Πάμε Ταξίδι , Guide

Άνοιξη 2019 στην Ευρώπη: Οι καλύτεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Η φύση φορά τα γιορτινά της, η μέρα μεγαλώνει σιγά σιγά κι εμείς δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο για να «γευτούμε» τις ομορφιές της άνοιξης

Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι πόλεις της Ευρώπης πλημμυρίζουν με χρώματα κι αρώματα, «ντύνονται» με τα πιο όμορφα λουλούδια της εποχής και χαρίζουν στους επισκέπτες τους μια γεύση από την πιο… πολύχρωμη κι ευωδιαστή πλευρά τους! Σας παρουσιάζουμε τους τοπ 12 ταξιδιωτικούς προορισμούς για μια ανοιξιάτικη απόδραση στην Ευρώπη!

1. Ανοιξιάτικα έθιμα και παραδόσεις στη Σαρδηνία
Ετοιμαστείτε για μια ανοιξιάτικη απόδραση στη Σαρδηνία «βουτηγμένη» στην ιστορία, την παράδοση, τα τοπικά έθιμα και φεστιβάλ, εορτασμούς, τελετουργίες, χειροτεχνήματα και νοστιμιές. Γνωρίστε τη Σαρδηνία την άνοιξη και θα μας θυμηθείτε!

Γιατί να ταξιδέψετε στη Σαρδηνία την άνοιξη; Η τέχνη της υφαντικής, της καλαθοποιίας και τα μυστικά τους περνούν από γενιά και γενιά στη Σαρδηνία εδώ και αιώνες. Τα σχήματα και τα υλικά διαφέρουν από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά που προσφέρει η φύση της περιοχής. Στο Sinnai περηφανεύονται για τα χειροποίητα καλάθια με τα κομψά διακοσμητικά σχέδια που παράγει η περιοχή, ενώ στην πόλη Flussio φημίζονται για τα χειροποίητα καλάθια (corbule) με πρώτη ύλη το φυτό asphodelus.

Η συγκομιδή των μίσχων του συγκεκριμένου φυτού γίνεται τον Απρίλιο, γεγονός που αποτελεί αφορμή για τοπικούς εορτασμούς με κεντρικό θέμα τις διάφορες φάσεις παρασκευής των καλαθιών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και το Asphodelus Museum που λειτουργεί όλο το χρόνο. Στο χωριό Ollolai η γνώση και η παράδοση περνά από μητέρα σε κόρη και έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια και θεωρείται πλέον άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου η Σαρδηνία γιορτάζει το Φεστιβάλ Άνοιξης (Cavalcata Sarda), που έχει τις ρίζες του στο 19ο αιώνα. Στο Sassari η ατμόσφαιρα είναι μοναδική. Μια πομπή από ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλο το νησί καλύπτει δύο χιλιόμετρα στους δρόμους της παλιάς πόλης του Sassari. Την παρέλαση ακολουθούν 300 καβαλάρηδες επάνω στ’ άλογά τους, ενώ το απόγευμα είναι αφιερωμένο σε ιππικούς αγώνες (pariglia). Η γιορτή συνεχίζεται το βράδυ με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς στην πλατεία Piazza d’ Italia.

Εδώ και πέντε αιώνες τη νύχτα της 1ης Μαΐου και 4ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου (St Francis), οι προσκυνητές στο τέλος της πομπής τρώνε su filindeu («τα νήματα του Θεού»), μια ζεστή σούπα που έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες της περιοχής. Η σούπα φτιάχνεται με σιμιγδάλι, νερό, αλάτι, ζωμό από αρνί και τυρί. Η συνταγή περνά από μητέρα σε κόρη και στις προετοιμασίες συμμετέχουν οι γυναίκες κάθε γειτονιάς. Η ζύμη χωρίζεται σε μικρά κομμάτια, τα οποία παίρνει η κάθε μία και το τραβά, ενώνοντας τα δύο άκρα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται οκτώ φορές, μέχρι τα δημιουργηθούν 256 «στρώσεις». Στη συνέχεια η ζύμη αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο, θρυμματίζεται και σερβίρεται μέσα στη σούπα με φρέσκο τυρί.

 
2. Όμορφα χωριά και φεστιβάλ γεύσεων στην ανοιξιάτικη Σικελία
Πλούσια ιστορία, παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων, συναρπαστικά φυσικά τοπία και γραφικές πόλεις και μικρά χωριά. Η ανοιξιάτικη Σικελία περιμένει να την ανακαλύψετε!

