22 May 2019
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

"Η Κλωστή της Υπομονής" στις γειτονιές της Αθηένου

Ένα παραμύθι που αφηγείται μία πραγματική ιστορία βγαλμένη μέσα από τις γειτονιές της Αθηένου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2019

Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, στο πλαίσιο των δράσεών τους για προβολή και ενίσχυση του στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα) γνωστοποιούν την έκδοση ενός συναρπαστικού παιδικού παραμυθιού με τίτλο «Η Κλωστή της Υπομονής».  Το παραμύθι αφηγείται μία πραγματική ιστορία, αριστοτεχνικά κεντημένη με στοιχεία μυθοπλασίας, βγαλμένη μέσα από τις γειτονιές της Αθηένου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Συντελεστές του παραμυθιού είναι η ταλαντούχα συγγραφέας Σάντη Αντωνίου και την εικονογράφηση υπογράφει η πολυβραβευμένη Αθηενίτισσα εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου. Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος a bookworm publication. 

Το παραμύθι εκδίδεται με συγχρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Τι κοινό μπορεί να έχουν:
Μια ατέρμονη κλωστή,
μια βαλίτσα γεμάτη αθηενίτικα κεντήματα,
ένα τρένο, ένα κορίτσι
και 17 βήματα στις μύτες των ποδιών της;

Το παραμύθι πραγματεύεται την αγάπη για τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, που έχουν παραλάβει οι νεότερες γενιές, ειδικότερα σε σχέση με  την αθηενίτικη δαντέλα «βενίς». Παράλληλα, το παραμύθι εξυμνεί την αξία της υπομονής και της καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά, με προσήλωση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Πρώτη παρουσίαση: 
Η πρώτη παρουσίαση του παραμυθιού θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Την παρουσίαση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Αθηένου κύριος Κυριάκος Καρεκλάς και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Παύλος Παρασκευάς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κύριος Χαμπής Τσαγγάρης, χαράκτης, Δρ Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και Δρ Αναστασία Χατζηγιαννακού, ειδική παιδαγωγός, εγγονή Αναστασίας Σέα. Θα ακολουθήσει αφήγηση από τον ηθοποιό κύριο Παναγιώτη Μπουγιούρη.
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης είναι η κυρία Αναστασία Σέα, η αφήγηση ζωής της οποίας υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του βιβλίου και επί σειρά ετών διδάσκουσα την κεντητική τέχνη των δαντελών «βενίς» σε γυναίκες της Αθηένου και εκτός.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση: 
κα. Νόνη Παπουή-Παπασιάντη, Έφορος Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου
24524002 / 24811370 και στο www.athienoumuseum.org.cy
 

19.30.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close