Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 20 καλύτερες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Φτιάξαμε την ατζέντα της εβδομάδας με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2019

Διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του Απρίλη και ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο Πάσχα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά δίνοντάς μας την ευκαιρία να βγούμε στη φύση και να απολαύσουμε το καταπράσινο σκηνικό.

Πέρα όμως από τη φύση, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την ευκιρία να απολαύσουμε συνάμα και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. Από θέατρο και μουσική μέχρι κινηματογραφικές προβολές και άλλες εκδηλώσεις. 



«Το παγκάκι» του Κιμούλη στην Κύπρο
Ο Γιώργος Κιμούλης παρουσιάζει και στην Κύπρο την παράσταση με το γνωστό έργο του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν «Το παγκάκι», σε μετάφραση Νίκου Καμτσή, όπου συμπρωταγωνιστεί με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη. Το έργο παρουσιάζει δύο άγνωστους ανθρώπους που συναντιούνται σ’ ένα πάρκο και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Η κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα και πόλη. Μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Κι αν ναι, πώς θα μπορούν να το επιτύχουν, αν συνεχώς κρύβει ο ένας απ’ τον άλλον αυτό που πραγματικά είναι; Παραστάσεις προγραμματίζονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. 
>> Δευτέρα 8 Απριλίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22313010.
>> Τρίτη 9 Απριλίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, Λεμεσός, 20.30. 

Το Music Hall Show της Βηρυτού στη Λεμεσό 
To περίφημο Music Hall Show της Βηρυτού έρχεται στην Κύπρο για μία και μοναδική παράσταση στο Παττίχειο Θέατρο, που αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό. Είναι ένα κονσέρτο με πρόγραμμα συνεχούς ροής, όπου όλοι οι κορυφαίοι αστέρες του MusicHall παρουσιάζουν το δικό τους διαφορετικό σε στυλ και είδος νούμερο με μια τεράστια ποικιλία με αραβική, αγγλική μουσική, ροκ, γαλλική και λάτιν. Όλοι οι καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες με ανόμοιες μουσικές ρίζες. Εμφανίζεται ο χαρισματικός τραγουδιστής Rocky και η αφρόκρεμα των Λιβανέζων τραγουδιστών (Μπιλάλ, Φάντια Νατζέμ, Ραουάντ, Νοχάντ). 
>> Δευτέρα 8 Απριλίου, Παττίχειο Θέατρο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 25377277.

Έργα του Μοτίτη στην Opus 39  
Η γκαλερί παρουσιάζει από σήμερα τη νέα εικαστική πρόταση του Αναστάσιου Μοτίτη. Η δουλειά που παρουσιάζει έχει ως στόχο, με «αφετηρία τη «φόρμα» του χρώματος μέσα από το φως (αίσθηση, συναίσθημα, «καρδιά») και εμπεριέχοντας διακριτικά το σχέδιο (σκέψη, νόηση, μυαλό), να καταλήξει μέσω μιας αυθόρμητης ζωγραφικής διαδικασίας σε οπτική μνήμη, φαντασία (ζωγραφική). Ο Αναστάσιος Μοτίτης γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1966 και κατάγεται από τον Καραβά. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε 11 ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Πίνακές του βρίσκονται σε συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
>> Δευτέρα 8 Απριλίου, Opus 39, Λευκωσία. Εγκαίνια 19.30. Μέχρι 20 Απριλίου. Πληρ. 22424983.
 
«Όλοι για όλους»
Με την ταινία του Βιάνεϊ Λεμπάσκ «Όλοι για όλους» (2018) ξεκινούν σήμερα οι προβολές του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στην Κύπρο. Προκειμένου να συμμετάσχει, με αξιώσεις για μετάλλιο, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ 2000, ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας αποφασίζει να σχηματίσει μια ομάδα μπάσκετ που αποτελείται κυρίως από ψεύτικα, νοητικά καθυστερημένα άτομα. Στην Αυστραλία, οι ψεύτικοι πρέπει να δείχνουν την αναπηρία τους με το να ζουν με τους άλλους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό ή με τη συμμετοχή τους στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι. Παίζουν: Αχμέντ Σιλά, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Ολιβιέ Μπαρτελεμί. Οι προβολές διοργανώνονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου.
>> Δευτέρα 8 Απριλίου, Σινέ Στούντιο, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 96420491. Είσοδος ελεύθερη. 

«Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα»
Με την ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη Ερνέστο Κοντρέρας «Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα» (2017), που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό στα Φεστιβάλ του Σάντανς και της Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται απόψε οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού. Η ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της, ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμό σε μια αξιομνημόνευτη ιστορία. Τα ένοχα μυστικά που έμειναν θαμμένα στα βάθη της ζούγκλας του Μεξικού έρχονται στην επιφάνεια μέσα από την έρευνα ενός νεαρού γλωσσολόγου που αναζητά τα τελευταία ίχνη μιας γλώσσας που πεθαίνει. Πλησιάζει δύο ηλικιωμένους χωρικούς που τη μιλούν – αλλά διαπιστώνει με θλίψη πως οι δυο τους δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα εδώ και 50 χρόνια. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρει κανείς εξιλέωση; Πού βρίσκεται αυτό το εξωτικό μέρος όπου λέγεται πως κατοικεί η αληθινή αγάπη; Και είναι σήμερα η γλώσσα που μιλούν οι ερωτευμένοι καταδικασμένη να μείνει αμετάφραστη; Παίζουν Φερνάντο Αλβάρες Ρεμπέλ, Χοσέ Μανουέλ Πονσέλις, Ελίγιο Μελέντες.
>> Δευτέρα 8 Απριλίου, Σινεμά ΡΙΟ 3, Λεμεσός, 20.15.

 

Το Θέατρο Ανεμώνα ανεβάζει το "Κατάδικός μου" 
Ένα έργο με πανέξυπνο σπινθηροβόλο χιούμορ που χαρίζει αβίαστα το γέλιο, γέλιο πικρό! την ίδια στιγμή που υψώνει μεγεθυντικό φακό μπροστά στην υποκρισία μας και μας υποχρεώνει να έρθουμε κατάφατσα αντιμέτωποι με τους φόβους μιας κοινωνίας. Η κοινωνία είμαστε εμείς και η κοινωνία πάσχει όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και συναισθηματικά. Ένας Ιρανός μετανάστης, ο Καρίμ, μπαίνει στο σπίτι μιας υστερικής φιλολόγου, της Καίτης, για να κλέψει. Καθοδόν όμως προς την κρυψώνα του τον χτυπάει με το αυτοκίνητο του ένας ασυνείδητος μεθυσμένος Έλληνας και τον εγκαταλείπει στη μέση του δρόμου. Συμπτωματικά ο οδηγός αυτός είναι ο σύζυγος της Καίτης, ο Γιάννης. Ο Γιάννης είναι χρήστης ουσιών και η Καίτη στην προσπάθεια της να σώσει τον βουτηγμένο στις καταχρήσεις Γιάννη πασχίζει να αποσιωπήσει το γεγονός, όχι επειδή αγαπάει τον Καρίμ – αφού αυτός είναι ένας κλέφτης! - αλλά γιατί θέλει να φέρει κοντά της τον σύζυγο της.. μάταια όμως προσπαθεί καθώς συνειδητοποιεί ότι έπεσε θύμα της δικής της “απάτης”, των δικών της φόβων απέναντι στο ξένο και ανοίκειο στοιχείο, παρασυρμένη από τις κοινωνικές επιταγές. Στο μεταξύ ο Καρίμ, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με τον πατέρα της Καίτης, έναν ηλικιωμένο καθηγητή ελληνικής ιστορίας με αλτσχάιμερ.  Όλοι οι παραπάνω και δύο χαρακτήρες ακόμα –ένας φίλος του Καρίμ, έμπορος ναρκωτικών και ένας φίλος του Γιάννη που προσπαθεί να τον βοηθήσει, μπερδεμένοι σ’ ένα πολύχρωμο γαιτανάκι αλληλεξαρτήσεων και φόβων, προσπαθούν να αγαπήσουν και να ξαναγαπηθούν, να ακουμπήσουν και να εμπιστευθούν, με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Παίζουν οι: Μαρία Μιχαήλ, Γιώργος Τζωρτζής, Θανάσης Ιωάννου, Νικόλας Πέτρου, Κλαούντιο Ντιμονού, Κώστας Βήχας. 
>> Τρίτη 9, Τετάρτη 10 & Πέμπτη 11 Απριλίου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός. Πληρ. 70007721.

