25 July 2019
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Στη μουσικοθεατρική παράσταση «πατρίdes(h)*», να πας

Ένα κράμα τριών διαφορετικών τεχνών: μουσικής, χορού και θεάτρου, που πρέπει να δεις

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2019

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φανερωμένη, το οποίο περιλαμβάνει ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε Πέμπτη, στις 21.00, στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εντάσσεται η παράσταση «πατρίdes(h)*», από την ομάδα «Λουμπάγκο». 

Η παράσταση, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 25 Ιουλίου  αποτελεί ένα κράμα τριών διαφορετικών τεχνών: μουσικής, χορού και θεάτρου. Έμπνευση υπήρξε το παραμύθι “The Green Children” των Kevin Crossley-Holland και Alan Marks, το οποίο είναι βασισμένο σε ένα Αγγλικό μύθο του 12ου αιώνα και αναφέρεται στην παράξενη και απροσδόκητη εμφάνιση δύο παιδιών με πράσινο δέρμα στο χωριό Woolpit. Τα παιδιά με το «πράσινο χρώμα», έχουν περισσότερο απ’ όλα την ανάγκη να γίνουν αποδεκτά, παρά τη διαφορετικότητα τους. 

Η ομάδα “Λουμπάγκο” έχει διερευνήσει το θέμα, παίρνοντας συνεντεύξεις από παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες – πολιτικούς ή οικονομικούς μετανάστες - που τώρα ζουν στην Κύπρο, ώστε να μελετήσει την συναισθηματική τους κατάσταση. Συνδυάζοντας έπειτα το παραμύθι με το υλικό από τις συνεντεύξεις προκύπτει η παράσταση «πατρίdes(h)».

*desh σημαίνει πατρίδα στη βεγγαλική γλώσσα, που είναι η εθνική γλώσσα του Μπαγκλαντές και η δεύτερη σε αριθμό ομιλητών στην Ινδία.

Η ομάδα «Λουμπάγκο»
Αποτελείται από πέντε Κύπριους καλλιτέχνες, τέσσερεις ηθοποιούς και μια κινησιολόγο, έχοντας ως κύριο άξονα τον πειραματισμό στη τέχνη, με σκοπό να  δημιουργεί δράσεις με θέμα την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μέσα από συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο δημιουργικός τεχνολόγος ήχου και πολυμέσων Emmanuel Flores Elias, η χορογράφος Λία Χαράκη και ο εικαστικός Matthias Oostrik, συνέθεσε και παρουσίασε έργα για τον σύγχρονο χορό, το θέατρο και άλλες διαδραστικές οπτικοακουστικές εφαρμογές.

Η χρήση της κινησιολογίας και της χορογραφίας στη συγκεκριμένη παράσταση είναι πολλαπλή. Αφενός στηρίζει τη δραματουργία και εξυπηρετεί στην αφήγηση, καθώς και στην ευκολία πρόσληψης του γενικού νοήματος από ανθρώπους ή παιδιά που δεν γνωρίζουν την ελληνική. Αφετέρου αντικαθιστά την τοπική γλώσσα με την παγκόσμια, τη γλώσσα δηλαδή του σώματος από την οποία εκπορεύονται όλα τα βασικά συναισθήματα. Η μουσική παίζει επίσης ένα υποστηρικτικό και ατμοσφαιρικό ρόλο, καθώς παράγει σημασίες και προκαλεί νοητικές και ψυχό-συναισθηματικές διεργασίες. Οι performers καλούνται να θέσουν σε απόλυτο συντονισμό τις σωματικές τους ικανότητες, χωρίς να διαχωρίζεται ο λόγος απ' την κίνηση, και τη φωνή σαν μελωδία ή σαν τραγούδι.

Συντελεστές της παράστασης «πατρίdes(h)*»
Performers: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Τζούλη Γρηγορίου, Εύα Καλομοίρη, Βασίλης Χαραλάμπους, Γιώργος Κυριάκου, Γιάννης Οικονομίδης
Σκηνοθεσία: Ομάδα Λουμπάγκο 
Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη
Μουσική Επιμέλεια: Ερμής Μιχαήλ 
Σκηνικά - Video Art: Πόπη Ιακώβου 
Κοστούμια: Στέλα Μακρίδου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 
Ώρα: 21:00
Χώρος:Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Πληροφορίες: 22128157
Είσοδος ελεύθερη
Τα βράδια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Faneromeni19, τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close