Πάμε Ταξίδι , Guide

Πώς να αγαπήσεις τη Σλοβακία σε μόλις 5 ημέρες

Ταξιδέψαμε με τις απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways από Λάρνακα και γνωρίσαμε δύο πανέμορφες πόλεις της Σλοβακίας, την Κόσιτσε και την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2019

Κείμενο-φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου

Η Σλοβακία είναι ένας ευρωπαϊκός προορισμός για ταξίδι που δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να επισκεφτώ. Η μικρή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με τους 5,5 εκατομ. κατοίκους, έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1993, μετά από το «βελούδινο διαζύγιο» με την Τσεχία και τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Το 2004 η Σλοβακία έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ και πέντε χρόνια αργότερα, το 2009 υιοθέτησε το Ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία χώρα που για ένα σχεδόν αιώνα πορεύτηκε στη σκιά της Τσεχίας και του κομμουνιστικού καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας, κατάλοιπα του οποίου είναι εμφανή τόσο στο Κόσιτσε όσο και στην πρωτεύουσα την Μπρατισλάβα. Σήμερα, η Σλοβακία είναι ουσιαστικά μία ‘νέα’ χώρα που αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει σε μία καινούργια εποχή και σταδιακά αρχίζει να επικοινωνεί την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και το εξαιρετικά ενδιαφέρον τουριστικό της προϊόν προς τα έξω.


 
Απευθείας πτήσεις με Cyprus Airways
Μαζί με μία ομάδα δημοσιογράφων και bloggers ταξιδέψαμε στη Σλοβακία με τις απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways από Λάρνακα. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη προς Κόσιτσε και κάθε Τρίτη και Σάββατο προς Μπρατισλάβα. Μπορείς να κάνεις πολλούς συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα να φτάσεις Τρίτη στην Κόσιτσε να περιηγηθείς την πόλη και την Πέμπτη νωρίς το πρωί να απολαύσεις μία μαγευτική διαδρομή με τρένο μέχρι την Μπρατισλάβα από όπου μπορείς να αποχωρήσεις το Σάββατο. Αυτή είναι μία καλή ιδέα για ένα mini summer break.


Η θέα από τον Καθεδρικό Ναός της Αγίας Ελισάβετ, του μεγαλύτερου ναού της Σλοβακίας. 


 
Η ρομαντική πόλης της Κόσιτσε (Kosice)
Με αυτή τη σειρά ταξιδέψαμε κι εμείς με την Cyprus Airways. Τρίτη πρωί φτάσαμε μετά από μία άνετη πτήση τριών περίπου ωρών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, την Κόσιτσε. Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ από αυτό το ταξίδι ήταν ο συγκινητικός για εμάς ενθουσιασμός και το ζεστό χαμόγελο των ανθρώπων της πόλης που μας υποδέχτηκαν. Ήταν πολύ ζεστός, μεσογειακός θα έλεγα ο τρόπος που μας υποδέχτηκαν και η προσπάθειά τους να μας μεταδώσουν μέσα σε λίγα λεπτά όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος επισκέπτης για την πόλη τους. Ο κόσμος γενικότερα στη Σλοβακία είναι εντυπωσιακά ευγενικός, χαμογελαστός και καταρρίπτει τον μύθο των ψυχρών ανθρώπων της Κεντρικής Ευρώπης. 



Το Κόσιτσε είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Σλοβακίας με μεγάλη ιστορία, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χόρναντ με τους κατοίκους της να ξεπερνούν σήμερα τις 250.000. Αποτελεί μία μεγάλη φοιτητούπολη 30.000 φοιτητών πράγμα που κρατά ζωντανό τον πυρήνα της πόλης. Στην ανάπτυξη αρκετών έργων στην πόλη συνέβαλε το γεγονός πως η Κόσιτσε υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013 πράγμα που άφησε μεγάλη κληρονομιά στην πόλη. 



Η πόλη είναι μικρή και μπορείς να την περπατήσεις ευχάριστα και πολύ εύκολα. Θα περιηγηθείς σε πλακόστρωτα δρομάκια, με αρχιτεκτονικά κτήρια, μπαρόκ, αρτ νουβό και γοτθικά. Στο κέντρο της πόλης θα συναντήσεις και τα περισσότερα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται μέσα ή γύρω από το κεντρικό δρόμο Hlavná ulica. Κυρίαρχο μνημείο της πόλης για το οποίοι οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Σλοβακίας, ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Ελισάβετ, γοτθικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα. Αν είσαι αρκετά τολμηρός μπορείς να ανέβεις τα 168 σκαλιά ενός εξωτερικού πυργίσκου της εκκλησίας για να απολαύσεις την μαγευτική θέα της πόλης από ψηλά. 

