Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη τιμά τη Διεθνή Μέρα Μουσείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα

Ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαΐου 2019

Ο Μάιος αποτελεί ένα ιδιαίτερο μήνα για τα Μουσεία παγκοσμίως αφού στις 18 Μαΐου γιορτάζουμε τη Διεθνή Μέρα Μουσείων. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη τιμά τη Διεθνή Μέρα Μουσείων με ένα πλούσιο και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους. Έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018. Στο πρόγραμμα του Μαΐου συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους, ειδικές ξεναγήσεις και διαλέξεις αφιερωμένες στην προσωρινή έκθεση «Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου – Γυναικεία Γυμνά” αλλά  και προγράμματα τα οποία θα πλαισιώσουν αυτό το μήνα με νότες τέχνης και πολιτισμού.  

Προσωρινές εκθέσεις

Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση με τίτλο «Πενταδάχτυλος - Contemporaries», ενώ από τις 16 Μαΐου η έκθεση  Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου – Γυναικεία Γυμνά, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό. Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες.

29.03-16.09 2019
Πενταδάκτυλος Contemporaries

Δύο παράλληλες εκθέσεις –η πρώτη με έργα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και η δεύτερη ιστορική– θα επικεντρωθούν στο θέμα της οροσειράς του Πενταδάκτυλου, την οροσειρά που δεσπόζει με την παρουσία της στη πόλη της Λευκωσίας. Η έκθεση Πενταδάκτυλος –Contemporaries θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονης τέχνης, με στόχο να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτήν την εμβληματική οροσειρά οι σύγχρονοι καλλιτέχνες. Κάθε έργο θέλει να προκαλέσει –καλλιτέχνη και θεατή– ενθαρρύνοντάς τον να διαδράσει και να αναρωτηθεί τι αντιπροσωπεύει για αυτόν το επιβλητικό αυτό βουνό όχι μόνο ως εικόνα αλλά και ως «μνημείο» που περιβάλλει τη Λευκωσία και «συγκρούεται» με την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή με το ομώνυμο θέμα από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Την ιδέα και την επιμέλεια και των δύο εκθέσεων είχε ο καθηγητής και εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης. Τον συντονισμό για τη Λεβέντειο Πινακοθήκη έχουν αναλάβει η διευθύντρια Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η υποδιευθύντρια Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου. Τον συντονισμό για το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο έχει αναλάβει η διευθύντρια Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή.

16.05-02.09 2018
Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου – Γυναικεία Γυμνά

Μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο καλλιτέχνη της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών Γεώργιο Πολ. Γεωργίου, τον καλλιτέχνη που συνέδεσε το έργο του με τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου του. Σε αντίθεση με τον μεγάλο όγκο των έργων του Γεωργίου –έργων που συνοψίζουν συλλογικά, εγγενή χαρακτηριστικά του κυπριακού φυσικού και ανθρώπινου στοιχείου–, τα ελάχιστα γυναικεία γυμνά που μας άφησε τοποθετούνται στη σφαίρα της προσωπικής ζωής του καλλιτέχνη και εκφράζουν, με κάποιες εξαιρέσεις, πιο προσωπικές του στιγμές και συγκινήσεις.
Ένας μεγάλος αριθμός από τα γυμνά του Γεωργίου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό. Ο τρόπος με τον οποίο ο χρωστήρας του ζωγράφου προσεγγίζει το θέμα «γυναίκα» αλλάζει τα δεδομένα στην πρώτη γενιά των Κυπρίων ζωγράφων.
Αίθουσα Claude Monet, Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης
Επιμελήτριες έκθεσης: Ελένη Σ. Νικήτα, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ

Η διάλεξη της Τετάρτης
08. 05. 2019

Το Μουσείο Αλλιώς: Το Μουσείο Μπενάκη στον 21ο αιώνα
19:30
Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Λεβέντης
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος των μουσείων έχει διευρυνθεί: μουσεία δίχως συλλογές και μουσεία με ανοικτές αποθήκες, μουσεία εμπειριών, μουσεία διαδικτυακά δίχως επισκέπτες ή και μουσεία με εκατομμύρια επισκέπτες σε συνεχή ροή. Χάρη σε αυτήν την ταχύτατη εξέλιξη λησμονούμε πόσο τα πρωτότυπα αυτά υβρίδια έχουν απομακρυνθεί από τους σεβάσμιους, απρόσιτους και αφιλόξενους ναούς της τέχνης των μέσων του 20ού αιώνα, με τις κιονωτές προσόψεις, τις αετωματικές επιστέψεις και τις άδειες αίθουσες. Στο σταυροδρόμι των δρόμων «της αρετής» και «της κακίας» και αντιμέτωπο με επιλογές που δεν υπήρχαν καν πριν από 20 χρόνια, κάθε μουσείο σήμερα επιζητά να συνδεθεί με την μάθηση και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, μεταλλάσσοντας τον γενετικό του κώδικα. Η διάλεξη αυτή θα εστιάσει σε επιλεγμένα παραδείγματα αυτής της μετάλλαξης προερχόμενα από την μακρά και ρηξικέλευθη πορεία του Μουσείου Μπενάκη, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις προκλήσεις και ευκαιρίες των τελευταίων ετών.

