Πάμε Ταξίδι , Guide

Οι 10 πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης για όμορφες διακοπές

Η έρευνα σε 25 μεγάλες πόλεις κατέγραψε το κόστος σε 12 βασικά έξοδα που κάνουν οι επισκέπτες τους

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2019

Στις πόλεις που ακολουθούν δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά. Σε αυτό το ταξίδι θα χορτάσετε εικόνες και εμπειρίες χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η έρευνα σε 25 μεγάλες πόλεις κατέγραψε το κόστος σε 12 βασικά έξοδα που κάνουν οι επισκέπτες τους (2 διανυκτερεύσεις, δείπνο, αξιοθέατα, μετακινήσεις εντός πόλης) και κατέληξε στις 10 πιο value for money. Ανακαλύψτε τις!



Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Η πόλη όπου τα τσιγγάνικα βιολιά συνυπάρχουν με τις συνθέσεις για πιάνο του Φραντς Λιστ θα μπορούσε να είναι η Νέα Υόρκη της κεντρικής Ευρώπης αφού συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ που ξεκινούν από την απαστράπτουσα εποχής της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας και φτάνουν μέχρι τα design ξενοδοχεία και τα υπερμοντέρνα εμπορικά κέντρα της νέας χιλιετίας. Η Βουδαπέστη κέρδισε την πρώτη θέση ως η πιο οικονομική πόλη της Ευρώπης για δεύτερη συνεχή χρονιά, με κόστος περίπου €140 για ένα διήμερο.



Βίλνιους, Λιθουανία
Συνδυάζοντας ιστορική γοητεία, μποέμ ρυθμούς, φιλικό και νεανικό attitude, η μικρότερη από τις πρωτεύουσες της Βαλτικής διαθέτει ζωντάνια που θα ζήλευαν πολλές μεγαλουπόλεις. Μια εκρηκτική συγκέντρωση ενέργειας και δημιουργικότητας κρύβεται ανάμεσα στα γοτθικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου και τα φουτουριστικά κτίρια της νέας πόλης. Το Βίλνιους βρίσκεται στη δεύτερη θέση της έρευνας με κόστος διημέρου στα €144. 



Βαρσοβία, Πολωνία
Αναγεννημένη από τις στάχτες της, η Βαρσοβία μάς καλεί να ανακαλύψουμε το μοντέρνο, νεανικό της πρόσωπο και μια γοητεία που κρύβεται μέσα σε αντιφατικές εικόνες. Από τη μία, σύγχρονο design, gourmet γεύσεις και art-house cinemas, και από την άλλη, κτίρια με ρομαντικές ζωγραφιές στις προσόψεις τους και άρωμα παλιάς εποχής, μπαρόκ ναοί, θερινά καταφύγια βασιλιάδων και παλιομοδίτικες άμαξες με άλογα. Η πολωνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με κόστος €159 για ένα διήμερο.



Πράγα, Τσεχία
Στην Πόλη των Χιλίων Οβελίσκων όπως είναι γνωστή΄, η γοητευτική αντίθεση του παρόντος με το παρελθόν είναι παρούσα σε κάθε μας βήμα., Τα μεσαιωνικά και γοτθικά οικοδομήματα συνυπάρχουν με τα μοντέρνα ξενοδοχεία, γκουρμέ εστιατόρια και trend μπαρ ενώ είναι διάχυτη η μυστηριώδης ατμόσφαιρα που μοιάζει να στοιχειώνει του ήρωες του Κάφκα και του Τσέχου σκηνοθέτη Γιαν Σβανκμάγιερ. Κι όλα αυτά με φόντο το επιβλητικό κάστρο του αντανακλάται στο ποτάμι. Η τσέχικη πρωτεύουσα είναι η τέταρτη πιο οικονομική πόλη της Ευρώπης με κόστος διημέρου στα €164. 



Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η μεταμόρφωση αυτής της αινιγματικής πόλης δεν σταματά ποτέ: design ξενοδοχεία, εναλλακτικοί δρόμοι, nightclubs-πρώην αποθήκες, υπερμοντέρνα κτίρια και ολοκαίνουργια μουσεία δίνουν νέα πνοή στις γειτονιές του παλιού κόσμου των Μαυριτανών και των μεγάλων θαλασσοπόρων. Μυστηριώδης και σαγηνευτική, η Λισαβόνα ξεκουράζει το κορμί της πάνω σε επτά λόφους, στολίζει τις προσόψεις των κτιρίων της με περίτεχνα γαλαζωπά πλακίδια azulejos και σκαρφαλώνει σε συνοικίες-όνειρο με παλιομοδίτικα ξύλινα τραμ που αγκομαχούν στις ανηφοριές. Βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστα με κόστος €166 για ένα διήμερο.\



Ρίγα, Λετονία
Μια παλιά πόλη-μνημείο της UNESCO, αριστοκρατικές γειτονιές που φιλοξενούν μια από τις πλουσιότερες συλλογές art nouveau κτιρίων στον κόσμο, φαρδιές λεωφόροι, ατμοσφαιρικά cafes που σερβίρουν τοπικό λικέρ Black Balsam και πηχτή bitter σοκολάτα, ευρηματικοί σεφ που χρησιμοποιούν νέες fusion πρώτες ύλες, νύχτες γεμάτες χαβιάρι Βαλτικής και βότκα. Η πρωτεύουσα της Λετονίας βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας με κόστος διημέρου στα €179.



Ταλίν, Εσθονία
Η ξανθιά καλλονή της Βαλτικής είναι ερωτευμένη με την τεχνολογία, τη μόδα και το υψηλών αξιώσεων ξενύχτι, αλλά διαθέτει κι ένα παραμυθένιο μεσαιωνικό κομμάτι τόσο καλοδιατηρημένο που μας κάνει να φανταζόμαστε αλχημιστές να ξεκλειδώνουν τις πόρτες των εργαστηρίων τους και ιππότες να καλπάζουν στα πλακόστρωτα. Στους δρόμους της νέας πόλης, ντόπιοι πάνω στα ποδήλατά τους, Σουηδοί και Βρετανοί, που έχουν έρθει για nightlife, Ρώσοι και Ιάπωνες, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής, κινούνται βιαστικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εσθονική πρωτεύουσα βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξη με κόστος €180 για ένα διήμερο.



Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Είναι λες και όλη η Ευρώπη έχει στριμωχτεί εντός των στιβαρών τειχών αυτής της πόλης: αναγεννησιακά παλάτια, μπαρόκ καθεδρικοί του 16ου αιώνα, μεσαιωνικά οχυρά και κτίρια αυστροουγγρικής αρχιτεκτονικής. Πέρα όμως από το “σοβαρό του πρόσωπο, το Ντουμπρόβνικ προσφέρει ένα ιδεώδες σκηνικό για καλοκαιρινή dolce vita: πολυτελή γιοτ αποβιβάζουν στις ιδιωτικές προβλήτες των πεντάστερων ξενοδοχείων ζευγάρια Γάλλων και Αμερικανών που κάνουν island hopping στις Δαλματικές ακτές. Κατέκτησε την όγδοη θέση στη λίστα με κόστος διημέρου στα €195. 



Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η πόλη που κουβαλά στους μιναρέδες, τα χαμάμ και τα σοκάκια της τρείς χιλιετίες κι όμως αρνείται να φανεί παλιά, ξεπερασμένη. Αλλάζει διαρκώς, πειραματίζεται, εγκαινιάζει νέα στέκια, υιοθετεί το lifestyle ενός Μανχάταν πάνω στο Βόσπορο. Το μαγικό μ’ αυτή είναι πως όσο εξελίσσεται, τόσο περισσότερη σιγουριά νιώθει για τον εαυτό της στις παλιές γειτονιές και στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, στα παζάρια και στα απογεύματα που μυρίζουν καμμένη ζάχαρη στις όχθες του Βοσπόρου. Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστα με κόστος €210 για ένα διήμερο. 


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στην πρωτεύουσα της Ευρώπης οι κουστουμαρισμένοι Eurocrats συνυπάρχουν με τον Τεντέν και τα Στρουμφάκια και τα γυάλινα μεγαθήρια ορθώνονται δίπλα σε γοτθικούς ναούς και στα αρ νουβό κτίρια του Victor Horta. Βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίστα με κόστος διημέρου στα €245. 

Πηγή: ArtTravel

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close