Γιατί να ταξιδέψετε στη Σικελία την άνοιξη; Δεκαεννιά χωριά της Σικελίας έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τα ομορφότερα χωριά της χώρας. Για να μπορέσει ένας τόπος να μπει στη λίστα αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, όπως μεγάλη ιστορική κληρονομιά, πολιτισμός, τέχνες, φυσικό περιβάλλον και τοπικές παραδόσεις, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται και να βελτιώνονται στο πέρασμα του χρόνου. Τα 19 ομορφότερα χωριά της Σικελίας είναι τα παρακάτω: Gangi, Cefalù, Salemi, Monterosso Almo, Erice, Ferla, Castroreale, Montalbano Elicona, Palazzolo Acreide, San Marco d’Alunzio, Novara di Sicilia, Sambuca di Sicilia, Geraci Siculo, Sutera, Petralia Soprana, Sperlinga, Savoca, Castiglione di Sicilia και Castelmola. Τι θα λέγατε να ανακαλύψετε μερικά από αυτά (ή όλα) φέτος την άνοιξη;

Αν σκοπεύετε να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για Σικελία τον Απρίλιο, μη χάσετε την ευκαιρία να… δοκιμάσετε τις τοπικές γλυκές λιχουδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σιτσιλιάνικων Κανόλι (ricotta cannoli) στην Piana degli Albanesi, επαρχία του Παλέρμο. Προς τα τέλη Απριλίου, στη Cerda θα έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στο Φεστιβάλ Αγκινάρας, ενώ στο Vizzini, στην επαρχία της Κατάνιας, το γαστρονομικό φεστιβάλ της περιοχής επικεντρώνεται στο τυρί ρικότα.

Και φυσικά, όπου κι βρεθείτε στη Σικελία, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το street food σύμβολο του νησιού. Τα arancino (στη δυτική Σικελία) ή arancina (στις ανατολικές περιοχές της Σικελίας) δεν είναι άλλο από τραγανές, γεμιστές ρυζομπουκιές-κροκέτες. Μπορείτε να βρείτε και την γλυκιά εκδοχή τους, γεμιστές με σοκολάτα ή τυρί ρικότα και πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Η Σικελία είναι απ’ τους must προορισμούς της Ιταλίας, που αξίζει να επισκεφτείτε τόσο την άνοιξη, όσο και το καλοκαίρι!

3. Ξέφρενο γλέντι με Fallas στη Βαλένθια
Κάθε Μάρτη η Βαλένθια υποδέχεται την άνοιξη με το περίφημο φεστιβάλ των Fallas! Η παράδοση συναντά τη σάτιρα, το «κακό» καίγεται στις φλόγες και η νέα εποχή αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες. Οι δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σε ένα open-air πάρτυ κι εμείς ετοιμαζόμαστε για για ανοιξιάτικη απόδραση στην όμορφη Βαλένθια!

Γιατί να ταξιδέψετε στη Βαλένθια την άνοιξη; Η μοναδική ευκαιρία να ζήσετε από κοντά τη μαγεία του φεστιβάλ των fallas είναι να ταξιδέψετε στη Βαλένθια την περίοδο της άνοιξης. Για λίγες ημέρες η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα ατελείωτο street art μουσείο, για να γιορτάσει τον ερχομό της άνοιξης. Κάθε χρόνο κατασκευάζονται περίπου 800 Fallas (πανύψηλες φιγούρες που θυμίζουν κάτι από βασιλιά Καρνάβαλο). Τα Fallas «καταλαμβάνουν» την πόλη υπό τους ήχους μουσικών, πυροτεχνημάτων και παραδοσιακών φορεσιών, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Το φεστιβάλ της Βαλένθια εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 2016. Στο μουσείο των Fallas της Βαλένθια, μπορείτε να δείτε τις φιγούρες που έχουν «σωθεί» από τις φωτιές. Κάθε χρόνο το κοινό σε ρόλο «ενόρκων» δίνει σε μια από τις φιγούρες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. 

4. Ανοιξιάτικη απόδραση με φόντο τις πολύχρωμες τουλίπες του Άμστερνταμ
Η Άνοιξη είναι μία από τις καλύτερες εποχές του χρόνου για ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ. Η πόλη αρχίζει να «ξυπνά» από το χειμωνιάτικο… ξόρκι της και κάθε γωνιά του Άμστερνταμ πλημμυρίζει με τουλίπες σε ό,τι χρώμα μπορείτε να φανταστείτε!

