Θέατρο , News

10 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις τον Φεβρουάριο

Νέες ενδιαφέρουσες παραστάσεις για το δεύτερο μισό της θεατρικής σεζόν

Δημοσιεύτηκε στις 01 Φεβρουαρίου 2019

Έξι θεατρικές πρεμιέρες, δύο παραστάσεις που συνεχίζονται και η μεγάλη παραγωγή «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» θα μας συντροφεύσουν θεατρικά τον Φεβρουάριο. 




Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Η μεγάλη θεατρική παραγωγή με πρωταγωνίστρια την Αννίτα Σαντοριναίου και σε κείμενο της Χριστιάνας Αρτεμίου επιστρέφει τον Φεβρουάριο για νέο κύκλο τριών παραστάσεων. Η παράσταση επενδύει θεματολογικά στις πέτρινες δεκαετίες, το ξεριζωμό, τη ξενιτιά, την αδικία, τον πόλεμο, τη φτώχεια αλλά και το δυναμισμό, το φως, την ελπίδα, τον έρωτα και τη δημιουργία. Η παραγωγή αυτή αποτελεί μια καταγεγραμμένη μνήμη από δυνατές θύμισες, φορτισμένες στιγμές, αλλά και ξεχασμένες εικόνες ζωντάνιας και ανεμελιάς. Σε μια εποχή που η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι πιο σύγχρονη από ποτέ, λόγω της πολυκύμαντης ζωής της και της ανατρεπτικής της προσωπικότητας. Η παράσταση με οδηγό τη βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αποτελεί ένα δυναμικό, θεατρικό, μουσικό και χορευτικό δρώμενο το οποίο στοχεύει στην αποτύπωση, την ερμηνεία και τη συνθετική παρουσίαση του χθες μέσω της κίνησης, της μεταβολής, του ήχου, του στίχου και της μουσικής. Αρχέγονη εκδοχή μιας ανέκφραστης λησμονιάς, πρωτόγνωρης καλαισθησίας και εύθραυστης ομορφιάς από την Ελλάδα που εμπνέει.
Τρ 5 Φεβ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού / Πεμ 7 Φεβ Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία / Παρ 8 Φεβ Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30.

Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κ. 
Η Θεατρική Ομάδα Persona της Λέας Μαλένη ολοκληρώνει τον Φεβρουάριο τον κύκλο των παραστάσεων της επιτυχημένης παραγωγής της «Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κ.». Το κείμενο ανήκει στους Παναγιώτη Μπρατάκο, Λέα Μαλένη και Χριστίνα Κωνσταντίνου. Η Φρίντα Κάλο σ’ ένα τρικούβερτο μεταθανάτιο γλέντι, βγαίνει από τον γύψινο κορσέ της, ανάβει τσιγάρο, πίνει τεκίλα, δραπετεύει ξανά από το ζωγραφιστό Όμικρον στο τζάμι του παιδικού υπνοδωματίου της και ξεδιπλώνει την πολύπαθη ζωή της με χιούμορ, φόβο, πόνο και πάθος. Μια παράσταση με μουσική, λόγο και εικόνα, σ’ ένα σουρεαλιστικό ταξίδι μέσα στον χρόνο. Μια συναρπαστική διαδρομή που φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τον μεγαλύτερο του φόβο: τον εαυτό του. Παίζουν: Χριστίνα Κωνσταντίνου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Γιώργος Τζωρτζής, Ερμίνα Κυριαζή, Μικαέλα Θεοδουλίδου, Νικόλας Στραβοπόδης, Πέτρος Ιωάννου, Χρυστάλλα Χατζηαδάμου, Χάρης Χατζηχριστοφόρου, Τάριελ Μπερίτσε.
1, 2, 3, 5, 6 7 Φεβ, Wherehaus 612, Λευκωσία, 20.30. 1/2 (ώρα έναρξης στις 21:00) και την Κυριακή 3/2  (διπλή παράσταση στις 18:00 και 21:00). Πληρ. 77777040 & 70000138. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Couriers.



Η αρρώστια της νιότης 
Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ ολοκληρώνει τη σεζόν με ένα σπάνια παιγμένο και εξαιρετικά τολμηρό έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ, γραμμένο το 1926, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η Αλίκη Δανέζη και οι συνεργάτες της φωτίζουν την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής και το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα πρόσωπα του έργου διερευνούν το υποσυνείδητό τους και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές. Η μουσική, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση από την Μόνικα, ερμηνεύεται ζωντανά στη σκηνή. Η σημαντική ομάδα των ηθοποιών συμπεριλαμβάνει τους βραβευμένους με Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ Ανδρέα Τσέλεπο και Νιόβη Χαραλάμπους. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους θεατές. Παίζουν: Δημήτρης Γεωργιάδης, Κίκα Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Φώτης Καράλης, Βένια Σταματιάδη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νιόβη Χαραλάμπους. 
Πρεμιέρα Παρ 8 Φεβ, παραστάσεις κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.00), Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. 77772717.