"Ένας Πικάσο" με τον Βαρνάβα Κυριάζη
Μετά τους τρανούς εικαστικούς Μαρκ Ρόθκο, Φράνσις Μπέικον, Λούσιαν Φρόιντ και τον πλασματικό Jonathan Waxman, που η θεατρική συνεργασία της Alpha Square με την Λεβέντειο Πινακοθήκη μάς χάρισε τα τελευταία χρόνια, ήρθε η σειρά του θρύλου που ακούει στο όνομα Πικάσο, με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια της Πινακοθήκης. Παρίσι, 1941. Ο Πάμπλο Πικάσο έχει κληθεί από τη Γερμανική κατοχή σε ένα υπόγειο για ανάκριση. Η δεσποινίς Φίσερ είναι μια όμορφη πολιτιστική ακόλουθος από το Βερολίνο, και η αποστολή της: να ανακαλύψει ποιοι από τους τρεις πίνακες του Πικάσο που πρόσφατα οι Ναζί έχουν κατάσχει από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους είναι πραγματικοί. Το υπουργείο προπαγάνδας έχει προγραμματίσει μια έκθεση και μόνο ο μεγάλος ζωγράφος μπορεί να πιστοποιήσει την αυθεντικότητά τους. Το έργο «Ένας Πικάσο» του Τζέφρι Χάτσερ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και σε μετάφραση του Βαρνάβα Κυριαζή, ο οποίος υποδύεται τον ομώνυμο εικαστικό γίγαντα. Το δραματικό ντουέτο ολοκληρώνεται με την Νιόβη Χαραλάμπους. 
>> Κάθε Τρ, Τετ & Πεμ εκτός 3 & 10 Απρ, Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22668838.  

 

Δωμάτια 
Η περφόρμανς «Δωμάτια» παρουσιάζεται στο πλαίσιο των Δράσεων Β' Τριμήνου «Δύο... Πέντε... Ένα» με επιμελητές τους Θανάση Γεωργίου και Φώτη Νικολάου. Με έμπνευση από τα cabinet of curiosities (μικρές ιδιωτικές συλλογές ασυνήθιστων αντικειμένων του 16ου και 17ου αιώνα, οι οποίες επιχειρούσαν να πουν ιστορίες για τα θαύματα και τις παραδοξότητες του κόσμου) τα Δωμάτια, μέσα από τη ματιά πέντε εικαστικών καλλιτεχνών και σκηνογράφων, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον θεατή, που βρίσκεται μόνος του απέναντι στον ερμηνευτή. Τα πέντε Δωμάτια, έχουν στηθεί γύρω και μέσα στο κτίριο των Αποθηκών σε διαφορετικά σημεία και θα υποδέχονται, σε κάθε περφόρμανς μόνο πέντε θεατές. Κάθε θεατής θα εισέρχεται σε ένα Δωμάτιο, όπου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «δικό του» αισθητικό και αισθησιακό περιβάλλον, καθοδηγούμενο είτε από έναν ηθοποιό ή από μία (διά)Δράση. Σύλληψη-σκηνοθεσία: Θανάσης Γεωργίου, Φώτης Νικολάου. Συμμετέχουν: Θανάσης Γεωργίου, Άντρια Ζένιου, Μάριος Κωνσταντίνου, Φώτης Νικολάου, Στέλα Φυρογένη. 
>> Τρ 9 & 16, Πέμ 11 & 18 Απρ, Θέατρο Αποθήκες, Λατσιά, Λευκωσία. Διπλές παραστάσεις 20.30 & 21.30. Πληρ. 77772717.

