Πάμε Ταξίδι , Guide

Αυτά είναι τα καλύτερα city breaks για τον Ιούνιο

Ο καιρός αλλάζει, μύρισε καλοκαίρι και σκεφτόμαστε ήδη ταξίδια και διακοπές

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2019

Το καλοκαίρι έχει φτάσει, η ζέστη έχει κάνει την εμφάνισή της και εσείς ψάχνετε τις καλύτερες κοντινές αποδράσεις για τον Ιούνιο. Η Skyscanner συγκέντρωσε προτάσεις και ιδέες για να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο εντός ή εκτός συνόρων, που θα θυμάστε για καιρό.


 
Μαδρίτη, Ισπανία
Ένα από τα καλύτερα κοντινά ταξίδια για τον Ιούνιο είναι η εκλεπτυσμένη Μαδρίτη! Γεμάτη πάρκα, αξιοθέατα και στέκια, θα σας κρατήσει σε εγρήγορση είτε έρθετε εδώ για ένα Σαββατοκύριακο, είτε για περισσότερο. Η πλούσια ιστορία της φιγουράρει στους μνημειώδεις μεσαιωνικούς ναούς, σε υπέρκομψες επαύλεις σε στιλ μπαρόκ και μπελ επόκ και σε παλάτια ασύγκριτης χλιδής.

Οι Ισπανοί έχουν προσφέρει πολλά στον τομέα της παγκόσμιας τέχνης. Τα δεκάδες μουσεία και οι πινακοθήκες της Μαδρίτης στεγάζουν καθηλωτικά έργα με τις υπογραφές των Πικάσο, Νταλί, Μιρό, Βελάθκεθ, Γκόγια κλπ. To Μουσείο Πράδο, ανάμεσα στην κεντρική Plaza Mayor και το διάσημο πάρκο Ρετίρο, και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλισσα Σοφία είναι τα «δυνατότερα χαρτιά» και αξίζει να μπουν στο πρόγραμμά σας. Όμως, η ομορφιά και η γραφικότητα της Μαδρίτης δεν είναι μόνο μουσειακή. Στις συνοικίες La Latina και Lavapiés θα δείτε το πραγματικό της φιζίκ. Μπόλικα tapas bar και χαριτωμένες μπουτίκ βρίσκονται διάσπαρτες στα μεσαιωνικά στενά της La Latina και στην hot πιάτσα της Calle Cava Baja.



Κατηφορικά από τη La Latina θα συναντήσετε το Lavapiés, μια από τις παλαιότερες μαδριλένικες συνοικίες. Ελάτε εδώ την Κυριακή για να δείτε το δημοφιλές υπαίθριο παζάρι El Rastro να στήνει πάγκους ανάμεσα σε αυτές τις δύο γειτονιές. Ευκαιρία για ψώνια! Πάρτε τον χρόνο σας κάνοντας την κυκλική διαδρομή που ξεκινά από το διάσημο άγαλμα του Ποσειδώνα και ανατολικά προς τα Βασιλικά Ανάκτορα, περνώντας μέσα από την πιο γνωστή και τουριστική πλατεία της Μαδρίτης, την Puerta del Sol.

Συνεχίστε κατά μήκος του παλατιού, προσπερνώντας το Τεάτρο Ρεάλ και την Plaza de España, και διασχίστε την εντυπωσιακή λεωφόρο Gran Vía. Στο τέλος θα αναφωνήσετε: «τυχεροί οι Μαδριλένοι»!
Tip: Ψηθείτε για μια τρενάδα μέχρι το Τολέδο και θα μας ευχαριστείτε!



Παλέρμο, Ιταλία
Το απόλυτο must της Σικελίας είναι η πρωτεύουσά της Παλέρμο, μια πόλη με ακαταμάχητη προσωπικότητα και εμφάνιση, ενθύμιο των πολιτισμών που πέρασαν από εδώ. Νορμανδικά παλάτια, μπαρόκ ναοί, αραβικά παζάρια και βυζαντινοί τρούλοι συνθέτουν το πιο ενδιαφέρον μωσαϊκό, μπροστά στο οποίο κανείς ταξιδιώτης δεν μένει ασυγκίνητος. Κλείστε κεντρικό ξενοδοχείο και έτσι θα καταφέρετε να γυρίσετε όλη την πόλη με τα πόδια. Για αρχή, αναζητήστε το Palazzo dei Normanni στην Piazza Independenza, έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας. Εδώ βρίσκεται το κορυφαίο αξιοθέατο του Παλέρμο, το βασιλικό παρεκκλήσι Cappella Palatina με τα περίτεχνα βυζαντινά μωσαϊκά που καλύπτουν την οροφή και τον θόλο του. Περνώντας από την Puorta Nuova συνεχίστε προς τον Καθεδρικό του Παλέρμο, στη Via Vittorio Emanuele, έναν πανέμορφο ναό που συνδυάζει την αραβική με τη νορμανδική τεχνοτροπία. Μπείτε και απολαύστε και τον εσωτερικό του διάκοσμο χωρίς να χρειάζεστε εισιτήριο.