Ριχάρδος Γ΄
Ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. Η ιστορία του δύσμορφου, κακού αλλά και απροσδόκητα γοητευτικού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ είναι μια μελέτη για την εξουσία, τη βία και την «ομορφιά», που εκτυλίσσεται μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον της μεσαιωνικής Αγγλίας και αποκαλύπτει τα πιο αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Συνωμοσίες, λυκοφιλίες, συναλλαγές και εκβιασμοί συνθέτουν το σκηνικό της ζωής αυτού του αινιγματικού ήρωα, που βαδίζει το δρόμο από την γρήγορη άνοδο ως την εκκωφαντική πτώση. Η σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου διερευνά την πολύπλοκη φύση του Ριχάρδου -στον ομώνυμο ρόλο ο Προκόπης Αγαθοκλέους- και τη σχέση του θεάτρου με την Ιστορία, για να αναδείξει τη διαχρονικότητα των θεμάτων του έργου. Η παράσταση βασίζεται σε ένα εντυπωσιακό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου και Δημήτρης Φραγκιόγλου.
Πρεμιέρα Παρ 22, παραστάσεις κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.00), Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. 77772717.


Χάρολντ και Μωντ 
Το Σατιρικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις με τη ρομαντική κωμωδία «Χάρολντ και Μωντ» του ανατρεπτικού συγγραφέα Κόλιν Χίγγινς. Ένας από τους πλέον αναπάντεχους και ειλικρινείς έρωτες στην ιστορία του θεάτρου  σε ένα  έργο που αψηφά την ιδέα του θανάτου και απετέλεσε «φάρο» για μία ολόκληρη γενιά στη δεκαετία του '70. Τρυφερό και αστείο αλλά ταυτόχρονα δραματικό και συγκινητικό, έχει αγγίξει την ψυχή του κοινού όποτε και όπου και αν ανέβηκε. Η ιστορία των Χάρολντ και Μωντ γίνεται σύμβολο αγάπης για τον άνθρωπο. Τον ελεύθερο, ποιητικό άνθρωπο. Και ταυτόχρονα γίνεται μήνυμα πράξης για το μέλλον: «Ν’ αγαπάς…», αυτά είναι τα τελευταία λόγια της Μωντ. Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαριάννα Καυκαρίδου, Φώτος Φωτίου, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Μαρία Φιάκια, Κώστας Καντζηλιέρης, Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Καζάκας, Πόλυς Χατζηκώστα, Έφη Πεζιρκιανίδου.
Κάθε Σάββατο (20.30) & Κυριακή (18.30), Σατιρικό Θέατρο Λευκωσία. Πληρ. 22312940, 22421609.
 


Η Γίδα 
Το Θέατρο «Διόνυσος», αρχίζει την νέα θεατρική σεζόν με την κωμωδία Η Γίδα ή Ποιά είναι η Σύλβια, του Έντουαρντ Άλμπι. Ο Μάρτιν Γκρέι, ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας, ζει μία ιδανική ζωή με την γυναίκα του και τον ομοφυλόφιλο γιο του. Όταν εκμυστηρεύεται στον καλύτερο του φίλο ότι είναι ερωτευμένος με την Σύλβια, μία γίδα, τα πάντα γύρω του γκρεμίζονται. Βραβευμένο με Tony Award για καλύτερο έργο, Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια, του Ε. Άλμπι είναι μία κωμωδία που μιλάει για την αγάπη, την απώλεια, τα όρια της ανοχής μας και για το ποιοι πραγματικά είμαστε. «Φαντάσου αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς. Φαντάσου ότι ξαφνικά ερωτεύεσαι έναν Αριανό, ότι ερωτεύεσαι κάτι το οποίο δεν μπορείς καν να διανοηθείς.  Θέλω όλοι να σκεφτούν, αυτό το οποίο δεν μπορούν να φανταστούν, αυτό που έχουν θάψει βαθιά μέσα τους γιατί τους είναι δυσβάσταχτο και βασανιστικό.». Παίζουν: Αντρέας Βασιλείου, Έρρικα Μπεγιέτη, Βασίλης Βασιλάκης, Αντρέας Κουτσόφτας. Σκηνοθεσία: Μάριος Μεττής. 
Πρεμιέρα Παρ 8 Φεβ, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσίας. Κάθε Παρ, Σ & Κ (18.30). Πληρ. 22818999, 99621845.  

