Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μερακλίδικος μεζές και ζωντανή μουσική σε μία πετρόκτιστη ταβέρνα στα πέριξ της Λευκωσίας

Η αυθεντία της κυπριακής κουζίνας και της απαράμιλλης φιλοξενίας σε ένα ταβερνάκι λίγο έξω από την πρωτεύουσα

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2019

Αν κι εσύ αναρωτιέσαι για την εδώ και δυο χρόνια κοσμοσυρροή στο κέντρο των γραφικών γειτονιών της κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας, τότε απλά σε ενημερώνω ότι ο άμεσος υπαίτιος είναι η ταβέρνα Καράφα και Μεζές. Σάββατο βραδάκι, πήγα με την οικογένειά μου στην ταβέρνα με τον πετρόκτιστο και άριστα αναπαλαιωμένο εσωτερικό χώρο, μα και τα δυο διαζώματα με όμορφα τοπιοτεχνημένους κήπους.

Επί της υποδοχής ο Σάββας, ο ιδιοκτήτης, ικανοποίησε την παράκλησή μας για τραπέζι πλάι στο αναμμένο τζάκι, αλλά και ανέλαβε να μας ενημερώσει λεπτομερώς για τις δυο εδεσματολογικές προτάσεις της ταβέρνας: μερίδες ή προκαθορισμένος μεζές που είναι κι η αγαπημένη επιλογή του κοινού. Ρίχνουμε ομαδικώς την ψήφο μας στον μεζέ και υποδεχόμαστε αμέσως όμορφη σε παρουσίαση σαλάτα με τραγανά μαρούλια, κόκκινες ντομάτες και φέτα.

Ακολουθεί πληθώρα ορεκτικών τοποθετημένα σε επισμαλτωμένα πήλινα κεσεδάκια με πρώτα και καλύτερα το τζατζίκι, την πλιγουροσαλάτα, το ταχίνι και τις τσακιστές ελιές. Ο ερυθρός Ανδεσίτης έπεσε ευθύς στα ποτήρια μας μαζί με τις πρώτες νότες από το ζωντανό μπουζούκι και την κιθάρα που έγιναν και τα δυο τους η αιτία για να τσουγκρίσουν τα ποτήρια της παρέας. Μιας παρέας η οποία ήδη εποφθαλμιούσε το λαδοριγανάτο ψωμί και τα ψημένα επί της σχάρας χωριάτικα λουκάνικα με διακριτικό σχοίνο και το χαλλούμι, που έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα.

Τα διθυραμβικά σχόλια που είχα ακούσει για τα μαμαδίστικα αφέλια και τα σπιτικά μακαρόνια του φούρνου, που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Οι λάτρεις των κοκκινιστών σαλιγκαριών και της τηγανιάς με κολοκύθια με αβγά, σίγουρα θα τα ευχαριστηθούν με τα παραπάνω, πριν υποδεχτούν τους κριτσανιστούς κεφτέδες που μοσκοβολούν, εκτός από χωριό, άφθονο, αρωματικό δυόσμο. Οι περίοπτες σχάρες στην είσοδο της ταβέρνας, σταμάτησαν να στριφογυρίζουν για λίγο, ώστε να βγει κι η δικιά μας μερίδα από την απίστευτα τρυφερή, χοιρινή σούβλα, που δεν άργησε διόλου να εξαφανιστεί από το πιάτο.

Βάζουμε εκ νέου άριστα στους ψήστες που σεβάστηκαν στο ψήσιμο τις πολύ καλές πρώτες ύλες τους, γεμίζοντας εκ νέου το τραπέζι μας με τραγανά μανιτάρια, άξια βράβευσης χοιρινά και από κοτόπουλο σουβλάκια κι ανάλαφρες, αρωματικές σεφταλιές, που θα θυμάσαι για καιρό. Για το κατάλληλο κλείσιμο της γαστρονομικής πανδαισίας, ο ιδιοκτήτης, Σάββας, θα φροντίσει να σε γλυκάνει με ολόφρεσκο μαχαλεπί και φρούτα εποχής.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close