Θέατρο , News

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Τι θα δούμε φέτος

Από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου 5 παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος από Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβενία

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2019

Διεθνείς και εγχώριες παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, στη συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς και παρέχοντας -και φέτος- βήμα στην κυπριακή δημιουργία, ένα ποικιλόμορφο και εξωστρεφές πρόγραμμα προσφέρεται στους θεατές, ντόπιους και ξένους, με παραστάσεις σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα, αναδεικνύοντας την εμβέλεια και το κύρος του Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. 

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 52 προτάσεις, εκ των οποίων 8 προτάσεις από κυπριακά θεατρικά σχήματα και 44 προτάσεις από θεατρικά σχήματα εκτός Κύπρου, συγκεκριμένα από 24 χώρες ανά την υφήλιο. 

Στη φετινή, εικοστή τρίτη διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», πέντε θεατρικά σχήματα παρουσιάζουν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019. 

Οι πέντε παραγωγές της φετινής διοργάνωσης
Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 28 Ιουνίου 2019 με την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, σε σκηνοθεσία Jaša Koceli, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση της παραγωγής στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 30 Ιουνίου. Η οικουμενικώς επίκαιρη αντιπολεμική τραγωδία, με την εξαίρετη σκηνοθεσία του Jaša Koceli και τη Marjuta Slamič στο ρόλο της Εκάβης, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον σλοβενικό τύπο και κοινό χαρίζοντας στην Marjuta Slamič το βραβείο Tantadruj, ως διάκριση για την ερμηνευτική της δεινότητα (θεατρική περίοδος 2017/2018).

Ακολουθεί η ισπανική παραγωγή Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Emilio del Valle, συμπαραγωγή των Maltravieso Teatro, La Almena Producciones και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα,, η οποία θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 8 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 10 Ιουλίου. Ο Ιππόλυτος, που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο 64ο Φεστιβάλ της Μέριδα και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές, επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, έχοντας ως βάση τον διασωθέντα Ιππόλυτο Στεφανηφόρο. 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά από 5 χρόνια παρουσιάζοντας την αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Tullio Solenghi για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 12 και 13 Ιουλίου. Ο διακεκριμένος και διάσημος ηθοποιός Tullio Solenghi σκηνοθετεί τη Λυσιστράτη, με τη βραβευμένη Elisabetta Pozzi στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα σύνολο έξοχων Ιταλών ηθοποιών και συντελεστών.

Η διεθνώς πολυβραβευμένη Izumi Ashizawa συμπράττει με το κυπριακό θεατρικό σχήμα Belacqua Theatre και σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, την κυπριακή παραγωγή της φετινής  διοργάνωσης, που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 20 Ιουλίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 22 Ιουλίου. Η διαπολιτισμική παραγωγή συνδυάζοντας τους κώδικες του Ιαπωνικού θεάτρου Νο και του αρχαίου ελληνικού δράματος, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας σκηνικής γλώσσας. 

Με την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 26 και 27 Ιουλίου. Σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και με την Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το 2016, να ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας, η Ιφιγένεια η εν Αυλίδι αποτελεί τη φετινή παραγωγή του ΚΘΒΕ με την οποία συμμετέχει επίσης στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Στόχος των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων, η ουσιαστική συνεισφορά στο διεθνές και τοπικό πολιτιστικό τοπίο και η προσέγγιση όλων των κατηγοριών κοινού. 

Επιπρόσθετα, επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας καθώς και για την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού, με τον υπερτιτλισμό των ελληνόφωνων παραγωγών στην αγγλική γλώσσα και των ξενόγλωσσων παραγωγών στην ελληνική και αγγλική.

Κάθε χρόνο το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» αναπτύσσεται, διευρύνεται, αγγίζει τα ευρύτερα στρώματα, συνεισφέρει στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες. Η αύξηση των εισιτηρίων τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και η διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label (2015-2016, 2017-2018 και 2019-2020), ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύουν την καθιέρωση του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια, αποδεικνύουν την επιτυχή πορεία και διεύρυνσή του και πεισμώνουν τους διοργανωτές για τη συνέχιση και εξέλιξή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας
ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Jaša Koceli
▪    Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪    Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά
με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Maltravieso Teatro, La Almena Producciones, 
Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ισπανία
ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Emilio del Valle
▪    Δευτέρα 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪    Τετάρτη 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά
με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος - Φεστιβάλ Συρακουσών, Ιταλία
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Tullio Solenghi
▪    Παρασκευή 12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪    Σάββατο 13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Belacqua Theatre, Κύπρος
ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Izumi Ashizawa
▪    Πέμπτη 18 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά
▪    Σάββατο 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪    Δευτέρα 22 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου 
με αγγλικούς υπέρτιτλους 

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
▪    Παρασκευή 26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪    Σάββατο 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
με αγγλικούς υπέρτιτλους 
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close