Γιατί να ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ την άνοιξη; Οι τουλίπες είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ολλανδίας και την άνοιξη βρίσκονται στο απόγειο τους! Όπου κι αν γυρίσετε το βλέμμα σας θα δείτε πολύχρωμες τουλίπες. Σε μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, περαστικούς με τεράστια μπουκέτα από τουλίπες στα χέρια ή φορτωμένες στο καλάθι του ποδηλάτου τους! Κι αν θέλετε έξτρα δόσεις από… τουλίπες και λουλούδια όλων των ειδών, δεν έχετε παρά να κάνετε μια στάση στην περίφημη υπαίθρια, πλωτή αγορά λουλουδιών του Άμστερνταμ ή να επισκεφθείτε τα ανθισμένα χωράφια (Flower Strip) της περιοχής. Το περίφημο Bollenstreek εκτείνεται σε μήκος 20 περίπου χιλιομέτρων, ανάμεσα στο Haarlem και το Leiden.

Tip: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Bollenstreek είναι από μέσα Μαρτίου μέχρι μέσα Μαΐου. Κι αν θέλετε να γεμίσετε την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής σας μηχανής με ατελείωτες σειρές από τουλίπες, τότε θα ήταν καλύτερο να προτιμήσετε να ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ προς τα μέσα Απριλίου, όταν λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Τουλίπας (Tulip Festival). Ένας ακόμη λόγος για να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ την άνοιξη, είναι για να γιορτάσετε μαζί με τους Ολλανδούς την «ημέρα του βασιλιά». Κάθε χρόνο στις 27 Απριλίου τα γενέθλια του βασιλιά γίνονται η αφορμή για να μεταμορφωθούν οι δρόμοι του Άμστερνταμ σε ένα ατελείωτο… street party! Φροντίστε μόνο να έχετε βάλει κάτι σε χρώμα πορτοκαλί στη βαλίτσα σας για να φορέσετε εκείνη την ημέρα! Ο Απρίλιος είναι ο πιο «στεγνός» μήνας του χρόνου για το Άμστερνταμ, κάτι που σημαίνει ότι θα απολαύσετε τις βόλτες σας στην πόλη (με ποδήλατο ή χωρίς) χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε αν πρόκειται να ξεσπάσει κάποια ξαφνική μπόρα.

Τα πάρκα του Άμστερνταμ γεμίζουν με κόσμο που χαίρεται τις ομορφιές της φύσης και τις υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες που αρχίζουν να κηρύττουν την έναρξη της σεζόν τους! Τα Παρασκευο-σαββατοκύριακα του Μαΐου ξεκινούν οι διάφορες μουσικές, χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις στο πάρκο Vondelpark στο πλαίσιο του Vondelpark Open Air Theatre, που διαρκούν μέχρι το Σεπτέμβρη.

Tip: Κι αν είστε από εκείνους τους ταξιδιώτες που τους αρέσει να απολαμβάνουν και μια… πανοραμική όψη του προορισμού που επισκέπτονται, έχετε υπόψη σας ότι το Μάρτιο λαμβάνει χώρα το λεγόμενο «Open Tower Day». Αναζητήστε τους πύργους και τις πλατφόρμες παρατήρησης που συμμετέχουν και απολαύστε το Άμστερνταμ από ψηλά… δωρεάν! Τέλος, κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου το Άμστερνταμ γιορτάζει την απελευθέρωση της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα. Οι εορτασμοί συνοδεύονται από ποικιλία φεστιβάλ και συναυλιών σε δημόσιους χώρους, αλλά και στον ποταμό Άμστελ με μια πλωτή συναυλία, την οποία συνήθως παρακολουθεί και ο βασιλιάς κι η βασίλισσα της χώρας.

5. Τέχνες και πολιτισμός με ανοιξιάτικη διάθεση στη Φλωρεντία
Πάντα είναι καλή ιδέα ένα ταξίδι στη Φλωρεντία, όμως την περίοδο της άνοιξης τα μάτια σας θα απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής σε αφθονία! Οι καλύτεροι μήνες για μια απόδραση στη Φλωρεντία με τις καλύτερες δυνατές καιρικές συνθήκες είναι οι μήνες της άνοιξης (εντάξει, και αρχές φθινοπώρου!).

