News , Guide

Έρχεται μοναδικό φαινόμενο στον ουρανό, ορατό σε όλη την Κύπρο!

Mερικήέκλειψης Σελήνης η οποία θα είναι ορατή από όλη την Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2019

Το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα ανακοινώνει ότι την Τρίτη 16 Ιουλίου, θα συμβεί το φαινόμενο της μερικής έκλειψης της Σελήνης η οποία θα είναι ορατή από όλη την Κύπρο.

Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής:

H Είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά στις 23:01  (Τρίτη 16 Ιουλίου) , ενώ το μέγιστο της Έκλειψης θα είναι  στις 00:31 μετά τα μεσάνυκτα.

Το φαινόμενο πρακτικά θα είναι ορατό στο κυπριακό κοινό από τις 23:01 που η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στην σκιά της Γης, ενώ στις 00:31(πρωινές ώρες της  17ης  Ιουλίου)  θα είναι το μέγιστο της έκλειψης. Η Γη στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα θα εξέλθει από τη Σκιά της Γης και πρακτικά σηματοδοτείται και το τέλος της έκλειψης.

Σύμφωνα με τον Αστροφυσικός Χρύσανθο Φάκα, Έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή.  Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών  προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική ¨ σύμπτωση¨ του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας  γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ιδιά.

Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται αναμεσά στην Σελήνη και τον Ηλιό και έτσι αποκρύβει τον Ηλιό από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της μερικής  έκλειψης της Σελήνης δεν γίνεται αόρατη αλλά ένας μέρος της Σελήνης όπου θα εισέλθει στην σκιά της Γης θα φαίνεται ότι σκιάζεται και αλλάζει χρώμα. 

Στις 23:01  ένας παρατηρητής θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης και ειδικά πέριξ της 00:31 θα παρατηρήσει το μέγιστο της αλλοίωσης.

Στην πραγματικότητα το φαινόμενο ξεκινά και τελειώνει πολύ πιο πριν η Σελήνη  εισέλθει στην Σκιά της Γης, κατά την είσοδο και έξοδό της από την Παρασκιά της Γης , αλλά ένα γήινος παρατηρητής , δια γυμνού οφθαλμού δεν παρατηρεί τίποτε το διαφορετικό. Να υπενθυμίσουμε ότι εάν η έκλειψη δεν ήταν μερική, αλλά ολική, κατά το μέγιστο της εκλείψεως , το φεγγάρι θα άλλαζε χρώμα σε κόκκινο.

Επίσης την ιδιά μέρα θα είναι και πανσέληνος,  αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.

Παροτρύνουμε το Κυπριακό κοινό όπως παρατηρήσει και απολαύσει το όλο φαινόμενο το οποίο θα είναι ορατό από όλη την Κύπρο δια γυμνού οφθαλμού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close