News , Guide

8+1 συμβουλές για να δροσίζεται ο σκύλος το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2019

Η ζωή στην Κϋπρο το καλοκαίρι με το αγαπημένο μας σκυλάκι είναι σοβαρή υπόθεση! Κι ενώ εμείς βάζουμε το aircondition και δροσιζόμαστε, τα κατοικίδια μας όμως θέλουν να βγουν βόλτα, να παίξουν, και γενικά να κάνουν δραστηριότητες, ίσως και περισσότερες από ότι τον χειμώνα... και για όλα αυτά δεν καλύπτονται μόνο με το κλιματιστικό!

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 8 + 1 συμβουλές, για το τι μπορούμε να κάνουμε για τα σκυλάκια μας, ώστε να τα προστατέψουμε από την υπερβολική ζέστη και να παραμένουν δροσερά καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά όταν ο υδράργυρος φτάνει στο κόκκινο!

1. Νερό

Πρώτο και κυριότερο, κρατήστε τα σκυλάκια σας ενυδατωμένα. Είναι προφανώς... προφανές. Αλλά το καλοκαίρι τα σκυλάκια πίνουν περισσότερο νερό και περισσότερες φορές. Έτσι πρέπει να έχουμε το μυαλό μας να ξαναγεμίζουμε τα μπολάκια τους, ή να τα ανανεώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παραμένει το νερό τους δροσερό. Στις ιδιαίτερα ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μπορούμε να ρίχνουμε και 1-2 παγάκια στο μπολάκι τους, ώστε το νεράκι να είναι δροσερότερο.

2. Παιδική πισίνα

Κάποια σκυλάκι είναι περισσότερο της λογικής πίνω νερό, κάποια άλλα όμως είναι πιο πολύ του πλατσουρίζω στο νερό. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνεται και για παιχνίδι, αλλά σίγουρα και για λόγους δροσιάς. Μία καλή λύση είναι η αγορά μίας φουσκωτής πισίνας η οποία ακόμη και αν δεν υπάρχει αυλή, μπορεί να χωρέσει στο μπαλκόνι.
Τι; Ο σκύλος σας είναι πονηρός και δεν μπαίνει γιατί δεν του αρέσει το μπάνιο; Μα δεν πρόκειται για μπάνιο, είναι απλά παιχνίδι και πλατσούρισμα στο νερό... και τότε έρχεται σιγά σιγά και το σαμπουάν.

3. Χρησιμοποιήστε την εξάτμιση του ιδρώτα προς όφελός σας

Ο σκοπός του ιδρώτα είναι η εξάτμισή του. Εσύ ιδρώνεις, ο ιδρώτας εξατμίζεται και μαζί με τους ατμούς φεύγει και η υψηλή θερμοκρασία. Δεν είναι πυρηνική φυσική...
Αυτό που ισχύει για τους τετράποδους φίλους μας είναι ότι μπορούν να ιδρώσουν μόνο σε μερικά σημεία του σώματός τους. Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να εξατμίσουμε τον ιδρώτα τους γρηγορότερα ώστε να επανέλθουν σε φυσιολογική θερμοκρασία.
Η ισοπροπυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) έχει πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία βρασμού από το νερό, και αυτός είναι ο λόγος που εξατμίζεται γρηγορότερα.
Εάν διαπιστώσετε ότι το σκυλάκι σας χρειάζεται άμεσα να ρίξει τη θερμοκρασία του, τότε βουτήξτε σε λίγο βαμβάκι οινόπνευμα και περάστε το από τα σημεία που έχει ιδρώσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ μην το παρακάνετε όμως γιατί το πολύ οινόπνευμα προκαλεί αφυδάτωση.

4. Λιχουδιές!

Οι σκύλοι λατρεύουν να τρώνε λιχουδιές. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού χρησιμοποιούμε αυτή τους την προτίμηση προς όφελός μας. Δίνοντας λιχουδιές οι οποίες είναι δροσερές και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κρατάμε το σκύλο μας ενυδατωμένο και φυσικά χαρούμενο.
Τα παγωτά για σκυλάκια με όσο το δυνατόν χαμηλότερη λακτόζη/ζάχαρη ή ο παγωμένος ζωμό τύπου γρανίτα (χωρίς ζάχαρη), είναι μερικές από τις επιλογές που έχουμε για να κρατήσουμε δροσερό το πιτμπουλάκι μας αλλά και ταυτόχρονα ευτυχισμένο.

