Εκδρομές να πας , Guide

To weekend πάμε εκδρομή στη γραφική Βάσα Κοιλανίου

Μίαιδανική επιλογή για απόδραση το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019

Η Βάσα Κοιλανίου, στην επαρχία Λεμεσού, με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής και ιστορία στην παραγωγή κρασιού, είναι η ιδανική επιλογή για απόδραση από την καθημερινότητα.

Στην είσοδο του χωριού θα δεις το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, περπάτησε στο μονοπάτι της φύσης που αρχίζει από εκεί και απόλαυσε τη φυσική ομορφιά και το οξυγόνο. Αν από την άλλη είσαι της χαλαρής βόλτας, κάνε την περιήγησή σου στα στενά και γραφικά δρομάκια. Επίσης, στην είσοδο του χωριού θα βρεις και το Οινοποιείο Αργυρίδη. Εκτός από τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγει, τις εντυπώσεις κλέβει ο όμορφος και ιδιαίτερος χώρος του, στον οποίο μπορείς να ξεναγηθείς και να δοκιμάσεις τις διάφορες ποικιλίες κρασιού. Φρόντισε να κλείσεις έγκαιρα την επίσκεψή σου. 

Η πλούσια ιστορία του χωριού αποτυπώνεται στα μουσεία του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια επίσκεψη στο Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο θα δεις σημαντικά εκθέματα από την πλούσια εκκλησιαστική κληρονομιά της κοινότητας, όπως ιερές εικόνες εξαιρετικής τέχνης (14ος-16ος αι.), καθώς και άλλα κειμήλια. Στο Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, που ανήκει σε ιδιώτη, εκτίθενται αγροτικά εργαλεία και εργαλεία της καθημερινής ζωής που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού. Το Μουσείο Ζιβανίας φτάχτηκε τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας, καθώς και αντικείμενα ενός καθημερινού αγροτικού νοικοκυριού της Κύπρου. Δοκίμασε ζιβανία και διάφορα τοπικά προϊόντα και μην ξεχάσεις να προμηθευτείς τα καλούδια σου πριν φύγεις.



Στη Βάσα θα βρεις και σπήλαια στα οποία διέμεναν ασκητές. Λίγο έξω από το χωριό θα συναντήσεις το σπήλαιο του Όσιου Βαρνάβα και το σπήλαιο του Απόστολου Τίμωνα (1ος αι.). Κι όταν σου ανοίξει η όρεξη, επίλεξε μια από τις πολλές ταβέρνες της Βάσας για να γευματίσεις με την παρέα. Στην ταβέρνα Αριάδνη δοκίμασε οπωσδήποτε τους φημισμένους ανθούς με τυρί (€7). Αν παραγγείλεις μεζέδες θα σε κεράσουν λαχταριστά μπουρέκια με αναρή, πίτες, δάκτυλα ή γλυκό του κουταλιού (25944064). Στο πιο ψηλό σημείο της Βάσας βρίσκεται η ταβέρνα Πύρκος, όπου εκτός από την πανοραμική θέα, θα απολαύσεις παραδοσιακούς μεζέδες (€16), είδη σχάρας, αλλά και μαγειρευτά, όπως κουπέπια, μακαρόνια του φούρνου, στιφάδο κ.ά. (99491455). Κυπριακό μεζέ (€16) θα βρεις και στο κέντρο του χωριού, στην ταβέρνα Παλάτι, καθώς και διάφορα μαγειρευτά φαγητά της ημέρας (99649139). 



Μην το χάσεις
Το διπλοκάμαρο πέτρινο γεφύρι στα ανατολικά του χωριού, οικοδόμημα της αγγλοκρατίας, παλιά αποτελούσε τη μοναδική δίοδο που οδηγούσε στο χωριό. Εκεί θα αντικρίσεις όμορφες εικόνες τόσο του γεφυριού όσο και της πολύ στενής και πολύ βαθιάς κοιλάδας του ποταμού.

Που να μείνεις
Μπορείς να διανυκτερεύσεις στα όμορφα αγροτουριστικά καταλύματα που διαθέτει το χωριό όπως Vasa Koilaniou Village House, Το Xωριό, Αρχοντικό Αρκέλα και Οικία Ροτή. 

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Φεβρουάριος 2019 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close