Νατάσσα Μποφίλιου
Ύστερα από έναν άκρως επιτυχημένο πρώτο κύκλο εμφανίσεων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, τα ‘Ελληνικά διάφορα’, η νέα παράσταση-πρόταση της Νατάσσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου ταξιδεύει στην Κύπρο! Οι ίδιοι περιγράφουν την παράστασή τους ως εξής: ‘Εκπλήσσοντας ακόμα κι εμάς τους ίδιους, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα-φόρο τιμής στους δημιουργούς και τους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας που μας έμαθαν να αγαπάμε τη μουσική και τους ανθρώπους της. Από το ελαφρό και το λαϊκό τραγούδι έως τους μεγάλους συνθέτες της δεκαετίας του ’60 και από τους πιο τρυφερούς δίσκους των 80ς και τους τραγουδοποιούς της δεκαετίας του ’90, βάλαμε στο τραπέζι τραγούδια ετερόκλητα που συνθέτουν το μωσαϊκό μιας χώρας που δεν ξέρει να ζει χωρίς να τραγουδά, με μόνο άξονα τη συλλογική συγκίνηση, τα κοινά σημεία αναφοράς και το καθαρό συναίσθημα. Αυτή η σειρά παραστάσεων -σαν μια ζεστή βραδιά στο σαλόνι του σπιτιού μας- έχει έναν στόχο: να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε και να το τραγουδήσουμε παρέα’.
>> Τετ 10 & Πεμ 11 Απρ | Μουσική Σκηνή Red, παλιά Λευκωσία, 21.00, €30 & €25. Πληρ. 99059257 & 96245929.
 

1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε η μεγαλύτερη σύγκρουση της ανθρώπινης ιστορίας, αποτέλεσε το «σημείο μηδέν» του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Δεκάδες έθνη ενεπλάκησαν στο πεδίο των μαχών, εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, άμαχοι και στρατιώτες, και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δέχθηκε ανυπολόγιστες καταστροφές. Ο χάρτης της Γηραιάς Ηπείρου σχεδιάστηκε από την αρχή. Στην έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα» το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο πρωτογενές υλικό της ιστορικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συμμετοχή της Κύπρου και των εθελοντών Κυπρίων στον αγώνα κατά του Άξονα, καθώς και σημαντικές πτυχές από τον αγώνα του ελληνικού λαού. Ανιχνεύει και αποτυπώνει πρόσωπα και εικόνες των αφανών ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα αφιέρωμα για τη συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας στον αγώνα του ΄40. Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Βαττή «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου». Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Λουί Νικήτα, Διευθύντρια BPR Cultural Management. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, στις 19:00.
>> Τρίτη 9 Απριλίου, Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία. Εγκαίνια 19.00. Ώρες λειτουργίας Δ-Κ 10.00-19.00. Πληρ. 22128157.

Τα Μαγικά Φασόλια
ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ είναι μια ανεξάρτητη κυπριακή κωμωδία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θήο Παναγίδη, ο οποίος θα είναι στην προβολή για να μας μιλήσει για την ταινία και να συνομιλήσει με το κοινό. Τέσσερις ηθοποιοί, και ένας ενοχλητικός φίλος τους, περιμέ- νουν σ’ ένα παλιό σπίτι έναν καθηγητή υποκριτικής, με τον οποίο έχουν προγραμματίσει ένα θεατρικό εργαστήρι. Όταν αρχίζουν να πεινάνε, φέρνουν πέντε μερίδες φασόλια από μια ψησταριά, αλλά τα φασόλια προκαλούν παραισθήσεις και οδηγούν σε απρόβλεπτες εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι φίλοι να ρυθμίσουν τα προσωπικά τους ζητήματα με ανορθόδοξο τρόπο. Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Γιωρκάτζης, Πολυξένη Σάββα, Αντρέας Κούτσουμπας, Ιωάννα Κορδάτου
Μάριος Μεττής. Σκηνοθεσία: Θήο Παναγίδης. Σενάριο: Θήο Παναγίδης. Η προβολή είναι στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινηματογραφικές Τετάρτες 2019» του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών που γίνεται σε συνεργασία με το «Συνεμά Ξάνθης 3». Κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών.
>> Τετάρτη 10 Απριλίου, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, Λευκωσία, 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 22256782.

