Εκδρομές να πας , Guide

10 road trip στην Κύπρο για την καλύτερη εποχή του χρόνου

Εναλλακτικές εξορμήσεις και όμορφες διαδρομές σε κάθε γωνιά της Κύπρου για τον Απρίλιο

Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2019

Ο δεύτερος μήνας της άνοιξης μας επιφυλάσσει πολλά και μας φέρνει πιο κοντά στη φύση αλλά και στο Πάσχα που πλησιάζει. Φέτος η άνοιξη είναι πολύ γενναιόδωρη και μας προσφέρει απλόχερα πανέμορφες εικόνες με καταπράσινα λιβάδια και πολύχρωμα αγριολούλουδα.
 
Τι θα έλεγες για road trip στην ανοιξιάτικη Κύπρο; Η εποχή το επιβάλλει να ξεχυθούμε στα ορεινά και να απολαύσουμε την ομορφιά της κυπριακής φύσης την πιο ωραία εποχή τους χρόνου. Εμείς, εδώ στο Check In κάπου θα πάμε αλλά έχουμε και για σένα πολύ καλές προτάσεις και σού προτείνουμε ξεχωριστές διαδρομές για να εξορμήσεις σε προορισμούς της Κύπρου που θα σε εντυπωσιάσουν και θα σε κάνουν να χαλαρώσεις με την παρέα σου.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ



Επιστροφή στον Φαρμακά
Ο Φαρμακάς είναι ένα ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου και βρίσκεται στην οροσειρά του Τρόοδους. Φθάνοντας εκεί μετά από ταξίδι 40 περίπου χιλιομέτρων από τη Λευκωσία, θα βρεθείς "αντιμέτωπος" με έναν τεράστιο χώρο στάθμευσης και δίπλα είναι η εκκλησία του χωριού, το κοινοτικό συμβούλιο και τα δύο καφενεία του Φαρμακά.

Τι θα δεις: Επισκέψου την κύρια Εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγ. Ειρήνη. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στο καφενείο. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο. Κοντά στον Φαρμακά βρίσκονται και τα χωριά Παλαιχώρι, Καμπί, Γούρρι, Φικάρδου αλλά και το Μοναστήρι του Μαχαιρά το οποίο μπορείς να επισκφθείς.

Πού να φας:
> Ιεράμπελος, Φαρμακάς
Το εστιατόριο του οινοποιείου Santa Irene, αξίζει μιας στάσης, για να δοκιμάσεις το κυριακάτικο πλούσιο μπουφέ του, με ιδιαίτερα προσεγμένες γεύσεις τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κουζίνας, φτιαγμένες με φρέσκα υλικά, τα περισσότερα τοπικά. Στο τέλος άφησε χώρο για το φανταστικό γαλακτομπούρεκο, με ελλαδικό χαρακτήρα. (22515515).



> Ποταμός, Καμπί
Πέρασε το Παλαιχώρι και στην ένδειξη Φαρμακάς κάνε αριστερά και πιο κάτω είναι το Καμπί και το εστιατόριο Ποταμός (22643315). Ένα εστιατόριο με τζάκι και τζαμαρίες, χτισμένο πάνω στον ποταμό! Οι μεζέδες του είναι νοστιμότατοι και θα ενθουσιαστείς με τα ξιδάτα αβγά των ορτυκιών. Για επιδόρπιο ο Σωτήρης θα σου σερβίρει πισσίες με μέλι αλλά και πλούσιο κυπριακό πρόγευμα.



Ο φημισμένος Καλοπαναγιώτης 
Ο Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, η οποία διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας. Το χωριό απέχει 70 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά διαθέτοντας ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα. Είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο.



