Εκδρομές να πας , Guide

10 μοναδικές εμπειρίες στην καλοκαιρινή Πάφο

Φτιάξαμε μια λίστα με τις ωραιότερες εμπειρίες που πρέπει να βιώσεις στην πανέμορφη Πάφο

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2019

Μετά το 2017 και την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων της ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Πάφος μεταμορφώθηκε, ομόρφυνε, απέκτησε πλατείες και μας προσφέρει ακόμη περισσότερους πλέον λόγους για να την επισκεφτούμε. 
Πάντοτε, όμως, για όλους εμάς που ζούμε εκτός Πάφου, η πόλη του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας θα παραμένει η γενέτειρα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, η πόλη της χαλάρωσης και των καλοκαιρινών διακοπών, των εξορμήσεων στις ορεινές περιοχές της και των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων.



Γνώρισε καλύτερα την ιστορία της Πάφου στο Αρχαιολογικό Πάρκο
Μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον Μεσαίωνα. Την προσοχή σου θα κλέψουν τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου στα δάπεδα των τεσσάρων επαύλεων (οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα) της Ρωμαϊκής περιόδου που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Το Πάρκο περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, τα ερείπια του Κάστρου με τις Σαράντα Κολώνες, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής) και τους Τάφους των Βασιλέων.

Μάθε ακόμη: Για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Πάφου βάλε στην ατζέντα σου το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ ραντεβού με τη λαϊκή τέχνη και παράδοση θα δώσεις στο Εθνογραφικό Μουσείο της οικογενείας Ηλιάδη αλλά και έξω από την πόλη της Πάφου στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ίνιας και στο Μουσείο Ψαθοπλεκτικής στο χωριό Φύτη, γνωστό από τον Μεσαίωνα για το ιδιαίτερο στιλ πλεξίματος και τα περίφημα "Φυτιώτικα" υφάσματα.



Σκηνικό από Βόρεια Ευρώπη στον Φάρο της Πάφου
Ένα από τα πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης είναι και ο φάρος ο οποίος βρίσκεται μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Πάφο. Πρόκειται για τον πρώτο φάρο της Κύπρου που κτίστηκε το 1888 επί Αγγλοκρατίας και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και στο κάστρο της Πάφου.

Σήμα κατατεθέν το Μεσαιωνικό Κάστρο
Κάνε ένα ταξίδι στο χρόνο και επισκέψου το έμβλημα της πόλης, το Κάστρο της Πάφου. Το βυζαντινό οχυρό κτίστηκε αρχικά για λόγους προστασίας του λιμανιού, ανοικοδομήθηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Βενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε πάλι από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Πέραν από φρούριο έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνας ως φυλακή αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Μάθε ακόμα: Στον χώρο ακριβώς μπροστά από το κάστρο φιλοξενούνται κάθε χρόνο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Paphos Aphrodite Festival κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε χρόνο ανεβαίνουν κορυφαία έργα του οπερετικού ρεπερτορίου με φόντο το μεσαιωνικό κάστρο. Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και φιλοξενεί  δραματική όπερα Μacbeth (Macbetto) του Giuseppe Verdi. 

Κάνε μια βόλτα στις γειτονιές της Πάνω Πάφου
Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο Κέντρο της Πάφου (γνωστό ως Κτήμα ή Πάνω Πάφος) που είναι πολλά περισσότερα από απλώς το εμπορικό κέντρο της πόλης. Γνώρισε τις διαφορετικές συνοικίες και να μάθε την ιστορία τους: τον Μουσαλλά στα ανατολικά, την περιοχή του Δήμου, την περιοχή των σχολικών συμπλεγμάτων με τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, το Ταχυδρομείο μαζί με την περιοχή της Αγοράς, και τον Μούτταλο, την παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία. Ξεχωριστή είναι η συνοικία του Μουττάλου που πήρε το όνομά της από τη θέση της, καθώς βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από τη θάλασσα. Εδώ έμεναν μέχρι το 1974 Τουρκοκύπριοι, όπως μαρτυρά η αρχιτεκτονική των σπιτιών καθώς και η ύπαρξη τζαμιού (μιναρέ) αλλά και άλλα τούρκικα μνημεία.



Το σημείο γέννησης της θεάς Αφροδίτη
Μπορεί η Κύπρος να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή παγκοσμίως αλλά όλοι γνωρίζουν πως η θεά του έρωτα και της ομορφιάς αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας ενός μικρού νησιού της Μεσογείου. Η Πέτρα του Ρωμιού βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή παραλία περίπου 25 χλμ. ανατολικά της Πάφου και αποτελεί το πιο γνωστό κομμάτι της ακτογραμμής της Κύπρου. Σε αυτό το σημείο σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη, η κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας, αναδύθηκε εδώ, μέσα από τον θαλασσινό αφρό και στη συνέχεια, πήγε στον Όλυμπο, συνοδευόμενη από τον Έρωτα και τον Πόθο, για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς. Μάλιστα στο χωριό Κούκλια (Παλαίπαφος), 16 χλμ. ανατολικά της Πάφου, υπάρχουν κατάλοιπα του Ιερού της θεάς, εκεί που άλλοτε δέσποζε ένα από σημαντικότερα και πιο ξακουστά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.


