Εκδρομές να πας , Guide

10 πολύ καλοί λόγοι για να πάμε Αγρό το σαββατοκύριακο

Το Κεφαλοχώρι Πιτσιλιάς ετοιμάζεται για το πιο ευωδιαστό φεστιβάλ της χρονιάς και μας προσκαλεί να το επισκεφθούμε

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαΐου 2019

Ο Αγρός είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά. Έχει 800 κατοίκους και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά της Κύπρου και κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτει ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Μια επίσκεψη στο χωριό, αξίζει πολλά και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον στον Αγρό θα σε ανταμείψει απλόχερα!

Ωστόσο, σε λίγες ημέρες λοιπόν ο Αγρός θα φιλοξενήσει τη εντέκατη έκδοση του πολύ δημοφιλούς παραδοσιακού Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου, δίνοντάς σου ένα πολύ σημαντικό λόγο για να το επισκεφθείς. Εξάλλου, το χωριό φημίζεται για τις τριανταφυλλιές του και τα προϊόντα που φτιάχνει από τα ρόδα!

Στις 11-12 αλλά και στις 18-19 Μαΐου, ο Αγρός θα βάλει τα γιορτινά του για να μας υποδεχθεί. Προσωπικά πάντως, νομίζω υπάρχουν πολλοί και αρκετά καλοί λόγοι για να κάνεις μια βόλτα μέχρι το χωριό.

Ας δούμε δέκα από αυτούς παρακάτω:

1. Φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς ποικιλίας Ρόδης Δαμασκηνής. Η διάδοση των τριαντάφυλλων και συγκεκριμένα της Ρόδης Δαμασκηνής, με τα αρωματικά ροζ πέταλα, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Νέαρχου Κληρίδη. Εκτός αυτού, ο Νέαρχος Κληρίδης προχώρησε και στην απόκτηση αποστακτήρα, με τον οποίο οι κάτοικοι αξιοποιούσαν το όμορφο άρωμα των ρόδων, κατασκευάζοντας ροδόσταγμα.

2. Κατά δεύτερον γιατί η γιορτή περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται το μάζεμα των τριαντάφυλλων με το χέρι στους αγρούς, μέσα στα αρώματα, τα χαρούμενα χρώματα και τους ήχους της φύσης, η παραδοσιακή απόσταξη ροδοστάγματος, η παρακολούθηση της διαδικασίας παρασκευής ροδοστάγματος, ώστε ο επισκέπτης να μάθει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η χρήση προϊόντων από τριαντάφυλλα, αλλά και να λάβει μέρος σε ξεναγήσεις και σεμινάρια. Παραδοσιακή βραδιά με την Άντρη Καραντώνη και το Μιχάλη Χατζήμιχαήλ .

3. Γιατί θα απολαύσεις και τις λιχουδιές σου, μια και στο χώρο της γιορτής τοπικοί παραγωγοί θα προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ κυπριακές λιχουδιές φτιαγμένες με τοπικές συνταγές. Η καλλιέργεια της Ροδής της Δαμασκηνής και η παραγωγή προϊόντων από τριαντάφυλλα, όπως αρώματα, μπράντι και λικέρ από τριαντάφυλλο και τοπικές συνταγές για προϊόντα αρτοποιίας, αποτελούν επίσης το θέμα σεμιναρίων και ξεναγήσεων.

4. Γιατί στο χωριό θα απολαύσεις άριστης ποιότητας φρούτα, σουτζούκκο, αλλαντικά παραδοσιακού τύπου (λουκάνικα, λούντζες, χοιρομέρια), παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

5. Στο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι διοργανωτές θυμούνται τις παραδόσεις μας και παρουσιάζουν παραδοσιακά επαγγέλματα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

6. Μια επίσκεψη στο Εργοστάσιο Τριανταφύλλων Χριστάκης Τσολάκης, επιβάλλεται! Εκεί με τα περίφημα οργανικά τριαντάφυλλα της οικογένειας Τσολάκη παράγονται τα ακόλουθα εκλεκτά προϊόντα, γνωστά σε όλο τον κόσμο: Λικέρ τριαντάφυλλο, Rose Aperetif, Rose Wine, αιθέριο έλαιο, αρωματικά κεριά, ροδόσταγμα, τσάι, σαπούνι, ξίδι, μαρμελάδα και μια σειρά βιολογικών καλλυντικών.

7. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις Τα σπιτικά της Νίκης, που φτιάχνει ό,τι πιο κυπριακό και γευστικό, όπως γλυκά του κουταλιού, όπως τριαντάφυλλο, καρότο, περγαμόνοτ, καρπούζι, σύκο, μήλο κ.ά., μαρμελάδες, σουτζιούκκο, χαρουπόμελο, έψημα και παστόσυκα. Επιπρόσθετα παρασκευάζονται γλυκά και μαρμέλαδες χωρίς ζάχαρη για δίαιτα και διαβητικούς, όπως και άλλα πολλά παραδοσιακά είδη.

8. Ο Αγρός είναι φημισμένος και για τα αλλαντικά του! Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα αλλαντοπωλεία του Δασκάλου (25522505) και Καυκαλιά (25521426), για να αγοράσεις παραδοσιακά και κρασάτα αλλαντικά (ποσυρτή, λούντζα, λουκάνικα, παστουρμά, τσαμαρέλλα, χοιρομέρι, ζαλατίνα κ.ά.) τα οποία βέβαια φτιάχνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

9. Εάν αγαπάς τη φύση τότε δεν μπορείς να μην περάσεις μια βόλτα από τα μοναδικά μονοπάτια της περιοχής:
- Μονοπάτι Αγρός - Μαδαρή
Εκτιμώμενη διάρκεια 3 ώρες, διανύοντας απόσταση 3 χιλιομέτρων
- Μονοπάτι Λαγουδερά - Αγρός
Εκτιμώμενη διάρκεια 2μιση ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων
- Μονοπάτι Αγρός - Κάτω Μύλος
Εκτιμώμενη διάρκεια 2 ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων

10. Eάν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου σου μαζί με ένα μικρό σνακ, δεν έχεις παρά να καθίσεις «Στο Λινάρι» (25522251). Το βράδυ σερβίρει μεζές και παραδοσιακό κρασάκι. "Το Πέζεμα" (99551381), είναι μια κυπριακή ταβέρνα με νόστιμους μεζέδες. Υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως είναι το κέντρο "Πάνθεον" (25521889), "ο Κάουρας" (99793801), και το εστιατόριο "Η Κοιλάδα" (25521303) που σερβίρει νόστιμο οφτόν κλέφτικο και σούβλα. Αν πάλι θέλεις να απολαύσεις νόστιμο κυπριακό πρωινό με ντόπια προϊόντα και αγνά υλικά δεν έχεις παρά να κάνεις κράτηση στο αγαπημένο "Μπακάλικο του Χαψή" όπου θα βρεις και νόστιμα πιάτα για μεσημεριανό. 

11. Το φημισμένο ξενοδοχείο Ρόδον επέσρεψε ανανεωμένο και είναι μία πολύ καλή επιλογή για διαμονή στο χωριο. Ωστόσο, υππάρχουν πολλές άλλες επιλογές για διαμονή στο χωριο. Ψάξε το ξενοδοχείο "Βλάχος" (25521330) που δεκαετίες τώρα φιλοξενεί επισκέπτες από παντού, προσφέροντας παραδοσιακή φιλοξενία. Ακόμα το Agros Cottage House (96795455) και το Agros Panoramic Villa (99 620467) είναι τρεις εξαιρετικές επιλογές που έχεις για διαμονή στο χωριό. Όπως και τα Διαμερίσματα Τσολάκκη. Το -σχετικά καινούργιο- AgroSpito Traditional Guest House (99470622) είναι επίσης μία καλή επιλογή για διαμονή στο χωριό.

Δες αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close