Περπατήστε ύστερα προς τη Fontana Pretoria και την Piazza Bellini, όπου βρίσκονται δύο από τις πιο γνωστές εκκλησίες του Παλέρμο, η La Martorana (πολύ πιθανό να κρύβεται ακόμα πίσω από σκαλωσιές) και η Chiesa Capitolare di San Cataldo. Ώρα για ψώνια και πολιτισμικές αναζητήσεις στις αγορές του Παλέρμο Capo, Vucciria και Ballarò, που μοιάζουν περισσότερο με τα αραβικά σουκ παρά με αγορές του δυτικού κόσμου.
Μείνετε εντός κλίματος και επισκεφθείτε τους Βοτανικούς Κήπους του Παλέρμο, έναν πανέμορφο εξωτικό κήπο δίπλα στη θάλασσα και τη Villa Giulia γεμάτο με συκιές, κάκτους, καφεόδεντρα, παπάγιες και μπαμπού. Η πολυπολιτισμικότητα του Παλέρμο αντανακλάται και στη γευστική του παλέτα. Δοκιμάστε ντόπιες λιχουδιές όπως είναι το sfincione (είδος πίτσας), τo arancino (κεφτέδες ρυζιού με σαφράν και γέμιση) και τις αλμυρές τηγανίτες panelle με πατάτα ή μελιτζάνα. Αλλιώς διαλέξτε ό,τι σας κάνει κέφι από τους street food πάγκους που βρίσκονται παντού, ή γευτείτε πιάτα Ιταλίδας μαμάς στις διάσπαρτες osterias. Μεσόγειος της γεύσης!



Βηρυτός, Λίβανος
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές προτάσεις της αναγεννημένης Μέσης Ανατολής είναι η πρωτεύουσα του Λίβανου, η Βηρυτός. Μοδάτα clubs, μοναδικές γεύσεις, ιδιοσυγκρασιακή τέχνη και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες… Όλα έχουν βρει τη θέση τους εδώ! Ώρα λοιπόν να γίνετε οι πρώτοι από τους φίλους σας που θα ανακαλύψετε τις ομορφιές της Βηρυτού σε μια κοντινή απόδραση για τον Ιούνη.
Η εναλλακτική περιοχή Mar Mikhael στην Achrafieh θα γίνει η αφετηρία σας για πρωινό και καφέ. Εδώ θα βρείτε και πολλά μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας σε vintage και χειροποίητα κομμάτια. Μη ντραπείτε να ρωτήσετε τους υπαλλήλους για τα events που παίζουν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή, για να πάρετε την ενημέρωση από την… πηγή.

Ύστερα, θα περπατήσετε δυτικά προς την οδό Gouraud και την πλατεία Martyr. Τα κτίρια της πλατείας έχουν ακόμα εμφανή τα σημάδια από τον εμφύλιο που τάραξε τον Λίβανο την περίοδο 1975-1990.
Ακολουθήστε δυτικά τη Waygand για να φτάσετε στα σουκ της Βηρυτού. Βάλτε στόχο τη Souk el Tayeb, την υπαίθρια σαββατιάτικη αγορά που δημιουργήθηκε για να φέρει τον κόσμο σε επαφή με την αυθεντική λιβανέζικη κουζίνα και κουλτούρα. Έχετε κατά νου πως η συγκεκριμένη αγορά είναι ανοιχτή 9π.μ.-2μ.μ. Επομένως, εάν δείτε πως προλαβαίνετε να βγείτε «εκτός προγράμματος» πριν το μεσημεριανό σας, κάντε μια στάση καθ’οδόν για να θαυμάσετε το τέμενος Mansour Assaf. Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση κινηθείτε προς τη Gemmayzeh, τη γειτονιά που βάζει στο σέικερ όλες τις σύγχρονες τάσεις στο αλκοόλ.

Μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Βηρυτού, χτισμένη παραθαλάσσια, βρίσκεται η αρχαία πόλη Βύβλος με τους φοινικικούς ναούς και το κάστρο των Σταυροφόρων. Αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως η Βύβλος είναι ίσως η μακροβιότερη διασωζόμενη πολιτεία στον κόσμο. Είναι η ευκαιρία σας να την εξερευνήσετε!