Γιατί να ταξιδέψετε στη Φλωρεντία την άνοιξη; Πρώτον, γιατί θα αποφύγετε τις πολλές ζέστες του καλοκαιριού, που ας το παραδεχτούμε δεν ενδείκνυνται και πολύ για πολύωρες βόλτες σε καινούριους προορισμούς. Τους μήνες της άνοιξης οι πολιτιστικές δραστηριότητες στη Φλωρεντία μεταφέρονται και σε εξωτερικούς χώρους, με διάφορα μουσικά (και όχι μόνο) φεστιβάλ ανοιχτά στο κοινό. Το Μάρτιο (στις 25 του μήνα) η Φλωρεντία γιορτάζει τη δική της «Πρωτοχρονιά» (Florentine New Year) στην πλατεία Piazza SS Annunziata. Η παραδοσιακή πρωτοχρονιά της Φλωρεντίας συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στο Palazzo Vecchio με μια παρέλαση που γεμίζει τους δρόμους της πόλης με αέρα… μεσαιωνικό! Οι εορτασμοί συνεχίζονται στην πλατεία Piazza SS Annunziata, όπου κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης δοκιμάζουν παραδοσιακές, ιταλικές νοστιμιές στην υπαίθρια αγορά. Η γιορτινή μέρα κλείνει με μια συναυλία το βράδυ.

Ένας ακόμη λόγος για να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για Φλωρεντία την άνοιξη είναι για να παρακολουθήσετε τις αναπαραστάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας. Στην πόλη Grassina, σε μικρή απόσταση νότια της Φλωρεντίας, μπορείτε να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση από τα Πάθη του Χριστού. Στο τελετουργικό συμμετέχουν περίπου 400 κάτοικοι της πόλης και η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική.

Η Κυριακή του Πάσχα θα σας βρει στην πλατεία Piazza del Duomo της Φλωρεντίας για το Scoppio del Carro (έκρηξη του κάρου), ένα έθιμο που μετρά κοντά στα 400 χρόνια ιστορίας. Ένα περίτεχνο ξύλινο, «όχημα» του 1622 περιφέρεται στους δρόμους της Φλωρεντίας, ακολουθώντας μια «ομάδα» από λευκά βόδια στολισμένα με γιρλάντες, για να καταλήξει στην πλατεία Piazza del Duomo. Εξοπλισμένο με πυροτεχνήματα, το όχημα «εκρήγνυται» όταν το χτυπά ένας πύραυλος από το βωμό του καθεδρικού ναού (συμβολίζοντας το Άγιο Πνεύμα). Σύμφωνα με την παράδοση, όσο πιο δυνατό και μεγάλο το χτύπημα, τόσο καλύτερη θα είναι η συγκομιδή της χρονιάς. Ο Μάιος στη Φλωρεντία είναι ο μήνας της μουσικής (Maggio Musicale Fiorentino, 2 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019). Κλασική μουσική, κονσέρτα, όπερα και παραστάσεις μπαλέτου κατακλύζουν τα κέντρα πολιτισμού της πόλης. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση, φροντίστε να κλείσετε εισιτήρια έγκαιρα.

Tip: Από την ανοιξιάτικη απόδρασή σας στη Φλωρεντία δεν πρέπει να λείψει μια επίσκεψη στους περίφημους κήπους της πόλης, Iris Garde (κοντά στην πλατεία Piazzale Michelangelo), που ανοίγουν για το κοινό τέλος Απριλίου με τέλος Μαΐου.

6. Ανοιξιάτικη απόδραση με παριζιάνικο άρωμα
Ταξίδι στο Παρίσι και μάλιστα την άνοιξη; Πότε κλείνουμε εισιτήρια, είπαμε; Αρχίστε από τώρα να ονειρεύεστε βόλτες κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, πικ νικ στα παριζιάνικα πάρκα και ρομαντικές βόλτες στα νερά του Σηκουάνα.

Γιατί να ταξιδέψετε στο Παρίσι την άνοιξη; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένα ταξίδι στο Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα. Κι ενώ θα συμφωνήσουμε πως κάθε εποχή έχει τα καλά της, εμείς θα δώσουμε μερικούς έξτρα πόντους σε μια ανοιξιάτικη απόδραση στην «Πόλη του Φωτός»! Το γιατί θα σας το αποκαλύψουμε παρακάτω…

