Wine Guide , Εστιατόρια

Το νέο, εντυπωσιακό οινοποιείο της Κύπρου και τα κρασιά του

Το οινοποιείο Οίνου Γη στο Όμοδος συνδυάζει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με πρακτικές κατάλληλες για ποιοτική οινοποίηση

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2019

Ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο άνοιξε πρόσφατα στο Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού όπου η ιστορίας της οινοποιίας πάει πολύ πίσω. Το υπερσύγχρονο οινοποιείο του Ομόδους βρίσκεται στο Κτήμα Βασιλειάδη και ονομάζεται Οίνου Γη. 
Το οινοποιείο Οίνου Γη συνδυάζει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με πρακτικές κατάλληλες για ποιοτική οινοποίηση. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας που κατέχει, μυούν τους επισκέπτες του σ’ ένα μοναδικό ταξίδι στη μακρά ελλ-οινική παράδοση της γης του Ομόδους. 

Οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης, γευσιγνωσίας είναι έτοιμοι να προσφέρουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία, αφού κάθε πιστός φίλος της οινικής κουλτούρας αξίζει να γευτεί τις γεύσεις της ομοδίτικης υπαίθρου. 
Στον αμπελώνα του Κτήματος που αξιοποιεί το ιδιαίτερο και ξεχωριστό «terroir» του Ομόδους, ευδοκιμούν κυπριακές και διεθνείς ποικιλίες.

Οι τοπικές λευκές ποικιλίες Ξυνιστερί, Μαλάγα και Μωροκανέλλα αλλά και οι παραδοσιακές ερυθρές Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Λευκάδα και Μαύρο αναδεικνύουν την πραγματική ταυτότητα τους. Πλάι τους οι λευκές διεθνείς ποικιλίες Ασύρτικο, Sauvignon blanc, Chardonnay και Semillon όπως και οι διεθνείς ερυθρές Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Grenache βρίσκουν νέους τρόπους να εκφράσουν το δυναμικό τους.


Οι ετικέτες του Οινοποιείου Οίνου Γη 
Το Οινοποιείο παράγει σήμερα 13 ετικέτες κρασιών, μία ζιβανία και ροδόσταγμα. Από τις 13 ετικέτες η μία είναι η Κουμανδαρία 2013, το γλυκό κρασί της Κύπρου. Η γκάμα των κρασιών περιλαμβάνει έξι λευκά, τρία ροζέ και τρία κόκκινα κρασιά. 

ΤΑ ΛΕΥΚΑ

Θαλερό Medium-Sweet 2017
Ένα χαρμάνι από Ξυνιστέρι και Μαλάγα. Έχει καθαρό χρυσοκίτρινο χρώμα και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο και εξωτικών φρούτων, όπως ανανά, ενώ το γεμάτο του σώμα αφήνει στο στόμα μακρά επίγευση που παραπέμπει σε νότες κηρύθρας και ξηρού σύκου. Συνδυάζεται αρμονικά με πικάντικα φαγητά ή ακόμη και με πιάτα τυριών αλλά στέκεται επάξια και μόνο του ως επιδόρπιος οίνος. Σερβίρεται δροσερό σε θερμοκρασία 10˚C.

Πλαγιά White Dry 2018
Ένα μυστικό χαρμάνι που έχει ως βάση τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Μαλάγα και Ασύρτικο. Έχει λαμπερό και καθαρό χρυσοκίτρινο χρώμα με ελαφρώς πράσινες αποχρώσεις. Παρουσιάζει περίπλοκο και έντονο μπουκέτο που χαρακτηρίζεται από αρώματα και γεύσεις λευκών λουλουδιών, ξύσμα λεμονιού και  γλυκιά ευωδιά εξωτικών φρούτων. Έχει ευχάριστη ισορροπημένη γεύση με βελούδινη υφή ενώ η επίγευσή του παραμένει μακρά και δίνει γλυκιά αίσθηση ακόμη κι όταν το κρασί ξεφύγει του ουρανίσκου. Συνοδεύει αρμονικά θαλασσινούς μεζέδες και πιάτα με αρωματικά βότανα, αλλά στέκεται επάξια και μόνο του χωρίς κανένα δισταγμό. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10 ºC εντός δύο χρόνων.

