Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πρωταράς-Αγία Νάπα: 10 γνωστές-άγνωστες παραλίες για βουτιές

Εξορμούμε στις όχι και τόσο γνωστές παραλίες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2019

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, χρυσή αμμουδιά και ατέλειωτο κολύμπι σε γαλαζοπράσινα νερά. Το πιο hot δίδυμο του καλοκαιριού, Πρωταράς και Αγία Νάπα, αλλά και οι γύρω περιοχές, προσφέρουν παραλίες για όλα τα γούστα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το καλοκαίρι είναι εδώ και του πάει πολύ. Είσαι έτοιμος για βουτιές; 

Αρμυροπήγαδο… η ‘κρυφή’
Η ‘άγνωστη’ για τους περισσότερους παραλία Αρμυροπήγαδο (ή αλλιώς ‘Παραλία των Προσκόπων’) βρίσκεται στην πιο απόμερη γωνιά του Πρωταρά, αφού είναι η τελευταία παραλία πριν από τη νεκρή ζώνη και η κοντινότερη στην κατεχόμενη περιοχή.

GPS: Βρίσκεται στη Λεωφόρο Κάππαρη, στο τέλος της οδού Λευκάδος. Όταν στρίψεις δεξιά ακολουθώντας τον δρόμο (ο οποίος στενεύει και γίνεται χωματόδρομος στα μισά της διαδρομής), θα φτάσεις στον χώρο στάθμευσης της παραλίας. Μπροστά σου απλώνεται η παραλία, ενώ στα δεξιά σου θα δεις τον κατασκηνωτικό χώρο των προσκόπων.

Υπηρεσίες: Η παραλία είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες, κρεβατάκια και μια λυόμενη τουαλέτα, για τα οποία φρόντισε ο Δήμος Παραλιμνίου. Βέβαια, ο καθένας μπορεί να πάρει τον δικό του ‘εξοπλισμό’, δηλαδή τη δική του ομπρέλα, χαλάκι θαλάσσης κλπ. Επίσης, στον χώρο υπάρχει μια κινητή καντίνα για ‘ανεφοδιασμό’. 


Παραλία ΜΜΑΔ… η εναλλακτική 
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού αποτελεί εδώ και χρόνια μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για όσους προτιμούν χαλαρές αποδράσεις.

GPS: Θα τη βρεις στον παράλληλο δρόμο της ‘Παραλίας των Προσκόπων’. Στη Λεωφόρο Κάππαρη, θα στρίψεις δεξιά (πριν από το Amore Hotel Apartments, μόλις δεις το Faliros Reastaurant στα αριστερά σου και το Twilight Bar στα δεξιά σου). Υπάρχει σχετική πινακίδα που θα σε καθοδηγήσει. 

Υπηρεσίες: Είναι εξοπλισμένη με κρεβατάκια, ομπρέλες και τουαλέτες. Πάνω από την παραλία, που είναι ‘κρυμμένη’ δεξιά κι αριστερά ενός λόφου, υπάρχει ένα μεγάλο κιόσκι, με χώρο για να καθίσεις και να απολαύσεις ένα σνακ, γλυκό ή δροσιστικό ποτό.


Μάλαμα… η ήρεμη
Η παραλία Μάλαμα είναι από τις πιο γνωστές για την ηρεμία της, αλλά και για τα watersports της.
 
GPS: Θα τη βρεις περνώντας τον κυκλικό κόμβο του Ζορπά, περίπου 200-300 μέτρα στο πρώτο στρίψιμο στα δεξιά του δρόμου (απέναντι από την υπεραγορά Best Value). Θα προχωρήσεις μέχρι να δεις τα άσπρα και γαλάζια σπιτάκια και θα φτάσεις στον χώρο στάθμευσης. Εκεί θα βρεις και την κινητή καντίνα. 

Υπηρεσίες: Η παραλία διαθέτει κρεβατάκια και ομπρέλες του Δήμου, όμως είναι η μικρότερη από τις παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, η θέα που προσφέρει είναι ανεκτίμητη, αφού πίσω από τα κρεβατάκια απλώνονται στη σειρά πολλά φυτά και δέντρα που συνδυάζουν το όμορφο πράσινο με τα καταγάλανα νερά.

Πεζουνόσπηλιοι… η ειδυλλιακή 
GPS:
Η παραλία Πεζουνόσπηλιοι, ή παραλία της Φιλίας, βρίσκεται μετά την παραλία ΜΜΑΔ στην επαρχία Αμμοχώστου. Είναι η παραλία που ξέρουν οι ντόπιοι και αγνοούν οι τουρίστες.

Υπηρεσίες: Μικρή αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά, λαξευμένα βράχια με μικρές ανάγλυφες λακκούβες, όχι άδικα λοιπόν αποτελεί μυστικό των ντόπιων. Δεν προσφέρονται καθόλου υπηρεσίες, οπότε προμηθεύσου με πετσέτα και νερό, ενώ ο πιο εύκολος τρόπος για να την προσεγγίσεις είναι μέσω του πεζοπορικού μονοπατιού που ξεκινά από άλλες κοντινές παραλίες της περιοχής.

