Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η κυρία Σοφία σερβίρει κυπριακή κουζίνα στο σπίτι της στο χωριό

Η αυθεντική κυπριακή φιλοξενία όπως τη βιώσαμε στο πατρικό σπίτι της κυρίας Σοφίας

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019

Η κυρία Σοφία Κυριάκου κατάγεται από το μικρό, ορεινό χωριό της Πάφου, την Λετύμπου. Μαζί με τον σύζυγό της Αντρέα τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν κάτι μοναδικό. Μετέτρεψαν το πατρικό σπίτι της κυρίας Σοφίας σε ένα χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις πλούσιο κυπριακό πρωινό και αυθεντική κυπριακή κουζίνα τα μεσημέρια ενώ οι χώροι του σπιτιού της έχουν μετατραπεί σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά έπιπλα, εργαλεία, σπάνια αντικείμενα, παραδοσιακές ενδυμασίες και περίτεχνα κεντήματα. 



Ένας χώρος που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, σε φέρνει σε επαφή με την κυπριακή λαογραφία και κυρίως με την πλούσια γαστρονομία του τόπου μας. Σε μία από τις πρόσφατες εξορμήσεις μας στην ορεινή Κύπρο αδράξαμε της ευκαιρίας για μία επίσκεψη σε αυτό τον τόσο ξεχωριστό χώρο της κυρίας Σοφίας που μετέτρεψε το πατρικό της σε ένα μικρό μουσείο-εστιατόριο αλλά και εργαστήριο παρασκευής ψωμιού, χαλλουμιών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων. 

Χαμόγελο και ζεστή φιλοξενία 

Εκείνο που ξεχωρίζεις μόλις πατήσεις το πόδι σου στην αυλή της κυρίας Σοφίας είναι η φιλοξενία. Η ζεστασιά της υποδοχής από την ίδια και το σύζυγό της θα σε σκλαβώσουν και με χαμόγελο θα σε καλωσορίσουν στο σπίτι της. Νιώσαμε πως βρεθήκαμε στο σπίτι της δικής μας γιαγιάς στο χωριό και νιώσαμε αμέσως οικεία. Κατά τους χειμερινούς μήνες η κυρία Σοφία υποδέχεται τους φιλοξενούμενούς της για πρωινό και μεσημεριανό σε ένα ζεστό χώρο με τζαμαρίες ενώ το καλοκαίρι στην εξωτερική της αυλή κάτω από την μεγάλη της κληματαριά. 



Η κυρία Σοφία γεννήθηκε το 1956 στη Λετύμπου και είναι το μικρότερο παιδί μίας μεγάλης οικογένειας με εννέα παιδιά. Μιλήσαμε για τα παιδικά της χρόνια στο χωριό, την οικογένεια της και τα χρόνια όπου έζησε εκεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και το 1962. Το σημερινό της σπίτι είναι προίκα από τους γονείς της το οποίο προσφέρθηκε στην οικογένεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1952 μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή και κατέστρεψε πολλά σπίτια της κοινότητας.   

Η κυρία Σοφία με τον σύζυγό της Αντρέα 

Η κυρία Σοφία παντρεύτηκε τον κύριο Ανδρέα από τη Λεμεσό, κηπουρό στο επάγγελμα, απέκτησαν τρία παιδιά και για 18 χρόνια εργάστηκε σε ξενοδοχεία της Πάφου μαγειρεύοντας κυπριακά παραδοσιακά πιάτα για τους τουρίστες. Αφήνοντας τη δουλειά στα ξενοδοχεία αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι της σε ένα χώρο όπου θα κάνει αυτό που αγαπά. Να ζυμώνει, να μαγειρεύει και να φιλοξενεί ανθρώπους οι οποίοι θα μαθαίνουν τα πάντα για την κυπριακή λαογραφία και γαστρονομία. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως πέραν των τουριστών αποφάσισε να προσφέρει πρόγευμα και μεσημεριανό καθημερινά. 



Σήμερα εξακολουθεί να υποδέχεται καθημερινά στο σπίτι της τουρίστες μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) πλέον Υφυπουργείου Τουρισμού κυρίως από Ρωσία, Γαλλία και Ισραήλ. Μάλιστα, η φήμη της ταξίδεψε πρόσφατα μέχρι το Ισραήλ αφού ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας ήρθε στην Κύπρο και ανάμεσα σε άλλα συμπεριέλαβε στο ρεπορτάζ του για την χώρα μας και το σπίτι της κυρίας Σοφίας.


 
Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν δύο ξυλόφουρνοι για την Παρασκευή παραδοσιακών κυπριακών ψωμιών με προζύμι φτιαγμένα με αλεύρι της περιοχής και για κλέφτικο, πατάτες, γουρουνόπουλο και άλλες κυπριακές γεύσεις. 



Οι γεύσεις και τα πιάτα   
Αρχικά, στο τραπέζι μας έφθασε η γνωστή αυγολέμονη σούπα, αχνιστή, ζεστή και λεμονάτη. Μαζί της το σπιτικό πεντανόστιμο ψωμί της κυρίας Σοφίας, το πρόβειο σπιτικό γιαούρτι, η σαλάτα, ελιές τσακιστές και ζαλατίνα δικής της παραγωγής και ένα ολόφρεσκο αιγινό χαλούμι με γάλα από ζώα της περιοχής. Ο κύριος Αντρέας μας πρόσφερε κόκκινο κρασί δικής του παρασκευής και κυπριακές ραβιόλες από τα χεράκια της κυρίας Σοφίας. Το χαμόγελο δεν έφυγε στιγμή από το πρόσωπο των δύο αυτών ανθρώπων που με τόση αγάπη αποφάσισαν να φτιάξουν αυτό το πρωτότυπο κόνσεπτ που αγαπούν ιδιαίτερα ντόπιοι και ξένοι. 

​​

Λίγο αργότερα άνοιξε ο φούρνος και έφτασε στο τραπέζι μας το κλέφτικο που ήταν λουκούμι μαζί με τις πατατούλες του ξυλόφουρνου, γουρουνόπουλο και αρνίσιο συκώτι. Ένα γεύμα λουκούλειο, μαμαδίστικο και αγαπησιάρικο που θα θυμόμαστε για πάντα. 



Στο τέλος του γεύματος η κυρία Σοφία μας πρόσφερε φρεσκοτηγανισμένα πουρέκια της αναρής, παφίτικες μιλλόπιτες που πρώτη φορά δοκιμάσαμε και ήταν πεντανόστιμες μαζί με ξεροτήανα πασπαλισμένα με ζάχαρη. Η κυρία Σοφία μας αποχαιρέτησε προσφέροντάς μας φρεσκοψημένη χαλλουμωτή για το δρόμο και ένα από τα μυρωδάτα ψωμιά της. Μία ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα του κυπριακού αγροτουρισμού. Κρατήσαμε την αγάπη και το χαμόγελο της κυρίας Σοφίας που θα θυμόμαστε πως ποτέ στη ζωή δεν είναι αργά να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και όλα όσα πραγματικά αγαπάς. Η κυρία Σοφία αυτό το πέτυχε. 

Πληροφορίες: 97904922

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close