11-20 July 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Ικέτιδες του Ευριπίδη με την Κάτια Δανδουλάκη

Μια συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουλίου 2019

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας συνεργάζονται για το ανέβασμα μιας εμβληματικής τραγωδίας: οι Ικέτιδες του Ευριπίδη, ένα σπάνια παιγμένο αριστούργημα, μιλούν για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή. 

Οι Ικέτιδες είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές, ανθεκτικό μέσα στους αιώνες.

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Άγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου. Ένα σημαντικό σύνολο 16 ηθοποιών από την Κύπρο και την Ελλάδα συνθέτουν την ερμηνευτική ομάδα της παράστασης, με την Κάτια Δανδουλάκη να  εισέρχεται για πρώτη φορά στο στίβο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, ερμηνεύοντας το ρόλο της Αίθρας, της μητέρας του βασιλιά Θησέα.

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα.  Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά:  Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη
Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά
Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή αλφαβητικά
Μητέρες Αργείων στρατηγών
Άννα Γιαγκιώζη
Άνδρη Θεοδότου
Κόρα Καρβούνη
Τζίνη Παπαδοπούλου
Αγλαΐα Παππά
Μαρία Σαββίδου
Κωνσταντίνα Τάκαλου
Τάνια Τρύπη
Νιόβη Χαραλάμπους

Κάτια Δανδουλάκη: Αίθρα
Θοδωρής Κατσαφάδος: Ίφις
Κατερίνα Λούρα: Ευάδνη
Αγλαΐα Παππά: Αθηνά
Άκης Σακελλαρίου: Θησέας
Χρήστος Σουγάρης: Άδραστος
Ανδρέας Τσέλεπος: Άγγελος
Χάρης Χαραλάμπους: Κήρυκας

 
Παραστάσεις Κύπρου
Λευκωσία
 
Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
Πέμπτη 11 Ιουλίου, Παρασκευή 12 Ιουλίου, Σάββατο 13 Ιουλίου &
Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, 21:00

Λεμεσός
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Τετάρτη 17 Ιουλίου & Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 21:00

Λάρνακα 
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο 
Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, 21:00
(στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2019)

Οι παραστάσεις στις 12 Ιουλίου στη Λευκωσία και στις 18 Ιουλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους


Πληροφορίες / Εισιτήρια:
Λευκωσία Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy 
Λεμεσός & Λάρνακα Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.soldoutticketbox.com και από το ταμείο το βράδυ της παράστασης

Τιμές Εισιτηρίων
€17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας) 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close