Η θεά Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, της ομορφιάς και της γονιμότητας δεν αποτελεί απλά ένα σημαντικό σύμβολο της Πάφου αλλά ένα χαρακτηριστικό στοιχείο, διεθνώς αναγνωρισμένο, για ολόκληρη την Κύπρο. Πρόσφατα, μάλιστα, η Coca-Cola χρησιμοποίησε την μορφή της θεάς Αφροδίτης ως πηγή έμπνευσής για την περίτεχνη εικαστική επένδυση που χρησιμοποιεί στα νέα, συλλεκτικά της μπουκάλια. Η θεά του έρωτα, αναπαρίσταται μέσα σε μία ολοκόκκινη καρδιά, περιστοιχισμένη από άλλα γνωστά σύμβολα της κυπριακής ιστορίας και παράδοσης. Μέσα σε ένα σχήμα καρδιάς, λοιπόν, αυτό το οικουμενικό σύμβολο της αγάπης και του έρωτα, η Αφροδίτη, εμπνέει την Coca-Cola για να ξετυλίξει το κουβάρι της μακραίωνης κυπριακής ιστορίας.



Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Κύπρου στο ναυάγιο του «EDRO III»
Ένα βράδυ του 2011 το φορτηγό πλοίο «EDRO III», που έφερε σημαία της Σιέρα Λεόνε και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τη Ρόδο, προσάραξε στην ακτή κοντά στην Πάφο. Εξαιτίας, όμως, της σφοδρής θαλασσοταραχής το σκάφος παρασύρθηκε, προσέκρουσε σε βράχο και παρέμεινε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην ακτή της περιοχής της Πέγειας, 10 περίπου χλμ. από την Πάφο. Σήμερα το ναυάγιο, λόγω της μικρής απόστασής του από την ακτή προσελκύει τους ταξιδιώτες αλλά και τους ντόπιους ως μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάφο για φωτογραφία και χαλάρωση την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Εξερεύνησε τον Ακάμα 
Γίνε ένα με τη φύση στη χερσόνησο του Ακάμα, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Πρόκειται για μια απίστευτα όμορφη περιοχή όπου θα αντικρίσεις υπέροχα φυσικά τοπία, όπως το φαράγγι του Άβακα, τα Λουτρά του Άδωνη και την παραλία της Λάρας με την ολόλευκη άμμο -όπου συγκεκριμένες εποχές του χρόνου οι χελώνες εκκολάπτουν τα αυγά τους-, τα κρυστάλλινα νερά του Blue Lagoon και πολλά άλλα. Μη διστάσεις, η φύση θα σε ανταμείψει πλουσιοπάροχα για την όποια ταλαιπωρία.

Μάθε ακόμη ότι: o καλύτερος ίσως τρόπος να εξερευνήσεις τη χερσόνησο του Ακάμα είναι να κανονίσεις ένα σαφάρι με τζιπ ή να νοικιάσετε ένα όχημα 4×4. Τον Ακάμα μπορείτε να τον προσεγγίσετε μέσω του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, μέσω της Δρούσειας, μέσω του Νέου Χωριού κοντά στο Λατσί, όπως επίσης και μέσω της διαδρομής που περνά από τα περίφημα Λουτρά της Αφροδίτης.

Ηλιοβασίλεμα στον Κόλπο του Άη Γιώρκη Πέγειας
Στον κολπίσκο του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας θα απολαύσεις υπέροχο ηλιοβασίλεμα και θέα στο απέραντο γαλάζιο! Εδώ στέκεται υπερήφανο το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τέλος 13ου- αρχές 14ου αιώνα. Στον ορίζοντα, απέναντι ακριβώς από το εκκλησάκι, θα μπορέσετε να διακρίνετε λουσμένη στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος τη Γερόνησο (Ιερά Νήσος), το ιερό νησί του Απόλλωνα!

Κάνε βουτιά στο απέραντο γαλάζιο
Αν κάνεις μια καλοκαιρινή εξόρμηση στην Πάφο, το σίγουρο είναι πως δε θα σας λείψουν οι παραλίες! Υπάρχουν 11 παραλίες με γαλάζια σημαία στην περιοχή της Πάφου, ενώ συνολικά θα βρείτε 27 παραλίες στην επαρχία της Πάφου, άλλες μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες και άλλες μικρότερες και πιο απομονωμένες, Βάλε μαγιό και ανακάλυψε ποιες είναι οι καλύτερες.
Μάθε πως: μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες της Πάφου θεωρείται ο Κόλπος των Κοραλλίων, στην περιοχή της Πέγειας.



Η φυσική ομορφιά 
Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη με την Πάφο και μέσα σε όλα τα άλλα της χάρισε και το υπέροχο για τον ταξιδιώτη θέαμα των θαλάσσιων σπηλιών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής της επαρχίας της Πάφου! Τις πιο γνωστές θαλάσσιες σπηλιές που ονομάζονται “Κανταρκαστοί”, θα τις βρείτε στα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας (Γερόνησος). Μικρές θαλάσσιες σπηλιές θα βρείτε και λίγο πιο ανατολικά, προς τον Κόλπο των Κοραλλίων αλλά και δυτικά, προς τον Ακάμα.



Ακολουθώντας τις διαδρομές της φύσης στο Γεφύρι του Τζιελεφού
Το τοξωτό μεσαιωνικό «Γεφύρι του Τζ(ι)ελεφού», βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Πέρα-Βάσας- Αγίου Νικολάου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Άγιος Νικόλαος και κοντά στον «Υδατοφράκτη της Αρμίνου». Το γεφύρι ξεφυτρώνει ανάμεσα σε πλάτανους και έντονη βλάστηση ενώ από κάτω του περνά ο ποταμός Διαρίζος. Βάλτε μια εκδρομή στο γεφύρι στο μπαούλο των ταξιδιωτικών σας αναμνήσεων από την Πάφο. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close