Wine Guide , Εστιατόρια

Τα καλύτερα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα

Ταίριαξε τα εδέσματα του Πάσχα με καλόκρασί.

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2019

Φέτος το Πάσχα πέφτει σχετικά αργά, τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα στις 28. Κατά την περίοδο αυτή, αν και κυριαρχεί μια θρησκευτική κατάνυξη, δεν παύεις να σκέφτεσαι τις παραδοσιακές γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρονται.

Στο Πάσχα των Κυπρίων υπάρχει μία συγκεκριμένη ποικιλία φαγητών, όπως μαγειρίτσα ή αβγολέμονο, φλαούνα, τσουρέκι, κόκκινα αβγά, σούβλα και άλλα πολλά. Και φυσικά άφθονο ποτό, ζιβανία και μπίρες δίπλα στα κάρβουνα, αλλά και κρασιά.

Κλασική επιλογή για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι τα ροζέ κρασιά, αφού ταιριάζουν με όλα. Όμως για να δώσεις και μια μικρή πρόκληση στον εαυτό σου και στους καλεσμένους σου ταίριαξε τα εδέσματα του Πάσχα με κάτι περισσότερο.

Διάβασε ακόμαΈρευνα Φλαούνα: Πόσα κοστίζουν σε 40 φούρνους της Κύπρου

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε συνήθως σαλάτες, όσπρια, λαδερά και κυρίως θαλασσινά. Η κλασική επιλογή του ροζέ ταιριάζει απόλυτα, αλλά ένα τραγανό, λευκό Ξυνιστέρι ή μια Πρωμάρα άνετα μπορούν να ‘σταθούν’ δίπλα στα θαλασσινά. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc, ακόμη και τις ελληνικές: Aσύρτικο χωρίς βαρέλι και Μοσχοφίλερο Μαντινείας.

Αν στο πιάτο έχεις ζυμαρικά, ειδικά με σάλτσα ντομάτας, ταίριαξέ τα με ένα ελαφρύ κόκκινο, όπως το Μαύρο Αμπελίσιμο ή με ένα φρέσκο Αγιωργίτικο Νεμέας. Και πάμε στο τραπέζι της Ανάστασης.

Η μαγειρίτσα ή το αβγολέμονο είναι πρώτα στο πιάτο και σε προϊδεάζουν για το μεγάλο ξεφάντωμα της επόμενης ημέρας. Η μαγειρίτσα είναι σούπα ‘φιλική προς το κρασί’, αφού ο συνδυασμός εντοσθίων και λαχανικών προστάζει ένα κρασί με άγγιγμα βαρελιού, όπως Chardonnay κατά προτίμηση, Aσύρτικο βαρελιού Σαντορίνης, ξηρό Μοσχάτο Λήμνου ή και το μονοποικιλιακό Αηδάνι.

Όσο για την εναλλακτική σούπα της βραδιάς, το αβγολέμονο, προτίμησε την οξύτητα του Sauvignon Blanc, ενώ η βαρελίσια του εκδοχή ταιριάζει απόλυτα με την παραδοσιακή φλαούνα.

Διάβασε ακόμα: 6 γυναικεία μοναστήρια για κατανυκτικό Πάσχα

Κυριακή του Πάσχα και ξεκίνα με τα ορεκτικά συνδυάζοντάς τα με ροζέ (απίστευτο με το κοκορέτσι) ή με Ξυνιστέρι. Γενικά η αρχή γίνεται με ελαφριά λευκά, ακόμη και με ελαφριά κόκκινα, ανάλογα με τα ορεκτικά που θα έχεις στο τραπέζι. Δοκίμασε, επίσης, τη ρετσίνα, που αποτελεί το νέο trend όσον αφορά τα κρασιά. Με την αρνίσια σούβλα έχουμε μάχη ανάμεσα σε Μαραθεύτικο ή Γιαννούδι. Στο παιχνίδι έχουμε και το Ξινόμαυρο, ακόμη και το Syrah, όπου με τη γλύκα του και τη σύνθετη αρωματική του παλέτα θα ισορροπήσει την αρνίσια μυρωδιά. Η λιπαρή, αλμυρή σάρκα και η τραγανή κρούστα της σούβλας αναδεικνύονται με πλούσια κρασιά.

Καλό Πάσχα!