Ριχάρδος Γ’ 
Ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και συνεχίζει τις παραστάσεις της τον Απρίλιο. Η ιστορία του δύσμορφου αλλά και απροσδόκητα γοητευτικού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ είναι μια μελέτη για την εξουσία. Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου. 
>> Τετ 10 Απρ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745. 

Ο Jordi Puigvert στην Κύπρο
Ο κορυφαίος Ισπανός ζαχαροπλάστης Jordi Puigvert στην Κύπρο στις 10 & 11 Απριλίου. O διακεκριμένος Ισπανός Pastry Chef Jordi Puigvert επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο στις 10 & 11 Απριλίου 2019 και παρουσιάζει ένα μοναδικό διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα "Frozen Desserts Formulation and ingredient tricks for Modern Patisserie". Η μοριακή γαστρονομία συναντά τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική και πιο συγκεκριμένα τις απολαυστικές παγωμένες γλυκές δημιουργίες, στο πλαίσιο ενός καθαρά τεχνικού προγράμματος επαγγελματικής επιμόρφωσης, που μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή του στην Αθήνα, “ταξιδεύει” τώρα στο Δάλι της Λευκωσίας.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>> Τετάρτη 10 & Πέμπτη 11 Απριλίου, Mitsios Trading, Δάλι, Λευκωσία. Πληρ. 6972444820, E-mail: gastronomy_essentials@mail.com, website: www.Cucina.gr.

 



Όλα τα υπέροχα πράγματα 
Η Θεατρική Ομάδα Persona μετοιμάζει την καινούργια της παραγωγή που έχει τίτλο «Όλα τα υπέροχα πράγματα» (πρωτότυπος τίτλος Every Brilliant Thing) των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe σε μετάφραση Μαρίας Κωνσταντίνου. Ένας διαδραστικός μονόλογος σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη με τη Χριστίνα Κωνσταντίνου επί σκηνής και την ενεργή συμμετοχή του κοινού όπου κάθε φορά διαφορετικοί θεατές καλούνται να ερμηνεύσουν τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας. Το έργο, ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας το βραβείο «Critics’ Pick» των New York Times και διθυραμβικές κριτικές από τους Guardian, Time Out, Independent, Evening Standard, Telegraph και Sunday Times. Οι συγγραφείς με περίτεχνο τρόπο τοποθετούν απέναντι στην κατάθλιψη την απόλυτη χαρά, απέναντι από την αίσθηση της ματαιότητας τον ενθουσιασμό για το καθετί «μικρό κι ασήμαντο», κι απέναντι στην αυτοχειρία τη λαχτάρα για να ζήσεις: ένα «αντικαταθλιπτικό» έργο, ένας ύμνος στη ζωή που μιλάει κατευθείαν στις καρδιές των θεατών.
>> Κάθε Τετ & Παρ μέχρι Παρ 3 Μαΐου (εκτός από Τετ 24 & Παρ 26 Απρ), Υφαντουργείο, Λευκώνος 67-71, Λευκωσία, 20.30, €10. Πληρ. 70000138 & www.tickethour.com.cy.

