News , Τέχνη

Αργυρός Λέοντας για τη Χάρις Επαμεινώνδα στη Μπιενάλε Βενετίας

Μία πολύ σημαντική διάκριση για όλη την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2019

Η Χάρις Επαμεινώνδα είναι η νικήτρια του Αργυρού Λέοντα που απονέμει κάθε διετία η Μπιενάλε Βενετίας, στον/στην πιο υποσχόμενο/η νέο/α καλλιτέχνη. Η Κύπρια εικαστικός τιμάται με την πολύ σημαντική, διεθνή διάκριση για τους «προσεκτικά δομημένους συνδυασμούς εικόνων, αντικειμένων, κειμένων, μορφών και χρωμάτων που προέρχονται από αναμνήσεις, ιστορίες και φαντασιακές διασυνδέσεις».

Η Χάρις Επαμεινώνδα συμμετέχει στην Κεντρική Έκθεση της 58ης Μπιενάλε Βενετίας μαζί με άλλους 82 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο θέμα της φετινής διοργάνωσης με τίτλο «May you live in interesting times / Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Η Επαμεινώνδα, που εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρουσιάζει στην έκθεση ένα 30λεπτο βίντεο με τίτλο Χίμαιρα [2019] από το οποίο περνούν εικόνες λαμπερών τοπίων, κοντινά πλάνα ζώων και μακρόσυρτα πλάνα πολύτιμων λίθων.


Η Χάρις Επαμεινώνδα πρότεινε στην 58η Μπιενάλε την εγκατάσταση μικτών μέσων με τίτλο «vol. XXVII» κι ένα ψηφιακό βίντεο με τίτλο «Chimera». 


Όλα τα βραβεία της φετινής Μπιενάλε ανακοινώθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή με πρόεδρο την Στέφανη Ρόζενταλ. Ο Χρυσός Λέοντας της 58ης Μπιενάλε Βενετίας απονεμήθηκε στην εθνική συμμετοχή της Λιθουανίας. Εύφημη μνεία έλαβε το περίπτερο του Βελγίου. Τον Χρυσό Λέοντα Καλύτερου Καλλιτέχνη έλαβε ο Αμερικανός Άρθουρ Τζάφα για το έργο του στην Κεντρική Έκθεση της Μπιενάλε.

Εύφημη μνεία έλαβαν δύο καλλιτέχνες: η Τερέζα Μάργκολες η οποία αφιέρωσε το βραβείο της στη μνήμη γυναικών και κοριτσιών που δολοφονήθηκαν στη χώρα της, το Μεξικό, και η Ότομπονγκ Νκάνγκα από τη Νιγηρία.

Χρυσός Λέοντας Συνολικής Προσφοράς απονεμήθηκε στον Αμερικανό Τζίμι Ντάραμ, τον 79χρονο γλύπτη που συμμετείχε στην Κεντρική Εκθεση της Μπιενάλε.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close