Το Λούβρο και το Μουσείο Ορσέ είναι μερικά μόνο από τα ξακουστά μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας, που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το τρίτο Σάββατο του Μαΐου η πόλη γιορτάζει τη Νύχτα των Μουσείων (Nuit des Musées, 19 Mαϊου 2019). Δεκάδες χώροι πολιτισμού ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και το προσκαλούν να απολαύσει τα μοναδικά τους εκθέματα εντελώς δωρεάν. Αφήνοντας πίσω τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, τα πάρκα του Παρισιού ντύνονται με τα ζωηρά χρώματα της άνοιξης και πλημμυρίζουν με ευωδιαστές μυρωδιές τις πράσινες οάσεις της πόλης. Από τους περίφημους Κήπους του Λουξεμβούργου και το βοτανικό κήπο της πόλης, μέχρι το λιγότερο γνωστό στους τουρίστες πάρκο Buttes-Chaumont και το Parc Monceau, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για μερικούς αναζωογονητικούς περιπάτους στους πράσινους χώρους του Παρισιού.

Οι ατμοσφαιρικές υπαίθριες αγορές και τα παζάρια του Παρισιού είναι ακόμη πιο ελκυστικές τις ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης. Περιπλανηθείτε στους πάγκους μικροπωλητών κι ανακαλύψτε μικρούς θησαυρούς αντίκες, δοκιμάστε γαλλικές λιχουδιές κι αγοράστε βιβλία, για να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας στα γαλλικά.

Τip: Μερικές από τις πιο γνωστές υπαίθριες αγορές στο Παρίσι για τους λάτρεις των παλιών αντικειμένων είναι οι εξής: Les Puces de Saint-Quen, Marche Paul Bert, Le Puces de Montreuil και Marche de Porte de Vanves. Αν πάλι, προτιμάτε τους πάγκους με τις λιχουδιές, τότε αναζητήστε στο χάρτη σας τις εξής αγορές: Mouffetard, March Rue Dejean και Marché des Enfants Rouges.

7. Ανοιξιάτικες βουτιές στα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης
Η θερμοκρασία έχει ανέβει, ο ήλιος ζεσταίνει τη Βούδα και την Πέστη, που προσπαθούν να συνέλθουν από τις παγωμένες μέρες του χειμώνα και όλοι χαίρονται τον ερχομό της άνοιξης! Η ουγγρική πρωτεύουσα δίκαια βρίσκεται στη λίστα με τους ωραιότερους ανοιξιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη.

Γιατί να ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη την άνοιξη; Θέλει κι ερώτημα; Η Βουδαπέστη είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ευρώπης. Από Απρίλη και μετά αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν οι ταράτσες και τα μαγαζιά να βγάζουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της να χαρούν τον καιρό απολαμβάνοντας το αγαπημένο τους ρόφημα έξω, αναπνέοντας τον αέρα της Βουδαπέστης! Αν σκοπεύετε να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για Βουδαπέστη την άνοιξη φροντίστε να βάλετε στην must-see λίστα σας το αστικό πάρκο της πόλης. Απολαύστε μια ρομαντική βαρκάδα στη λίμνη και φωτογραφηθείτε με φόντο το κάστρο μέσα σ’ ένα καταπράσινο σκηνικό. Ακόμη, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα αυτής της εποχής είναι το Φεστιβάλ της Άνοιξης (Budapesti Tavaszi Fesztivál, 5-22 Απριλίου 2019). Δυο βδομάδες αφιερωμένες στην κλασική μουσική με πολυάριθμες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους της Βουδαπέστης αποτελούν ικανή αφορμή για ένα ταξιδάκι εδώ!

Κι αν η κλασική μουσική δεν είναι το φόρτε σας για να σας πείσει να ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη την άνοιξη δύσκολα θα αντισταθείτε σε μια πρόταση για… βουτιές στα ιαματικά λουτρά της πόλης! Με 15 δημόσιες θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά και πολλές ακόμη ιδιωτικές εγκαταστάσεις, η Βουδαπέστη είναι αναμφισβήτητα «η πόλη των σπα».

Στις αρχές Μαρτίου η Βουδαπέστη γιορτάζει το Φεστιβάλ των Ψαριών. Αν σας αρέσουν τα ψάρια, στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως η ψαρόσουπα Halászlé και η ουγγρική εκδοχή των fish and chips, τα harcsapaprikás. Στα μέσα του ίδιου μήνα η Βουδαπέστη προσκαλεί τους φίλους του κρασιού! Το Φεστιβάλ Κρασιού (VinCE) είναι ένα από τα μεγαλύτερα οινικά γεγονότα της κεντρικής Ευρώπης. Εκτός από πολλές ποικιλίες κρασιού, οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε διάφορα εργαστήρια, παρουσιάσεις και master classes.