Ομιλητής: Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής, Μουσείο Μπενάκη 

Ειδικές ξεναγήσεις: Πενταδάκτυλος – Contemporaries
08, 11, 15, 18 /05 
Από το Δρ. Σάββα Χριστοδουλίδη, Επιμελητή της προσωρινής έκθεσης Πενταδάκτυλος Contemporaries της Λεβεντείου Πινακοθήκης
και Εικαστικό, Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick

Τετάρτη 8, 15 & 22 Μαίου 18:30

Σάββατο 11 Μαίου 11:00

Σάββατο 18 Μαίου 17:00

Συμμετοχή: Δωρεάν

Περιορισμένος αριθμός θέσων. Για κρατήσεις: 22668838 / info@leventisgallery.org

ΟΥΝΕΣΚΟ και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
14/05 
18:30
Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Λεβέντης
Η Κυπριακή εθνική επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ οργανώνει 2 ομιλίες με τίτλο «Μουσεία και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Το μέλλον της παράδοσης» και «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου: ο Εθνικός Κατάλογος και οι νέες εγγραφές. 
Ομιλήτριες: Ιωάννα Παπαντωνίου και Δρ. Άγγελ Νικολάου Κονναρή

Ο κόσμος της Κύπρου – εκπαιδευτικό πρόγραμμα
15/05 
10:00 – 11:15 και 11:30- 12:30
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού Προγράμματος Μουσειακής Αγωγής, «ο Κόσμος της Κύπρου», στα παιδιά της Γ’ Τάξης του Δημοτικού σχολείου αγίων Ομολογητών και στους γονείς τους.

Αναμνήσεις για τον Γεώργιο Πολυβίου Γεωργίου
16-05-2019 
19:30
Εκδήλωση στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης «Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου - Τα Γυναικεία Γυμνά».

Μια βραδιά κατά την οποία φίλοι και άτομα που γνώρισαν και έζησαν τον μεγάλο καλλιτέχνη μιλούν για τη φιλία και το έργο του. Κωνσταντής Καντούνας, Γιάγκος Κλεόπα, Ρίμα Ουτραμ, Ελένη Νικήτα.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο info@leventisgallery.org ή στο τηλέφωνο 22668838 Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00 και 13:30-16:00

Μια Νύχτα στο Μουσείο:
17/05 17:30-18/05 11:00
Τα Μουσεία ως Κόμβοι Πολιτισμού: Το Μέλλον της Παράδοσης

 To Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης διοργανώνει μια διανυκτέρευση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 χρόνών!

Για 5η συνεχόμενη χρονιά και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα παιδιά θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν ένα ολόκληρο βράδυ στην Πινακοθήκη και να δουν μια διαφορετική πλευρά του κόσμου των μουσείων, με όμορφες και συναρπαστικές εκπλήξεις.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία στη Λεβέντειο Πινακοθήκη!
Άφιξη: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, 17:30

Αναχώρηση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 10:00

Ηλικίες: 9-12 χρονών

Κόστος: 75 ευρώ

 Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 22668838, εσωτ. 109 ή 105 (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-13:00 & 14:00-16:30), ή με email στο education@leventisgallery.org.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Παρουσίαση της Λεωνής, της καινούριας μασκότ της Λεβεντείου Πινακοθήκης!
11:00
Ανακοίνωση του νικητή του διαγωνισμού «Ζωγραφίζω την αδερφή του Λέο!» Μια επιλογή από τα έργα θα εκτεθούν με έναν πρωτότυπο τρόπο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη επίσης στις 18 Μαΐου 2019.

Μουσική Βραδιά των Μουσείων
19:00 – 22:00
Με νοσταλγική διάθεση και έντονο το παριζιάνικο στιλ, ένα ξεχωριστό ντουέτο πίανο - φωνής των Avant Tout μας ταξιδεύουν μουσικά με ρετρό μελωδίες στα γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά, με στοιχεία jazz και swing. Τη Βανέσσα Μεγαλέμου (φωνή) πλαισιώνει ο Αντρέας Μιχαλόπουλος (πιάνο).
Στο Café-Εστιατόριο Πινακοθήκη θα προσφέρεται επίσης ειδικό μενού. 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: τ. 22668820

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close