πλεύστε ανάμεσα στα φοινικόδεντρα στην Κεράλα της Ινδίας.



10. Λιθουανία
Aπ’ τους πιο ανερχόμενους και οικονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, η Λιθουανία και, πιο συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα Βίλνιους θα σας δώσουν μια απ’ τις καλύτερες αφορμές για σύντομες αποδράσεις. Με φθηνά αεροπορικά από Αθήνα απευθείας για Βίλνιους με εταιρείες όπως η Ryanair και η Wizz θα θαυμάσετε μια συλλογή από μπαρόκ, νεοκλασικά, γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια στα λιθόστρωτα της Παλιάς Πόλης. Περάστε στην απέναντι πλευρά του ποταμού, στη γειτονιά Užupis, για να πιείτε καφέ σε μποέμικα στέκια και να φωτογραφίσετε την τέχνη του δρόμου.

Σε φιλόξενες παμπ όπως η Šnekutis θα βρείτε μια ποικιλία από ντόπιες μπίρες και γεύσεις όπως λιθουανικά ντάμπλινγκς προς 5€. Φθηνοί προορισμοί με ενδιαφέρον είναι κι άλλες λιθουανικές πόλεις, όπως το Κάουνας, ενώ για κάτι εντελώς διαφορετικό κατευθυνθείτε προς την πανέμορφη Νίντα. Εδώ θα περπατήσετε τους αμμόλοφους της Κουρονιανής Άμμου, που χωρίζουν την Κουρονιανή λιμνοθάλασσα από τη Βαλτική.

Πηγή: skyscanner.com 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close