8. Ανοιξιάτικη απόδραση με φόντο τη «Μικρή Γαλλία» στο Στρασβούργο
Η πρωτεύουσα της Αλσατίας αποτελεί ένα μικρό ταξιδιωτικό «διαμάντι»! Θα λατρέψετε τις βόλτες στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου και τη ζωντάνια αυτής της μικρής, μα άκρως γοητευτικής πόλης της βορειοανατολικής Γαλλίας.

Γιατί να ταξιδέψετε στο Στρασβούργο την άνοιξη; Γιατί μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα γραφικά στενά του «Μεγάλου Νησιού» (Grande-Île) του Στρασβούργου είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλωσορίσετε την άνοιξη! Το Grande-Île έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Στο κέντρο του θα βρείτε την κεντρική πλατεία Place Kléber, λίγο πιο κάτω είναι ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Στρασβούργου, ενώ στο δυτικό του άκρο θα βρείτε τη «Μικρή Γαλλία» (Petite France) του Στρασβούργου, άλλοτε γειτονιά των ψαράδων, μυλωνάδων, αλλά και των βυρσοδεψείων της πόλης. Σήμερα αποτελεί ένα από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατά της.

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για μια ποδηλατική εξόρμηση στους δρόμους του κρασιού της Αλσατίας. Περιπλανηθείτε στα γραφικά χωριά, κάστρα και ατελείωτους αμπελώνες και απολαύστε τη φύση της περιοχής… σε δυο ρόδες! Ανακτήστε δυνάμεις απολαμβάνοντας την τοπική σπεσιαλιτέ Flammekueche ή αλλιώς tarte flambée. Κάποτε ήταν το φαγητό των φτωχότερων κοινωνικών τάξεων, όμως σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της περιοχής. Η λεπτή ζύμη πασπαλίζεται με μια ελαφριά στρώση από μαλακό τυρί, κρέμα, κομματάκια μπέικον και λεπτοκομμένες φέτες από κρεμμύδι και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Αφήστε στην άκρη μαχαίρια και πιρούνια, πιάστε ένα κομμάτι tarte flambée με τα χέρια και… E Gueter (καλή σας όρεξη, στα αλσατικά)!

9. Ταξίδι στην Αιώνια Πόλη στα χρώματα της άνοιξης
Γνωρίστε την Αιώνια Πόλη σε μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου, πριν αρχίσουν οι ζέστες του καλοκαιριού και προτού η ιταλική πρωτεύουσα κατακλυστεί από τις ορδές των τουριστών!

Γιατί να ταξιδέψετε στη Ρώμη την άνοιξη; Μπορεί ο Μάρτης, γνωστός ως «γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», να συνοδεύεται από ξαφνικές εναλλαγές του καιρού και πιθανότατα χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο από το τέλος Μαρτίου και μετά η Ρώμη καλωσορίζει την άνοιξη με ηλιόλουστες μέρες και πολύ ευχάριστες θερμοκρασίες για βόλτες στο ιστορικό της κέντρο και όχι μόνο! Διαφόρων ειδών λουλουδάκια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε πάρκα και πλατείες, δηλώνοντας επίσημα τον ερχομό της Άνοιξης!



Τα περίφημα Ισπανικά Σκαλιά γεμίζουν με κόκκινες και ροζ αζαλέες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης (Festa di Primavera, Mostra delle Azalee), μετατρέποντας την πλατεία Piazza di Spagna σε ένα ολάνθιστο τοπίο! Ακόμη, από τα μέσα Απριλίου ανθίζουν και οι γλυσίνες, γεμίζοντας τα στενά της Ρώμης με το ιδιαίτερο άρωμά τους! Φορτίστε τις φωτογραφικές σας μηχανές και περιπλανηθείτε στα στενά γύρω από τα Ισπανικά Σκαλιά (Via Margutta), κοντά στο μνημείο Vittorio Emanuele, στην πλατεία Βενέτσια (Piazza Venzia) και στη Ρωμαϊκή Αγορά κι ανακαλύψτε τις κρεμαστές, γλυσίνες της Ρώμης.

