Θέατρο , News

Οι 15 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Ιούλιο στην Κύπρο

Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και Κωμωδία, σύγχρονα έργα αλλά και κλασικά στα υπαίθρια θέατρα της χώρας

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2019

Τον Ιούλιο θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού δράματος με πέντε υψηλού επιπέδου παραστάσεις από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία. Παράλληλα, δεν πρέπει να χάσεις την συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου-ΘΟΚ με τις Ικέτιδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και την Κάτια Δανδουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέλος, μικρά και μεγάλα θεατρικά σχήματα παρουσιάζουν σύγχρονα και κλασικά έργα σε υπαίθρια θέατρα όλης της Κύπρου. 



Δείπνο με φίλους
Ένα σύγχρονο έργο, αστείο και συγχρόνως ‘σκοτεινό’ είναι το ‘Δείπνο με φίλους’ του Αμερικανού πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλις, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού. Τέσσερις άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κέλυφος της οικογενειακής ζωής, ζουν την κοινή τους καθημερινότητα ως ερωτευμένοι, εχθροί και σύντροφοι. Ο ένας αποφασίζει να σπάσει τον σύνδεσμο. Οι συνέπειες αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα. Παίζουν: Εβελίνα Παπούλια, Φάνης Μουρατίδης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λευτέρης Ζαμπετάκης. 
Τρ 2 Ιουλ, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία / Τετ 2 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου / Πέμ 4 Ιουλ, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας / Παρ 5 Ιουλ, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού / Σ 6 Ιουλ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου / Κ 7 Ιουλ, Αμφιθέατρο Δερύνειας / Δ 8 Ιουλ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας / Τρ 9 Ιουλ, Αμφθιθέατρο Ιδαλίου, 21.00. Εισιτήρια: tickethour.com


Ικέτιδες του Ευριπίδη
Ο ΘΟΚ και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, συνεργάζονται για το ανέβασμα μιας μεγάλης τραγωδίας ‘Οι Ικέτιδες’ του Ευριπίδη, ένα έργο πολιτικής χροιάς γραμμένο το 422 π.Χ., αγγίζει το ευαίσθητο θέμα του σεβασμού στην ταφή των νεκρών. Μία εμβληματική τραγωδία για τον πόλεμο και τους άταφους νεκρούς αλλά και για την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια και την πίστη, σε μια νέα μετάφραση από τον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. 
Πέμ 11, Παρ 12, Σ 13 & Κ 14 Ιουλ, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία / Τετ 17 & Πέμ 18 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός / Σ 20 Ιουλ, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 21.00. Πληρ. 77772717.


Ο Βαφτιστικός 
Μια κωμωδία γεμάτη υπέροχα τραγούδια, σπαρταριστές παρεξηγήσεις, ερωτικά παιχνίδια και συνεχείς ανατροπές είναι η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τον ΘΟΚ, σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Κύπρο. Η πιο αγαπημένη μουσική κωμωδία της ελληνικής σκηνής, που βασίζει την ιστορία της σε μια σπαρταριστή γαλλική φάρσα, μας ταξιδεύει στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Μια παραγωγή στην οποία η ζωντανή μουσική, τα ευφάνταστα σκηνικά και τα ιδιαίτερα κοστούμια γίνονται το όχημα για ένα ταξίδι σε εποχές αθωότητας και ανεμελιάς. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου. Παίζουν: Έλλη Αλωνεύτου, Χάρης Αττώνης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Μάρκος Καλλής, Στέλιος Καλλιστράτης, Μάρκος Κλεοβούλου, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Αλέξανδρος Παρίσης, Φανή Παρλή, Τζίνα Πούλου, Έλενα Χατζηαυξέντη.
Τετ 3 Ιουλ | Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. / Σ 6 Ιουλ | Αρχαίο Ωδείο Πάφου. / Τετ 10 Ιουλ | Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, ελ. επ. Αμμοχώστου. / Πεμ 18 & Παρ 19 Ιουλ | Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (Σχολή Τυφλών), Λευκωσία. 21.00.