Εκτός από τον καθεδρικό θα δεις το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο πύργος του Αγ. Ουρβανού και το νεο-μπαρόκ Κρατικό Θέατρο στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν άλλα μνημεία και κτίρια μεγάλης πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως το παλιό Δημαρχείο, το Παλιό Πανεπιστήμιο, το Παλάτι του Καπετάνιου, η πλατεία της Απελευθέρωσης, καθώς και πολλές γκαλερί και μουσεία.


Το εστιατόριο Villa Regia



Τα εστιατόρια της πόλης δεν θα σε απογοητεύσουν. Όπου και να πας θα φας πολύ καλό φαγητό σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με την Κύπρο. Η κουζίνα της Σλοβακίας συνδυάζει στοιχεία τόσο της τσέχικης όσο και της ουγγρικής και πολωνικής γαστρονομίας. Θα συναντήσεις αρκετές σούπες, αλλαντικά, τυριά αλλά και πιάτα με μαγειρευτό κρέας. Σου προτείνω να επισκεφθείς το παραδοσιακό σλοβάκικο εστιατόριο Villa Regia και να δοκιμάσεος τη σούπα με μανιτάρι και κάποια από τα πιάτα με κρέας. 


Η μπιραρία Hostivec

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η μπιραρία Hostivec στο κέντρο της πόλης όπου θα γευτείς επί τόπου μπίρες δικής τους παραγωγής αλλά και το μικρό café bar-restaurant Halmi Place. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό vintage χώρο που θα θες να φωτογραφίζεις συνέχεια. 

Το café bar-restaurant Halmi Place


 

Η Κόσιτσε διαθέτει σήμερα 18 μνημεία προστατευμένα από την Ουνέσκο. Η περιοχή προσφέρεται για να την ανακαλύψεις, να επισκεφτείς την περιοχή όπου παράγονται τα φημισμένα κρασιά Tokaj και να διανυκτερεύσεις, να απολαύσεις καταπράσινα τοπία, καταρράκτες, προστατευόμενα σπήλαια με πάγο και εντυπωσιακούς καταρράκτες όπως τη σπηλιά Jasovska που επισκεφτήκαμε εμείς. 



Η Κόσιτσε προσφέρεται για χαλάρωση, να περιηγηθείς στην πόλη που είναι πολύ γραφική και πανέμορφη ή ακόμη για τους πιο περιπετειώδης να βρουν εκτός και να ανακαλύψουν σπουδαία πράγματα και δραστηριότητες στην περιοχή.

 


 

Η κοσμοπολίτικη Μπρατισλάβα    
Μετά από δύο μέρες αποχαιρετήσαμε την Κόσιτσε με τις καλύτερες εντυπώσεις για την πρωτεύουσα της χώρας την Μπρατισλάβα. Η διαδρομή με τρένο μας ανησυχούσε όμως οι 4.5 ώρες ταξιδιού πέρασαν τόσο ευχάριστα χωρίς να το καταλάβουμε. Η διαδρομή είναι παραμυθένια και η Σλοβακία μία χώρα με την πιο πυκνή βλάστηση που έχω δει ποτέ. Ατελείωτα δάση, πράσινα λιβάδια, λίμνες και ποτάμια περνούν από μπροστά σου σαν ντοκιμαντέρ. 

Από τη διαδρομή με το τρένο 


 

Η πόλη της Μπρατισλάβα ανήκει στην κατηγορία των γραφικών πόλεων της Κεντρικής Ευρώπης και είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη. Συνδυάζει στοιχεία του μεσαιωνικού και γοτθικού παρελθόντος της με τα εντυπωσιακά αρτ νουβό κτήρια της και το κομμουνιστικό παρελθόν της. Θα περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και θα ακολουθήσεις τη διαδρομή της στέψης των Ούγγρων Βασιλιάδων.

Ακολούθησε τη διαδρομή που σου δείχνουν οι κορώνες κάτω στο δρόμο ξεκινώντας από την πύλη του Αγίου Μιχαήλ, σήμα κατατεθέν της πόλης, που είναι και η είσοδος για την Παλιά Πόλη και κατευθύνσου προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου. Εκεί είναι και ο τελικός προορισμός αυτού του ταξιδιού καθώς εκεί ακριβώς γινόταν και η  βασιλική στέψη.



