Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Δέκα εκκλησίες για να ζήσεις την απόλυτη κατάνυξη στη Λευκωσία

Μυσταγωγικό Πάσχα στα δρομάκια και τις εκκλησίες της Παλιάς Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2019

Αν είσαι από εκείνους που δεν έχουν βιώσει κάποιο Πάσχα στα γραφικά στενά της Παλιάς Λευκωσίας και δυσκολεύεται να πιστέψει πόσες ξεχωριστές εμπειρίες κρύβουν τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη τότε φέτος πρέπει να το ζήσεις.

Βίωσε τις μέρες του Πάσχα μέσα στα γραφικά, απομονωμένα ξωκλήσια και τις εντυπωσιακές περιφορές, στα εκκλησάκια με αύρα χωριού στην καρδιά της πόλης που φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον μωσαϊκό, το οποίο μας υπενθυμίζει τη μυσταγωγική πλευρά της Λευκωσίας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ξεχωρίζει σαφώς ο σεμνός κι απέριττος επιτάφιος του μικρού ναού σχεδόν κρυμμένου του Αγίου Ελευθερίου στην οδό Ονασαγόρου. Ο συγκεκριμένος ναός συμπλήρωσε το 2006 τα 200 χρόνια ζωής τους και αποτελεί ένα ιδιαίτερο και μυσταγωγικό χώρο της πρωτεύουσας. 



Το βράδυ, βέβαια, οι επιλογές στο κέντρο της πόλης είναι πολλές. Οι πιο αβανταδόρικες κι εντυπωσιακές περιφορές γίνονται από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου αλλά και στην εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Ξεχωρίζει επίσης η ατμόσφαιρα στα πανέμορφα εκκλησάκια πλησίον της Αρχιεπισκοπής του Αγίου Αντωνίου, πίσω του η Παναγία η Χρυσαλινιώτισσα και ο εμβληματικό Άγιος Κασιανός στην Πράσινη Γραμμη. 

Περπατώντας στα στενά δρομάκια της πόλης θα συναντήσεις και τον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη ή εκκλησία του Πας-Μαχαλλά όπως ονομάζεται και πολύ κοντά θα συναντήσεις την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Σάββα. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης και ο επιτάφιος της Μεγάλης Παρασκευής ξεχωρίζουν. 

Το Μεγάλο Σάββατο βίωσε την πρώτη Ανάσταση το πρωί στον ιερό ναό της Παναγίας της Καστελιώτισσας αλλά και στην Παναγία της Φανερωμένης. Τέλος, η πιο λευκωσιάτικη Ανάσταση γίνεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close