Σμύρνη, Τουρκία
Ψάχνετε κοντινές αποδράσεις για τον Ιούνιο αλλά δε θέλετε να αποχωριστείτε το μαγευτικό μπλε του Αιγαίου; Η Σμύρνη σας δίνει τη λύση! Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έχει τις ρίζες της βαθιά στην ελληνική ιστορία, ενώ το λιμάνι της ήταν ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου από τα αρχαία χρόνια. Την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Σμύρνης έχουν διαμορφώσει Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι και Τούρκοι, που τη μοιράστηκαν ή τη διεκδίκησαν ανά τους αιώνες. Αν και μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς καταστράφηκε το 1922, πολλά από τα αυθεντικά κτίρια της πόλης σώζονται στο kordon, το «μπαλκόνι» στη θάλασσα, και στις περιοχές Alsancak και Bornova.

Λόγω της μεγάλης δυναμικής του συνεδριακού τουρισμού, η παραλία της Σμύρνης είναι γεμάτη business ξενοδοχεία. Για πιο budget επιλογές διαμονής προτιμήστε τους ξενώνες στις γειτονιές Basmane και Alsancak. Η τελευταία θα σας λύσει και το πρόβλημα των νυχτερινών μετακινήσεων, μια και εδώ βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ της Σμύρνης και τα καφέ με θέα στο Αιγαίο. Περάστε από την κεντρική πλατεία Konak για να δείτε και να φωτογραφίσετε το σύμβολο της Σμύρνης Saat Kulesi, τον Πύργο του Ρολογιού. Για να δοκιμάσετε τουρκικό καφεδάκι συνοδεία λαχταριστών σιροπιαστών γλυκών αναζητήστε το Kahveciler Sokak πίσω από το τζαμί Hisar με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο, στην κεντρική αγορά Kemeraltı. Ο καφές που θα σας σερβίρουν θα έχει παρασκευαστεί όπως ορίζει η παράδοση, μέσα στο φλιτζάνι του.

Αφού επισκεφθείτε τη Ρωμαϊκή Αγορά με τις αψίδες και τους κορινθιακούς κίονες, νοικιάστε αυτοκίνητο ή πάρτε συγκοινωνία και πεταχτείτε έως την αρχαία πόλη της Εφέσου, την πιο λαμπρή αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας. Τέλος, νικήστε τη ζέστη με μια βουτιά στη διπλανή παραλία Pamucak.

Tip: Νοικιάστε κοινόχρηστα ποδήλατα από την υπηρεσία Bisim και βολτάρετε δίπλα στη θάλασσα με φόντο το ηλιοβασίλεμα!



Ρόδος, Ελλάδα
Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις και μνημείο της Unesco είναι η δική μας κοσμοπολίτισσα πόλη της Ρόδου, που κυριαρχεί κάθε χρόνο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επειδή λοιπόν είναι τόσο δημοφιλής, η καλύτερη εποχή για να πετάξετε μέχρι την όμορφη πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων είναι στις αρχές (ή στο τέλος) του καλοκαιριού, για να αποφύγετε τα σμήνη τουριστών. Εκτός αυτού, μια σύντομη απόδραση για ένα Σαββατοκύριακο του Ιουνίου σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε και να ζήσετε καλύτερα το νησί πέρα από τις κοσμικές παραλίες του.

Αποφύγετε να μείνετε στα πολυσύχναστα θέρετρα εκτός πόλης αν θέλετε πιο εύκολη πρόσβαση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με τα ατμοσφαιρικά στέκια για καφέ και φαγητό. Δώστε ραντεβού στην οδό Αριστοτέλους ή στην Πλατεία Ιπποκράτους, διαβείτε την Οδό των Ιπποτών και ξεναγηθείτε στα αξιοθέατα της Ρόδου: το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, το Τζαμί του Σουλεϊμάν, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα Οθωμανικά Λουτρά κ.λπ.



Οι αυτοκινητάδες στην ενδοχώρα της Ρόδου τέτοια εποχή είναι μαγευτικές! Φορέστε άνετα παπούτσια και ετοιμαστείτε να γράψετε χιλιόμετρα προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τον λόφο Φιλερήμου, την Αρχαία Κάμειρο και τις Πηγές της Καλλιθέας. Ο πανέμορφος οικισμός της Λίνδου με την ακρόπολη και τα καπετανόσπιτα είναι άλλη μια ωραία βόλτα που μπορείτε να κάνετε. Ιδανική ώρα για να βρεθείτε εδώ είναι το απόγευμα και προς τη δύση του ήλιου. 
Επειδή οι πολλές διαδρομές με αυτοκίνητο ανοίγουν την όρεξη για μπουκιές και βουτιές, διαλέξτε μια από τις ανατολικές παραλίες της Ρόδου. Από την πόλη έως την Τσαμπίκα, οι επιλογές είναι πολλές. Ύστερα δοκιμάστε ντόπιες σπεσιαλιτέ στα ταβερνάκια μαζί με περίφημο ροδίτικο κρασί!

Tip: Οι πεταλούδες της Κοιλάδας κάνουν την εμφάνισή τους από τα μέσα Ιουνίου και ύστερα. Εάν θέλετε να τις δείτε, κινηθείτε ανάλογα!

Πηγή: skyscanner.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close