5. Δημιουργήστε ένα δροσερό σημείο στο πάτωμα

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως τις μέρες με την περισσότερη ζέστη τα σκυλάκια μας πάντα επιλέγουν ένα δροσερό σημείο του πατώματος να ξαπλώσουν, και όχι την κουβερτούλα ή το κρεβατάκι που τους έχουμε.
Αν επιθυμούμε μπορούμε να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό τους αγοράζοντας καλοκαιρινά στρωμματάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι από τα μαγαζιά, μουσκεύουμε ελαφρώς μια πετσέτα ψεκάζοντας τη με νερό, και την τοποθετούμε σε ένα δροσερό σημείο. Έτσι το σκυλάκι μας μπορεί να ξαπλώσει και να κοιμηθεί εκεί, χωρίς να το ταλαιπωρεί η ζέστη.

6. Διάφορα γκατζετάκια που κυκλοφορούν

Πλέον μπορούμε να βρούμε τα πάντα στην αγορά, γιατί πολύ απλά έχουν φτιαχτεί άπειρα gadgets για όλες τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά φυσικά και των σκύλων. Έτσι, μετά από σχετική έρευνα βρήκαμε τα εξής:
 Δροσερά κολλάρα
Δροσερά φανελάκια
Δροσερά κρεβατάκια
Όλα είναι σχετικά οικονομικά και φυσικά χρήσιμα.

7. Σκιά

Αν και για τις πολύ ζεστές ημέρες δεν προτείνουμε να έχετε τον σκύλο σας σε εξωτερικό χώρο όπως στην αυλή, αλλά αν το έχετε σκοπό, τουλάχιστον εφοδιάστε τον με μία τέντα ή ομπρέλα η οποία θα τον προστατεύει από τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου. Έτσι όπως δεν θα καθόσασταν εσείς ακάλυπτοι κάτω από τον ήλιο, μην αφήνετε εκτεθειμένο τον σκύλο σας γιατί κάνει πολύ κακό στην υγεία του.
Επίσης, καλό είναι να βρίσκεται σε μέρος όπου κοντά του έχει νερό, π.χ. πισίνα για παιδιά, ή κοντά σε κάποιο μηχάνημα αυτόματου ποτίσματος για κήπο, κτλ.

8. Το κατάλληλο χτένισμα είναι απαραίτητο

Ευτυχώς τα pitbull έχουν κοντή τρίχα, άρα δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση πέρα από το μπάνιο για να δροσίζονται, μαζί με λίγο χτένισμα. Τι γίνεται όμως με τα σκυλάκια που έχουν μακρύ τρίχωμα;
Τα σκυλάκια με διπλό στρώμα τρίχας είναι αφενός προστατευμένα από τις ακτίνες του ηλίου και από καψίματα, αλλά αυτό δεν είναι αρκεί. Κρατώντας το τρίχωμα συνεχώς περιποιημένο και υγιές, βοηθάμε το δέρμα του σκύλου μας να αναπνέει και να δροσίζεται.
Η λύση είναι να χτενίζουμε συχνά το κατοικίδιό μας ώστε να παίρνουμε από πάνω του την νεκρή γούνα και να το διατηρούμε καθαρό και δροσερό. Το κούρεμα δεν αποτελεί πάντοτε λύση, διότι ο ρόλος του τριχώματος είναι και να προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

+1... Τι απαγορεύεται να κάνετε το καλοκαίρι με το σκύλο σας

Εκτός από τα μικρά κολπάκια που κάνουμε για να δροσίζεται διαρκώς το σκυλάκι μας υπάρχουν και μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
να μην αφήνουμε το σκύλο μας ποτέ μέσα στο αμάξι (ακόμη και με ανοιχτά τα παράθυρα)
να μην έχουμε δεμένο τον σκύλο έξω και κάτω από τον ήλιο
να μην βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας την στιγμή της ημέρας που έχει την περισσότερη ζέστη
να μην τον προχωράμε σε άσφαλτο γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν τα πατουσάκια του

Όλες αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν εμάς αλλά και τα σκυλάκια μας να έχουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι χωρίς την ταλαιπωρία της ζέστης!

Πηγή: dogster.com

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close