Green Festival
Για ακόμη μια χρονιά διοργανώνεται το Green Festival. Το φεστιβάλ προσδοκεί να φέρει σε επαφή φοιτητές και εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις, για συντονισμό δράσεων και ανταλλαγή ιδεών, σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την σχέση μας με τα ζώα και την καλλιέργεια πράσινων αξιών. Το φεστιβάλ θα γίνει στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου από η ώρα 10:00π.μ μέχρι τις 1:00π.μ.
>> Πέμπτη 11 Απριλίου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, 10.00-13.00. Είσοδος ελεύθερη. 

Εισαγωγή στον αυτοσχεδιασμό στη σύγχρονη μουσική
Το Windcraft Loud, σε συνεργασία με το A. Vafea Jazz Projects, παρουσιάζει σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στον αυτοσχεδιασμό στη σύγχρονη μουσική» με τον εξαίρετο σαξοφωνίστα και συνθέτη Βασίλη Ξενόπουλο. Το σεμινάριο χωρίζεται σε δυο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Στο πρώτο σκέλος γίνεται προσέγγιση του αυτοσχεδιασμού ιστορικά μέσα από την εξέλιξη των διαφόρων στυλ της τζαζ, από το ragtime, το blues και το swing μέχρι τα πιο σύγχρονα bebop και fusion. Στη συνέχεια του θεωρητικού μέρους παρουσιάζονται και αναλύονται οι πιο δημοφιλείς σκάλες στη σύγχρονη μουσική όπως major/minor pentatonics, blues scale και jazz modes, ενώ γίνεται και ένας συσχετισμός (μέσω βαθμίδων), έτσι ώστε ο σπουδαστής να έχει σημείο αναφοράς με τις παραδοσιακές σκάλες της δυτικής μουσικής. Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου είναι καθαρά πρακτικό και οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν (στο δικό τους όργανο) το υλικό που έχει διδαχθεί στο πρώτο μέρος. Επίσης γινεται αναφορά και εφαρμογή της αυτοσχεδιαστικής τεχνικής σε διάφορα στυλ της σύγχρονης μουσικής, όπως τζαζ, funk και latin. Το masterclass είναι δομημένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε σπουδαστές όλων των μελωδικών οργάνων και επιπέδων και διαρκεί δύο ώρες.
>> Πέμπτη 11 Απριλίου, Windcraft Music Centre, Ξάνθης Ξενιέρου 27, Λευκωσία, 19.00-21.00. Συμμετοχή: 15 ευρώ (10 ευρώ για μέλη του Windcraft Loud). Πληρ. 22377748/www.windcraftmusic.com.