Πέντε Λιθάρια 2018
Από το επίλεκτο αμπελοτόπι της περιοχής, στο οποίο φυτεύτηκε η ποικιλία Ξυνιστέρι, συλλέχθηκαν κατόπιν προσεκτικής διαλογής οι καρποί της ποικιλίας, με σκοπό να αναδειχθούν στο έπακρο τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Ακολουθώντας ωυχτερινή κρυοεκχύλιση, άγρια και ελεγχόμενη ζύμωση και με τη μέθοδο battonage δόθηκε στον λευκό αυτό οίνο ο πολύπλοκος χαρακτήρας του και οι γεμάτες σε σώμα γεύσεις του. Ένα κρασί με φωτεινό, ελαφρώς χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες όπου αναδύει κομψά αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, με απαλές νότες λευκών λουλουδιών. Διατηρεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο δυναμικό του σώμα και τη βελούδινη υφή του. Έχει μακριά και εκφραστική επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με θαλασσινούς μεζέδες και κυπριακό χαλούμι αλλά στέκεται και επάξια μόνο του χωρίς κανένα δισταγμό. Προτείνεται να σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10 ºC εντός δύο χρόνων.

Xinisteri 2017
Ένα κρασί με φωτεινό, ανοιχτό χρυσοκίτρινο χρώμα, πράσινες ανταύγειες όπου αναδύει κομψά αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών με νότες λευκών λουλουδιών. Στο στόμα η ισορροπία του έρχεται από το δυναμικό του σώμα που δένει άψογα με την οξύτητα και τη βελούδινη υφή του. Έχει μακριά και εκφραστική επίγευση. Η γηγενής αυτή ποικιλία διατηρεί την αυθεντική κυπριακή ταυτότητά της με το Xinisteri 2017. Συνδυάζεται αρμονικά με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά στέκεται και επάξια μόνο του χωρίς κανένα δισταγμό. Προτείνεται να σερβίρεται σε θερμοκρασίες 8-10 ºC εντός δύο χρόνων.

White Dry 2017
Το White Dry 2017 είναι ένα μυστικό χαρμάνι που στηρίζεται στη μία από τις δύο κύριες γηγενείς ποικιλίες της κυπριακής γης, το ξυνιστέρι. Έχει καθαρό χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη παρουσιάζει ένα πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων που συμπεριλαμβάνει νότες από λευκά λουλούδια, φλούδες λεμονιού και γλυκά αρώματα εξωτικών φρούτων. Στο στόμα παρουσιάζει ισορροπία με μακρά επίγευση. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκα θαλασσινά ή ψάρια, αλλά στέκεται επάξια και μόνο του χωρίς κανένα δισταγμό. Προτείνεται να σερβίρεται σε θερμοκρασίες 8-10 ºC εντός δύο χρόνων.

ΤΑ ΡΟΖΕ

Πλαγιά Rose Dry 2018

ομψό και λαμπερό, το “Playia Rose 2018” δημιουργήθηκε από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, συνδυάζοντας στο ποτήρι όλα τα χαρακτηριστικά της κυπριακής γης, προϊόν της ιδανικής ωρίμανσης των ποικιλιών στο ιδιαίτερο terroir των Ομοδίτικων πλαγιών. Το ιδιαίτερο αυτό χαρμάνι, ζυμωμένο υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες και διαρκή φροντίδα, έχει φίνο ανοιχτό  ερυθρωπό χρώμα και στη μύτη αναδύει ντελικάτα αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα κυρίως ροδάκινο, με νότες από λευκά λουλούδια και ζαχαρωτά. Στο στόμα παρουσιάζει ισορροπία η οποία προέρχεται από τις απαλές τανίνες του σε συνδυασμό με τη στρογγυλή του γεύση. Συνδυάζεται αρμονικά με πολύχρωμες σαλάτες με κυπριακή αναρή και πιάτα με θαλασσινά, αλλά στέκεται επάξια και μόνο του χωρίς κανέναν δισταγμό. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10 ºC εντός δύο χρόνων.

Ροδάμπελο 2018
Αποτέλεσμα της ανάμειξης της διεθνούς ποικιλίας Shiraz και της γηγενούς ποικιλίας Μαραθεύτικο, το κομψό και αρωματικό Ροδάμπελο δημιουργήθηκε με μεράκι και πάθος, από τα ιδιόκτητα αμπέλια του «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη». Το Ροδάμπελο 2018 αντλεί έντονα τον χαρακτήρα του από το μεγάλο υψόμετρο και τα χαρακτηριστικά του μοναδικού terroir του χωριού του Ομόδους. Το ξεχωριστό φωτεινό ροζέ χρώμα δανείζει στο δυναμικό αυτό κρασί το όνομά του. Το Ροδάμπελο 2018 έχει πλούσια αρωματική έκφραση με άρωμα φράουλας, κερασιού και ροδοπέταλων. Η αρχική επαφή με το στόμα διεγείρει τον ουρανίσκο, αποκαλύπτοντας μια πολυπλοκότητα και μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των τανινών και της οξύτητάς του. Συνδυάζεται αρμονικά με εποχιακές σαλάτες και πλούσια μεσογειακή κουζίνα, αλλά στέκεται και επάξια μόνο του χωρίς κανένα δισταγμό. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 9 ºC εντός δύο χρόνων.