Γκόλφω Forever
Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάζει "την ειδυλλιακή παρωδία του βουνού και της στάνης", όπως συστήνει ο επιθεωρησιογράφος Ντίνος Σπυρόπουλος το έργο του "Γκόλφω Forever". Ως ένας «περιοδεύων θίασος», ο θίασος της Ε.Θ.Α.Λ., θα παρουσιάσει την Γκόλφω του Ντίνου Σπυρόπουλου, ακολουθώντας τους κανόνες της παρωδίας, συνδυάζοντας αρμονικά το λαϊκό στοιχείο με το μοντέρνο, την φουστανέλα με το τζιν, το τσαρούχι με την γόβα, την διάλεκτο με την μοντέρνα γλώσσα του σήμερα, τους ήχους του βουνού και του κάμπου με τις μοντέρνες μουσικές αποχρώσεις.
Πρεμιέρα Πέμ 4 Ιουλ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (Σχολή Τυφλών), Λευκωσία, 21.00.  Θα ακολουθήσει περιοδεία σε Δήμους και Κοινότητες (Ιούλιος &  Αύγουστος). Πληρ. 25877827. 


Τρωάδες του Ευριπίδη
Το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας παρουσιάζει την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες, την εναρκτήρια παραγωγή της φετινής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019. Ο Τρωικός Πόλεμος έλαβε τέλος, οι ήρωες της Τροίας έπεσαν και η άλλοτε δοξασμένη πόλη λεηλατήθηκε. Σε ένα τοπίο ολέθρου η Εκάβη θρηνεί με τις άμαχες Τρωαδίτισσες γυναίκες για τα δεινά τους και τη μοίρα τους να οδηγηθούν ως σκλάβες στα σπίτια των νικητών.
Παρ 28 Ιουν | Αρχαίο Ωδείο Πάφου / Κ 30 Ιουν | Αμφιθέατρο Σκαλί, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com



Ιππόλυτος του Ευριπίδη
Το Maltravieso Teatro και η La Almena Producciones από την Ισπανία, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, παρουσιάζουν τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Emilio del Valle στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Στον Ιππόλυτο, μια τραγωδία με φιλοσοφικές, θρησκευτικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής. 
Δ 8 Ιουλ | Αρχαίο Ωδείο Πάφου. / Τετ 10 Ιουλ | Αμφιθέατρο Σκαλί, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com



Βάκχες του Ευριπίδη
Η διεθνώς πολυβραβευμένη Izumi Ashizawa συμπράττει με το κυπριακό θεατρικό σχήμα Belacqua Theatre και σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, συνδυάζοντας τους κώδικες του Ιαπωνικού θεάτρου Νο και του αρχαίου Ελληνικού δράματος. Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διονύσου στη Θήβα, προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Παίζουν: Νάγια Αναστασιάδου, Νίκη Δραγούμη, Ιωάννα Κορδάτου, Θέμιδα Νικολάου, Λουκία Πιερίδου, Μαρία Φιλίππου. Σκηνοθεσία: Izumi Ashizawa.
Πεμ 18 Ιουλ | Αμφιθέατρο Σκαλί, Αγλαντζιά, Λευκωσία. / Σ 20 Ιουλ | Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός. / Δ 22 Ιουλ | Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com



Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
Ο διακεκριμένος Tullio Solenghi σκηνοθετεί τη δημοφιλέστερη αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη, σε παραγωγή του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), με τη βραβευμένη Elisabetta Pozzi στον πρωταγωνιστικό ρόλο κι ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών και συντελεστών. Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη συγκαλεί τις γυναίκες της Αθήνας, της Σπάρτης και των άλλων πόλεων για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 
Παρ 12 & Σ 13 Ιουλ | Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com



Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί την καλοκαιρινή παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε., Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και με την Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το 2016, να ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται συγκεντρωμένος, λόγω άπνοιας, στην Αυλίδα. Για να φυσήξει ούριος άνεμος και να σαλπάρουν τα καράβια για την Τροία, επιβάλλεται ως υπέρτατη ανάγκη να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, η κόρη του αρχιστράτηγου των Αχαιών, Αγαμέμνονα.
Παρ 26 & Σ 27 Ιουλ | Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com