Τι θα δεις: Το Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Bρίσκεται στην ανατολική όχθη του Σέτραχου ποταμού απέναντι από την παλαιά γειτονιά του χωριού. Το 1985 η Ουνέσκο περιέλαβε το Μοναστήρι στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με άλλα οκτώ ξωκλήσια που βρίσκονται όλα στην περιοχή του Τροόδους. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο χωριό, είναι ακόμα η Ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου. Το χωριό διαθέτει Ιαματικές Πηγές. Οι ιαματικές πηγές του Καλοπαναγιώτη βρίσκονται κοντά στις όχθες του Σέτραχου ποταμού δίπλα στο ενετικό γεφύρι. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των θειούχων νερών του Καλοπαναγιώτη ήταν γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια.

Πού να φας: Για φαγητό θα πας στην ταβέρνα Το παλιό Σινεμά (99130275 & 99191026, Μάρκου Δράκου 44Α, Καλοπαναγιώτης). Εδώ θα φας κυπριακό μεζέ και θα ξεχωρίσεις τα μακαρόνια του φούνρου της Άντζη. Πλούσια κρέμα, μαμαδίστικη γεύση, πλούσια σε υλικά, γενναιόδωρη μερίδα, σερβιρισμένη σε πήλινο σκεύος. Θα το λατρέψεις! Εναλλακτικά θα πας στα Τσιμπιματούθκια, ένα καθαρά κυπριακό delicatessen, όπου θα απολαύσεις ατελείωτα αυθεντικά μεζεδάκια της παρέας, όλα κυπριακά και όλα παρασκευασμένα με υλικά και προϊόντα από ντόπιες επιχειρήσεις! Για χαλαρό καφεδάκι και ποτό μπορείς να πας στο ρετρό μαγαζάκι ΚαφεΟίνος (99789331) Αν όμως, θες κάτι περισσότερο από μεζέ, θα πας σ' ένα από τα εστιατόρια του Casale Panayiotis, το Βυζαντινό, ή το ολοκαίνουργιο Λουτράκι, με εκπληκτική θέα και πιάτα δημιουργικής κουζίνας με ένα twist κυπριακής και διεθνούς γαστρονομίας.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ανακάλυψε την Ανώγυρα
Το τριήμερο βρίσκεται προ των πυλών. Πολλοί θα βρεθείτε στη Λεμεσό και είναι μία καλή ευκαιρία αν θέλετε εκδρομούλα να πεταχτείτε μέχρι το χωριό του κυπριακού παστελιού και του χαρουπόμελου, την πανέμορφη Ανώγυρα, που βρίσκεται μερικά λεπτά από την πόλη της Λεμεσού.



Τι θα δεις: Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Δίπλα στην πλατεία υπάρχει ένα παλιό ελαιοτριβείο, όπου μπορείς να δεις τη μυλόπετρα όπου άλεθαν τον ελαιόκαρπο και τον «σφικτήρα», μέσω του οποίου εξήγαγαν το ελαιόλαδο από τον λιωμένο καρπό της ελιάς.

Πού να φας: Στο χωριό υπάρχουν τρία εστιατόρια. Η μία παραδοσιακή ταβέρνα λέγεται Ανώγυρα (99795468) και προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες. Επιπλέον υπάρχει και το εστιατόριο «Νικόλας» (25221584), το οποίο βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό.



Πάμε Πλάτρες για πέστροφα
Οι Πλάτρες αποτελούν, ίσως, ένα από τα διασημότερα χωριά της Κύπρου και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για μίνι εξορμήσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα χωριό στους πρόποδες του Τροόδους με φιλόξενους κατοίκους, υπέροχο κλίμα, χώρους διαμονή και φαγητού, παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον και άρωμα μιας άλλης εποχής. Το είπε άλλωστε και ο ποιητής Σεφέρης: «Τ' αηδόνια δεν σ' αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

Τι θα δεις: Στο χωριό υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις. Από τα τον καταρράκτη Καληδόνια και τον καταρράκτη του Μιλλομέρη, μέχρι ο σοκολατοποείο και πολλά ξενοδοχεία από ΄όπου πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες!