Rosé 2017
Σταφύλια της διεθνούς ποικιλίας Shiraz μετά από 24ωρη κρυοεκχύλιση και με τη μέθοδο saigneé δημιούργησαν το “Rosé 2017” μετά από τη ζύμωσή τους σε θερμοκρασίες 15-18ºC. Το χρώμα του είναι φωτεινό ροζ όπως αυτό του τριαντάφυλλου. Έχει πλούσια αρωματική έκφραση που θυμίζει κόκκινα φρούτα του δάσους και λεπτές νότες ανθέων. Ισορροπεί τις τανίνες με την οξύτητά του και προσφέρει μακρά επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με λιπαρά ψάρια και πουλερικά με λευκή σάλτσα, αλλά στέκεται και επάξια μόνο του χωρίς κανένα δισταγμό. Προτείνεται να σερβίρεται σε θερμοκρασία 10 ºC εντός δύο χρόνων.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ 
 
Γερόκλημα 2016
Ένα ιδιαίτερο κρασί παραγμένο από την ιδιαίτερη, γηγενή ποικιλία, «Μαραθεύτικο» που μπορεί να εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Έχει σκούρο πορφυρό χρώμα με νεανικές μπλε ανταύγειες. Στη μύτη παρουσιάζει ένα μπουκέτο από δυνατά αρώματα που θυμίζουν μαύρα φρούτα και κεράσι σε συνδυασμό με πικάντικες νότες μαύρου πιπεριού και λουλουδιών. Ισορροπημένο στόμα και δυνατό σώμα με απαλές τανίνες προσφέρει μακρά επίγευση χωρίς να χάνει τις γεύσεις του. Συνοδεύεται ιδανικά με όλα τα κόκκινα κρεατικά αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες αλλαντικών. Σερβίρεται σε θερμοκρασίες 15-18 ºC είτε άμεσα είτε κατόπιν μακράς παλαίωσης μέσα στη φιάλη, η οποία δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει περαιτέρω το δυναμικό του.

Πλαγιά Cuvée Spéciale 2017
Στιβαρό και αριστοκρατικό, το «Πλαγιά 2017» συνδυάζει στο ποτήρι του τα χαρακτηριστικά τριών διεθνών ποικιλιών: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot οι οποίες ωρίμασαν στο ιδιαίτερο terroir των Ομοδίτικων πλαγιών. Το βαθύχρωμο πορφυρό χρώμα του «Πλαγιά 2017» φωτίζεται από τις μπλε ανταύγειες του Shiraz. Το Cabernet Sauvignon δωρίζει στιβαρή δομή η οποία ισορροπείται από τις στρογγυλές, βελούδινες τανίνες του Merlot. Στη μύτη παρουσιάζει μια ολόκληρη παλέτα αρωμάτων που εκκινεί από τα μαύρα φρούτα και τα μπαχαρικά και εκτείνεται μέχρι τις νότες από σοκολάτα. Όλα εκφράζονται με πλούσια και κομψότατη εξωστρέφεια, με γεύση συμπαγής και αρμονική και επίγευση που επιμένει. Συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρέας και πιάτα με πλούσια σάλτσα. Σερβίρεται σε θερμοκρασίες 15-18 ºC είτε άμεσα είτε κατόπιν μακράς παλαίωσης μέσα στη φιάλη, η οποία της δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει περαιτέρω το δυναμικό του.

Shiraz Merlot 2015
Ένα κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα που αναδύει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και μαύρου πιπεριού. Η ικανότητα του Merlot να λειτουργεί ως ισορροπιστής σε συνδυασμό με τη μικρού χρονικού διαστήματος επαφή με γαλλική δρυ, έδωσε ένα κρασί με ισορροπημένο στόμα με βελούδινη υφή και μαλακές τανίνες, ενώ το γεμάτο Shiraz συμπλήρωσε το πλούσιο σώμα του με πλήρη δομή. Συνδυάζεται αρμονικά με κρέας σχάρας και ζυμαρικά με μέτριας έντασης σάλτσα. Επιδέχεται περεταίρω παλαίωσης και προτείνεται να σερβίρεται σε θερμοκρασίες 15-17ºC.

Μάθε περισσότερα εδώ 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close