7 ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 

2018 ΚΕΟ, Ξυνιστέρι, Λεμεσός, €5.50
Μύτη μεγάλης έντασης, που συνδυάζει φρεσκάδα αλλά και ωριμότητα. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του απαρτίζεται από αρώματα λεμονιού και πεπονιού. Στο στόμα είναι φρουτώδες, αλλά με αρκετή ωριμότητα για να ισορροπήσει με το CO2 και την τραγανή οξύτητα. Είναι κομψό, με μεταλλικότητα και μεγάλη ένταση αρωμάτων στόματος από την πρώτη επαφή μέχρι το τέλος της μακράς επίγευσης.


2018 KITRVS, Μαλαγουζιά, Πιερία, Ελλάδα
Ένα ευγενικό κρασί για κάθε στιγμή από ένα εξαιρετικό οινοποιείο πιστό στα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας και με σεβασμό στον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. Έχει κιτρινοπράσινο χρώμα με κρυσταλλική διαύγεια, είναι εύγευστο και ισορροπημένο.
Δοκιμάζοντας αυτό το κρασί είναι σαν να τρως φρέσκα κομμάτια βερίκοκου, ανανά και λεμονιού. Η οξύτητά του είναι ευχάριστη και η επίγευση σε εκπλήσσει. (Fereos-Four Point)


2018 Εκφράσεις, Madari Hills Collection Sauvignon Blanc, Λευκωσία, €12
Έχει λαμπερό, υποκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες και σύνθετη αρωματική παλέτα, όπου οι φυτικοί χαρακτήρες του σπαραγγιού και της πιπεριάς συνυπάρχουν με νότες ώριμων φρούτων (πεπόνι, ροδάκινο, ανανάς). Είναι πλούσιο στη γεύση και διακρίνεται για τη δροσερή οξύτητα, τη λιπαρότητα, τη γευστική πολυπλοκότητα και την επίμονη, φρουτώδη επίγευση.


2018 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Chardonnay, Πάφος, €9
Με λαμπερό, πρασινοκίτρινο χρώμα με χρυσαφιές ανταύγειες έχει εντυπωσιακό και πολύπλοκο άρωμα λουλουδιών και φρούτων, με διακριτικά αρώματα παλαίωσης. Η προσεκτική επιλογή των σταφυλιών, η ποικιλιακή σύνθεση και το πέρασμα από τα δρύινα βαρέλια χαρίζουν πληθωρική και πλούσια γεύση, με μακρά, αρωματική και ξεχωριστή επίγευση.


2014 Φικάρδος, Shiraz, Πάφος, €15
Με σκούρο, βαθύ κόκκινο χρώμα, σύνθετο άρωμα μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου, βιολέτας και γαρύφαλλου, πικάντικο στόμα, στο οποίο κυριαρχούν το πιπέρι και η κανέλα, αλλά και με πλούσια βελούδινη επίγευση, το Shiraz του οινοποιείου Φικάρδου,
αποτελεί ένα από τα αριστοκρατικότερα κρασιά στο νησί μας. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση στη φιάλη, όπου μεγιστοποιεί με μεγάλη υπομονή τη γευστική του ολοκλήρωση. Είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά που ακόμη και μετά από δέκα χρόνια θα μπορεί να ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων.


2017 Ζαμπάρτας, Shiraz, Λευκάδα, Λεμεσός, €17
Καθαρό, βαθύ πορφυρό χρώμα, με εξελισσόμενα αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων (όπως μαύρο μούρο, γινωμένο δαμάσκηνο) και γλυκά μπαχαρικά της δρυός (όπως βανίλια και σοκολάτα γάλακτος). Στο στόμα είναι ξηρό, στρογγυλό χωρίς γωνίες, με τανίνες ώριμες σε υφή και πληθωρικό σώμα. Η επίγευση είναι μπαχαρένια και μέτρια σε διάρκεια. Έτοιμο προς κατανάλωση, αλλά με δυνατότητες παλαίωσης για μια πενταετία.


2012 Μπουτάρης, Grande Reserve, Νάουσα, Ελλάδα, €16
Πλούσιο κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα και κεραμιδί ανταύγειες. Τα γλυκά αρώματα αποξηραμμένων φρούτων, με κυρίαρχα την ντομάτα και το σύκο, συνδυάζονται με αυτά της παλαίωσης, όπως κανέλα, βανίλια, ξύλο και μπαχαρικά. Πρόκειται για ένα στιβαρό κρασί με επίγευση που διαρκεί και με σώμα που χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, γεγονός που μαρτυρά την πολύχρονη παλαίωση.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close