Γιατί η Ανδόρρα δεν θέλει να επιστρέψει στη Γιουροβίζιον

To κρατικό κανάλι της Ανδόρρας RTVA απέκλεισε την επιστροφή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2020 όπως διαβάζουμε από τη σελίδα του Ogae Greece. Τελευταία φορά, ο φορέας συμμετείχε στο διαγωνισμό της Μόσχας το 2009.

Ο OGAE Andorra αναφέρει ότι το RTVA έχει αποκλείσει την επιστροφή στον διαγωνισμό για το 2020. Ο εθνικός τηλεοπτικός οργανισμός της Ανδόρρας απαντώντας σε ερώτηση του σωματείου στο Twitter δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχουν σχέδια να επιστρέψουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

ους τελευταίους μήνες, υπήρξε αυξημένη φημολογία, ότι η Ανδόρα μπορούσε να επιστρέψει στο διαγωνισμό. Αυτό προέκυψε από τις αναφορές ότι ο τηλεοπτικός οργανισμός της Ανδόρρας θα είναι ανοικτός να συνεργαστεί με τον καταλανικό τηλεοπτικό οργανισμό TV3 σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι το RTVA είχε προσεγγιστεί από την EBU για να επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2015, με αφορμή τα 60 χρόνια του θεσμού. Ωστόσο, και τότε η απάντηση ήταν αρνητική. Το RTVA είχε αποσυρθεί από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision μετά τον διαγωνισμό του 2009 λόγω οικονομικών δυσκολιών στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Στο αποκορύφωμά του, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την EBU για να εξοικονομήσει κόστος.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το eurovision-spain.com, ο Γενικός Διευθυντής του RTVA εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση για επιστροφή έχει ως στόχο την υποστήριξη του έθνους ώστε να επιστρέψει. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: <<Η Eurovision είναι ένα θέμα εθνικό και παρόλο που η συμμετοχή της Ανδόρρας, είναι τελικά απόφασή μου, η υποψηφιότητα πρέπει να γεννηθεί από πολιτική βούληση και τους πολίτες>>.

Λίγα λόγια για την μικρή ιστορία της χώρας στο διαγωνισμό…
Η Ανδόρρα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision χωρίς να έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί στον γύρο του Μεγάλου Τελικού από τις Ημιτελικές φάσεις!

Ξεκίνησε να διαγωνίζεται το 2004 με πρώτη συμμετοχή της το pop κομμάτι «Jugarem a estimar-nos» που τραγούδησε η Marta Roure. Έκτοτε συμμετείχε άλλες πέντε φορές αφού το 2009 η Susanne Georgi ήταν η τελευταία εκπρόσωπος της στον διαγωνισμό με την συμμετοχή «La teva decisió (Get a Life)».

Σχεδόν όλες οι συμμετοχές της Ανδόρρας ήταν ερμηνευμένες στα Καταλανικά, την επίσημη γλώσσα της χώρας, με τρεις από αυτές να έχουν και χρήση Αγγλικών λέξεων στους στίχους τους.

Η υψηλότερη θέση που έχει φτάσει ποτέ η Ανδόρρα είναι η 12η στον Ημιτελικό της Eurovision 2007 χάρη στους Anonymous και το δυναμικό «Salvem el món» ενώ η χαμηλότερη είναι η 23η (και τελευταία) θέση στον Ημιτελικό του 2006, στην Αθήνα με το «Sense tu» της Jenny. Μια ξεχωριστή στιγμή στις συμμετοχές της Ανδόρρας στη Eurovision ήταν όταν το 2005 φωνητικά στη συμμετοχή «La mirada interior» έκανε η Ισπανίδα ερμηνεύτρια Anabel Conde η οποία δέκα χρόνια νωρίτερα είχε τερματίσει 2η στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την πατρίδα της.

Πηγή: OGAE Greece 

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31