Performance3
Δεκαπέντε χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του “Performance” στο θεατράκι του ΡΙΚ, η Κατερίνα Λούρα επανέρχεται με νέα ματιά στο βραβευμένο one woman show της που ανεβαίνει στο Θέατρο Δέντρο για οκτώ μόνο παραστάσεις. Η Κατερίνα Λούρα, αυτοσκηνοθετείται και ερμηνεύει κείμενα Κωστή Κολώτα αλλά και μια συρραφή κειμένων επιλεγμένων από ένα ευρύ φάσμα του παγκόσμιου δραματολογίου. Η παραγωγή έκανε πρεμιέρα το 2004 στο θεατράκι του ΡΙΚ και στη συνέχεια τη φιλοξένησε ο ΘΟΚ στη Νέα Σκηνή (2005) προτού εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Καϊρου.  Παρουσιάστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Entrecultures στην Tortosa της Ισπανίας με έπαινο στα βραβεία υποκριτικής, στο Red House (Σόφια, Βουλγαρία), στo Θέατρο Νέες Μορφές (Θεσσαλονίκη) και στην Αθήνα στο Θέατρο Θησείον και στο Βρυσάκι, στα πλαίσια του Fringe Festival.
Πρεμιέρα Κ 10 Φεβ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. 16/2 (8:30μμ), 17/2 (6μμ), 2/3 (8:30μμ), 3/3 (6μμ), 16/3 (8:30μμ), 17/3 (6μμ), 18/3 (8:30μμ).  

Το μπουφάν της Χάρλεϋ
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας παρουσιάζει την Αννίτα Σαντοριναίου στον μονόλογο Το μπουφάν της Χάρλεϋ του Βασίλη Κατσικονούρη. Ένα συγκλονιστικό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη, του σημαντικότερου εν ζωή Έλληνα θεατρικού συγγραφέα. Ένα κείμενο αποκαλυπτικό, εξομολόγησης, απολογισμού και απολογίας προς τη νεότερη γενιά. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουΐμης. 
13, 15, 17, 20, 22, 24, 27 Φεβρουαρίου, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 20.30. 

Ο Επισκέπτης
Σε μια ξεχωριστή αίθουσα με άρωμα εποχής, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία, ανεβαίνει σε Παγκύπρια Πρώτη το έργο του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ «Ο Επισκέπτης», με τον Βαρνάβα Κυριαζή να ενσαρκώνει τον πατέρα της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ. Βιέννη 1938. Οι Ναζί εισέβαλαν στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ πιστεύει ακόμα στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αυτό το Απριλιάτικο βράδυ όμως, οι Γκεστάπο συλλαμβάνουν την κόρη του, Άννα, για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απεγνωσμένος, όταν ξαφνικά ένας ξένος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας φρενοβλαβής; Ένας μάγος; Είναι απλώς ένα όνειρο; Είναι η ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή μήπως είναι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ο Θεός προσωποποιημένος; Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και μαζί με τον Βαρνάβα Κυριαζή παίζουν η Παναγιώτα Παπαγεωργίου, ο Φώτης Αποστολίδης και ο Ανδρέας Αραούζος. Σκηνικά και κοστούμια επιμελείται η Θέλμα Κασουλίδου και τους φωτισμούς και ήχους ο Κώστας Χαραλάμπους.
Πρεμιέρα Παρ 8 Φεβ, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20.30) και Κυριακή (18.30). Εισιτήρια: €15 & €12, από www.tickethour.com.cy ή στα ACS Courier. 
Πληροφορίες: 7777 7040.  

Ο Πατέρας
Ένα πρόβλημα που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, πραγματεύεται το νέο έργο που θα ανεβάσει το «θέατρο ένα» στα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το θεατρικό «Ο πατέρας» του Φλοριάν Ζελλέρ, έργο το οποίο παρουσιάζει την σύγχρονη μάστιγα της κοινωνίας, την ασθένεια Αλτσχάιμερ και τις επιπτώσεις στην ζωή ενός πάσχοντος. Ο Αντρέ, είναι ένας ισχυρός άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζει πόλεμο από όλες τις πλευρές. Αρχικά ένα κορίτσι, μια "βοηθός" - την οποία δεν χρειάζεται καθόλου - κλέβει το αγαπημένο του ρολόι. Η κόρη του Άννα, μια γυναίκα που νοιάζεται υπερβολικά για τον πατέρα της προσπαθεί να τον πάρει μακριά από το όμορφο διαμέρισμα που ζει εκεί για πάνω από τριάντα χρόνια. Η κόρη του Ελίζ, αυτή που πραγματικά αγαπάει... πού βρίσκεται; Ποτέ δεν έρχεται να τον επισκεφθεί. Ο σύζυγος της Άννα, Πιερ με τον οποίο μετακομίζει στο Λονδίνο ή διαμένει στο Παρίσι, απειλεί τον Aντρέ με βία, αν δεν συνεργαστεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ξένοι μπαίνουν στο διαμέρισμα του λέγοντάς του ότι είναι οι φίλοι και η οικογένειά του. «Ο Πατέρας» του Florian Zeller είναι ένα τραγικό-κωμικό μυστήριο, μια ρεαλιστική οικογενειακή ιστορία, μια συναισθηματικά έντονη ματιά στον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που βιώνει άνοια, μια δραματική απεικόνιση των σωματικών απωλειών που συμβαίνουν μαζί με τις ψυχικές. Παίζουν: Μανώλης Μιχαηλίδης, Σωτήρης Μεστάνας, Ερμίνα Κυριαζή, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Παντελής Άντωνας, Βασιλική Ανδρέου, Μάριος Στυλιανού. Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης. 
Πρεμιέρα 15 Φεβ, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.30). Πληρ. 22348203. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close