Ένα από τα ανοιξιάτικα «μυστικά» της Ρώμης είναι ο κήπος με τα τριαντάφυλλα Roseto Comunale, στον Αβεντίνο λόφο. Η είσοδος είναι δωρεάν (8.30 π.μ.-7.30 μ.μ. καθημερινές). Απολαύστε τη γαλήνη και την ηρεμία, μακριά από το πολύβουο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε 1.100 ποικιλίες από πολύχρωμα άνθη τριανταφυλλιάς. Στον Αβεντίνο λόφο θα βρείτε και τον Κήπο με τα Πορτοκάλια (Giardino degli Aranci). Απολαύστε την πανοραμική θέα στη Ρώμη, υπό το άρωμα των ανθέων πορτοκαλιών.  Ένας ακόμη λόγος για να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για Ρώμη μέσα στην άνοιξη είναι φυσικά… τα γενέθλια της πόλης! Τα «γενέθλια» της Ρώμης εορτάζονται επίσημα την 21η Απριλίου, καθώς σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, η Ρώμη ιδρύθηκε αυτή τη μέρα το 753 π.Χ. από το Ρωμύλο. Την πλησιέστερη Κυριακή στην 21η Απριλίου κάθε έτους, η Ρώμη πλημμυρίζει από εκατοντάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στην ιστορική παρέλαση με αυθεντικά κοστούμια που αντιπροσωπεύουν διάφορες εποχές της Αρχαίας Ρώμης.

Αν τύχει και οι ημερομηνίες του ταξιδιού σας συμπέσουν με το καθολικό Πάσχα θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το κλίμα κατάνυξης και τις θρησκευτικές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ρώμη. Ο Πάπας πρωτοστατεί στις τελετές που λαμβάνουν χώρα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο Κολοσσαίο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα μεταδίδει το μήνυμα Αγάπης στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Tip: Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε… στην εποχή τους… μερικά από τα πιο διάσημα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Οι αγκινάρες carciofi alla romana θεωρούνται ως από τα πιο νόστιμα ορεκτικά που μπορεί να δοκιμάσει κανείς σε ιταλικό εστιατόριο. Στην εβραϊκή συνοικία θα τις δοκιμάσετε στην τηγανητή εκδοχή τους (alla carciofi giudia).

Πλούσια ιστορία, σπουδαία μνημεία, ατελείωτα μουσεία, νόστιμη κουζίνα και ιταλικό ταμπεραμέντο! Ένα ταξίδι στη Ρώμη θα σας μαγέψει!

10. Μαγευτική ανοιξιάτικη Λισαβόνα
Πόσα να πει ή να γράψει κανείς για τη Λισαβόνα; Μήπως έφτασε η στιγμή για να τσεκάρετε στην ταξιδιωτική σας λίστα μια ανοιξιάτικη απόδραση στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας;

Γιατί να ταξιδέψετε στη Λισαβόνα την άνοιξη; Η μαγευτική Λισαβόνα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης και ανήκει δικαιωματικά στη λίστα με τους τοπ 12 ευρωπαϊκούς προορισμούς για ένα ανοιξιάτικο ταξιδάκι! Συνδυάζει πολιτιστική κληρονομιά, παραδόσεις, σπουδαία μνημεία, πλούσιο πολιτισμό, έντονη νυχτερινή ζωή, νόστιμο φαγητό και αστική ομορφιά! Κι αν όλα αυτά δεν σας είναι ήδη αρκετά για να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για Λισαβόνα, συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε μερικούς ακόμα λόγους για να προχωρήσετε σε κράτηση εισιτηρίων για Λισαβόνα αυτήν την άνοιξη!

Τους μήνες της άνοιξης οι μέρες είναι λαμπρές, ηλιόλουστες και δροσερές… με λίγα λόγια ιδανικές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους και μη! Για χαλαρωτικές στιγμές υπό τη συνοδεία τζαζ μουσικών επιλογών, κάντε μια βόλτα στα πάρκα της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Όλο και κάποιο μουσικό γεγονός θα πετύχετε, αφού από τις αρχές Μαΐου ξεκινούν τα δωρεάν κονσέρτα τζαζ σε δημόσιους χώρους.

Έχοντας αφήσει τη σκοτεινιά του χειμώνα πίσω, η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να χαρεί κανείς την αύρα του Ατλαντικού ωκεανού (εντάξει, του ποταμού Τάγου αλλά κι ο Ατλαντικός δεν απέχει και πάρα πολύ), απολαμβάνοντας θαλασσινές λιχουδιές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης αλά… πορτογαλικά!

11. Παραμυθένια Πράγα με ανοιξιάτικη φορεσιά
Από τους πλέον διάσημους προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης. Γίνετε οι πρωταγωνιστές του δικού σας παραμυθιού στην Πράγα κι ανακαλύψτε τα ανοιξιάτικα μυστικά της πρωτεύουσας της Τσεχίας!