Βαλού... η άγνωστη
GPS:
Η παραλία Λιοπετρίου, περιβαλλόμενη από γραφικούς λοφίσκους, αποτελεί την κατάληξη της ακτογραμμής του χωριού Λιοπέτρι. Είναι η πιο απομακρυσμένη ακτή της Αγίας Νάπας και επιτρέπει στους επισκέπτες να χαλαρώσουν πλάι στο κύμα, μακριά από την πολυκοσμία της περιοχής.

Υπηρεσίες: Δίπλα ακριβώς υπάρχει μικρή δασική έκταση κατάλληλη για περπάτημα, μετά την ψαροφαγία στα ταβερνάκια της περιοχής. Λίγα μέτρα πιο κει βρίσκεται και ο ποταμός Λιοπετρίου. 

Μικρή Άμμος του Καμπούρη… η άγρια
Η Μικρή Άμμος του Καμπούρη είναι ένας ήσυχος, βραχώδης κολπίσκος για κολύμπι και ‘πρώτο-κρεβάτι-κύμα’ μακριά από την πολυκοσμία. Η μικρή παραλία με βότσαλα κάτω από το εκκλησάκι μπορεί να μην σε συγκινήσει οπτικά, ωστόσο, αν είσαι φίλος του ψαρέματος και της εξερεύνησης του βυθού, θα το χαρείς με τα δεκάδες μικρά κολπάκια που έχουν δημιουργήσει οι βράχοι στη γύρω περιοχή.

Κόννος… η γραφική
GPS:
Ο Κόννος βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά της Αγίας Νάπας, στον δρόμο ανάμεσα στο Κάβο Γκρέκο και στον Πρωταρά. Είναι μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού, με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά, και προστατεύεται καλά, ακόμα και από σφοδρούς ανέμους. 

Υπηρεσίες: Πτυσσόμενα tailor-made κρεβατάκια, ομπρέλες, τουαλέτες, ναυαγοσώστης και πρόσβαση για άτομα με αναπηρία.

Κάτερκο, Αγία Θέκλα… η απομονωμένη 
Μοναχικά και κυρίως μακριά από τις πολύβουες παραλίες, για ήσυχα μπάνια και όποιος προλάβει πρόλαβε!

GPS: Μεταξύ της παραλίας Ποσειδώνας και της παραλίας Σειρήνες, της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα. Θα τη βρεις ανάμεσα στα βράχια και κοντά στον χωμάτινο δρόμο. Ένας ανέγγιχτος κολπίσκος ανάμεσα σε λαξευμένα βράχια. 

Υπηρεσίες: Η παραλία, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι οργανωμένη αλλά αποτελεί μία «όαση» μέσα στο βραχώδες τοπίο.

Σειρήνα… η γραφική
GPS:
Η παραλία Σειρήνα βρίσκεται μεταξύ της παραλίας Περνέρα και της Αγίας Τριάδας στον Πρωταρά. Ένας μικρός, απομονωμένος κόλπος, γνωστός και ως Sirena Bay. Κρυμμένη από τις πολλές καλαμιές, με νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου, βάζει τον καθένα στον πειρασμό να βουτήξει σ’ αυτά.

Υπηρεσίες: Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ομπρέλας και ξαπλώστρας, ενώ επιπλέον υπηρεσίες παρέχονται από το beach bar που βρίσκεται πάνω από την παραλία. 

Μάλαμα (Σκουταρόσπηλοι)… η εξωτική
GPS: Η παραλία Σκουταρόσπηλοι ή Σκούταροι, στην περιοχή Κάππαρη, είναι περισσότερο γνωστή ως Μάλαμα, λόγω του ομώνυμου ξενοδοχείου που βρίσκεται εκεί. Κι όμως πήρε την πρώτη της ονομασία, Σκουταρόσπηλοι, λόγω των πανέμορφων σπηλιών που έχει, οι οποίες μάλιστα λέγεται ότι παλιά ήταν καταφύγιο κουρσάρων ή πολεμιστών. 

Υπηρεσίες: Έχει μήκος 70 μέτρα και πλάτος μόλις 12. Υπάρχουν κρεβατάκια, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Η κάθοδος στην παραλία Μάλαμα απαιτεί σνακ, παγωνιέρα με μπίρες και αναψυκτικά, αλλά και γυαλιά θαλάσσης για να θαυμάσεις τον πανέμορφο βυθό.

Cyprus Beaches by Andreas Papadopoulos 
Αυτό το καλοκαίρι, βρήκαμε ένα app που θα θέλεις να έχεις στο κινητό σου. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος έφτιαξε έναν λεπτομερή οδηγό παραλίας, ο οποίος περιλαμβάνει 135 παραλίες της ελεύθερης Κύπρου, εκ των οποίων οι 44 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Κατέβασέ το και ανακάλυψε από παραλίες με Γαλάζια Σημαία, απομονωμένους ρομαντικούς κολπίσκους, την πιο ψιλή άμμο και τα πιο γαλανά νερά, φαγητό και ποτό στην παραλία, μέχρι χώρους για πικ-νικ, παραλίες κατάλληλες για παιδιά και άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Στα συν βάλε και το GPS. Διαθέσιμο για iOS και Android.

Έντυπη έκδοχη Check In Cyprus, Ιούνιος 2019 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close