Wine Guide , Εστιατόρια

Χρυσό μετάλλιο για κυπριακό γνωστό κρασί στο διαγωνισμό International Rosé Championship

Το Ζαμπάρτας Ροζέ 2018, κρασί παραγωγής του Οινοποιείου Ζαμπάρτα, ήταν ένα από τα λίγα κρασιά που κέρδισαν χρυσό μετάλλιο.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2019

Στο φετινό International Rosé Championship, ένα διαγωνισμό αποκλειστικά αφιερωμένο στο ροζέ κρασί, η Κύπρος κατέκτησε την κορυφή, αφού το Ζαμπάρτας Ροζέ 2018, κρασί παραγωγής του Οινοποιείου Ζαμπάρτα, ήταν ένα από τα λίγα κρασιά που κέρδισαν χρυσό μετάλλιο.

Ο διαγωνισμός, με διεθνή εμβέλεια και μοναδικός στο είδος του, απευθύνεται αποκλειστικά σε παραγωγούς ροζέ κρασιών. Δοκιμάζονται και κρίνονται μόνο ροζέ κρασιά, ώστε να εκτιμηθεί και να βαθμολογηθεί το μοναδικό προφίλ και χαρακτηριστικά αυτού του είδος κρασιού. 

Η επιτροπή, υπό την προεδρία της Master of Wine, Elizabeth Gabay, αποτελείτο από 15 κριτές που αντιπροσωπεύουν 13 χώρες. Η διαδικασία διεξήχθη σε δύο μέρη. Τα κρασιά με τις πιο αποκλίνουσες βαθμολογίες ξαναδοκιμάστηκαν ενώ όλοι οι κριτές δοκίμασαν ξανά τα κρασιά που έλαβαν χρυσό μετάλλιο για να ανακηρύξουν τους νικητές. Φέτος, δεν απονεμήθηκαν χάλκινα μετάλλια. Μεγάλο χρυσό μετάλλιο λαμβάνουν κρασιά που έχουν λάβει βαθμολογία 93 βαθμούς και άνω, χρυσό μετάλλιο εκείνα με βαθμολογία 89-92, ασημένιο με 86-88 και χάλκινο τα κρασιά με βαθμολογία 84-55. 



Ζαμπάρτας Ροζέ
Ένα από τα πιο σημαντικά κρασιά της γκάμας του Οινοποιείου Ζαμπάρτα, το Ζαμπάρτας Ροζέ, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 12 χρόνια, κέρδισε τις εντυπώσεις στην αγορά ενώ κατάφερε να τοποθετήσει την Κύπρο στον διεθνή χάρτη των ροζέ κρασιών εξάγοντας το στην Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία και Ισραήλ.  Το Οινοποιείο Ζαμπάρτα επενδύει ουσιαστικά στο ροζέ του καλλιεργώντας δικά του σταφύλια για την παραγωγή του διασφαλίζοντας έτσι τον πλήρη έλεγχο στη διαδικασία, από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση. Οι αμπελώνες για το Ζαμπάρτας Ροζέ βρίσκονται στα χωριά Άγιος Αμβρόσιος, Άγιος Νικόλαος και Κοίλη.  “Το Ζαμπάρτας Ροζέ αποτελεί για μένα τρόπο έκφρασης της οινολογικής μου ιδιοσυγκρασίας. Έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα, ξεχωρίζει και κρίνεται θετικά, βελτιώνεται χρονιά με χρονιά και παραμένει σταθερό στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.”, αναφέρει ο οινοποιός Μάρκος Ζαμπάρτας.
Το Ζαμπάρτας Ροζέ είναι ένα χαρμάνι των ποικιλιών Λευκάδα (60%) και Cabernet Franc (40%). Ένα κρασί, για όλες τις εποχές, με έντονο ρουμπινί χρώμα και αρώματα φράουλας, μικρών κόκκινων φρούτων, ροδοπέταλων, ροδιού. Στο στόμα είναι πλούσιο, με μέτριο και ευχάριστο σώμα και μακρά, απολαυστική επίγευση. Το Ζαμπάρτας Ροζέ είναι ένα γαστρονομικό κρασί. Συνοδεύει άριστα κυπριακούς μεζέδες, γεύσεις της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ενώ «παντρεύεται» εξίσου εξαιρετικά, με πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Η γκάμα των κρασιών του Οινοποιείου Ζαμπάρτα διανέμεται στην Κύπρο από τη Βάσσος Ηλιάδης Λτδ. 
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close