Ο Βαφτιστικός της Κυρίας
Η γαλλική κωμωδία των Ενεκέν, Βέμπερ και Ντε Γκορς σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα περιοδεύει τον Ιούλιο στην Κύπρο. Μία ρετρό κωμική παράσταση, που μας ταξιδεύει στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων. Ένας βαπτιστικός φεύγει από το μέτωπο με άδεια για να επισκεφθεί την νονά του την οποία δεν έχει δει από την βάπτιση! Παρ’ όλα αυτά αλληλογραφούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκείνος έχει αρχίσει να την ερωτεύεται. Παίζουν: Χάρης Ρώμας, Σωτήρης Καλυβάτσης, Θεοφανία Παπαθωμά, Κατερίνα Τσάβαλου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Αντώνης Καλομοιράκης, η Εύη Κολιούλη και Όθων Μεταξάς. 
Δ 8 Ιουλ, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία / Τρ 9 Ιουλ, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού / Τετ 10 Ιουλ, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, 21.00. Εισιτήρια: tickethour.com.cy & ACS Couriers.

Η Νεράιδα και το Παλληκάρι
Η αισθηματική κωμωδία της Finos Films, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη. Μετά από μία επιτυχημένη σεζόν στην Ελλάδα έρχεται και στην Κύπρο.
Κ 30 Ιουνίου | Κηποθέατρο Λεμεσού. / Τετ 3 Ιουλ | Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας, 21.00.


Μια Κυρία στα Μπουζούκια
Η Θεατρική Ομάδα Point To Contemporary Theater και το θέατρο WhereHaus 612, παρουσιάζουν την καλοκαιρινή, δροσερή, ξεκαρδιστική κωμωδία “Μια Κυρία στα Μπουζούκια”. Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή, από τον Νικόλα Δημητρίου, της κλασικής, ελληνικής, κινηματογραφικής ταινίας, του 1967, σε σενάριο Γιάννη Δαλιανίδη, η αποία αποτελεί, μέχρι σήμερα, ένα από τα πιο αριστοτεχνικά δείγματα μουσικής κωμωδίας του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου. Το έργο μας ταξιδεύει νοσταλγικά στην Αθήνα του 1967 και μας μεταφέρει στην όμορφη και ρομαντική εκείνη εποχή. Τα κύρια συστατικά του είναι το καυστικό χιούμορ, η ρομαντική διάθεση και το κέφι, που υποκινείται από την μουσική και τα τραγούδια που αγαπήσαμε. Ο υπαίθριος χώρος του θεάτρου WhereHaus 612, μετατρέπεται σε παραδοσιακή ταβέρνα για να φιλοξενήσει την... Κυρία στα μπουζούκια, αλλά και το κοινό, με κρασάκι κερασμένο, τραγούδια και χορό.
29, 30 Ιουν & 11, 12, 18, 19, 25, 26 Ιουλ, Θέατρο WhereHaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, βιομ. Παλλουριώτισσας, Λευκωσία / 6 & 7 Ιουλ, Θέατρο Ένα Λεμεσός, 21.00. Πληρ. 99122552/ 99588103.


Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ
Ο Λώρης Λοϊζίδης παρουσίαζει την κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου ‘Συμπέθεροι από τα Τίρανα’ σε διασκευή στην κυπριακή πραγματικότητα και σκηνοθεσία του ιδίου. Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από το ερωτικό ειδύλλιο της μοναχοκόρης ενός νεόπλουτου ζεύγους Ελληνοκυπρίων και τη σοκαριστική γνωριμία με τους συμπεθέρους.
Πέμ 4 &  5 Ιουλ, Αμφιθέατρο Δερύνειας / Δ 8, Τρ 9 & Τετ 10 Ιουλ, Αρχαίο θέατρο Κουρίου, 21.00. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.



Του Κουτρούλη ο γάμος 
Το Θέατρο Ένα παρουσιάζει το καλοκαίρι σε ελεύθερη διασκευή της Ερμίνας Κυριαζή και σκηνοθεσία του Μαρίνου Ανωγυριάτη την καυστική πολιτική κωμωδία/σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, που γράφτηκε το 1845, ‘Του Κουτρούλη ο γάμος’. 
Τετ 3, Πέμ 4 & Παρ 5 Ιουλ, Θέατρο Ένα Λευκωσία / Τρ 9 & Τετ 10 Ιουλ, Θέατρο Ένα Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 22348203.

Αριστοφάνους Λυσιστράτη του Κώστα Μόντη 
Μια παραγωγή-σταθμός στην 20χρονη πορεία του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. η οποία έχει καθιερωθεί στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου ως πρότυπο σύγχρονης απόδοσης αρχαίου κειμένου.
Παρ 12 Ιουλ | Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close