News , Τέχνη

Ανοίγει τις πύλες της αύριο η νέα Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Ανοίγει επίσημα με την έκθεση αφιερωμένη στονΧριστόφορο Σάββα

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019

Ανοίγει τις πύλες της αύριο η νέα Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στη Λευκωσία με μεγάλη ερευνητική έκθεση. Απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου, ένα κτήριο του 1965, εμβαδού 3630 τ.μ., παραδίδεται επίσημα στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Όπως μάλιστα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες "το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου ΣΠΕΛ, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού έργου πολιτιστικής υποδομής: της νέας Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ".

Ο καινούργιος αυτός χώρος ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στις 31 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάζοντας μια μεγάλη ερευνητική έκθεση αφιερωμένη στον Χριστόφορο Σάββα (1924–1968), σε επιμέλεια του Jacopo Crivelli Visconti.

Η Κρατική Συλλογή θα «διαχωριστεί» χρονικά και ιστορικά. Τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της μοντέρνας περιόδου θα  στεγάζονται στο κτήριο Majestic, που πρόθεση είναι να μετονομαστεί σε «Κρατική Πινακοθήκη Μοντέρνας Κυπριακής Τέχνης». Τα έργα από την Ανεξαρτησία (ως ιστορικό ορόσημο, τόσο για την πορεία της τέχνης όσο και για την Κύπρο) και έπειτα, θα παρουσιάζονται στο νέο κτήριο, που θα αιτιολογεί καλύτερα τον τίτλο της «Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης». 

Στο Majestic μπορούσαν να φιλοξενηθούν μόνο περίπου 200 έργα, ενώ η Κρατική Συλλογή αριθμεί πέραν των 3.500. Παρόλα αυτά, είναι πρώιμο να αναφερθούμε σε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των έργων που θα φιλοξενηθούν στη ΣΠΕΛ. «Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να αναδεικνύεται η ιστορία της κυπριακής τέχνης μέσα από τη μόνιμη έκθεση. Ο αριθμός των έργων και το πώς ακριβώς θα τοποθετηθούν αρχικά, θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της μουσειακής μελέτης και στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος διαχείρισης. Ανάμεσά τους και ένας αριθμός σύγχρονων μουσειακών έργων/εγκαταστάσεων της Συλλογής, που βρίσκουν, εν τέλει, το χώρο που μπορεί να τα φιλοξενήσει σε πιο μόνιμη βάση».

Πέρα από αυτό, η Πινακοθήκη θα πρέπει να λειτουργεί στη βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που να περιλαμβάνει περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις, προγράμματα μουσειακής αγωγής κ.τ.λ., ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο ενός σύγχρονου μουσειακού χώρου στον 21ο αιώνα, καθώς και στις ανάγκες και προσδοκίες των διαφόρων ομάδων που συναποτελούν το κοινό του. 

Όσον αφορά στα προγράμματα μουσειακής αγωγής, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες βρίσκονται πολύ κοντά στην εξασφάλιση ενός  χώρου παρακείμενου προς το κτήριο ΣΠΕΛ, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close