15 March 2019
Μουσική , Συναυλίες & Events

Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μιχάλης Γκανάς φέρνουν τον "Αέρα της αγάπης" στο Θέατρο Ριάλτο

Οι δύο φίλοικαι συνεργάτεςμοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους δικούς τους και άλλων

Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2019

Μια ξεχωριστή παράσταση Μουσικής και Λόγου από τους δύο φίλους και συνεργάτες που μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους δικούς τους και άλλων, εικόνες και αρώματα ενός ορεινού χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μια άλλη πατρίδα. Υπέροχες συνθέσεις, μέσα από μια πρωτοποριακή ενορχήστρωση του υλικού, ντύνουν μοναδικά την ποίηση του Μιχάλη Γκανά - που δημιουργεί εικόνες και μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. 
Ο πρόσφατος κύκλος τραγουδιών «Γυάλινα Γιάννενα» που κυκλοφόρησε σε cd από το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης καθώς και αγαπημένα τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη από άλλους κύκλους μπλέκονται στην ιστορία που πλάθουν οι δύο δημιουργοί, μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς Γιάννη Κυριμκυρίδη (πιάνο), Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα), και Δημήτρη Βαρελόπουλο (λαούτο).  Ερμηνεύει ο Νίκος Ξυδάκης και διαβάζει ο Μιχάλης Γκανάς.

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο και η μουσική που γράφει αναφέρεται σ’ αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου ελληνικού κόσμου που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον Θοδωρή Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, των οποίων οι στίχοι προέρχονται από τη μεγάλη ποιητική παράδοση της Ελλάδας.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» ,έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και ερμηνεία από τον Νίκο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται το 1979 στον επόμενο δίσκο με τίτλο «ΤΑ ΔΗΘΕΝ».

Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου κυκλοφορεί το «Πρώτο Βράδυ στην Αθήνα» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Γκανά και του Μανώλη Ρασούλη όπου ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του. Άλλα γνωστά του έργα είναι η μελοποίηση ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού με τίτλο “Προς τον Κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση “, το “Μέλι των Γκρεμών “, το “Ημερολόγιο“, καθώς και το “Αμάρτημα της μητρός μου” με μελοποιημένα ποιήματα του Γεώργιου Βιζυηνού και του Θοδωρή Γκόνη.

Ο δίσκος του με τίτλο “Γρήγορα η Ώρα πέρασε” με την φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τραγούδια σε ποίηση της Σαπφούς, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, Διονύση Καψάλη και Κώστα Καρυωτάκη.

Ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς διέγραψε τη δική του - εικοσαετή πια - τροχιά στο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου ήρθε για να σπουδάσει Νομικά. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την Κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και Σεναριογράφος. 

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.α. 
Μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.
Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Παραλογή".
Το 2002 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μελάνι» μια συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του έως και το 2001 με τίτλο «Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς».

Θέατρο Ριάλτο,  Παρασκευή 15 Μαρτίου, 20:30 
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
Εισιτήρια: € 18 / 14, E-ticket: www.rialto.com.cy
 

20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close