Στη λίστα με τα ‘to do’ στην Μπρατισλάβα βάλε και την επίσκεψη σου στο Κάστρο της Μπρατισλάβας, που στέκει πάνω από την πόλη αγναντεύοντας τα νερά του Δούναβη μέχρι την Αυστρία. Την καλύτερη όμως θέα της πόλης και του Δούναβη θα την απολαύσεις από το ψηλότερο κτήριο της Μπρατισλάβα. Περπάτησε την φουτουριστική γέφυρα SNP και φτάσε στο κτήριο UFO Tower ύψους 85 μέτρων. Η είσοδος στοιχίζει €7, ενώ στο τελευταίο επίπεδο λειτουργεί και ένα πολυτελές εστιατόριο. Αν είσαι αρκετά τολμηρός μπορείς να βιώσεις την εμπειρία του Skywalk σε 15 λεπτά. Πρόκειται για ένα περιμετρικό περπάτημα   στον κύκλο του εξωτερικού χώρου του κτηρίου ύψους 85 μέτρων με εκπαιδευτή και ειδική στολή.

Το φαγητό όπως και στο Κόσιτσε έτσι και στην Μπρατισλάβα είναι εξαιρετικό. Σου προτείνω το ρετρό εστιατόριο Stefanka στο κέντρο της πόλης για μεσημεριανό και για βραδινό το upscale Savoy του πέντε αστέρων ξενοδοχείου Radisson Blu Carlton. Επισκέψου στην παλιά πόλη το Bon Manufaktur ένα υπέροχο κατάστημα και εργαστήριο ζαχαρωτών όπου μπορείς να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου και να το πάρεις μαζί σου ως σουβενίρ ή να παρακολουθήσεις εκεί επί τόπου πως φτιάχνονται τα διάφορα ζαχαρωτά.


 

Κατά τη δεύτερη μέρα της παραμονής μας στην Μπρατισλάβα βγήκαμε εκτός πόλης αλλά πριν επισκεφθήκαμε την Μπλε Εκκλησία ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα και instagrammable αξιοθέατα της πόλης που είναι αφιερωμένη στην Αγία Ελισάβετ.

Οι δραστηριότητες στην περιοχή της Μπρατισλάβα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Είτε με λεωφορείο, τρένο ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μπορείς να επισκεφτείς τα Μιρκά Καρπάθια και την πόλη Modra η οποία ξεχωρίζει για τους αμπελώνες, τα κρασιά και την κεραμικής της. 


Wine Safari στους αμπελώνες της Μπρατισλάβα 



Διάβασε εδώ για τη μοναδική εμπειρία του Wine Safari στην πόλη Svätý Jur και το οινοποιείο του  Michal Bazalik. 
 

Η Σλοβακία είναι η χώρα με τα περισσότερα κάστρα στον κόσμο, η χώρα των βασιλιάδων και των αριστοκρατών. Δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε ένα από αυτά τα θρυλικά κάστρα του Μεσαίωνα. Επισκεφτήκαμε το Cerveny Kamen (Κόκκινο Πέτρινο Κάστρο) με αέρα Χόλυγουντ αφού αρκετές ταινίες όχι μόνο αμερικανικές αλλά και σλοβάκικες γυρίστηκαν εκεί. Η ιστορία του αρχίζει το πρώτο μισό του 13ου αιώνα και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Σλοβακίας. 

Αν με ρωτήσει κάποιος γιατί να πάω στην Κόσιτσε και στην Μπρατισλάβα θα του απαντήσω λέγοντας πως εκεί θα συναντήσεις αυθεντικούς ανθρώπους σας κι εμάς. Τα κοινά στοιχεία Κύπρου και Σλοβακίας είναι πολλά και θα τα εντοπίσεις τόσο στην σύγχρονη και αρχαία ιστορία της χώρας όσο και στους ανθρώπους. Δύο χώρες που πορευτήκαν στη σκιά άλλων και τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να απογαλακτιστούν από τις μητέρες πατρίδες και να κτίσουν το μέλλον τους. Μία χώρα με αυθεντική ομορφιά, ωραίο φαγητό, εστιατόρια, γραφικά δρομάκια και αξιοθέατα.
 

Ταξιδέψαμε στη Σλοβακία με τις απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways. 
Πτήσεις: Λάρνακα προς Κόσιτσε κάθε Τρίτη και πτήσεις Λάρνακα προς Μπρατισλάβα κάθε Τρίτη και Σάββατο. Η πτήση διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες.  

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close