Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Φεστιβάλ στο χωριό: 20 νόστιμες γιορτές, σε λόφους, δρόμους και πλατείες

Τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη ταξιδεύουμε απ΄ άκρη σ’ άκρη στα χωριά της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 08 Αυγούστου 2019

Ο Αύγουστος ήρθε και μαζί του έφερε πολλές γιορτές και φεστιβάλ στα ορεινά, όπου θα απολαύσουμε από μουσικές και χορούς, μέχρι προϊόντα του τόπου μας.

Από την άλλη, πλησιάζει και ο Σεπτέμβριος, οπότε παραδοσιακά γίνεται ο τρύγος. Εξ ου και πολλά ορεινά χωριά της Κύπρου ετοιμάζονται για τις ετήσιες γιορτές του παλουζέ και όχι μόνο. Από τα Φεστιβάλ του Γεωπάρκου Τρόοδους (δες τα εδώ), μέχρι τα κρασοχώρια Λεμεσού και Πάφου και από την ορεινή Λευκωσία μέχρι και τη Λάρνακα πραγματοποιούνται και φέτος πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ με διάφορες εκδηλώσεις και εδέσματα.

Όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες γιορτές σε πλατείες χωριών της Κύπρου μας φέρνουν σε επαφή με εδέσματα και ασχολίες μίας άλλης εποχής της χώρας μας.

Σημείωσε τις ημερομηνίες, κλείσε αγροτουριστικό και οργάνωσε την παρέα για εξορμήσεις εντός!

*Κεντρική φωτογραφία: Φεστιβάλ Ξαρκής

47ο Φεστιβάλ Άλωνας
Πού
: Άλωνα
Πότε: 8-17 Aυγούστου
Ενόψει καλοκαιριού η Άλωνα μάς καλεί και πάλι, για 47η φορά, στο καλοκαιρινό φεστιβάλ της για το οποίο έφτιαξαν ένα πρόγραμμα πλούσιο με εκδηλώσεις! Να λοιπόν έναν καλό λόγο για να οργανώνεις εκδρομή μέχρι το χωριό από τις 8-17 Αυγούστου. Το Φεστιβάλ Άλωνας διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Α.Π.Ο.Α. Άλωνας σε συνεργασία και βοήθεια του Κοινοτικού Συμβουλίου Άλωνας και τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Πρόγραμμα: ΕΔΩ

2η Γιορτή Χαλλουμιού
Πού:
Δρούσεια, επ. Πάφου
Πότε: Τρίτη 13 Αυγούστου 
Το χαλλούμι, το κυπριακό τυρί με τη χαρακτηριστική γεύση και υφή, θα έχει και φέτος το καλοκαίρι την τιμητική του στην Πάφο, μίας και η κοινότητα της Δρούσειας, ετοιμάζει την 2η Γιορτή Χαλλουμιού. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί τον φετινό Αύγουστο, και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου. Στη Δρούσεια λοιπόν το φετινό Αύγουστο θα δοκιμάσουμε το διάσημο φρέσκο Χαλλούμι που παράγεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, θα διασκεδάσουμε με χορό και μουσική από παραδοσιακά συγκροτήματα και θα απολαύσουμε γεύσεις και αρώματα της περιοχής.

42ο Φεστιβάλ Διονύσια
Πού
: Στρουμπί, Πάφος.
Πότε: Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 20.00.
Το Φεστιβάλ Διονύσια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό φεστιβάλ. Είναι μια ιστορία 42 χρόνων, μια εκδήλωση γνωστή ανά το Παγκύπριο που αγκαλιάζεται με αγάπη από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο αγαπημένος σε όλους, Νίκος Κουρκούλης με παλιές και νέες επιτυχίες υπόσχεται να ανεβάσει την διασκέδαση στο κόκκινο. Ποικιλία φαγητού, ποτού και πολλών άλλων προϊόντων θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Γενική Είσοδος 10 ευρώ και 15 ευρώ για κρατήσεις στα τραπέζια μπροστά στην πίστα. Παιδιά κάτω των 12 χρονών δωρεάν. Κρατήσεις στο 99337975