Για να δείτε πώς γιορτάζουν το Πάσχα στην Πράγα, να απολαύσετε μοναδικά φεστιβάλ και να γνωρίσετε την… ανθισμένη πλευρά της γοητευτικής αυτής πόλης! Σινεφίλ και υποστηρικτές των δικαιωμάτων του ανθρώπου γιορτάζουν το τέλος του χειμώνα με το ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου One World Film Festival (6-17 Μαρτιου 2019). Στα μέσα του ίδιου μήνα, παρότι ιρλανδικής προέλευσης γιορτή, η Πράγα γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Πατρικίου (St Patrick’s Day). Η μπίρα ρέει άφθονη στις ιρλανδικές παμπ, ενώ το πράσινο χρώμα και οι σημαίες της Ιρλανδίας που ανεμίζουν προσδίδουν μια νότα ιδιαίτερης ζωντάνιας στην πόλη.

Η Πράγα φημίζεται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της, όμως και την περίοδο του Πάσχα δεν πάει πίσω. Στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και την πλατεία Wenceslas στήνονται πασχαλιάτικες αγορές με τοπικά χειροτεχνήματα, κοσμήματα, παραδοσιακά πασχαλινά αυγά και τοπικές λιχουδιές.

Το Μάιο διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής (Pražské jaro, 12  Μαΐου-4 Ιουνίου 2019). Έχει τις ρίζες του στις μουσικές παραδόσεις του 18ου αιώνα. Ο κύριος χώρος των εκδηλώσεων του φεστιβάλ της άνοιξης είναι ο συναυλιακός χώρος Rudolfinum, στις όχθες του ποταμού Μολδάβα.

Tip: Για τους αθεράπευτα ρομαντικούς κι ερωτευμένους, που δεν τους αρκεί η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, η 1η Μαΐου είναι η τσέχικη «ημέρα των ερωτευμένων». Σύμφωνα με έναν λαϊκό θρύλο κάθε γυναίκα πρέπει να δεχθεί φιλί κάτω από μια ανθισμένη κερασιά, για να «εξασφαλίσει» την ευτυχία της.

12. Ανοιξιάτικα «γενέθλια» για το λιμάνι του Αμβούργου
Με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου που ξεπροβάλλουν στον ανοιξιάτικο ουρανό του Αμβούργου, οι κάτοικοι της πόλης ξεχύνονται στα πάρκα και τις ταράτσες για να μπορέσουν να απολαύσουν πάνω τους τα χάδια του ήλιου. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι για μια ανοιξιάτικη απόδραση στην πανέμορφη πόλη του γερμανικού βορρά;

Γιατί να ταξιδέψετε στο Αμβούργο την άνοιξη;
Με την πρώτη «ιδέα» άνοιξης οι κάτοικοι του Αμβούργου κατακλύζουν την πλατεία του Δημαρχείου απολαμβάνοντας τη βόλτα τους. Πίνουν «Alsterwasser» (μπίρα αραιωμένη με λεμονάδα) στο περίφημο Jungfernstieg, στο κέντρο της πόλης δίπλα στη λίμνη Άλστερ (Inner Alster), ή κάνουν τα ψώνια τους στην Mönckebergstrasse. Στο Schanzenviertel οι φοιτητές γεμίζουν τις καφετέριες και τα μπαρ, ενώ οι μικρότεροι δείχνουν μια προτίμηση στο περίφημο λούνα παρκ Dom, που ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά μέσα στο χρόνο.

Στο απόγειο της άνοιξης, τον μήνα Μάιο, το Αμβούργο γιορτάζει τα γενέθλια του λιμανιού του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο φεστιβάλ της πόλης. Η παράδοση των γενεθλίων του λιμανιού του Αμβούργου (Hafengeburtstag ) κρατά εδώ και μερικές δεκαετίες.

Από μια ανοιξιάτικη απόδραση στο Αμβούργο δεν πρέπει να λείπει μια επίσκεψη στην περίφημη ψαραγορά της πόλης (Fischmarkt Hamburg). Η ιστορία της ξεκινά στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο «αιωνόβιο» κτίριο που στεγάζει την ψαραγορά της πόλης θα βρείτε… ό,τι τραβά η όρεξή σας! Αρκεί να πάτε νωρίς το πρωί της Κυριακής (5-9:30 π.μ.).

Πηγή: gr.skyscanner.com

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close