Εκδρομές να πας , Guide

Το weekend πάμε εκδρομή στο όμορφο Φοινί

Ένα χωριό με παράδοση στα λουκούμια

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019

Οι εκδρομές τον χειμώνα είναι αλλιώτικες και οι εξορμήσεις στα ορεινά ιδανικές. Κατεβαίνοντας από τις καταπράσινες βουνοκορφές του Τροόδους, θα αντικρίσεις ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό, το φημισμένο Φοινί.

Το Φοινί έχει πλούσια φυσική ομορφιά. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τον περίφημο καταρράκτη της Χαντάρας, τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Αν είσαι τολμηρός, δοκίμασε να κολυμπήσεις στα παγωμένα νερά του. Ο καταρράκτης ξεπροβάλλει μέσα από ένα άγριο φυσικό τοπίο με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδια και κουμαριές. Οι μυρωδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας σε συνδυασμό τον ρόχθο του νερού καθώς πέφτει και το γλυκό κελαήδημα των πουλιών θα σε συνεπάρουν.

Επόμενος σταθμός η περιοχή ‘Ρέξιμο’ στις όχθες του ποταμού Διαρίζου, όπου θα εντυπωσιαστείς τόσο από τους σταλακτίτες και τις μικρές σπηλιές, που στα τοιχώματά τους δημιουργούνται κρύσταλλοι σε κόκκινο χρώμα, όσο κι από τα εξαιρετικά χρώματα της πυκνής βλάστησης, που σε συνδυασμό με το καθρέφτισμα του φωτός στις σταγόνες που πέφτουν προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα. Η επίσκεψή σου στο Πηλαβάκειο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (25421508), που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του χωριού, θα δώσει μια ιδιαίτερη πινελιά στην εκδρομή σου. Το Φοινί διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης με μια τεράστια συλλογή από αγγεία -κούζες, στάμνες, εντυπωσιακά πιθάρια- και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Απέναντι, θα βρεις το καφενείο Η Πάστρα (99066783) και θα πιεις μερακλίδικο κυπριακό καφέ χαλαρώνοντας με τάβλι ή χαρτιά. Λίγο πιο κάτω, μέσα από τα στενά δρομάκια με τα πλινθόκτιστα σπίτια ξεπροβάλλει το παμπάλαιο καμπαναριό της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, που στέκει αγέρωχο εδώ και 155 χρόνια. Ρώτησε τους χωριανούς να σου πουν για τα άλλα τέσσερα ξωκλήσια γύρω από το χωριό. Δεν γίνεται να φύγεις από το Φοινί, αν δεν περάσεις από την κυρία Ουρανία Πίσσουρου (99379989), για να πάρεις φοινιώτικα λουκούμια και να δεις τη διαδικασία παρασκευής τους στο εργαστήρι της. Με άρωμα περγαμόντο, σκέτα ή με αμύγδαλο (€3-€3.50/κουτί) και με γεύση τριαντάφυλλο.

Μην το χάσεις
Λίγο πριν μπεις στο χωριό, κάνε μια στάση στη Θέση Θέας, για να αγναντεύσεις την περιοχή από ψηλά.

Πού να φας
Στο εστιατόριο Νεράιδα (25421680) θα φας παραδοσιακό φοινιώτικo τταβά φτιαγμένο σε πήλινο σκεύος και το ξακουστό παστίτσιο, τα οποία περιλαμβάνονται στους μεζέδες (€16), και φυσικά πέστροφα (€14). Κι αν η όρεξή σου προστάζει steak,
κάνε μια στάση στην ταβέρνα Fini Tavern (25421828) που φημίζεται για αυτό (€27-€30), αλλά και για το κλέφτικό της (€12). Αν πάλι θες κάτι σε σνακ, επισκέψου το Κέντρο Νεότητας του χωριού (25422290).

Μπες στο www.phinivillage.com για να μάθεις περισσότερα.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close