Θέατρο , News

"Κάθε έργο είναι ένα καινούριο, προσωπικό στοίχημα"

Ο Κώστας Σιλβέστρος σκηνοθετεί τον "Μικρό Πρίγκιπα" σε μία παράσταση βασισμένη στην κυπριακή απόδοση του βιβλίου από τον ΙάκωβοΧατζηπιερή

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2019

‘Ο Μικρός Πρίγκηπας’ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο ως θεατρική παράσταση βασισμένη στην κυπριακή απόδοση του Ιάκωβου Χατζηπιερή. Ο Κώστας Σιλβέστρος, που έχει αναλάβει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της παράστασης.
 
Τι σημαίνει για σένα ο Μικρός Πρίγκιπας;
Στα μάτια του Μικρού Πρίγκιπα βλέπω κάθε ψήγμα της παιδικής μας αθωότητας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει ζωντανό. Ο Μικρός Πρίγκιπας με ανάγκασε να ξυπνήσω τη φαντασία μου και να ελευθερώσω το μυαλό μου. Με συγκλονίζει το γεγονός ότι αυτό το διαχρονικό αριστούργημα, με την τόσο καθαρή και αγνή σκέψη, γράφτηκε εν μέσω παγκοσμίου πολέμου. Η ουσία ολόκληρου του έργου κρύβεται πίσω από τα λόγια της αλεπούς: ‘Μόνον με την καρκιάν μπορείς να δεις. Την ουσίαν εν ιμπόρουν να την δουν τα μμάθκια’. 

Θεωρείς ότι ρισκάρεις με αυτό το έργο;
Κάθε έργο είναι ένα καινούριο, προσωπικό στοίχημα. Είναι αδύνατον να βάζεις ένα στοίχημα χωρίς να ρισκάρεις. Σαφέστατα και ρισκάρω κάθε φορά, σε κάθε νέο ξεκίνημα. Ρισκάρω, όμως, εν μέρει εκ του ασφαλούς, γιατί πιστεύω πολύ τόσο στη δυναμική και στη διαχρονικότητα του έργου όσο και στους συνεργάτες μου. Είναι μια ολόκληρη προσωπική διαδικασία κάθε φορά, μέχρι να καταλήξω στο έργο που θέλω να σκηνοθετήσω. 

Πώς θα είναι αυτή η παράσταση;
Μετά από 400 μεταφράσεις σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, έφτασε η στιγμή ο Μικρός Πρίγκιπας να ακουστεί και στη δική μας διάλεκτο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είμαι ο πρώτος σκηνοθέτης που αναλαμβάνει να έρθει αντιμέτωπος με τον Μικρό Πρίγκιπα στα κυπριακά. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ και ευχαριστώ τον Ιάκωβο Χατζηπιερή και τον Ανδρέα Νικολαΐδη που μου εμπιστεύτηκαν το έργο τους, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πάρα πολλή μελέτη και δουλειά. Είναι μια εξαιρετικά ζεστή απόδοση που πιστεύω ότι μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο κείμενο του Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί. Η παράσταση θα ήθελα να είναι όσο πιο απλή και αληθινή γίνεται. Φοβάμαι ότι αν πέσω στην παγίδα να θέλω να φανώ εξυπνότερος από τον Μικρό Πρίγκιπα, δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρω. Γι’ αυτό θα κάτσω στα αβγά μου και θα υπηρετήσω πιστά το κείμενο.

Γιατί επέλεξες τον Γιάννη Μίνω; 
Με τον Γιάννη δουλεύουμε μαζί από όταν ήμασταν στη σχολή. Έχουμε παίξει σε παιδικές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και ξέρω πολύ καλά τις δυνατότητές του. Παίζει μουσική, τραγουδάει, χορεύει. Υπάρχει κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα μας. Βασικά, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο ηθοποιό να σηκώσει στις πλάτες του ολόκληρη την αφήγηση του Μικρού Πρίγκιπα.

Info: Παρ 24, Σ 25 & Κ 26 Μαΐου | Στέγη Σύγχρονου Χορού, Λεμεσός. / Τετ 29, Πεμ 30 & Παρ 31 Μαΐου | ARTos Foundation, Λευκωσία, 19.30. Πληρ. 96363627.

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close