Γιορτή του Ροδάκινου
Πού:
Κάτω Μύλος, επ. Λεμεσού
Πότε: Σάββατο 17 Αυγούστου
Πάμε λοιπόν και φέτος στην καθιερωμένη Γιορτή του Ροδακίνου, που επανέρχεται και φέτος τον Αύγουστο, στο χωριό Κάτω Μύλος της επαρχίας Λεμεσού, στοχεύοντας να μας δροσίσει και να μας διασκεδάσει! την παρέα μας θα έχουμε τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ με το σχήμα του. Είσοδος ελεύθερη.
Πρόγραμμα ΕΔΩ.

4ο Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού
Πού
: Κάτω Πύργος, Κεντρική Πλατεία
Πότε: 16-17 Αυγούστου
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου και η Νεολαία Τυλληρίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν και φέτος το Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού (τοπικό προϊόν από το γάλα) και έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων που θα γίνει στην πλατεία Κάτω Πύργου. Τηλλυρκώτικο γλέντρι, διαγωνισμός τσιαττιστών, έντεχνη βραδιά και διασκέδαση με τον Μάκη Δημάκη, που έρχεται για ένα ανεπανάληπτο γλέντι στο Γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πύργου, στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.  

39ο Φεστιβάλ Λευκάρων
Που:
Λεύκαρα
Πότε: 09-18 Αυγούστου
Ο λόγος για το 39o Φεστιβάλ Λευκάρων θα πραγματοποιηθεί από τις 9-18 Αυγούστου 2019, και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, ανάμεσά τους εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες, μουσικές, χορούς και τραγούδια, καθώς επίσης κι ένα λαχταριστό street food festival, με γεύσεις και μουσική.
Πρόγραμμα: ΕΔΩ

Οικολογικό Φεστιβάλ
Πού:
προαύλιος χώρος της Μητρόπολής, Επισκοπειό.
Πότε: Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, 17.00.
Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, διοργανώνει Φεστιβάλ αφιερωμένο στο περιβάλλον στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολής μας, στο Επισκοπειό, στις 17.00. Το Φεστιβάλ πέραν από την οικολογική ενημέρωση, θα περιλαμβάνει λαϊκή αγορά με πατάτες, αγγούρια κτλ, προϊόντα με βάση τη γη (τσάι, μέλι, λουλούδια, καλλυντικά, παστά κλπ), εργαστήρια κατασκευής αυλού και καλαθιών, διακόσμησης κολοτζιού, και παρασκευής παλουζέ (ο οποίος θα προσφέρεται δωρεάν), δωρεάν σπόροι και φασολάδα. Το φεστιβάλ θα ομορφαίνουν με τους χορούς τους τα χορευτικά συγκροτήματα «Λαογραφικός Όμιλος Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας», «Πολιτιστικός Όμιλος Στάμνα Αναλυόντα» και «Ελληνικοί Ρυθμοί».

Φεστιβάλ Φυντουκκιού
Πού:
Πολύστυπος
Πότε:10-24 Αυγούστου 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κοινότητα Πολυστύπου μάς προσκαλεί να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις ενός πλούσιου φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ανάμεσά τους και το διάσημο -μουσικό- Φεστιβάλ Ξαρκής. 
Πρόγραμμα: ΕΔΩ

Χορός της Σουλτανίνας
Πού: Κοινοτικό Γήπεδο Πισσουρίου
Πότε: Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, 20.30.
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου μας προσκαλούν και φέτος στο «Χορό της Σουλτανίνας». Πρόκειται για μια εκδήλωση που όπως έχεις ήδη καταλάβει τιμά τη σουλτανίνα, μια ποικιλία αμπελιού που καλλιεργείται για την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας επιτραπέζιων σταφυλιών. Ως εκ τούτου το σταφύλι σ' αυτήν θα υπάρχει σε αφθονία, όπως άφθονο θα είναι και το φαγητό και το ποτό! Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το 7μλές μουσικό σχήμα "Μουσικά Χρώματα". στο τραγούδι θα είναι η Όλγα Φρέρη Ποταμίτου. Συμμετέχει ο Νόστος Πισσουρίου. Θα προσφέρεται δωρεάν σουλτανίνα.
Περισσότερα: ΕΔΩ


Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου
Πού: 
γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Μενεού.
Πότε: Πέμπτη 22 Αυγούστου
Το Σωματείο του Αστέρα Μενεού μετά από 3 πετυχημένες διοργανώσεις ετοιμάζεται να διοργανώσει φέτος το 4ο Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Μενεού. Μετά την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες διοργανώσεις, και το φετινό φεστιβάλ αναμένεται να εντυπωσιάσει. Μάλιστα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τον Χρήστο Μενιδιάτη και τον Γιάννη Σοφίλλα, αλλά και άφθονο οφτό κλέφτικο, το οποίο θα συνοδεύεται από πατάτες, τταβά, πουργούρι, αυγό οφτό, σαλάτα και γιαούρτι.

Φεστιβάλ Ρεσιού
Πού: Κέντρο Νεότητας Φασούλας
Πότε:  Σάββατο 24 Αυγούστου 2019
Το χωριό Φασούλα της επαρχίας Λεμεσού διοργανώνει σε ετήσια πλέον βάση εδώ και 30 χρόνια το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ρεσιού, με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των ηθών και εθίμων, καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έτσι και φέτος η κοινότητα της Φασούλας ανακοινώνει το 30ο Φεστιβάλ Ρεσιού στο χωριό Φασούλα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 στο Κέντρο Νεότητας της κοινότητας. Στο πλαίσιο της γιορτής αυτής προγραμματίζεται καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια με το συγκρότημα "Τα Κέφια" αλλά και άφθονο ρέσι, ποτό και φαγητό.

6ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού Έμπας
Πού: Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας
Πότε: Παρασκευή 30 Αυγούστου
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας διοργανώνει το 6ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, ώρα 20:30 στο Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας. Στη σκηνή θα βρίσκονται οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Πέγκυ Ζήνα και Λούκας Γιώρκας για μια μοναδική βραδιά.

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Βραδιάς
Πού: 
Δημοτικό Σχολείο Αγίου Επιφανίου Ορεινής
Πότε: Παρασκευή 30 Αυγούστου, 19.30.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Επιφανίου Ορεινής διοργανώνει Φεστιβάλ Παραδοσιακής Βραδιάς την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 η ώρα 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας με δωρεάν είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με το σχήμα Μιχάλη Χαζημιχαήλ και την Άντρη Καραντώνη, χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο η ΒΟΥΡΚΑ και το Χορευτικό Συγκρότημα Αγίου Επιφανίου. Επίσης θα γίνεται επιτόπου απόσταξη ζιβανίας, κατασκευή τόνενης καρέκλας, ποικιλία εδεσμάτων όπως τραχανάς, χαλλούμι, σουτζούκος, παλουζές και ζεστό ψωμί όπου θα παρασκευάζονται επιτόπου. Στον χώρο θα υπάρχει φαγητό και ποτό.

7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού 
Πού
: Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας.
Πότε: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
Όπως κάθε Σεπτέμβριο, έτσι και φέτος διοργανώνεται για έβδομη χρονιά το μεγάλο Ορμηδιώτικο Φεστιβάλ Ροδιού. Το 7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού της κοινότητας Ορμήδειας, το οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19.00 στο χώρο του Κοινοτικού Πάρκου Ορμήδειας. Πρόκειται για το μοναδικό κατοχυρωμένο Φεστιβάλ Ροδιού στο νησί. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος διάφορα εδέσματα και ποτά, όπως φρέσκο χυμό, λικέρ, παλουζέ, σιουσιούκκο, μαρμελάδα, ζιβανία και λουκούμια, όλα φτιαγμένα από γνήσιο ορμησιώτικο ρόδι. 

Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς 
Πού: 
Κεντρική Πλατεία Τσερίου
Πότε: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 20.00.
Το Φεστιβάλ Τσακιστής Ελιάς είναι το μακροβιότερο πολιτιστικό γεγονός στο Δήμο του Τσερίου. Με παράδοση πέραν τον 50 χρόνων έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των δημοτών μας και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανωτές (Αναγέννηση Τσερίου) επιχειρούν να προβάλουν κομμάτια της λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς του τόπου μας, παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία πρόκειται ή έχουν ήδη εκλείψει. Είναι ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που δίνονται στους νεότερους να ζήσουν από κοντά κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και στους παλαιότερους να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια. Γι' αυτό λοιπόν πάμε στην Κεντρική Πλατεία Τσερίου, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, για να απολαύσεις άφθονο φαγητό και ποτό. 

Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πού: Τεμβριά, επ. Λευκωσίας
Πότε: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Λουκάνικα, χαλίτζια, ψωμί χωριάτικο, μακαρόνια χωριάτικα, κάππαρη, μπουρέκκια, πίττες, σαλάτες, ρέσι, ζιβανία και τραχανάς... Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα εδέσματα που θα βρεις, θα δεις πώς παρασκευάζονται και θα απολαύσεις στο Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Τεμβριά τον Σεπτέμβριο. Το φεστιβάλ θα διεξαχεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσοουν την κυπριακή παράδοση μέσα από τη γαστρονομία. Μουσική και χορός από το Βήμα Γερίου θα ανεβάσουν το κέφι και τη διάθεση. 

Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας
Πού
: Ξυλοφάγου
Πότε: Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Για άλλη μία χρονιά η μεγαλύτερη πατατοπαραγωγός κοινότητας της Κύπρου, η Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας με ένα διήμερο πλούσιο πρόγραμμα, άφθονο φαγητό και ποτό. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Θάνος Πετρέλης, ο Τριαντάφυλλος και η Κέλυ Κελεκίδου θα βρεθούν φέτος εκεί στη σκηνή του φεστιβάλ για να διασκεδάσουν το κοινό με τα τραγούδια τους. 

3o Φεστιβάλ Πορτοκαλιού
Πού: Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Μηλιού, επ. Πάφου.
Πότε: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 19.00.
Ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ μας περιμένει φέτος στις αρχές του φθινοπώρου σε μία μικρή και γραφική κοινότητα της ορεινής Πάφου, την Μηλιού. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας στις 19.00 στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τα νόστιμα πορτοκάλια που παράγει η κοινότητα και να δοκιμάσουμε τα υπέροχα προϊόντα που προέρχονται από το πορτοκάλι όπως φρέσκο χυμό, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ανθόνερο, λικέρ, πορτοκαλόπιτα και ακόμα μπίρα από πορτοκάλι αλλά και μέλι ανθού της πορτοκαλιάς. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητό, ποτό και φυσικά πορτοκάλια.

Φεστιβάλ Κολοκασιού
Πότε
: Σωτήρα Αμμοχώστου
Που: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 20.30 
Ο Δήμος Σωτήρας διοργανώνει για άλλη μια χρονιά τη μεγαλύτερη γιορτή της κυπριακής γαστρονομίας. Το 43ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού επιστρέφει και φέτος με στόχο την προώθηση του τοπικού προϊόντος της Σωτήρας. Προκειται για ίσως το πιο μεγάλο σε ηλικία Φεστιβάλ που γίνεται στην Κύπρο, ένα Φεστιβάλ που κύριο στόχο έχει να προωθήσει το τοπικό προϊόν, το Κολοκάσι Σωτήρας που από πέρσι εντάσσεται ως κατοχυρωμένο προϊόν στον κατάλογο των Πιστοποιημένων με Ονομασία Προέλευσης Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

 

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων Γαλάτας
Πού:
Γαλάτα, επ. Λευκωσία
Πότε: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου
Την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου πάμε στην όμορφη περιοχή του Τροόδους και συγκεκριμένα στη Γαλάτα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γνήσια κυπριακή παράδοση μέσα από ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων είναι αφιερωμένο στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στον τομέα αυτό. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close