Θέατρο , News

Πήγα/Είδα: "Η αρρώστια της νιότης" Νέα Σκηνή ΘΟΚ

Η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν σκηνοθετεί το σπάνια παιγμένο έργο τουΦέρντιναντ Μπρούκνερ ‘Η Αρρώστια της Νιότης’

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019

Αναρωτιέμαι συχνά μετά από κάθε παράσταση, αν το εκάστοτε έργο έχει πρώτα λόγο στο σήμερα και κατά δεύτερον αν ο μέσος Κύπριος θεατής του 2019 μπορεί να γίνει μέτοχος αυτή της θεατρικής παράστασης. 

Με τέτοιες σκέψεις έφυγα από την τελευταία παραγωγή της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ, η οποία ανεβάζει το σπάνια παιγμένο έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ ‘Η Αρρώστια της Νιότης’ σε σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν. 

Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως ψυχογράφημα, γράφτηκε το 1926 στα χρόνια του μεσοπολέμου στην Ευρώπη και παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές. Η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν σκηνοθετεί φωτίζοντας τις ψυχοσυναισθηματικές εξάρσεις των νέων αυτών ανθρώπων, τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους σε μία εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας προετοιμάζεται το έδαφος για τα ναζιστικά και φασιστικά καθεστώτα της Γερμανίας και της Ιταλίας αντίστοιχα. 

Η σκηνοθέτις εντυπωσιάζει για άλλη μία φορά με την επιλογή της να κατακερματίζει τη σκηνή, να τοποθετεί τους ηθοποιούς σε αυτήν πότε ως ρόλους και πότε ως ανδρείκελα, ενώ ταυτόχρονα η μουσική και η κίνηση των σωμάτων συνομολογούν τα πάθη και τα συναισθήματα των ηρώων.

Ένα δύσκολο και δυσνόητο έργο, μέσα στο οποίο η σκηνοθέτης κατάφερε να δημιουργήσει ένα αριστοτεχνικά άρτιο περιβάλλον με εξαιρετικές ερμηνείες από το καστ. Μία παράσταση που σχοινοβατεί σε τεντωμένο σχοινί και κατορθώνει να μας εντυπωσιάσει με τα επιμέρους υλικά παρασκευής της, χωρίς όμως να γίνει κατορθωτό να περάσει στο θεατή όλο εκείνο το περικείμενο του 1926 και του Φέρντιναντ Μπρούκνερ, για το οποίο γίνεται μία μόνο αναφορά στο τέλος της παράστασης.

Η Κνούτσεν προτίμησε να ρίξει πολύ επιτυχημένα το φως στις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων της και να τοποθετήσει τους ηθοποιούς της μέσα σε μία σκοτεινή και κατακερματισμένη ατμόσφαιρα της εποχής με δυνατές ερμηνείες.

Ισχυρό στοιχείο της παράστασης η μουσική της Μόνικα και η επιβλητική παρουσία των δύο βιολοντσέλων.  

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close