Πού να φας: Τις Πλάτρες λειτουργούν ολόχρονα τέσσερις ταβέρνες καθώς και όλα τα ξενοδοχεία παρέχουν καφέ και φαγητό. Μπορείτε να πάτε για να φάτε με θέα το καταπράσινο τοπίο του χωριού ακούγοντας το νερό στον ποταμό. Τα εστιατόρια του χωριού είναι «Το Ανώι» (25422900), το «Mimis Tavern» (25421449), ο «Πήγασος» (25421744) και το «Skylight» (25422244). Απολαύστε τους μαγειρευτούς μεζέδες και φαγητά στα κάρβουνα καθώς και την περίφημη πέστροφα που σερβίρεται στα εστιατόρια του χωριού. Επιπλέον για γλυκό πρέπει να επισκεφτείτε το ξενοδοχείο «Forest Park» για να δοκιμάσετε το μοναδικό παγωτό στην Κύπρο με γεύση λεβάντας το οποίο το φτιάχνουν μόνο στο ξενοδοχείο.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ



Διαδρομή σε Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Τόχνη και Ψεματισμένο 
Από Λάρνακα για Λεμεσό τα πανέμορφα χωριά Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Τόχνη και Ψεματισμένος σφύζουν από ντόπια παράδοση και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις περπατώντας στα πετρόκτιστα δρομάκια τους.

Tι να δεις: Περπάτησε μέχρι την κορυφή του λόφου Σωτήρα στα Λεύκαρα, για να απολαύσεις τη φανταστική θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Αν σε κερδίσει ο Κάτω Δρυς, που είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, επισκέψου το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (24342833) για να μάθεις την ιστορία του χωριού. Η εκκλησία της Αγία Μαρίνας στον Ψεματισμένο με τις αρχαίες ρίζες χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Και μια και βρίσκεσαι στην περιοχή, πέρνα κι από το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρόνικου και της Αγίας Αθανασίας, ένα πραγματικά υπέροχο βυζαντινό αριστούργημα, 600 περίπου χρονών.

Που να φας
> Elli's Jar, Κάτω Δρυς
Μάζεψε παρέα 6 ατόμων και άνω και αφού κρατήσεις τη θέση σου μία βδομάδα πριν, απόλαυσε πρόγευμα στο Elli's Jar που θα ανοίξει μόνο για σένα. Πιες καφέ, δοκίμασε σπιτικό ψωμί, τυριά, αβγά και άλλα πολλά και φυσικά τις φανταστικές μαρμελάδες που φτιάχνει η Έλλη με τη μητέρα της (€10/άτομο). Απλό, γοητευτικό και πριβέ. Φεύγοντας, αγόρασε μαρμελάδες και chutney (96476265).

> Tasties, Πάνω Λεύκαρα
Ένα απίθανο σπίτι με ολάνθιστη αυλή στην καρδιά του χωριού, με μια φιλόξενη οικοδέσποινα σε περιμένει για καφέ ή φαγητό. Το μενού του περιλαμβάνει λίγα και καλά πιάτα της διεθνούς κουζίνας, όλα φτιαγμένα με ολόφρεσκα προϊόντα, από σολομό με λαχανικά μέχρι το παραδοσιακό ψητό. Όταν 'πιάσει' το κρύο, απόλαυσε μια σούπα λαχανικών σερβιρισμένη με χωριάτικο ψωμί. (24343411).

> Ταβέρνα Βαβατσινιά, Βαβατσινιά
Στην ομώνυμη ταβέρνα, στο κέντρο του χωριού, ο κ. Τάκης σερβίρει νόστιμους εκλεκτούς κυπριακούς μεζέδες εδώ και 22 χρόνια. Ανοίγει καθημερινά εκτός Τετάρτης και φημίζεται για τα κουπέπια, το τηγανητό κολοκάσι και φυσικά τους μεζέδες του. (99342780).

> Ταβέρνα Τόχνη, Τόχνη
Με θέα προς τη θάλασσα και την εκκλησία της Αγίας Ελένης, στη γραφική πλατεία του χωριού θα απολαύσεις παραδοσιακούς μεζέδες στα κάρβουνα (€19.50/άτομο). Σε αυτή την ξεχωριστή ταβέρνα μπορείς να διαμορφώσεις το μενού στα γούστα σου. (24332998).

