Wine Guide , Εστιατόρια

5 αρωματικά λευκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις

Ένα κρασί που τοευχάριστο στυλ του, κατακτά αμέσως τον καταναλωτή.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2019

Ο αρωματικός οίνος είναι φτιαγμένος από λευκές ποικιλίες σταφυλιών, που ανήκουν σε συγκεκριμένη αρωματική οικογένεια. Γενικό τους χαρακτηριστικό έιναι ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα τερπενίων, που είναι μια χημική ένωση υπεύθυνη για τα αρωματικά χαρακτηριστικά των λουλουδιών στο κρασί.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αρωματικών ποικιλιών με οικογενειάρχη -το πιο αρωματικό δηλαδή- το Mοσχάτο και ακολουθούν οι ποικιλίες Gewürztraminer, Riesling, Pinot Gris και οι λιγότερο γνωστές Grüner-Veltliner και Albariño. Το Sauvignon Blanc μπορεί να είναι εξαιρετικά αρωματικό, αλλά δεν χαρακτηρίζεται ως ‘αρωματικό κρασί’ επειδή δεν περιέχει τερπένια. Αν και τις αρωματικές ποικιλίες μπορεί να τις απολαύσει κάποιος ξηρές (χωρίς φυσική γλυκύτητα), πολλές από αυτές είναι ημίξηρες ή ημίγλυκες. Μερικοί παραγωγοί τις αφήνουν να ωριμάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά με τη βοήθεια μιας ‘χρήσιμης’ μούχλας της αμπέλου, που ονομάζεται botrytis, γνωστή και ως ‘ευγενής σήψη’. Τα αρωματικά λευκά κρασιά ποικίλουν ανάλογα με τη γεύση, την ένταση, τη γλυκύτητα και θα βρεις αρκετές από τις εξέχουσες αυτές ποικιλίες να παράγουν γλυκό κρασί. Για τον λόγο αυτό, οι αρωματικοί λευκοί οίνοι είναι ιδιαίτερα επιθυμητοί σε ευαίσθητους ουρανίσκους. Η εμπρόσθια ετικέτα συνήθως μας δίνει μια ένδειξη με τις λέξεις ξηρό/dry, ημίξηρο/medium dry και ημίγλυκο/medium sweet.

Τα γλυκά κρασιά χαρακτηρίζονται συχνά ως Late Harvest, Botrytised ή Noble, φυσικός λιαστός οίνος/natural sundried wine, Icewine, και τέλος ενδυναμωμένα/fortified ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους. Το ευχάριστο στυλ των συγκεκριμένων αρωματικών κρασιών κατακτά αμέσως τον καταναλωτή και η μεγαλύτερη απόλαυση για τους υπομονετικούς οινολάτρεις είναι να μυρίζονται το ποτήρι τους για αρκετή ώρα. Αν είσαι υπομονετικός, μπορείς να μυρίζεσαι και να πίνεις ένα ποτήρι κρασί, όπως το Gewürztraminer, για πάνω από μία ώρα. Αυτό φυσικά ισχύει και για τους connoisseur. Από τις προαναφερόμενες λευκές ποικιλίες που σχεδόν πάντα παρασκευάζονται σε ξηρό στυλ είναι οι Torrontés και Albariño. Όπως και τα περισσότερα λευκά κρασιά, τα αρωματικά λευκά κρασιά μπορούν να σερβιριστούν σε λευκό ποτήρι κρασιού. Οίνοι υψηλότερης ποιότητας μπορούν να σερβιριστούν ελαφρώς θερμότεροι και συνεπώς θα απελευθερώσουν περισσότερα αρώματα. Tα αρωματικά λευκά κρασιά είναι εξαιρετικά χρήσιμα ως ένα είδος γευστικού πολλαπλασιαστή, όταν ταιριάζουν με τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι γλυκές και βανιλάτες γεύσεις αυξάνονται, όταν συνδυάζονται με ένα κρασί όπως το Gewürztraminer. Τα αρωματικά λευκά κρασιά είναι υπέροχα, όταν συνδυάζονται με αρωματική νοτιοανατολική, ασιατική και ινδική κουζίνα. Μπορείς να τα συνδυάσεις επίσης με ελαφριά κρέατα, πουλερικά ή θαλασσινά.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ

2018 ΒIO Λήμνος, ΠΟΠ Λήμνος, Ελλάδα, €8.50
Όλοι γνωρίζουμε τα γλυκά αρωματικά κρασιά της Λήμνου, πολλοί όμως δεν έχουν δοκιμάσει το ξηρό Μοσχάτο που παράγει το νησί. Είναι κρασί για όλες τις ώρες, που μπορεί κανείς να απολαύσει είτε μόνο του είτε με οποιοδήποτε αρωματικό πιάτο της
μεσογειακής ή διεθνούς κουζίνας. Ένα ευχάριστο και δροσερό λευκό για τους λάτρεις των αρωματικών κρασιών. Διακρίνεται για τα χαρακτηριστικά λουλουδάτα αρώματά του, την όμορφη οξύτητά του και την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.
(Fedgop & Friends)

2018 Masi Passo Blanco, Torrontés-Pinot Grigio, Tupungato, Αργεντινή, €10.90
Έντονα αρωματικό και γευστικό κρασί από Torrontés, μια οικογένεια λευκών ποικιλιών που καλλιεργείται ευρέως στην Αργεντινή, σε μία από τις κορυφαίες του εκφράσεις. Χαρμάνι με Pinot Grigio, το χρώμα του είναι μέτριο λεμονί με απαλές χρυσές ανταύγειες. Στη μύτη είναι έντονο με κυρίαρχα τα αρώματα λουλουδιών, όπως γιασεμί και άνθη πορτοκαλιάς, τα οποία ακολουθούνται από ροδάκινο, βερίκοκο και μανταρίνι. Απολαυστικό στο στόμα με μέτρια οξύτητα, έντονες τις γεύσεις των φρούτων, ενώ αφήνει μία ευχάριστη πικάντικη επίγευση στο τελείωμα.
(Spectus)

2018 Κτήμα Τσέλεπος Μελισσόπετρα, ΠΓΕ Αρκαδία, Ελλάδα, €17.50
Ένα κομψό λευκό κρασί με πανέμορφα αρώματα τριαντάφυλλου και περγαμόντου, εξωτικό προφίλ και όμορφη οξύτητα. Όσοι αγαπούν τα αρωματικά κρασιά θα λατρέψουν τη Μελισσόπετρα. Το κρασί διαθέτει έντονο και σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει εξωτικά φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Η γεύση του είναι ισορροπημένη και πλούσια, με καθοριστικό της στοιχείο μια ευχάριστη, δροσιστική οξύτητα.
(Ghalanos Distributors)

2017 Μπουτάρης Οινοποιητική, Οροπέδιο, Μαντινεία ΠΟΠ, Ελλάδα, €15
Μετά το πολυαγαπημένο κλασικό Μοσχοφίλερο που έκανε γνωστή την περιοχή και την ποικιλία, έρχεται η κορυφαία έκφραση του οινοποιείου. Ένα κρασί από ορεινούς αμπελώνες σε υψόμετρο 650 μ. με φινετσάτο άρωμα και γεύση που καθηλώνει. Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονοπράσινο. Κομψά αρώματα εσπεριδοειδών και μήλου, που συμπληρώνονται από ανθικές νότες που θυμίζουν τριαντάφυλλο και λεμονανθούς. Στο στόμα είναι πολύ γευστικό και παιχνιδιάρικο με μέτριο σώμα, δροσερή οξύτητα, νύξεις ορυκτών και μία ιδέα γλύκας στο τελείωμα που το κάνει ιδιαίτερα απολαυστικό.
(Photiades Distributors)

2018 Joseph Cattin Riesling, Alsace, Γαλλία, €13.50
Η τυπική αρωματικότητα στη μύτη και η σούπερ οξύτητα στο στόμα μάς δίνουν ένα λευκό κρασί που συνδυάζεται εύκολα και όμορφα με πληθώρα γεύσεων, αν και έχει ξεκάθαρη έφεση στις πιο εξωτικές. Χρώμα ξανθοπράσινο καθαρό και διαυγές. Μεσαίας έντασης κι αιθέρια μύτη, η οποία αναδεικνύει αρώματα από μέντα, πράσινο τσάι, τριαντάφυλλο και λουκούμι, ενώ λίγο αργότερα διακρίνονται νότες από λευκόσαρκο ροδάκινο και κυδώνι. Ανάλογης έντασης στόμα που εξελίσσει τα αρώματα της μύτης. Γκρέιπφρουτ, ξύσμα λεμονιού και ανανάς είναι οι επιπλέον αναφορές στην παλέτα.
(French Depot)

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Μάιος 2019

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close