Εκδρομές να πας , Guide

8+1 λόγοι για να πας στον Πωμό τον Αύγουστο

Βορειοδυτικά της Κύπρου σε περιμένει ένας ξεχωριστός, καλοκαιρινός προορισμός για να τον ανακαλύψεις

Δημοσιεύτηκε στις 06 Αυγούστου 2019

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Πωμό είναι η άγρια ομορφιά του. Οι απότομες βουνοπλαγιές που βυθίζονται στις ακτές του, οι δαντελωτές παραλίες του, οι μικροί χαριτωμένοι κολπίσκοι, τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσάς του αλλά και η μακραίωνη ιστορία του. Μία ιστορία συνδεδεμένη με πολλούς μύθους και παραδόσεις. 



Ιστορικά ο Πωμός αποδεικνύεται ότι υπήρχε από την αρχαιότητα σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Το πιο γνωστό αρχαιολογικό εύρημα, που αποτελεί και το έμβλημα της κοινότητας είναι το Σταυρόσχημο Ειδώλιο του Πωμού το οποίο απεικονίζεται και στα κυπριακά κέρματα των 2 ευρώ. Το Ειδώλιο του Πωμού είναι φτιαγμένο από πικρόλιθο και χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ., στη Χαλκολιθική εποχή και παριστάνει μια ανθρώπινη φιγούρα με ανοικτά χέρια σε σχήμα σταυρού. 

Το συγκεκριμένο Σταυρόχημο Ειδώλιο του Πωμού που αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αρχαιολογικά ευρήματα της Κύπρου και χαρακτηριστικό στοιχείο της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου σήμερα φυλάσσεται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, όμως, το συγκεκριμένο Ειδώλιο έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης και της σύγχρονης κυπριακής ποπ κουλτούρας. 


Το Σταυρόσχημο Ειδώλιο του Πωμού, αρχαιολογικό εύρημα του 3.000 π.Χ πηγή έμπνευσης για τα νέα, συλλεκτικά μπουκάλια της Coca-Cola.

Πρόσφατα, για παράδειγμα η Coca-Cola εμπνεύστηκε από το Σταυρόσχημο Ειδώλιο του Πωμού με σκοπό να σχεδιάσει ένα νέο συλλεκτικό μπουκάλι όπου σύμβολα της μακραίωνης κυπριακής ιστορίας και παράδοσης πρωταγωνιστούν σε ελεύθερη απεικόνιση. Με κεντρικό σύμβολο την θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη, μέσα από μία κόκκινη καρδιά συνυπάρχουν το Σταυρόσχημο Ειδώλιο του Πωμού με το λαούτο, τις κυπριακές παραδοσιακές στολές, τα λευκαρίτικα κεντήματα, τον Διγενή Ακρίτα και άλλα αναγνωρίσιμα στοιχεία της κυπριακής κουλτούρας.  

Η ιστορία και ο μύθος μπλέκονται και δημιουργούν διάφορες εκδοχές του ονόματος του χωριού, με επικρατέστερη την ύπαρξη στην περιοχή ενός βωμού προς τιμής της θεάς Αφροδίτης εξού και η παράφραση από τη λέξη βωμός σε Πωμός. Αυτή η εκδοχή δικαιολογεί και την ορθογραφία της λέξης «Πωμός» που γράφεται με «ω». 

Ο Πωμός, λοιπόν, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου, στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας και προσφέρει μία από τις ομορφότερες καλοκαιρινές αποδράσεις. Ο Πωμός, όμως, τον Αύγουστο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αποτελεί ένα ειδυλλιακό προορισμό για χαλάρωση, ξεκούραση και περιπλανήσεις. 

1. 20ο Paradise Jazz Festival
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι γέννημα θρέμμα του Πωμού. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσικά φεστιβάλ της Κύπρου το οποίο για 19 ολόκληρα χρόνια λάμβανε χώρα στον Πωμό. Φέτος, για πρώτη φορά μετακομίζει μερικά μόλις χιλιόμετρα από τον Πωμό στο μικρό χωριουδάκι Γιαλιά. Το φεστιβάλ, λοιπόν, που έπαιζε jazz πριν ακόμα το είδος αυτό καταστεί τόσο δημοφιλές στα μέρη μας, παρουσιάζοντας τις καλύτερες εγχώριες μπάντες, αλλά και σπουδαίους παίκτες από το εξωτερικό, σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία στο νησί, φτάνει αισίως στην 20ή διοργάνωσή του. Το σίγουρο είναι πως το πιο δημοφιλές, διήμερο φεστιβάλ jazz μουσικής στην Κύπρο θα φιλοξενήσει εκ νέου την αφρόκρεμα της κυπριακής jazz σκηνής -κι όχι μόνο- συν ότι θα γίνουν και πάλι (όπως κάθε χρόνο) διάφορες δραστηριότητες, όπως workshop, yoga και εργαστήρια για παιδιά.
Παρ 23 & Σ 24 Αυγ, Val’s Place, Γιαλιά, επ. Πάφου. 21.30. €15 (για κάθε βράδυ). Πληρ. 97747327.



2. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα
Ο συνδυασμός που… μαγεύει. Ένα φαινόμενο όχι και τόσο συχνό στην Κύπρο το οποίο συναντάμε στη βορειοδυτική Κύπρο αλλά στον Πωμό θα το απολαύσεις στην πιο όμορφη εκδοχή του. Γι' αυτό να πας στην παραλία του Πωμού η οποία έχει αρκετό πλάτος και αποτελείται από χοντρόκοκκη άμμο, ανακατωμένη με λίγα πολύχρωμα βοτσαλάκια όπου θα απολαύσεις μάλιστα και το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Κύπρου. Μέχρι και το Ακρωτήρι, είναι ίσως από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες ακρογιαλιές της Κύπρου. Το βουνό πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα, ενώ οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα. Εξάλλου τα δαντελωτά ακρογιάλια, με τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια, προσδίδουν στο τοπίο μια γραφικότητα μοναδική.



3. Παραλία Κανάλι
Μία… μυστική, ίσως, παραλία, σχηματισμένη από ένα κολπίσκο όπου τα καλοκαίρια στήνεται εκεί ένα pop-up bar που θα σε φροντίσει και θα σε δροσίσει με τα ποτά και τη μουσική του. Δεν την λες και τόσο οργανωμένη παραλία αν και θα βρεις κάποια κρεβατάκια αλλά το κρυστάλλινο νερό της θάλασσας και το καταπράσινο βουνό απέναντι θα σε γοητεύσουν. Εδώ θα δεις και το μικρό λιμανάκι του Πωμού.

4. Η σπηλιά του δράκου
Παλιότερα η παράδοση έλεγε πως στην περιοχή έφταναν καράβια και έκαναν ληστείες στην περιοχή. Στην σπηλιά αυτή βρισκόταν ο περίφημος Δράκος, ο οποίος και προστάτευε την περιοχή απ’ όλα αυτά τα κακά που συνέβαιναν τότε. Είναι μια βραχώδες σπηλιά, με άνοιγμα προς τη θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το λιμάνι, προς το ακρωτήρι. Η σπηλιά διαθέτει βάθος και από εκεί μάλιστα βγαίνει και γλυκό νερό.

5. Το Ακρωτήρι
Το Ακρωτήρι του Πωμού ή Άκρον Πωμού όπως είναι πιο γνωστό, βρίσκεται στην περιοχή της Τηλλυρίας, περίπου δυο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του. Την δημιουργία του την οφείλει στο σκληρό πέτρωμα του διαβάση που το περιζώνει και το οποίο άντεξε τη διαβρωτική ενέργεια των κυμάτων. Η διαδρομή από το γειτονικό χωριό Νέα Δήμματα μέχρι το άκρον Πωμού, είναι ίσως από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες διαδρομές της Κύπρου. Το βουνό πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα ενώ οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα. Εξάλλου τα δαντελωτά ακρογιάλια με τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια προσδίδουν στο τοπίο μια γραφικότητα μοναδική. Σήμερα σαν επισκεφθείς την περιοχή θα συναντήσεις τις νέες επαύλεις και το μοναδικό εστιατόριο που εξυπηρετεί τους παραθεριστές.

6. Το δάσος του Πωμού
Ο Πωμός δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 440 χιλιοστόμετρα. Υπάρχουν αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις, που καταλαμβάνονται από ποικίλη φυσική βλάστηση, κυρίως πεύκα, ξισταρκές και θυμάρι. Μέρος του κρατικού δάσους της Πάφου, στα νότια του χωριού, εμπίπτει στα διοικητικά του όρια. Μέρος αυτού του δάσους έχει διαμορφωθεί και ως χώρος φιλοξενίας και ξεκούρασης κατά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους των διακοπών.



7. Παναγία Χρυσοπατερίτισσα
Στο χωριό τιμάται ιδιαίτερα η Παναγία. Υπήρχε μάλιστα στην περιοχή μικρό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Χρυσοπατερίτισσα. Περίπου πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού, βρίσκεται ο πρόσφατος ανακαινισμένος ναός της Μονής Χρυσοπατεριτίσσης. Είναι κτίσμα του 1520. Σώζεται σήμερα μονάχα η ομώνυμη εκκλησία του, που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η αφιερωμένη εικόνα της Χρυσοπατερίτισσας, κατασκευή του 1520 φυλάγεται στη κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ευψύχιο.

8. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πωμού, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πετρώματα και ορυκτά της Κύπρου, του βυθού της Μεσογείου και σημαντικών βιότοπων, όπως του Δάσους της Πάφου και της Αλυκής της Λάρνακας. Επιπρόσθετα, έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορα άγρια πτηνά που υπάρχουν στο νησί.


 
9. Ο Παχύαμμος 
Ο Παχυάμμος είναι ένα μικρό χωριουδάκι που απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από τον Πωμό και πρέπει να το επισκεφτείς. Η διαδρομή μέχρι εκεί θα σε ανταμείψει. Εκεί θα συναντήσεις και την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, σημαντική θέση προσκυνήματος για τους πιστούς λόγω της πίστης στις θαυματουργές δυνάμεις θεραπείας του αγίου. Στο χωριό, που ανήκει πλέον στην επαρχία Λευκωσίας θα βρεις μία στενή και αμμουδερή παραλία 800 μέτρων με ζεστά νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις για τα καλά την ηρεμία της φύσης.



Κεντρική φωτογραφία: Χρίστος Κωνσταντινίδης 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close