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

Η Μηλιού είναι υπέροχη!
Το χωριό είναι μικρό αλλά πανέμορφο. Το φυσικό τοπίο, η ιστορία του και ο τρόπος που εξελίχθηκε χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, τουναντίον αναδεικνύοντας αυτή, είναι εντυπωσιακός.

Τι θα δεις: Το παρεκκλήσι του 13ου αιώνα, αφιερωμένο στους Άγιους Ανάργυρους, που βρίσκεται στην αυλή του ξενοδοχείου Ayii Anargyri Natural Healing Spa Resort, καθώς και το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Ανεράδες», το οποίο είναι κυκλικό, αφού ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στο ίδιο σημείο.

Πού να φας: Για φαγητό μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου, εκ τωνν οποίων ο "Κάβα" που λειτουργεί μόνο για δείπνο με γκουρμέ πιάτα και το "Αμαρούλα" που λειτουργεί ολόκληρη την ημέρα με διεθνή και κυπριακή κουζίνα. Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε την ξακουστή ταβέρνα «Παγκράτιος» (70003757) που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1847. Προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες καθώς επίσης και φαγητά σχάρας και διάφορα άλλα μαγειρευτά φαγητά όπως κλέφτικο. Επιπλέον λειτουργεί και το Καφενείον η Μηλιού, σερβίροντας παραδοσιακούς μεζέδες και είδη σχάρας.



Η Λυσός είναι μαγεία 
Η πανέμορφη Λυσό, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Πάφου. Αν και σήμερα το χωριό μοιάζει μικρό και σχεδόν εγκαταλειμμένο εντούτοις τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν μία μεγάλη κοινότητα, με όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, αρκετά διώροφα. Η Λυσός λοιπόν που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σταυρό της Ψώκας εδαφικά είναι το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Πάφου.

Τι θα δεις: Η διαδρομή για να φτάσεις μέχρι εκεί είναι πανέμορφη και περνάς από Τσάδα, Στρουμπί, Κάθηκα, Μηλιού και φτάνεις μέχρι πάνω περνώντας από τα γειτονικά χωριά Μελάδια, Περιστερώνα και Στενή. Βορειοδυτικά συνδέεται με το χωριό Πελαθούσα και από εκεί με τη Πόλη Χρυσοχούς. Στα βορειοανατολικά συνδέεται με τον Σταυρό της Ψώκας, το Μοναστήρι του Κύκκου και από εκεί με τα ορεινά θέρετρα του Τροόδους. Το χωριό διαθέτει εκκλησίες και εξωκλήσια με κύριο ναό της κοινότητας την εκκλησία της Παναγίας Χρθσελεούσας. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα.

Τι θα κάνεις: Στη Λυσό μάθε πως υπάρχει ένα ενδιαφέρον μονοπάτι της φύσης για να το περπατήσεις. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και το ποδήλατό σου διασχίζοντας το κυκλικό μονοπάτι. Οι διαδρομές είναι 2, μία με 6 χιλιόμετρα και η άλλη με 12.

Πού να φας: Το χωριό διαθέτει ένα μικρό καφενείο-εστιατόριο, την 'Ταβέρνα Λυσός' στο κέντρο του χωριού. Προσφέρει κυπριακούς μεζέδες. Μπορείς να φας νόστιμο σουβλάκι, σεφταλιά και είδη σχάρας. (99876916), Δ-Κ 07.00-23.00. Πολύ κοντά όμως στη Λυσό μπορείς να βρεις πολύ καλές ταβερνούλες για φαγητό που βρίσκονται στα γύρω χωριά σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.
> Ταβέρνας Γιάννη, Κάθηκας (26633353)
> Ταβέρνα Πετραδάκι, Κάθηκας (26814191)
> Παγκράτιος, Μηλιού (70003757)
> Λετύμπου, χωριό Λετύμπου (26642614)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close