Bauhaus & Χορός
Με την αφορμή τα 100 χρόνια Bauhaus, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με το Dance Gate Lefkosia διοργανώνει μια βραδιά με θέμα το Bauhaus και τον χορό, την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 8μμ στη Στέγη Χορού Λευκωσίας. Το Bauhaus δεν περιοριζόταν στο μινιμαλιστικό και επαναστατικό ντιζάιν, καθώς συχνά φιλοξενούσε θεματικά πάρτι μεταμφιεσμένων και βραδιές θεάτρου και χορού. Σε αυτή την εκδήλωση, διερευνώνται οι πτυχές του Bauhaus που αφορούν τον χορό και τα κοστούμια, μέσω χορευτικών παραστάσεων με ειδικά σχεδιασμένες τρισδιάστατες κατασκευές επεκτάσεις του σώματος και προβολή ταινίας. Η βραδιά ξεκινά με την παράσταση “Homage”, όπου τρεις χορευτές εμφανίζονται σε ειδικά σχεδιασμένες επεκτάσεις του σώματος, παρουσιάζοντας μια νέα ερμηνεία του τριαδικού μπαλέτου του Oskar Schlemmer, σχεδόν 100 χρόνια μετά από την πρεμιέρα του, το 1922. Οι τρισδιάστατες κατασκευές επεκτάσεις του σώματος που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την παράσταση χορού, δημιουργήθηκαν από φοιτητές της Μελίτας Κούτα του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στη συνέχεια η ταινία «Το τριαδικό μπαλέτο» του Oskar Schlemmer (30 λεπτά) μας οδηγεί κατευθείαν στον κόσμο του Bauhaus και το διάσημο του μπαλέτο. Έκανε πρεμιέρα στην Στουτγκάρδη, στις 30-31 Σεπτεμβρίου 1922, με μουσική σύνθεση του Paul Hindemith, μετά από σειρά μορφοποιητικών παραστάσεων από το 1916. Το μπαλέτο έγινε o πιo πολυερμηνευμένος καλλιτεχνικός avant-garde χορός. Ο Oskar Schlemmer άρχισε να συλλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα ως ένα νέο καλλιτεχνικό μέσο. Είδε το μπαλέτο και την παντομίμα ως ελευθερία από τις ιστορικές αποσκευές του θεάτρου και της όπερας. Έτσι, ήταν ήταν ικανός να παρουσιάσει τις ιδέες του της χορεογραφημένης γεωμετρίας, του ανθρώπου ως χορευτή μεταμορφωμένο από το κοστούμι, να κινείται στο χώρο. Αμέσως μετά, η Αριάννα Οικονόμου παρουσιάζει τη χρογραφία “Knot/Homage”, εμπνευσμένη από το «Knot», ένα έργο γκουάς σε χαρτί της Anni Albers, από το 1947. Η χορεύτρια ακολουθεί την κίνηση των τριών κλωστών, σε κίτρινο, κόκκινο και μπλε, για να δημιουργήσει μια χορογραφία ως μια διαφορετική ερμηνεία του έργου της Anni Albers. Το Dance Gate Lekfosia ευχαριστεί τη Στέγη Χορού Λευκωσίας για τη συνεργασία.
>> Πέμπτη 11 Απριλίου, Στέγη Χορού Λευκωσίας, 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

The Zilla Project
Ένα ακόμα live με το υλικό από το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο «This One’s For the President» καθώς διασκευές σε κλασσικές blues και rock n roll επιτυχίες. Τους λόκαλ blues-rock Zilla απαρτίζουν οι Μανόλης Βουράκης «Big Mo» (φωνή, κιθάρα), Νικόλας Μελής «The Honeyman» (πλήκτρα), Λοΐζος Παφίτης «Lou» (μπάσο) και Στέφανος Μελετίου «The Medicine Man» (ντραμς).
>> Πέμπτη 11 Απριλίου, New Division, Λευκωσία, 21.30. Είσοδος: €1 έξτρα χρέωση σε κάθε ποτό.

Από το Μόναχο στην Αθήνα: Βιολί & Πιάνο
Ο εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Wolfgang Schröder στο βιολί και ο ταλαντούχος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου συναντιούνται ξανά, μετά από αρκετά χρόνια στην σκηνή, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με σονάτες για βιολί και πιάνο των R.Strauss, Μ. Θεοδωράκη, Gershwin- Porgy, Bess Fantasy.
>> Πέμπτη 11 Απριλίου, Τεχνόπολις20, Πάφος, 20.00. Είσοδος: 10 ευρώ. Πληρ. 70002420.

Ναυ...Άγιο Είχαμε
Ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στη θεατρικοχορευτική παράσταση που ανεβάζει με τίτλο "Ναυ...Άγιο Είχαμε". Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Απριλίου στο Σατιρικό Θέατρο η ώρα 20:30! Εσύ τι θα έκανες εάν η κρουαζιέρα που πήγαινες διακοπές ναυαγούσε; Όταν χάνεις κάτι μαθαίνεις τι αξία είχε! Θα ευχόσουν να έκανες κάτι πριν γίνει αυτό το τραγικό συμβάν; Ένας μικρός Τιτανικός οι αγάπες και καράβια που ναυάγησαν οι μεγάλες ευκαιρίες. Σαν ναυαγοί θα ζήσουν για λίγο έξι "φυσιολογικοί" άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους. Τους ενώνει όμως η τρομακτική εμπειρία.
>> Πέμπτη 11 Απριλίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 96671662, 99070447.

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close